[КСК 2013] Журналистика

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
pifiella
Пишете, о, братя
Курс: кандидат-студент

Re: [КСК 2013] Журналистика

Мнение от pifiella »

stacey_dh, моята част от есето,посветена на протестите, доста прилича на твоето есе, но аз разгледах живота на Спящата красавица(казвах аз на майка ми,че среднощното четене на приказки е полезно),която се събужда и попада в протест.Чрез нея разказах за обикновения протестиращ човек.
Оценките ни са що-годе еднакви и вероятно наистина огромно значение при какъв проверящ сме се паднали,да е жив и здрав, де! :mrgreen:
"Вярвам в розовото. Вярвам, че смехът е най – добрият начин да изгориш няколко калории. Вярвам в целувките, в многото целувки. Вярвам, че трябва да останеш силен дори тогава, когато изглежда, че всичко върви на зле. Вярвам, че винаги ще има утре и вярвам в чудеса."
Audrey Hepburn
Аватар
Персей
Пишете, о, братя
Специалност: Магьосничество с елфически езици
Курс: трети

Мнение от Персей »

Сетих се за петте съвета за ефективно писане на Джордж Оруел, и тъй като е един от любимите ми писатели, реших да ги сложа тук. Може да се окажат полезни на някого:

Джордж Оруел - пет съвета за ефективно писане

В есето си Politics and the English Language от 1946 Джордж Оруел представя пет съвета за ефективно писане, които, ако бъдат следвани, стават полезни за правилното и точно прокарване на писателските идеи!

1. Никога не използвайте метафора, сравнение или друга езикова фигура, която сте виждали публикувана! Това звучи лесно, но на практика е невероятно трудно. Фрази като “стоя рамо до рамо”, “виси на косъм”, “ахилесова пета”, “лебедова песен” бързо хрумват, а и звучат комфортно и мелодично. Точно по тази причина те трябва да се избягват. Баналните фрази са толкова употребявани, че вече не носят никакъв емоционален отговор. Отделете време да измислите нови, свежи и силни образи!

2. Никога не използвайте дълга дума, когато можете кратка. Дългите думи не ви правят интелигентен. Всъщност имат обратния ефект – звучите помпозен и арогантен. Те също така по-малко харесвани, неразбраеми и дори отвратителни за четене.

3. Ако е възможно да махнете някоя дума, не се колебайте! Великата литература е прост език, наситен със значението на най-големите възможни внушения (Езра Паунд). Следователно всички думи, които не допринасят за смисъла, разводняват силата му. По-малко винаги е по-добре. Винаги.

4. Никога не използвайте пасивен залог, когато можете да ползвате активен. Това често е пренебрегвано, вероятно защото много хора не знаят разликата между активен и пасивен залог. Самият аз не я знаех допреди няколко месеца. Ето пример, който прави нещата лесни за разбиране: Мъжът бе ухапан от кучето. (пасивен) Кучето ухапа мъжа. (активен) Активният е по-добър вариант, защото е по-кратък и въздействащ.

5. Никога не използвайте чуждестранни фрази, научни или жаргонни думи, ако смятате, че те имат еквивалент във всекидневния английски. Ако е възможно, нека написаното да е достъпно за средностатистическия читател. Не ви трябва да се отнасяте в ненужни обяснения, но опитайте да помогнете на хората да разберат за какво пишете. Искате те да възприемат идеите ви, нали?

6. По-скоро не спазвайте тези правила, отколкото да пишете като абсолютен дивак! Бонус-съвет.
Тези съвети за лесни за запомняне и разбиране, но трудни за прилагане. Успешното писане идва най-вече с многото практика, така че това е ключът!
Не притежаваме ний щит за пред смъртта:
към беден и богат е безразлична тя.
За да живееш с радост, живей за радостта,
останалото тук е просто суета.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Аз така си пиша постовете.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
stacey_dh
В началото бе словото
Специалност: нямам

Мнение от stacey_dh »

Чела съм ги съветите. Наистина са много полезни. В крайна сметка текста трябва да е оригинален, кратък, точен и ясен. Трябва да привлече и задържи вниманието на читателя. Ние търсим това, което на него му е интересно, не на нас. За това със съжаление бих казала, че напоследък журналистите изпростяват в изказ и идеи. Защото и самите хора търсят "клюките" и байганьовщината на известните личности...
Вятърът ни галеше,
морето пускаше шеги.
Усмихнати си обещавахме,
да не оставаме сами.
Аватар
Delyan_Elmo
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Delyan_Elmo »

Обожавам Pink Floyd^^ Като бях по-малък,изобщо не можех да схвана какво толкова аджаба им харесват,но комай на 14 няма как да схванеш безумно много неща... Аз съм човек,насочен към природата и затова спестявам разстоянието след запетаята. Вероятно,ако всички започнем да го прилагаме,то ще бъдат спестени милиони листове хартия годишни в световен мащаб,а съответно и дървета xD Кажете НЕ на изкуствено наложената пунктуация от западния изгнил разпадащ се империалистически свят!

