Фитнес, хранителни режими, добавки, мотивация, съвети

Какво обичате да правите в свободното си време? Къде обичате да излизате?

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Публикувай отговор
Angel_N
Форумно зомби
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: Фитнес, хранителни режими, добавки, мотивация, съвети

Мнение от Angel_N »

Впрочем и аз почнах фитнес... Имам приятел, който тренира доста време и ме тренира мен и казва точно по въпроса с кафето, че то не пречи и че даже горяло мазнини.
Живот, събран в един миг, в една дума. Цветето на духа.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Bagatur написа:
- подобрено здраве – при фитнеса просто отсъства. В продължение на месеци и години с цел маса приемаш огромни, ама огромни количества еднообразна и тежка храна (яйца, меса, кашкавали, сирена и т.н.). Оттам немалко напреднали фитнес маниаци, било то и любители, след време се оказват с прецакано сърце и задръстени кръвоносни съдове. Не се и съмнявам обаче, че има bro-science статийки, "доказващи" горните неща като мит. В тази индустрия абсолютно всяко едно виждане си има и "това е мит" версия. Като изключение бонус ти е увеличената костна плътност, за постигане на която обаче бодибилдингът не е единствен способ.
Изобщо не съм съгласен. Ти тук описваш някой, който качва - а не всички трениращи са такива. Не всички сме надарени от природата с добър базов метаболизъм. Класическият фитнес + правилното хранене освен, че ти привежда метаболизма в норма, също така помага и за изправяне на разни изкривявания, вдига издръжливост (всичко зависи от програмата). Описаните от теб еднообразни и тежки храни, първо не влизат в добри фитнес режими (не знам кой яде кашкавали и сирена), и второ, прилага се т.нар. "ротационен принцип", при който храните освен, че се редуват като количества, редуват се и като вид. Не е по-различно от останалата храна, която всички ядат, с изключение на сладко/пържено/газирано.

- реално приложение на придобитото - отново, нищо. Ако ще вдигаш в залата, извън нея от полза ще са ти силовите тренировки и може би кросфитът. Единственото "приложение" на бодибилдинга е добрият външен вид. Иначе казано на млади години ще се перчиш пред мацките, за да забиеш някоя за една нощ. А като видим, че мнозинството от населението не се занимава с фитнес и пак си намира месце, цялото начинание излиза безсмислено.
Освен, че ставаш по-издръжлив и не се плашиш от 3-4-5 часови преходи в планина, след което нямаш мускулна треска и не се чувстваш разбит, много важно е и собственото самочувствие. И за двата пола е добре да имат малко повече самоувереност. Тялото ти също така ти е най-добрата визитна картичка - в началото. От теб зависи, дали ще задържиш вниманието след това със сивото вещество, което ти е между двете уши. Ако някой спомене, че външният вид няма значение, бих казал "да", но с допълнението "в дългосрочен план."

Бих добавил и още нещо много важно, което ти носи фитнесът и храненето - дисциплината. Знам, че никак не е лесно да казваш "не" на колежката, която черпи за рожден ден, или да отделяш 30 минути всяка вечер, за да си направиш храната за други ден. Никак не е лесно да се научиш да ставаш всяка сутрин, да подготвяш раницата за деня, да отиваш в залата (или да го правиш след работа, когато всички те канят на по питие). Всичко това обаче се пренася и в останалия ти живот - учене, работа, приятели. Заниманията в залата учат и на организираност - това, че тренираш и ядеш "специални неща", изобщо не значи, че животът ти се върти около железата и нищо друго нямаш значение.
invisible написа: БТВ от къде го взимате тия "истински протеин (яйца, кашкавал, месо, сирене)" в кашкавала и сиренето само производителя знае какво има .. а в месото разните му хормони и натибиотици се прескачат един други
Много добри източници на качествен протеин, който директно отива "където трябва" са пилешкото месо, бялата немазна риба (хек например), обезмаслената извара (да живее млекарница "Добрев"), яйцата (но само бялото от тях) и разбира се http://www.silabg.com :D Всички хормони, антибиотици и каквото там още "има" в месото - ами примиряваш се. Или изобщо не ядеш месо по принцип.

