Относно избираемите

Подфорум към Юридическия факултет

Модератор: MidwinterSun

eventually
В началото бе словото

Относно избираемите

Мнение от eventually »

Колеги, знаете ли дали при неявяване на нито един избираем за семестъра, може да се кандидатства за стипендия,или се води невзет изпит предвид новите правила за изборните дисциплини? :D
Аватар
Mablung
В началото бе словото
Специалност: Право
Курс: първи

Re: Относно избираемите

Мнение от Mablung »

А не трябва ли въобще на един семестър да държиш един избираем?
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

В момента съм право първи курс. Първият семестър имахме две изборни дисциплини- Език и Право и ППУ. Записах ги и взех и двете. От втория семестър записах и трите, които имахме като опция а съответно ОПИ, Философия на правото и УКУ. Като последните две вече съм ги взела. Тази събота ми е ОПИ-то, с което надявам се също ще се справя. Искам да попитам следното- възможно ли е както до сега съм взела пет от общо десет изборни дисцпилини, другата година да взема още пет и така да си направя специализацията още във втори курс. И после примерно в трети курс ще бъда ли задължена да запиша друга, 11-та изборна, след като вече имам 10, тоест имам една специализация?

Мерси :)
Аватар
Grigorov
Пишете, о, братя
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Grigorov »

Да, ще бъдеш задължена, защото трябва всеки семестър до края на следването си да имаш поне един взет изпит по избираема дисциплина.

От мнението ти останах с впечатление, че си мислиш, че специализация придобиваш с простото вземане на 10 избираеми, което не е така - трябва да имаш 10 избираеми, които са включени в съответната специализация (напр. Правораздаване), а не 10 произволни избираеми.
i'm feeling tragic like i'm Gregor Samsa
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

Grigorov написа:Да, ще бъдеш задължена, защото трябва всеки семестър до края на следването си да имаш поне един взет изпит по избираема дисциплина.

От мнението ти останах с впечатление, че си мислиш, че специализация придобиваш с простото вземане на 10 избираеми, което не е така - трябва да имаш 10 избираеми, които са включени в съответната специализация (напр. Правораздаване), а не 10 произволни избираеми.

Знаех си, че трябва да напиша по-дълъг в пост, в който да кажа, че съм наясно с това, че има специализации и, че трябва дисциплините, които записваш да отговарят на една и съща специализация. Е тези и петте, които ги изброих важат за Правораздавне. В такъв случай има ли проблем?
Аватар
Grigorov
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Grigorov »

Проблем с кое? Дори и до края на втори курс да изкараш 10 избираеми за Правораздаване (то всъщност няма как, защото три от избираемите във втори курс важат за въпросната специализация), то това не те освобождава от задължението за вземане на поне един избираем всеки семестър до края на пети курс.
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Grigorov написа:Проблем с кое? Дори и до края на втори курс да изкараш 10 избираеми за Правораздаване (то всъщност няма как, защото три от избираемите във втори курс важат за въпросната специализация), то това не те освобождава от задължението за вземане на поне един избираем всеки семестър до края на пети курс.
Всъщност те освобождава, понеже за щастие никой в администрацията не прилага новите измислени правила за избираемите :D :wink:
seduction написа:В момента съм право първи курс. Първият семестър имахме две изборни дисциплини- Език и Право и ППУ. Записах ги и взех и двете. От втория семестър записах и трите, които имахме като опция а съответно ОПИ, Философия на правото и УКУ. Като последните две вече съм ги взела. Тази събота ми е ОПИ-то, с което надявам се също ще се справя. Искам да попитам следното- възможно ли е както до сега съм взела пет от общо десет изборни дисцпилини, другата година да взема още пет и така да си направя специализацията още във втори курс. И после примерно в трети курс ще бъда ли задължена да запиша друга, 11-та изборна, след като вече имам 10, тоест имам една специализация?

Мерси :)
Направиш ли 10 избираеми, не си длъжен да се явяваш повече на други избираеми, без значение кой курс си - това и деканът го каза изрично миналата година.
Facebook
Изображение
Аватар
Grigorov
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Grigorov »

Е, нали именно миналата година се въведе задължението всеки семестър да се кара поне по един избираем?
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Въведе се, че даже има и заповед на декана по въпроса, но на практика не се прилага, доколкото ми е известно на мен. И те не знаят за какво го въведоха това правило, като никак не могат да следят за спазването му, камо ли да санкционират за нарушение - уж записваш условно, ама кой е тоя условен предмет, дето го записваш, един господ знае. Пълен хаос.

Моят съвет, въпреки това, е човек винаги да си има едно наум и да следи как се развиват нещата. Защото следващата година може да им хрумне нещо различно, и групичка хора да изгорят заради неинформираност.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

Благодаря на всички, които писаха до момента. :)

Аз не мисля, че ще съм в нарушение на въпросното правило. Според мен е измислено, за да накарат студентите поетапно да си взимат изборните дисциплини, а не да решат например в пети курс, че видиш ли имат още 7-8 изборни да изкарат, за да може да си направят специализацията.

Това, за което аз питам, не мисля, че има общо с тази нова наредба.

А иначе дори във втори курс да има само три изборни, които важат за правораздаване, то пак е хубаво. И тук съм виждала съвети, даже ако не се бъркам точно на Светльо, че е по-тарикатско човек да си ги мине от рано тези изборни, да си направи специализацията, а след това за напред в годините да му останат само задължителните предмети и така.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

seduction написа:Според мен е измислено, за да накарат студентите поетапно да си взимат изборните дисциплини, а не да решат например в пети курс, че видиш ли имат още 7-8 изборни да изкарат, за да може да си направят специализацията.
Това щеше да е принципно правилно, ако именно в пети курс не бяха съсредоточени половината избираеми предмети за целия период на обучение :lol:
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “ЮФ”