Този списък да се утвърди от ректора и да се разлепи из дебрите на всеки факултет за да не допуснем разпад на великата ни общност^^

Проверката на рецензията има смисъл сам,ако не трябва да инвестирате пари или кой знае колко време за да я си я видите. И без това най-вероятно 90% от мотивациите за оценките са записани като Because .... you, That's why xD
Прикачени файлове
list_small (Copy).jpg
(207.45 KiB) Not downloaded yet
Последно промяна от Delyan_Elmo на 09 Апр 2013, 01:41, променено общо 1 път.
Аватар
tranceRR
От дъжд на вятър

Мнение от tranceRR »

Предварително се извинявам за въпроса си, понеже най-вероятно го има зададен и отговорен някъде из темата, но нещо не мога да го открия.. (ДОБРЕ ДЕ, МЪРЗИ МЕ ДА РОВЯ ! :x ) Ето го и питането - каква е или каква се очаква да бъде официалната бройка приети за специалността ? :roll:
”It's not just love for music, it's my passion. It goes beyond liking, and beyond a hobby, it's about a way of living. Music is essential to my life.”
Armin van Buuren
Аватар
mborova
В началото бе словото
Специалност: Българска филология

Мнение от mborova »

Доколкото знам и съм наясно, още не е обявено..
“Не ми казвай, че луната свети; покажи ми блясъка на счупено стъкло!”
Аватар
liv
Стенограф
Специалност: право
Курс: втори

Мнение от liv »

tranceRR написа:Предварително се извинявам за въпроса си, понеже най-вероятно го има зададен и отговорен някъде из темата, но нещо не мога да го открия.. (ДОБРЕ ДЕ, МЪРЗИ МЕ ДА РОВЯ ! :x ) Ето го и питането - каква е или каква се очаква да бъде официалната бройка приети за специалността ? :roll:
ти хубаво не пусна цяла нова тема :lol:
We stopped checking for monsters under our bed because we realized they were inside us.
Аватар
stacey_dh
В началото бе словото
Специалност: нямам

Мнение от stacey_dh »

Аз пък мисля, че е много по-прегледно да се слага интервал след всяка запетая, както и всякакъв препинателен знак. Уча в икономическо училище и при изготвянето на всеки вид документ това се отчита като грешка - ако интервала липсва.
Вятърът ни галеше,
морето пускаше шеги.
Усмихнати си обещавахме,
да не оставаме сами.
Аватар
deepblue_
В началото бе словото

Мнение от deepblue_ »

stacey_dh написа:Аз пък мисля, че е много по-прегледно да се слага интервал след всяка запетая, както и всякакъв препинателен знак. Уча в икономическо училище и при изготвянето на всеки вид документ това се отчита като грешка - ако интервала липсва.
True story :salute:
The only place success comes before work is in the dictionary
moniiiii
От дъжд на вятър
Специалност: ВО

Мнение от moniiiii »

Много ми се иска да си напиша есето и да чуя вашите рецензии :) След като си видя рецензията( с цел да си припомня самото есе ) мисля да се заема с това :)

И аз естествено включих протестите, но идеята ми беше по-скоро, че пречат на новия свят, както пречат и технологиите, и управниците, а и ние самите хората - просто защото всички сме хора с вече притъпени сетива.Прочетох много по-оригинални идеи от моята, значи явно зависи по какъв начин си доказал тезата си( въпреки че честно казано моята липсваше) Нямам цитати, нямам мисли, поговорки или афоризми, правих си някакви мои съпоставки и цялото ми есе беше с връзки и мостчета към нещо, което по-рано съм споменала.
След като си видях оценката, не смятам, че чак толкова режат на предварителен, въпреки че в това има логика. Аз на редовен не мисля да ходя, защото мисля, че по-висока оценка не мога да изкарам :)

След като излязох от изпита, бях доволна, но очаквах и 2, все пак не се знае какво ще им хрумне...

Спуках се да чета статии и оригинални есета в интернет- честно казано, не смятам, че ми помогнаха, не съм включвала нищо от тях.Бях си наумила доста неща преди изпита като идеи и примерно мога ли да започна еди си как или да напиша това и това, консултирах се с една госпожа- тя ми одобри някои идеи , други не съвсем, даде ми и свои, от които май не се възползвах. В общи линии темата беше благодатна и включих почти всичко, каквото си мислех - дори началото ми сякаш беше измислено от по-рано хаха, а заключението откраднах от друго свое есе,но пък това пак си е оригинална идея-крада от собствените си работи все пак ахаха.

П.С По дяволите не знам защо продължавам да пиша толкова дъллллллллллллллллллгииииииииииииииииииииии съобщения, които едва ли на някого му се занимава да чете..
Аватар
Christine_Di
Пишете, о, братя

Мнение от Christine_Di »

Аз те прочетох, спокойно!!
"Думата е страшно нещо, в нея са затворени изразните средства на всички изкуства: бои, линии, форми, звукове, движения - всичко, стига да можеш да боравиш с тия нейни богатства." Йордан Йовков

cacao
В началото бе словото

Мнение от cacao »

Мони, и на мен ми беше интересно, така че пиши си. :D
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Из уикипедия:

Sid Meier's Civilization V: Brave New World is the second official expansion pack for the turn-based strategy video game Civilization V. It was announced on March 15, 2013 and will add nine Civilizations, eight Wonders (like Parthenon, Broadway, Globe Theatre, and the Uffizi), two scenarios (American Civil War and Scramble for Africa), Trade Routes, the World Congress which expands the diplomatic aspect of the game, and an improved Cultural Victory, including Tourism and a Great Work mechanic to the core-game...

Я кажете, на същата дата ли беше изпита? Тия са избрали заглавието от темата на изпита или обратното? :shock:
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Надежден Случай
Плиний Стари
Специалност: Най-мързеливата

Мнение от Надежден Случай »

Обратно. Изпитът беше два дни по-късно. Копирачи с копирачи. :lol:
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.