За кафето: енергезиращите му функции не са за подценяване. Аз в момента съм спрял, понеже пия fat burner с кофеин в него, но по принцип преди и по време на сваляне, и на качване съм си пил 2-3-4 чаши на ден еспресо и не съм имал никакви негативни ефекти. С тая спасяваща напитка трябва да се внимава ако имаш проблеми със сърдечно-съдовата система. Ето една статия по въпроса - цък!

За мотивацията: Казват, че трябва да минат 21 дни да правиш нещо всеки ден, докато ти стане навик. Аз бих казал, че повече отиват към 80 дни. Ако се "насилиш" в началото (много, много е трудно, знам) да си спазваш храната, да ходиш на тренировки, да не чиийтваш (и една курабийка с кафето е чийтинг), и изкараш 2 седмици вече ще имаш резултати. А добрите резултати те мотивират да продължаваш напред. Също така не пречи и да се заглеждаш по разни картинки на transformations на хора или просто motivational posters. Ето ви един:

Изображение
medicate, medicate
Аватар
Scarface
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Обратна връзка:

Мнение от Scarface »

Изображение
I was born to be United, daddy told me when I was just a baby...
Аватар
dismisstorka
Живее, за да пише

Мнение от dismisstorka »

ники написа:Кафе защо? Ако искаш просто да отслабнеш малко, кафето изобщо не те спира. Има нищожни хранителни стойности.

Неслучайно казах, че това го приемам по-скоро като пречистване, а не като схема за отслабване. Кафето не влияе добре на моя организъм и затова предпочитам да го ограничавам, колкото и да обичам да се наливам с него. Компенсирам го със зеления чай, който също има тонизиращ ефект.
Serendipity. Look for something, find something else, and realize that what you've found is more suited to your needs than what you thought you were looking for.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър

Мнение от phoebe »

dismisstorka написа:
ники написа:Кафе защо? Ако искаш просто да отслабнеш малко, кафето изобщо не те спира. Има нищожни хранителни стойности.

Неслучайно казах, че това го приемам по-скоро като пречистване, а не като схема за отслабване. Кафето не влияе добре на моя организъм и затова предпочитам да го ограничавам, колкото и да обичам да се наливам с него. Компенсирам го със зеления чай, който също има тонизиращ ефект.
Тонизиращ? Аз го пия преди лягане, защото отпуска.
medicate, medicate
Аватар
dismisstorka
Живее, за да пише

Мнение от dismisstorka »

Да, тонизиращ. И също съдържа кофеин, но в по-малки количества, цък.
Serendipity. Look for something, find something else, and realize that what you've found is more suited to your needs than what you thought you were looking for.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър

Мнение от phoebe »

Малко фитнес хумор:

Изображение
medicate, medicate
Надежден Случай
Плиний Стари
Специалност: Най-мързеливата

Мнение от Надежден Случай »

Аз пък имам много здрава воля що се отнася до въздържане от безполезни до вредни вещества - пушене,наркотици,пиене на алкохол,кафе,безалкохолни и т.н. 100 човека около мен да го правят,няма да има никакъв ефект върху мен,но не бих си представил да спазвам стриктен хранителен режим или всеки ден в Х часа да ида на фитнес или дори да правя някаква собствена програма. Mission Impussibruuu! Може би 'щото се харесвам достатъчно,че да не си казвам "леле,на какво съм заприличал" всеки път когато мина покрай огледалото. Това ми се вижда най-основателната причина. А,да,и мързелът,не трябва да забравям и него. :lol:
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Аватар
amd
В началото бе словото

Мнение от amd »

Bagatur написа:
- подобрено здраве – при фитнеса просто отсъства. В продължение на месеци и години с цел маса приемаш огромни, ама огромни количества еднообразна и тежка храна (яйца, меса, кашкавали, сирена и т.н.). Оттам немалко напреднали фитнес маниаци, било то и любители, след време се оказват с прецакано сърце и задръстени кръвоносни съдове.

