Физика-перспективи..?

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

deathcrush
От дъжд на вятър

Физика-перспективи..?

Мнение от deathcrush »

здравейте, много се колебая кое да избера - теаоритичната физика в СУ или някоя специалност в ТУ(която уж имала повече шанс за реализация) какви са шансовете за реализация с обща физика, на човек на когото му се учи и му е интересно...?
Аватар
Mo'Nique
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Mo'Nique »

един приятел работеше в Би Ти Ви като им правеше графиките на времето :D
Далеч от претенциите че съм вълк, аз отказвам да блея.
Защо очакваш един мъж да плаща на други хора, за да те забавляват (в ресторанти, дискотеки, кина) вместо да му позволиш да те забавлява той лично (у тях)?
http://puresmile.blog.bg
Аватар
jantex
Пишеща машина
Обратна връзка:

Re: Физика-перспективи..?

Мнение от jantex »

deathcrush написа:здравейте, много се колебая кое да избера - теаоритичната физика в СУ или някоя специалност в ТУ(която уж имала повече шанс за реализация) какви са шансовете за реализация с обща физика, на човек на когото му се учи и му е интересно...?
Поне за България няма особена реализация - или никаква или отчайващо малка... :roll:

-тва само за БГ де!
The only thing Columbus discovered was that he was lost!
nickolay
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от nickolay »

Поне за България няма особена реализация - или никаква или отчайващо малка...
Да, така е за съжаление. И на мен ми харесва физиката, ама тюх :)
Аватар
Darksorrow
Паисий
Обратна връзка:

Мнение от Darksorrow »

апропо, момче (ако има отлична диплома), може да влезе физика с около 1.50 на изпита :lol: :lol:
Изображение

Fcuk you, I won't do what you tell me
Аватар
jantex
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от jantex »

DS написа:апропо, момче (ако има отлична диплома), може да влезе физика с около 1.50 на изпита :lol: :lol:
Може и с 1.00, ама на второ класиране... :lol: :lol: :lol:
The only thing Columbus discovered was that he was lost!
Аватар
icaci
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от icaci »

С мисленето на теоретичен физик и математичния апарат, човек лесно може се реализира в банковото дело. Приликите в някои модели са поразителни.
Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

Ми на хората не им се учат истински науки. Дай им Публична администрация (държавен чиновник), психология (в някоя социологическа агенция), европеистика (нещо да е там на хранилка държавна, ако може от Брюксел), туризъм (да кисне по цял ден в туристическа агенция и да си чопли носа), право (юрист консулт в някоя фирма) и други подобни. Физиката е безперспективна - Научна работа в БАН за 180 лв... Блах.
deathcrush
От дъжд на вятър

Мнение от deathcrush »

а в чужбина какво може да се направи с тукашно образование?(конкретно за физиката става въпрос)
Аватар
icaci
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от icaci »

Както вече писах в една друга тема, а и в тази - банково дело, било то в България, било то в чужбина. Миналото лято бях на една НАТО-вска школа по напредничави изследвания в Созопол, където се запознах с един българин, докторант по физика в Харвард. Малко след школата той ми писа, че след като завърши ще започва работа в Morgan Stanley като quant (Qunatitative analyst - по-подробно описан в Wikipedia). Ако името Харвард плаши в случая, то имам познати и не толкова познати, които са завършили ФзФ с магистърска или докторска степен и работят в банковото дело.
Изобщо физиката отваря доста широки хоризонти. Не знам защо всички я свързват с последваща работа в БАН на 180 лв заплата.
Аватар
icaci
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от icaci »

Конкретни неща, пряко свързани с физиката, които се правят навън от възпитаници на ФзФ: лазерни системи за медицината, високоскоростни камери за НАСА, комуникационни системи, както и чисто научни изследвания - структура на ядрото, океански вълни, нови свойства на веществата и др.
Имаше идея да се създаде справочник от вида "Кариера чрез физика", но като гледам до никъде не се стигна :(
deathcrush
От дъжд на вятър

Мнение от deathcrush »

Конкретни неща, пряко свързани с физиката, които се правят навън от възпитаници на ФзФ: лазерни системи за медицината, високоскоростни камери за НАСА, комуникационни системи, както и чисто научни изследвания - структура на ядрото, океански вълни, нови свойства на веществата и др
и логичният въпрос...какво трябва да направи човек за да постигне това ( демек да го "харесат" от НАСА или някой друг изследователски център)
аз съм много сериозен по отношение на физиката и ученето не ме плаши.Плаши ме след това какво да правя с дипломата :wink: :roll:
Аватар
icaci
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от icaci »

deathcrush написа:...какво трябва да направи човек за да постигне това ( демек да го "харесат" от НАСА или някой друг изследователски център)
аз съм много сериозен по отношение на физиката и ученето не ме плаши...
Трябва да полага много, ама МНОГО къртовски труд, да публикува в реферирани издания, да се показва по конференции и да натрупа солидна база за препоръки. След това да кандидатства на съответните места за работа.
Но освен учене, нАуката иска и разбиране, особено физиката...
Аватар
Dita
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от Dita »

това е темата, която търсех.
аз мислех също да уча физика, защото тази наука ме влече от години и съм сигурна, че ще ми е кеф да я уча и в университета.. но това с реализацията ме спира и мен. Дори мислех в чужбина да кандидатствам, но се отказах..
Та сега съм писала специалността астрофизика, метеорология и геофизика на 3то място (при желанията) .. а пък за тази специалност кандидатствам с математика и оценката ми се умножава по 2.5 (не като с изпита по физика- по 3) :?
както и да е .. свободните места са само 5 (за момичета) и аз все още се колебая да се пробвам ли на 2ро класиране (ако ме приемат в някоя от 1вите 2 специалности, които съм посочила)
Въпросът ми е: Има ли момичета, които тази година са писали тази специалност и са държали изпита по физика?.. това може да ми помогне с решението..
Благодаря :D
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

Dita, с математика може да кандидатсваш само на второ класиране:
Чл.33. (1) Първият етап на класирането се обявява на 7 август.
(2) В този етап на класиране за специалностите от Физическия факултет участват само кандидати с успешно положен конкурсен изпит по физика. При наличие на свободни места, те се попълват от кандидати, посочили тези специалности и положили успешно алтернативен изпит по математика.
Изображение
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”