Господари на ефира vs. Юлка и детското четене

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Аватар
Bragi
Легендарен флуудър

Re: Господари на ефира vs. Юлка и детското четене

Мнение от Bragi »

Мила написа:Принципно си прав, но... ..... му, не си. Наистина. Мислиш практично, правилно, професионално. Но не си прав.
Репортажът няма за цел да рекламира нито авторката, нито сайта. Рекламира кампанията Походът на книгите.
Поправи ме ако греша, но кампанията има за цел да популяризира четенето като цяло, не четенето на определени автори или дори четенето на български такива, нали така?
Репортажът на свой ред определено поставя акцента върху Юлката, а кампанията е спомената само мимоходом

едит:

Честно казано, на твое място (като очевиден поддръжник на кампанията) щях да се възмущавам от БТВ, Юлката и издателството й за тая пародия и жалък опит за реклама, които изместват фокуса от самата кампания, а не от Господарите, които са им потърсили сметка
Мила написа:Работя в този сектор вече 5 години - довери ми се, когато ти казвам, че знам коя книга е успешен комерсиален продукт и коя не.
...
съвременна българска писателка, която на всичкото отгоре е обичана от децата?
За какво са ни емпирични данни като можем да си вярваме на субективните мнения и наблюдения? :lol:
Съжалявам, но като учещ социология, подобни общи приказки ми бъркат в очите и не мога да ги оставя просто така
Мила написа:Ситуацията е такава, че Господари на ефира изпозлват изключително пошли методи за заяждане с конкурентна медия. Като критикуват не медията - режисьор, репортер, обстановка. Критикуват десетгодишно момиче! Което завърта стрелката на непрофесионалното отношение обратно към тях.
...
Когато се осмее едно дете, защото казва, че обича да чете?
Едно и също видео ли гледаме? Само споменаха, че детето се е подвоумило (което наистина си беше показателно и ми направи впечатление още преди Кръстев да си отвори устата). Целият сарказъм беше насочен именно към медията, репортера и пр.
Къде видя да се гаврят, подиграват или присмиват на децата?
Аз виждам само сатиризиране на очевидна и некомпетентна прикрита реклама, което си им е работата на господарите
Т'ва че целта е БТВ със сигурност е бонус, но едва ли е основното
Мила написа:Когато страхотна инициатива за привличане на вниманието върху книгата и четенето, продължила повече от месец и подготвяна през последните шест се превърне в повод за присмех?
Вината за т'ва си е на БТВ
Тоя репортаж си плаче за знак "ПЛАТЕНО"

Надявам се, че никой не ме разбира погрешно - по телевизията гледам само мачове, не съм се юрнал да пазя честта на господарите
Ама на черното да викаме бяло...
Последно промяна от Bragi на 19 Апр 2013, 20:55, променено общо 1 път.
The more you want, the easier you are to exploit
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Стиг, репортажът не е платен.
Наистина. Относно данните - съжалявам много, но отчетите, тиражите и подобни доказателства са търговска тайна и никой не би ги предоставил.

Гледа ли целият репортаж на бтв? Защото Юлка е поканена, като писател, който има участие в Похода на книгите - последната ѝ книга излезе преди 2 години. Това е стара книга и няма как да ѝ се прави реклама - безсмислено е.
Една от функциите на телевизията е да информира за обществено значими камапнии, каквито са тези за насърчаване на четенето. Би било грозно неглижиране на тази функция да не представят инициативата.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

The Stig написа: детето се е подвоумило (което наистина си беше показателно и ми направи впечатление още преди Кръстев да си отвори устата)
Ще се включа в дискусията по отношение на това, защото като аргумент малко ми бие на такъв без основа.
Детето се е подвоумило преди да отговори на репортерски въпрос.
Докато пред лицето му има микрофон (имаше, нали? че не ми се гледа повторно видеото)
И докато камера е насочена към него.

Бих попитала: вие, хора, никога ли не сте виждали човек да се шашва пред камера? Безброй са тези, които си глътват езика първоначално, колебаят се какво да кажат, не намират правилната дума и т.н. Аз включително - всичко е ок до момента, в който някой реши да ме снима.

