Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!
RecalcitrancE написа:
Какво се връзвате на някакъв окаян журналист, който явно е толкова некадърен, че не му поверяват разследвания, крими новини, политика и т.н., а да оплюе образованието. Защото е най-лесно да критикуваш нещо толкова уязвимо като образователната система. Кой ще му направи нещо на автора? Да няма СУ да тръгне да го съди? Безмислици...Просто е хванал материя, по която каквото и да пише ще остане безнаказан. Я си представете същия А. Семов да пише за Тони Клюна или някакъв друг ярък персонаж от подземния свят? Тая статия е пародия на някакъв слаб, плашлив журналист...А вие я издигате като свое кредо?!
Присъединявам се към мнението на elf4e-то. И добавям да не поругаваме светиня като образованието, просто защото е модно да злобеем и да злословим.
Относно първия абзац- точно за такива хора като теб сигурно говори г-н Семов.
Относно втория- истината боли."Светинята" ти не е поругана от Семов,а от самите нас.
За какво МИСЛЕНЕ става дума,когато някой преди теб е написал томове,които частната учителка "усложливо"ти дава срещу 30лв на час да речем и ти трябва само да зазубриш материята
Някой живеят по правилата,други ги правят!Do something memorable!
DS написа:моме, земи се скрий с тия простотии, че история и география не се зубрят. ма дълбоко.
Е добре.Ти какво искаш?Да на би да очакваш да те приемат с тест,за който да не ти се наложи да научиш нито една дата или събитие или пък термин от географията или там каквото е,или според теб е по-добре да се влиза с есе на тема "Какво правих през лятната ваканция"?И наистина ли вярвате че някой може действително да назубри дума по дума 30 теми от по 20 стр. и нагоре.По-добре ти се скрий мой.Те такова животно нема колкото и глупости да са ви разказвали познати и приятели.
За какво плюене говорим? А. Семов е изложил една градивна критика, отражение на действителността, като е предложил и функционални решения. Естествено обаче, сам човек не може да поеме инициативата, защото е твърде зависим от различни фактори и хора. Образователната система е много бавна и мудна и извършването на коренни промени е трудна задача. Да не говорим колко "личности", за които системата е изгодна, ще се надигнат срещу евентуални реформи.
Аз лично най-се дразня именно от "тази мания" за кандидатстване, втълпявана най-вече от родители и роднини, за които една хартийка макар и без реално покритие значи много. Важното е "детето да бъде учено", обаче за натрупаният стрес при повечето не става въпрос.
Методите за кандидатстване също са много неефективни - механичното запомняне(зазубряне) на теми и задачи не отговаря на реалните умения и умствени възможности. Да не говорим, че за подобни индивиди реализацията в бъдеще е доста трудна, защото съзнанието свиква да действа механично, а не логично. Няма развитие. В 21-век работодателите все повече разчитат на резултати, а не на хартийки. Залага се на практиката, не на теорията. Трябва да се ориентираш бързо и сполучливо в обстановката, да импровизираш, да експериментираш, а не да следваш някакви готови модели на поведение. По този начин трупаш авторитет и се изявяваш като личност, прогресираш. При стотици "студенти" обаче няма никакво развитие, пълен застой точно заради грешният начин, по който възприемат образованието - заучаване на материал, за да се вземе изпита, без да се извлече реалната полза от него и да се приложи един ден практически. Да не говорим, че повечето студенти не учат това, което искат, което допълнително усложнява нещата.
Както и да е, тези неща са всеизтестни, но имах нужда да ги кажа, защото всички "учещи студенти и кандидат-студенти" все повече ми заприличват на едно стадо овце, което на където и да го буташ натам отива.
Образованието трябва да бъде по-гъвкаво и функционално, насочено повече към практическите действия, отколкото към теоритичните знания(които са основата естествено). Трябва да се даде възможност на всеки ученик/студент да се изгради като личност, да използва главата си и сам да се оправя в ситуацията, да търси начини за развитие и прогрес, да не се задоволява с малко, да обогатява интелекта си и т.н. Общо взето, когато системата на образование те спъва, ако си достатъчно интелигентен винаги ще намериш начин да успееш.
Въпроса за неграмотността също е голям проблем, но той според мен не зависи толкова от системата на образование. В наши дни върху децата влияние оказват различни фактори - социални, психилогически, емоционални, външни фактори като медии, телевизия, интернет, кино, музика и т.н... т.е. колкото и добро да е училището/университета ако едно дете не е настроено да учи и да се образова няма начин да му внедриш на сила подобни навици. По-скоро трябва да се засили контрола над външните фактори, което обаче е изключително трудно и дори непостижимо в 21-век. Живеем в демокрация, в свят на технологиите и информацията, в свят без граници, където всякакви ограничения нямат почти никакъв ефект. Следователно неграмотността тенденциозно ще се увеличава, деградацията е неизбежна, с всеки изминал ден се появяват все по-разкрепостени хора, на които така да се каже "не им пука от нищо и от никой".
