Какъв лаптоп да си взема?
Модератори: Methuselah, thegirl
Какъв лаптоп да си взема?
Здравейте. Какъв лаптоп да си взема като за Софтуерно инженерство?
Очаквам да пиша код на него, но съм неориентиран какъв трябва да е и дали ще ми върши работа?
Спрял съм се на HP ProBook 4540s http://ardes.bg/laptop/HP+ProBook+4540s-45314.
Очаквам да пиша код на него, но съм неориентиран какъв трябва да е и дали ще ми върши работа?
Спрял съм се на HP ProBook 4540s http://ardes.bg/laptop/HP+ProBook+4540s-45314.
- dismisstorka
- Живее, за да пише
- Специалност: PR
Re: Какъв лаптоп да си взема?
Със сигурност не си взимай HP, само това мога да ти кажа 
Serendipity. Look for something, find something else, and realize that what you've found is more suited to your needs than what you thought you were looking for.
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Вземи си Тошиба... аз имам такъв от 2007ма, все още държи... а хората през тва време сменяха коли, телефони, жени, даже еврото западна за тоя период, но не и тошибата...
Японските продукти винаги са една класа отгоре, щом не си в уасг, няма да ти трябва мощен комп да подкарваш аутокад, затова си вземи среден клас.
Японските продукти винаги са една класа отгоре, щом не си в уасг, няма да ти трябва мощен комп да подкарваш аутокад, затова си вземи среден клас.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
за писане на код не трябват някакви специални параметри
(не че и чааак толкова ще пишете код, особено първата година)
общо взето всичко съвременно на пазар ще ти свърши работа (за писане на код).
2-ядрен процесор, 2-3гб рам, стандартните неща.
За конкретен модел вече, зависи, всеки си има предимства и недостатъци... но повечето имат поне 2-3 години гаранция.
hp, asus, acer, dell, msi... общо взето, каквото ти влиза в ценовите възможности
Тошибите, както каза Кристо, наиситина са много стабилни, но имат по-малко разнообразие от модели на пазара в момента. Аз изкарах цялото фми и хилядите инсталирания на всевъзможни глупости, точно с такава тошиба от 2007-ма, с 1.8гхц от старите 32-битови 2-ядрени процесори, 1гб рам и уиндоус виста! (тогава все още нямаше 7-ца). Така че параметрите не са проблем.
Ако искаш наистина нещо бързо може да си вземеш и с SSD (които набират популярност), но са все още с 2-300лв отгоре за съжаление
но пък разликата в скоростта е брутална о.О (не за фб и скайп естествено...) но при някакви по тежки програми: фотошоп, eclipse и т.н. много се усеща
общо взето всичко съвременно на пазар ще ти свърши работа (за писане на код).
2-ядрен процесор, 2-3гб рам, стандартните неща.
За конкретен модел вече, зависи, всеки си има предимства и недостатъци... но повечето имат поне 2-3 години гаранция.
hp, asus, acer, dell, msi... общо взето, каквото ти влиза в ценовите възможности
Тошибите, както каза Кристо, наиситина са много стабилни, но имат по-малко разнообразие от модели на пазара в момента. Аз изкарах цялото фми и хилядите инсталирания на всевъзможни глупости, точно с такава тошиба от 2007-ма, с 1.8гхц от старите 32-битови 2-ядрени процесори, 1гб рам и уиндоус виста! (тогава все още нямаше 7-ца). Така че параметрите не са проблем.
Ако искаш наистина нещо бързо може да си вземеш и с SSD (които набират популярност), но са все още с 2-300лв отгоре за съжаление
한류
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Работата с лаптопа е, че ти няма просто да пишеш код на него. Ти ще ползваш интернет през него. Ще цъкаш някоя и друга игричка на него. Ще искаш да можеш да гледаш нормален HD филм на него. И т.н.
Писането на код е лесна работа - изисква не особено много ресурси.
Всичко останало обаче има потенциала да товари доста, така че на първо място си дай сметка какво точно искаш да можеш да правиш на този компютър и тръгни оттам.
А, и... 2-3 гб рам ще са ти крайно, крайно недостатъчни. Към настоящия момент един малко повече натоварен файърфокс с отворено клипче от ютюб и някоя флаш игричка съвсем спокойно могат самостоятелно да източат 1/3 до 1/2 от наличната ти рам памет, ако си вземеш машина само с толкова. Цели се в 6 - да ти е мирна главата за няколко години напред.
Писането на код е лесна работа - изисква не особено много ресурси.
Всичко останало обаче има потенциала да товари доста, така че на първо място си дай сметка какво точно искаш да можеш да правиш на този компютър и тръгни оттам.
А, и... 2-3 гб рам ще са ти крайно, крайно недостатъчни. Към настоящия момент един малко повече натоварен файърфокс с отворено клипче от ютюб и някоя флаш игричка съвсем спокойно могат самостоятелно да източат 1/3 до 1/2 от наличната ти рам памет, ако си вземеш машина само с толкова. Цели се в 6 - да ти е мирна главата за няколко години напред.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
А не е ли по-важно с какви пари разполага? И примерно дали няма да се хване на работа и да ползва служебния комп за ютюб и флаш-игри, а домашния да му е само за домашна работа и проекти.
Инак доста игри тръгват на по-слаби машини, особено ако като мен си пада по стари заглавия, които играе с години. (например Heroes 3... въпреки че аз последно играх 5-цата, която въпреки че е тежичка, пак си бацаше приятно)
Тъй че, нека човека си каже бюджета и изискванията... Нататъчи е лесно...
Инак доста игри тръгват на по-слаби машини, особено ако като мен си пада по стари заглавия, които играе с години. (например Heroes 3... въпреки че аз последно играх 5-цата, която въпреки че е тежичка, пак си бацаше приятно)
Тъй че, нека човека си каже бюджета и изискванията... Нататъчи е лесно...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
- Scion of balance
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: трети
Според мен Acer предлагат добро съотношение между части и цени.С такъв съм от 3-4 години и освен едното почистване на прахта,което сторих преди месец,няма проблеми.