Оттам и теглейки чертата с плюсове и минуси, фитнесът губи пред почти всичко друго, което човек би могъл да тренира – боен спорт, плуване, колоездене, разни аеробики за момичетата и така нататък.
Какъв е проблема с еднообразната и тежка храна- яйца, меса, кашкавали, сирена и т.н.? И каква е връзката между храната и запушените кръвоносни съдове (ако ще ми говориш за холестерол- по-добре си намери някой учебник по биология и тогава коментирай тия работи)? Наясно ли със съдържанието на тази тежка храна (аминокиселини, минерали, витамини)? И на мен ми се яде лекичка храна...рибка със саладка и лучени кръгчета - кеф...ама не става човек, тялото си иска своето, иска качествена доставка...
Интересувал ли си се какво ядат спортистите практуващи изброените от теб "хубави спортове"? Не ядат марули повярвай ми...основно тежка храна папкат...

Инвизибъл - аз съм късметлия и имам възрастни роднини на село - доста често ми пращат сирене, яйца, свинско, ярешко...Когато свършат ходя по селата около София и там се намират възрастни хора, които продават яйца, кокошки/пилета, мляко...не вярвам бабите да си боцкат животните с химия и т.н. ...ама знам ли... Има и екоферми в Балкана, където срещу 700-800лв. могат да ти заколят теле/прасе (излиза сравнително на сметка, ама трябва голям фризер)...Общо взето намират се начини, но си е занимавка и сме малко сектантите, на които ни се занимава с такива работи :D .

Иначе подкрепям тезата, че фитнеса е малоумно нещо. Най-обичам бягането в планината, защото има препядствия (локви, паднали дървета, камани) и се развива бързото мислене, координацията...а и въздуха е чист...и е красиво...и е забавно...абе бягането в планината е хубаво нещо :D ...на стадиона ми е малко скучно да въртя обиколки, като някакъв робот :D .
Аватар
dismisstorka
Живее, за да пише

Мнение от dismisstorka »

Горещо препоръчвам на тези, които държат да се хранят с био-продукти, но нямат баби и дядовци на село :wink: , да се насочат към Солидарно земеделие . Аз все още не съм се "абонирала", но от приятели чуват много добри отзиви. За незапознатите: Солидарно земеделие е система за обмен на плодове, зеленчуци и т.н. директно между производителя и потребителя. Даваш заявки какъв зарзават и какво количество от него ти трябва и така :)
invisible
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от invisible »

сега се сещам, че бях потресен като прочетох че един от митовете за храненето е че като ядеш по на често ти се забързва метаболизма общо взето и 2 и 15 пъти на ден да ядеш скоростта му му се изменя пренебрежително малко

ха интересен линк dismisstorka .. ако имате пускайте и други занимаващи се с подобни неща :salute:
Изображение
Аватар
Scarface
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Scarface »

phoebe написа:Малко фитнес хумор:
"ГледаД" е изключително силно :flower:
Малко женска мотивация Изображение

Изображение
I was born to be United, daddy told me when I was just a baby...
Angel_N
Форумно зомби
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от Angel_N »

Нещо като за нас, мъжете:

http://i.imgur.com/6ez2M9U.jpg
Живот, събран в един миг, в една дума. Цветето на духа.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър

Мнение от phoebe »

Едно от най-яките неща е жена, която тренира с тежести!

Изображение
medicate, medicate
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър

Мнение от phoebe »

След като установихме кой горе-долу е сериозен, нека си поговорим кой как тренира и се храни?

Интересно ми е например как "джънквате", позволявате ли си го изобщо или сте направени от стомана и изобщо не прибягвате до банички/дюнери/гевреци ?
medicate, medicate
Публикувай отговор

Обратно към “Хоби и Забавления”