Въпроса е тези, които са с по-будно съзнание да им бъдат предоставени достатъчно добри възможности за развитие и реализация. С влизането в Европейският Съюз предполагам ще се учим постепенно и ще прилагаме при български условия онези модели, които ще се отразят положително на нашето общество.
KEDI написа:За какво МИСЛЕНЕ става дума,когато някой преди теб е написал томове,които частната учителка "усложливо"ти дава срещу 30лв на час да речем и ти трябва само да зазубриш материята
Ти също можеш да напишеш томове стига разбира се да не учиш само от един учебник,в който една тема е развита на 4-5 стр.Да,съгласна съм,че на частните уроци всичко се дава синтезирано от всички учебници и т.н,но това не е извинение за тези,които не ходят на уроци.Всеки може сам да отвори 5-6 учебника и да подбере фактите от тях-има различни помагала които обясняват доста добре как се пише тема ,разни изводи подсказват.Абе който иска може,който не иска-търси извинение.Проблемите на днешните кандидат-студенти са два-първо,нямат достатъчно инфо и второ,много ги мързи.Що се отнася до първото-може би не са съвсем виновни,но лично според мен то следва от второто.Така че ай стига с тия глупости тоя пред теб,оня зад теб,ама тая учителка ама оная учителка,ама 20 лв ама 30 лв.
RecalcitrancE написа:alhimikat, ти би ли подкрепил такова мнение изцяло? Колкото и да си революционер, би ли зачеркнал с такава дебела, плътна линия достиженията на висшето образование?
Не, разбира се! Не изцяло. Но човекът поне има по ясни идеи от сегашните в ръководството, които виждат спасение само в по-голяма субсидия от страна на държавата!
RecalcitrancE написа:Дадената трибуна - вестници, например (в които напоследък всеки може да намери изява) - остойностява ли изказванията като по-голям принос?
Също не, за приноса. Но принципно, ако зад изказванията стои човек с реноме може би.
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
DS написа:моме, земи се скрий с тия простотии, че история и география не се зубрят. ма дълбоко.
Е добре.Ти какво искаш?Да на би да очакваш да те приемат с тест,за който да не ти се наложи да научиш нито една дата или събитие или пък термин от географията или там каквото е,или според теб е по-добре да се влиза с есе на тема "Какво правих през лятната ваканция"?
Във всички сериозни университети се влиза с тестове, това, че тук сме си като преди 100 години е отделен въпрос, а явно и на такива като теб им е по-удобно. Не знам що ти е отрицателно мнението за тая форма на изпитване, може би щото си жена, а там момиченцата, как да се изразя по-мйеко... да речем, че не са толкова добре колкото силния пол. Не казвам, че теста трябва да е като за дебили (дори от НБУ се усетиха, вервай ми), обаче при всички положения е по-добрата форма на изпитване. Другото е чесане на езици и шашкане, когато до 10на години и у нас го въведат за всички форми на висше образование.
Не съм казала,че съм против тестовете-спорът беше друг.Това за момиченцата няма да го коментирам,за да не се получава нов:)Що пък да ми е по-удобно-и аз миналата година учих като луда по история и по литература и хич не ми беше забавно.Цялата тази работа е доста сложна и поне аз не се чувствам компетентна да давам каквито и да било идеи за решение на проблема.Просто изразих мнение.Там горе има важни хора,на които да се надяваме ще им уврат мозъците някой ден и по един или по друг начин нещата ще се променят към по-добро.
Статията е хубава, но не ми се вярва да е първата или последната по този повод. Всички тези проблеми се обсъждат вече няколко години най-редовно, както проблемите с матурите, ако щете и със задължителната казарма.
Обсъждането на проблема е само стъпка към решаването му. А не мисля, че има някой, на когото изобщо му се занимава с толкова сложна материя като неуредиците в образованието. Т.е. положението ще си остане константно поне до смяната на още 2-3 правителства(това е оптимистичният вариант). Просто няма откъде да изкопираме решението на проблема, а и никой не ни притиска да го търсим(за разлика от проблемите с корупцията напр.).
А по темата - КСК не само че не е нормално да плаши учениците, но както се обсъждаше в една друга тема, не е нормално да се подготвяш 6 месеца по-рано. Според мен, или трябва да се готивш здраво 10 и 11 клас(изцяло на базата на средното образование, което получаваш, което е момента не намирам за възможно) или да се готвиш 1 месец интензивно(което в момента звучи по-скоро като фантастика, 'щото свършваш на 24-май, а изпитът ти е на 19 юли).
