Тема за КС въпроси от различно естество vol.4
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- thegirl
- Легендарен флуудър
- Курс: семестриално завършил
Re: Тема за КС въпроси от различно естество vol.4
Ако кандидатстваш като кандидат-студент - не. Има едни други класирания, които са лятото, но трябва да си следиш за твоя факултет или да питаш в отдел студенти.
Идеята е, че обяват колко свободни места има (както в случая в 3 курс на специалността ти). И имат право да си подадат сокументи за тях студенти от засочно обучение или от близка специалност.
Също така, за са може да се прехвърлиш трябва да имаш някакъв минимален успех до сега (напр. 4,50, но пак всичко си решава факултета ти).
Идеята е, че обяват колко свободни места има (както в случая в 3 курс на специалността ти). И имат право да си подадат сокументи за тях студенти от засочно обучение или от близка специалност.
Също така, за са може да се прехвърлиш трябва да имаш някакъв минимален успех до сега (напр. 4,50, но пак всичко си решава факултета ти).
Бъди себе си, има достатъчно други хора. 
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Ммм, не съм сигурен, че е така. Аз мисля, че може да се запише направо в 3 курс.
Познавам едно момиче в задочно ЮФ, което след 1 курс кандидатства наново и се записа направо във втори курс редовно.
Няма причина да не може да стане - взетите изпити ти се признават и след като си взел всичко от 1 курс, няма логична причина да откажат да те запишат във втори.
Иначе няма спор, че това може да стане и чрез прехвъряне от задочно в редовно през лятото, ама това не винаги е по-лесният вариант, плюс това там имаш доста ограничения - може само след 1 курс за някои специалности или пък има изисквания за мн висок успех, по-малко са местата и т.н.
Познавам едно момиче в задочно ЮФ, което след 1 курс кандидатства наново и се записа направо във втори курс редовно.
Няма причина да не може да стане - взетите изпити ти се признават и след като си взел всичко от 1 курс, няма логична причина да откажат да те запишат във втори.
Иначе няма спор, че това може да стане и чрез прехвъряне от задочно в редовно през лятото, ама това не винаги е по-лесният вариант, плюс това там имаш доста ограничения - може само след 1 курс за някои специалности или пък има изисквания за мн висок успех, по-малко са местата и т.н.
-
flooo
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Здравейте, искам да попитам дали имам шанс да влеза Немска филология с оценка на матурата по немски 5,49? И колко години е валидна попринцип матурата ?
flooo написа:Здравейте, искам да попитам дали имам шанс да влеза Немска филология с оценка на матурата по немски 5,49? И колко години е валидна попринцип матурата ?
Въпреки че не знам какъв е наплива за НФ, съм почти сигурна, че с тази оценка трябва да те приемат. А колкото до давността на матурата- мисля, че е безсрочна. И сега, и след 20 години да искаш да я ползваш- все ще можеш.
-
mkaDGr
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Попитах един от админите този въпрос, затова ще ме прощава, че задавам въпроса отновно, но не ми отговори много убедително, а искам да съм напълно сигурен.
Нека речем, че съм приет на 1во класиране специалност А, решавам да продължа на 2ро класиране; на 2ро не ме приемат в специалност Б(по-горна), значи си оставам в специалност А (т.е. ми е запазена и не съм загубил мястото). Така ли е ?
Нека речем, че съм приет на 1во класиране специалност А, решавам да продължа на 2ро класиране; на 2ро не ме приемат в специалност Б(по-горна), значи си оставам в специалност А (т.е. ми е запазена и не съм загубил мястото). Така ли е ?
- Mondscreen
- Паисий
Да.mkaDGr написа:Попитах един от админите този въпрос, затова ще ме прощава, че задавам въпроса отновно, но не ми отговори много убедително, а искам да съм напълно сигурен.
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
- clinical_dead
- Вазов
- Специалност: Биология и химия
- Курс: втори
- Адрес в галерията на СУ: clinical_dead
Ще ти се пази място САМО ако си подадеш документите (съответно - оставяш дипломата във факултет Х на първо класиране, макар и неудовлетворен от класирането, като попълниш някаква бланка мисля, че желаеш да продължиш в следващи класирания.)mkaDGr написа:Попитах един от админите този въпрос, затова ще ме прощава, че задавам въпроса отновно, но не ми отговори много убедително, а искам да съм напълно сигурен.
Пример:
Приет си от 1/2/3/4/5/6/7 желания на 4-то. Варианти:
1. Записваш се.
2. Записваш се и продължаваш в следващи класирания за по-горна позиция в желанията (съответно 1/2/3. Не можеш да се бориш за останалите след 4-то!
3. Не се записваш и автоматично отпадаш от следващи класирания!
Надявам се, че сега ще ти е по-спокойно

здравейте. имам въпроси относно преместването.. миналата година пробвах да се преместя филология от вту в су, но не стана. по прицнип успеха ми не беше колкото пишеше, че трябва да е, но не съм сигурен дали само това е при1ината, тъй като никъде като отидох да проверя не ми казаха мотиви за решението,а просто да/не... та искам да попитам това практика ли е или аз имах такъв късмет? колебая се дали да не пробвам пак, сега след 2ри курс, но се чудя дали ще ме карат да държа приравнителни изпити от 1ви и 2ри курс, имате ли някаква информация? както и някакви идеи как да се преместя в СУ ако не ми стига успех :д
-
Vencislava
- В началото бе словото
- Специалност: не знам
- Адрес в галерията на СУ: a
Не знам дали тук мога да си задам въпроса, но някой знае ли какво представлява изпита по математика, труден ли е ? Заслужава ли си да ходя ? Искам да уча стопанско управление ! Сега за първа година съм !! Благодаря !
За балообразуването имам въпрос.Ние ли отбелязваме кое да се взима - оценката от дипломата за средно образование/матурата, или, ако си ходил на матура, задължително се взима оценката от там?
- liv
- Стенограф
- Специалност: право
- Курс: втори
Задължително се взема оценката от матурата.
We stopped checking for monsters under our bed because we realized they were inside us.
-
Vencislava
- В началото бе словото
- Специалност: не знам
- Адрес в галерията на СУ: a
Някой знае ли какво представлява изпита по математика, труден ли е ? Заслужава ли си да ходя ? Искам да уча стопанско управление ! Сега за първа година съм !! Благодаря !
Тъй като матурата по БЕЛ е задължителна, то именно тя се взима при образуването на бала, съответно оценките по БЕЛ от училище нямат значение.azsumbe написа:За балообразуването имам въпрос.Ние ли отбелязваме кое да се взима - оценката от дипломата за средно образование/матурата, или, ако си ходил на матура, задължително се взима оценката от там?
Ако например кандидатсваш право и положиш матура по История /като втора матура/, то оценката от нея се взима предвид. Ако обаче избереш друг предмет за втора матура, то бала ти се образува средноаритметично от оценките от 10, 11 и 12 клас по история.
- thegirl
- Легендарен флуудър
- Курс: семестриално завършил
Ами на този въпрос няма как да ти отговорим, тъй като нивото на трудност за всеки е различно. Най-добре разгледай миналите изпити и прецени сама за себе си.Vencislava написа:Някой знае ли какво представлява изпита по математика, труден ли е ? Заслужава ли си да ходя ? Искам да уча стопанско управление ! Сега за първа година съм !! Благодаря !
Ето и минали изпити, както и примерни теми:
http://www.fmi.uni-sofia.bg/priem
Бъди себе си, има достатъчно други хора. 
Мога ли да кандидатствам, ако съм учил друга специалност, но съм се отказал ?