прeди година и половина гледах точно за такъв лаптоп /за кодене/
рових питах и си взех леново G570 и съм супер доволен .. ефтин .. никакви кахъри до сега .. върши на 100% нещата за които съм го взел .. само за кодене .. филми на тв .. игри на пц .. музика на колонките .. разнасям го насам натам по коли автобуси железен .. препоръчвам това с 2 ръце
точно този модел е вече малко стар. Като гледам актуалният е G580 в пц стора има доста конфигурации http://pcstore.bg/laptopi?search=g580 зависи от бюджета ти. Гледай да е с i3 или i5 и поне 4гб рам може 6 .. 8 няма смисъл .. ссд е твърде скъпо все още за да набиваш пари за това .. така или иначе преди да вземаш бърз хардуер трябва максимално да оптимизираш кода си
рових питах и си взех леново G570 и съм супер доволен .. ефтин .. никакви кахъри до сега .. върши на 100% нещата за които съм го взел .. само за кодене .. филми на тв .. игри на пц .. музика на колонките .. разнасям го насам натам по коли автобуси железен .. препоръчвам това с 2 ръце
точно този модел е вече малко стар. Като гледам актуалният е G580 в пц стора има доста конфигурации http://pcstore.bg/laptopi?search=g580 зависи от бюджета ти. Гледай да е с i3 или i5 и поне 4гб рам може 6 .. 8 няма смисъл .. ссд е твърде скъпо все още за да набиваш пари за това .. така или иначе преди да вземаш бърз хардуер трябва максимално да оптимизираш кода си
Марката няма никакво значение, има значение серията ! Е с изключение на Acer - те са пълни боклуци до един 
HP имат лоша слава заради шитавите си серии от най-ниският клас Compac / Pavilion / 6**
Probook-a е доста качествена машина. За 1000лв по-добро няма да може да намериш, добре си се ориентирал. Разни лаптопи дето са чиста пластмаса но с мощни видео карти дето греят-не ти трябват, ще се скапят веднага след като падне гаранцията.
Lenovo - Thinkpad E серията горе-долу става, Т-серията е хубава но доста скъпа.
Dell - Inspirion серията е зле, но пък Vostro / Lattitude за много здрави лаптопи и с хубава гаранция (3 години Dell next business day)
Toshiba Сателит Л серията е подобна на ейсър, ниско качество. Хубавите им лаптопи са на доста високи цени.
Асус - N56 е не-лош, ако не те плаши цената от 1500+ лв. Само че мощността на видеото идва излишна, а и не е бизнес - клас лаптоп.
К-серията е пълен боклук.
И това "имам тошиба на 6 години и още работи" звучи много смешно, лаптопите вече се правят в пъти по-неиздържливи. Това че преди 10 години някоя фирма е правила хубави лаптопи, не значи че днес всичките ѝ лаптопи ще са хубави.
И аз имам познат с работещ лаптоп делл на 10+ години
Като цяло гледай лаптопа да е задължително с Матов дисплей - ако ще кодиш, гланцовият е отвратителен! Те тука изпопадаха 99% от ейсърите
и3/и5 процесор с вградено видео Intel HD 4000 . Може и външно видео, но само ако играеш игри. А лаптопа не е направен за игри, ще издиша.
4гб рам минимум, но ако искаш да нямаш проблеми с уин7 по-добре 6. 64битовата 7ца е много лакома, 7-8 таба на хрома, Winamp + Visual Studio и ей ти ги над 3gb memory usage....
HP имат лоша слава заради шитавите си серии от най-ниският клас Compac / Pavilion / 6**
Probook-a е доста качествена машина. За 1000лв по-добро няма да може да намериш, добре си се ориентирал. Разни лаптопи дето са чиста пластмаса но с мощни видео карти дето греят-не ти трябват, ще се скапят веднага след като падне гаранцията.
Lenovo - Thinkpad E серията горе-долу става, Т-серията е хубава но доста скъпа.
Dell - Inspirion серията е зле, но пък Vostro / Lattitude за много здрави лаптопи и с хубава гаранция (3 години Dell next business day)
Toshiba Сателит Л серията е подобна на ейсър, ниско качество. Хубавите им лаптопи са на доста високи цени.
Асус - N56 е не-лош, ако не те плаши цената от 1500+ лв. Само че мощността на видеото идва излишна, а и не е бизнес - клас лаптоп.
К-серията е пълен боклук.
И това "имам тошиба на 6 години и още работи" звучи много смешно, лаптопите вече се правят в пъти по-неиздържливи. Това че преди 10 години някоя фирма е правила хубави лаптопи, не значи че днес всичките ѝ лаптопи ще са хубави.
И аз имам познат с работещ лаптоп делл на 10+ години
Като цяло гледай лаптопа да е задължително с Матов дисплей - ако ще кодиш, гланцовият е отвратителен! Те тука изпопадаха 99% от ейсърите
и3/и5 процесор с вградено видео Intel HD 4000 . Може и външно видео, но само ако играеш игри. А лаптопа не е направен за игри, ще издиша.
4гб рам минимум, но ако искаш да нямаш проблеми с уин7 по-добре 6. 64битовата 7ца е много лакома, 7-8 таба на хрома, Winamp + Visual Studio и ей ти ги над 3gb memory usage....
Последно промяна от vaskooo на 15 Май 2013, 12:21, променено общо 1 път.
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Кажи го това на двата, които имам вкъщи...vaskooo написа: Acer - те са пълни боклуци до един
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.