Не знам за вас, но на мен започва да ми писва, когато всеки започва да сочи западна Европа за пример на уреденост:
1. Толкова ли сме некадърни, че не можем да приложим мерки, които да не са 1към1 с нещо вече направено.
2. Мисля си, че ние сме дали повече модели и примери за подражание на Европа, отколкото сме взели, колкото и пресилено да звучи.
Предпочитам нещата да се оправят бързо, ефективно и тихо(както действат професионалните наемни убийци), отклокото тромаво и неефективно, минавайки през какви ли не пародии, засенчващи имотите на Симеон.
Относно първия абзац- точно за такива хора като теб сигурно говори г-н Семов.
Или нещо не ми достига "пипето", или не мога да те разбера? Не знам защо толкова лесно ме определи. Ако поразтършуваш във форума и проследиш моите послания, СИРУРНО (нека ползвам твоята дума) ще добиеш по-точна представа. Така или иначе на мен винаги ми е стискало да заявявам неща публично, дори доста по-болезнени от тези в материала на А. Семов. И не само говоря...И точно заради една моя критика, озаглавена "Екскурзия ли е българското образование?", си препатих. Имаше един Консултативен НПО комитет към Евроминистерството, с обособена Комисия по образование - пак същия беше ефектът от оповестяване на проблема. Просто казвам, че ми е омръзнало само да си говорим, говорим, говорим, говорим (....) или да слушаме с адмирации някого другиго да заявява нашите проблеми. Възможно ли е точно в този форум да се инициира някакво действие, оразмерено публично и юридически? Или просто си оставаме на ниво ФОРУМ?
alhimikat:
Първо, позволи да не те цитирам, че и без това съм седнал на достатъчно калпав компютър.
Субсидиите са винаги най-лесното извинение. Но те са крайната мярка, мисля аз. А ще има ли повече субсидии и изобщо ефект от "говоренето", дори ако хванем да разнищим образованието в компанията на Дидо Вълчев?
Както се казва, АCTION - неслучайно това е ключова дума в правенето на филмите. И като говорим за такива продукти, имаше една мисъл, не се сещам на кого (май певец), която се връзва благодатно в нашия контекст - "Животът не е репетиция." Така се получава, че с толкова много приказки върху "сценария" не сме достигнали изобщо до "репетиция". Хайде да имаме по-централна задача! В момента положението показва междината на публика i софльори. А режисьорът къде е? Може би си ти...
И пак към alhimikat: Нека другите потребители да попият малко от твоята трезва преценка на нещата. Последното изречение следва да се интерпретира като съвет да ги заведеш на кръчма. Че прекалено са се задълбочили в тая КСК и още отсега се товарят с проблемите на висшето образование.
"А решението е сравнително просто: - и наистина , по-просто/вато/ не може да бъде ..........
- в училище да се придобиват устойчиви и наистина полезни знания (трайна и пълноценна грамотност); - тези мечтания ги има още от времето на Кампанела , Мор , че и Ленин дори .........
- те се проверяват със сериозни изпити за дипломиране, най-общо наречени матури - при които учениците от цялата страна са равнопоставени; - е те туй е разковничето - пак изпити , ама само сме им сменили словесното обозначение - друго си е то МАТУРА .......... звучи по-яко , къде по елементарно е кандидатстудентски изпити . И в никакъв случай родителски притеснения - всички родители отиват безплатно на почивка на Хавайските острови по време на изпитите.....
- резултатите от тези матури директно отварят вратите на ВУЗ-овете, понякога придружени от елементарно допълнително пресяване - и няма приемни изпити "сега или никога" -
Друго си е то да кандидатстваш с някаква си МАТУРА и в Шуменския , и в Благоевградския ........ и в Софийския !!! Що да се потиш повече да покриеш ВИСОКИТЕ изисквания на изпитите в СУ , като може да влезеш в него с критериите на университета в село Долно Нанагорнище....... И накрая едно предложение от мен -
с тези матури да приемат и в Харвард и в Оксфорд , а при добро желание и в Токио....
Мисля ,че матурите наистина могат да осигурят единен прием с единни изисквания,стига да се проверяват на разменни начала.Например преподавателите от София проверяват работите от Варна ,тамошните пък тези на учениците от Благоевград и т. н.Тогава една шестица и в София ще е шестица, както тази в Плевен, Стара Загора и други...и оценката от езикива гимназия ще е съизмерима с тази от професионалната гимназия...
За съжаление статията е пълна простотия и ме накара да крещя от гняв на почти всеки абзац. А заключението накрая, че "решението е сравнително просто", направо изби рибата.