Еднополовите бракове

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: Еднополовите бракове

Мнение от Kristo »

Този път ще се хвана за повече от 1 дума, дано съм уцелил точния цитат.

:mrgreen:
Обичат се, ОК, ама защо е необходимо да се правим, че това е най-нормалното нещо?
Какво значи "да се правим"? Излиза, че не е нормално да има хора с различна ориентация. Което връща дискусията доста назад - не просто за равните права на различните хора, а на нивото "това сега болест ли е, отклонение ли е, демон ли ги е обладал". Проблемът в обществото на най-високо ниво е на липсата на толерантност. Но зад този проблем се крие един друг на по-ниско ниво: липсата на разбиране. Ако човек не може да приеме, че различния от него е толкова нормален колкото е и самия той - тогава ще му е трудно да стигне до по-горното ниво.

Ако човек искрено не вярва, че други хора, различни по нещо от него са също нормални, няма смисъл да им защитава правата от чист комформизъм. Няма смисъл "да се прави". Адски нелепо е да подкрепящ гей-браковете (от комформизъм), но да твърдиш, че да си гей е грешно/лошо/ненормално. Нещо не излиза пасианса тука. Няма Азис-Спатия... :lol:
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Не казвам, че е грешно и лошо и не влагам този смисъл в ненормално. Ненормално = различно. Другото продължавай да си го изсмукваш от пръстите. Не мисля, че е нещо лошо и срамно някой да е различен и не виждам проблем това да се приема.

Хетеро - нормалното и типичното, хомото - обратното и различното на хетерото. Колкото и да се въртим гъзовете ни все ще са си отзад, ама ОК, нека продължаваме с опитите.

Потребност от конформизъм не чувствам, както и не смятам за необходимо за всичко да се съгласяваме един с друг.

За трети път казвам, че темата касае правото да се сключи валиден граждански брак. Съгласен съм, че в това отношение гейовете трябва да имат равни права, пък дали еднакви или различни няма никакво значение.

Ето това се получава, Кристо, като се хващаме за едната думичка:
Kristo написа: не е нормално да има хора с различна ориентация....

...това сега болест ли е, отклонение ли е...

да си гей е грешно/лошо/ненормално...
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

"Хетеро - нормалното и типичното, хомото - обратното и различното на хетерото."

Как тъй и двете са равноправни, но едното е нормално, а другото е обратното на нормално? Не можем ли да твърдим, че са противоположности, но няма нормална и ненормална измежду тях? Казването коя опция е "нормалната" си е дискриминация, както и да го гледаме. Все едно "нормалната раса и черната раса и жълтата раса..."
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Ангел
Летящите Пръсти

Мнение от Ангел »

Не съм сигурен, че разбирате значението на думата "нормално".
Хомосексуалнизъм се наблюдава и при множвство животински видове: http://en.wikipedia.org/wiki/Homosexual ... in_animals
Нормално е известно количество от популацията да е хомосексуална.
Този фактор е редно да се отчита и в законите. Както отчитаме, че известно количество от популацията са жени, друга - деца, трета - лица нуждаещи се от попечител... Само че хомосексуалните не се хуждаят от специална закрила, ами от едно просто равноправие.
Животът е твърде кратък, за да си позволяваш да го разхищаваш в неща, които не ти носят удоволствие.
PRIME_BBCODE_SPOILER_SHOW PRIME_BBCODE_SPOILER: Offspring
Running down a spiral
with the light of better men,
shouting: "PROGRESS IS SURVIVAL!",
take one last look and see me...
„Пий повече!“ „НЕ МИ Е ДОБРЕ.“ „Този ПЕТЪК няма да свърши!“
ФАРА!!!
Надежден Случай
Плиний Стари
Специалност: Най-мързеливата

Мнение от Надежден Случай »

И феминистките твърдят,че искат равноправие,но всички знаем,че нещата не стоят така. Колкото до това кое е нормално и кое не е,не виждам какво толкова се чудите,че някои хора си позволяват наглостта да наричат ненормално нещо,което до преди две десетилетия се е смятало от почти всички за ненормално.
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Аватар
Ангел
Летящите Пръсти

Мнение от Ангел »

Никой нищо не е споменавал за "наглост".
Преди 20 години току прокламираха настоящата ни Конституция. 20 години са много време. Предостатъчно за развитие на мирогледа. И са почти едно поколение в миналото (20-25 години са "едно поколение" за генеолози, социолози и прочее).
Животът е твърде кратък, за да си позволяваш да го разхищаваш в неща, които не ти носят удоволствие.
Running down a spiral
ФАРА!!!
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Ангел написа:Не съм сигурен, че разбирате значението на думата "нормално".
А не може ли да приемем, че е нещо субективно за всеки и всеки сам си преценява, какво за него е нормално и какво не и да си стиснем ръцете?