Е предполагам това че работят си е постижениеMidwinterSun написа:Кажи го това на двата, които имам вкъщи...vaskooo написа: Acer - те са пълни боклуци до един
Я кажи колко годишни са, давали ли са ти проблеми. Да не говорим че Ейсър слагат най-калпавите батерии, на баща ми за 1 година се скапа, моята на дела за 8 месеца - мръднала е с точно 1% капацитета ѝ.
ПП: По цял ден работи лаптопа на включено зарядно с батерията вътре, и няколко пъти седмично се ползва на батерия.
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Единият е на 4 и половина и все още работи, макар че почна да се скапва клавиатурата. Смених го, понеже технологията остаря твърде много и имах нужда от нещо по-мощно.
Вторият е на 3 и половина и изглежда така, сякаш без грижи ще изкара още толкова.
И на двата батериите заминаха след втората година, но не ги пазехме хич, така че до голяма степен ние сме си виновни.
Вторият е на 3 и половина и изглежда така, сякаш без грижи ще изкара още толкова.
И на двата батериите заминаха след втората година, но не ги пазехме хич, така че до голяма степен ние сме си виновни.

мда... дааа, така е 100%.... >.<
то като прокетират нов модел хард диск, ако не могат да докажат, че ще изгори след 2 години, въобще не го пускат на пазара....................

няма никаква логика нещо да се разваля веднага след като му изтече гаранцията... производителят губи повече по тоя начин, щото им излиза име, че произвеждат "боклуци"
то като прокетират нов модел хард диск, ако не могат да докажат, че ще изгори след 2 години, въобще не го пускат на пазара....................
няма никаква логика нещо да се разваля веднага след като му изтече гаранцията... производителят губи повече по тоя начин, щото им излиза име, че произвеждат "боклуци"
한류
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Е, всъщност... ако позволяваш видеокартата ти системно да прегрява, скоро след изтичането на гаранцията, наистина ще се наложи да си я заменяш с нова...

Което на много лаптопи е невъзможно. И по-вероятно е от системно прегряване на процесор / видео да ти се преебе чипсета, което води до директно пенсиониране на лаптопа.
Slighter - може да ти звучи нелепо но е точно така. Гледай този филм http://vbox7.com/play:83b3ea6fda . Не казвам че всичко е вярно в него, но е факт че последните години лаптопите са с много по-ниско качество.
Slighter - може да ти звучи нелепо но е точно така. Гледай този филм http://vbox7.com/play:83b3ea6fda . Не казвам че всичко е вярно в него, но е факт че последните години лаптопите са с много по-ниско качество.