От всички възможни аргументи в подкрепа на позицията "реклама", този е най-необоснованият.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Лол, човек да не стане от компа бре, все аз изтървам сеирите по тия фороми, почвам да си мисля, че съм прокълнат ли, знам ли...

За мен нещата седят така:

Няма нищо лошо в една кампания за насърчаване на четенето сред децата. Щом са направили репортаж за нея - супер! Но как точно Господари на ефира пречат на кампанията? Колко деца следят едновременно сутрешния блок на БТВ и нощния на Нова ТВ? Не вярвам нито 1 дете да си каже "амчи то е тъпо да се чете, щом има репортаж за четенето" - даже напротив. Колко деца 1-3 клас схващат причината за гавра от страна на Господарите? Щото на тая възраст, ако дете схваща изцяло тънкия хумор и пародията, то явно е достатъчно интелигентно и няма нужда да чете Юлка, а може без проблеми да почне Кант, Ницше или Гьоте.

Самата гавра е изцяло насочено към начина на поднасяне на информация, а не със самата информация. Не вярвам да има национална медия, която да пусне материал в който някой се изказва против културата и образованието сред децата. Но вие видяхте ли такова нещо в този материал? Нито 1 дума не беше обидна по адрес на някое от децата. Дори и за творчеството на Юлка не беше казано мнение. Всичко беше насочено към "постановката", даже си мисля, че репортерката има повече право да се цупи отколкото другите хора в кадър.

Дали книгите за деца на писателката са добри и вървежни? Откъде да знам, нито продавам книги, нито имам деца, нито се интересувам. Щом са я поканили, едва ли е случайно хваната от улицата жена, която е написала някоя книга. Не е моя работа или на Господарите да сме литературни критици, предполагам техните сценаристи са далеч от това амплоа. Но тяхната работа е да ловят непрофесионални действия сред хората в телевизията, които се предполага, че трябва да са професионалисти. В случая - репортер, оператор, после режисьор, монтажист и т.н.

Дали е реклама? Не знам, само видях, че две деца четат един и същ автор, който "случайно" е точно на метри от тях. Аз кога ще видя Филип Дик в Хеликона? Никой път, нямам късмет и тва е! Едното дете "случайно" чете детски автор - негов родител. Другото дете "случайно" е дете на редакторката. Наоколо "случайно" няма жива душа. Ако сте гледали целия репортаж, кажете ми, дали "случайно" не споменават и други автори? "Ама авторката не е издавала книга от 2год" - ам защо са я поканили тогава? Щом още е популярна и купувана, значи този аргумент отпада - все още може да рекламира нейните си стари книги или да и се чуе името, ако готви нова такава. Ако лапетата не бяха споменали имена и не бяха свързани с авторката, можеше да мине. Но стана твърде очевидно.

Нито писателката, нито децата заслужават да са обект на подигравка, още по-малко кампанията. Но е факт, че те не са подиграни изобщо. Не ми излизайте с "ама те са взели 30 сек от репортажа и са си направили бъзик" - така работи предаването, открива гафове и ги показва, няма за цел да информира зрителя за новини от други медии, това е работа на интернет. Също така няма и за цел да прилага двоен стандарт - ако проф. Вучков каже някаква простотия я излъчват, пък ако сутрешния блок на БТВ направи също - не! Е, няма как да стане, моля ви се.

Според мен цялата тема се роди от това (а също и абсурдното писмо-отговор на родителката), че хората се чувстват обидени от хумористично предаване. Което само по себе си е абсурд. Едно, че няма за какво, второ че са го раздули до едва ли не политически въпрос, който изисква референдум и ООН да прати сини каски в детските градини. Чакайте малко, къде се намираме...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Bragi
Легендарен флуудър

Мнение от Bragi »

Мила написа:Стиг, репортажът не е платен.
Наистина.
Надявам се, че разбираш скептицизма ми
Мила написа:Относно данните - съжалявам много, но отчетите, тиражите и подобни доказателства са търговска тайна и никой не би ги предоставил.
Т'ва ми изглежда странно
Може би съм малко бос по темата, но не е ли практика да се обявява тиража на успешните книги? Как правят бестселър класациите отвъд океана?
Мила написа:Гледа ли целият репортаж на бтв? Защото Юлка е поканена, като писател, който има участие в Похода на книгите - последната ѝ книга излезе преди 2 години. Това е стара книга и няма как да ѝ се прави реклама - безсмислено е.
Една от функциите на телевизията е да информира за обществено значими камапнии, каквито са тези за насърчаване на четенето. Би било грозно неглижиране на тази функция да не представят инициативата.
Току що си направих труда да го изгледам - от 10 минути репортаж, 7 са окупирани от Юлката
А иначе обикновено практиката е да се рекламират предстоящи продукти, не минали
Fun fact: СЛЕДВАЩАТА книга на Юлката излиза на 22-ри април :cheers: :lol:
Добре че беше тоя репортаж, че Юлката да информира обществото :salute: :lol:
MidwinterSun написа:Ще се включа в дискусията по отношение на това, защото като аргумент малко ми бие на такъв без основа.
Детето се е подвоумило преди да отговори на репортерски въпрос.
Докато пред лицето му има микрофон (имаше, нали? че не ми се гледа повторно видеото)
И докато камера е насочена към него.

Бих попитала: вие, хора, никога ли не сте виждали човек да се шашва пред камера? Безброй са тези, които си глътват езика първоначално, колебаят се какво да кажат, не намират правилната дума и т.н. Аз включително - всичко е ок до момента, в който някой реши да ме снима.

От всички възможни аргументи в подкрепа на позицията "реклама", този е най-необоснованият.
Езика на тялото е важен
Разбираемо е да се шашне детето
Интересното е, че не погледна към самата книга за да прочете заглавието и автора, а насочи поглед встрани и нагоре, както типично правят хората, когато се опитват да се сетят за нещо
Вярно, може да не е най-силният аргумент, но е поредният

едит:

Да обобщим

1.Една авторка окупира почти целия репортаж
2.Случайни деца случайно четат книги на въпросната авторка
3.Случайните деца всъщност въобще не са случайни, а са децата на авторката и свързана редакторка
4.10 дни след излъчването на репортажа предстои издаването на новата книга на въпросната авторка
5.Именно чрез този репортаж (по ефирна медия) тя ни информира за това
6.Това не реклама :lol: :lol: :lol:
Последно промяна от Bragi на 19 Апр 2013, 21:46, променено общо 2 пъти.
The more you want, the easier you are to exploit
Аватар
clinical_dead
Вазов
Специалност: Биология и химия
Курс: втори

Мнение от clinical_dead »

Подкрепям Мила - не е честно хлапетата да го отнасят. :|
Изображение

Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Споко, нищо им няма на децата. Те дори не са разбрали за нашата тема у форома... още...
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

тва заглавие, зададено по тоя начин, подтиква да почна да скандирам в подкрепа на Юлка и детското четене.

Юлка! Юлка! Юлка
la douleur exquise
Надежден Случай
Плиний Стари
Специалност: Най-мързеливата

Мнение от Надежден Случай »

Удивен съм от невъзможността на някои форумци да схванат целта на тази тъй наречена гавра. Господарите го слагат на некадърните пр-и на БТВ/Юлка,които не умеят изкуството на завоалираната реклама. Никой от ГнЕ не обижда нито автора (стига с това "авторка",моля ви!),нито "случайно" интервюираните дечица. Но адски некадърно проведената реклама няма как да се размине с място в гаф на деня,сори.
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

fak написа:тва заглавие, зададено по тоя начин, подтиква да почна да скандирам в подкрепа на Юлка и детското четене.

Юлка! Юлка! Юлка
Аре утре те водя на представяне на новата книга на Юлка в Борисовата?
Ако не искаш сладолед, ще спестя пари и ще ти я купя, даже с автограф.
Публикувай отговор

Обратно към “СПАМ”