Или поне да спрем да се правим на най-либералните на света. Това също би било ОК.

Обясних какво влагам в смисъл под "ненормално", не се чувствам длъжен да променям собственото си мнение насила, за да угодя на някого. Какво изобщо доказва тоя цитат от Уикипедия? Че сред някои животни има такива, които са хомосексуални. ОК, какво от това?

Не мисля, че някой трябва да се чувства дискриминиран или обиден за това, че го възприемам като различен заради сексуалната му ориентация. Явно е необходимо да повторя отново, че темата е за равните права на гейовете. Редно е да ги имат.
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Kristo написа:Не можем ли да твърдим, че са противоположности...
Кристо, ако това те е спирало до момента, имаш моето разрешение да твърдиш каквото решиш по въпроса :lol:
Надежден Случай
Плиний Стари

С г-н Чалгар тук сме на една вълна - всеки има право да мисли каквото си иска за каквото си иска. Не изпитвам нужда да променям целия си мироглед за живота,защото няколко човека,които дори не познавам,казват,че това,което мисля,е остаряло,неправилно и едва ли не антихуманно. Още нещо - от богатия си форумен опит съм установил,че по тези места мнения трудно се променят. So just let it go.
Sunshine or ain't.
Аватар
Boleyn
Легендарен флуудър
Специалност: Българска филология
Курс: завършил

Мнение от Boleyn »

Надежден Случай написа:И феминистките твърдят,че искат равноправие,но всички знаем,че нещата не стоят така.
Ще ме умориш с изказванията си :lol:
Изображение
Аватар
Ангел
Летящите Пръсти

Мнение от Ангел »

Не, не можем да приемем, че "нормално" има субективен смисъл. Все-едно да си наумя, че за мен вече "стол" ще има съдържанието на кринолин. Думите трябва да имат еднакви значения за всички, иначе езикът се обезсмисля.
"Нормално" има точно, недвусмислено и обективно значение. Ако беше поразгледал статията, щеше да отбележиш, че хомосексуално поведение се наблюдава при всички видове с разнополови индивиди. По-горе написах "множество", а не "всички", не защото има документирани наблюдения върху 1500 вида, а защото с това изключих хермафродитите и безполово размножаващите се, за които "хомосексуално поведение" е неотносимо понятие.
Какво е приемливо обаче е съвсем различен случай - това няма пречка да бъде определяно субективно. Ако нещо е неприемливо за и/или противно някому обаче, това не го прави автоматично ненормално.
И те уверявам, че не съм особено либерален :lol:
Надежден Случай написа:Не изпитвам нужда да променям целия си мироглед за живота, защото няколко човека, които дори не познавам, казват че това, което мисля, е остаряло, неправилно и едва ли не антихуманно.
А и не би било разумно да го направиш поради тази причина. Виж, причина би била липсата на рационални аргументи в подкрепа на първоначалната ти позиция.
Последно промяна от Ангел на 03 Апр 2013, 22:56, променено общо 1 път.
Running down a spiral
ФАРА!!!
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Темата малко се е изместила, но относно гледната точка на fak:

Смятам, че институцията "брак" с всичката ѝ присъща символика трябва да бъде достъпна за всички личности. Да кажеш на някого да сключва съюз, който е съвсем като брака, ама няма да се казва така, защото сключващите го са от един пол и са недостойни да използват тази дума, също е дискриминация.
При това доста грозна.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Надежден Случай
Плиний Стари

......

Мнението е променено от администратор. Темата тук не е за феминизма, добре ще е да не ги смесваме.
НадежденСлучай, опитай се да бъдеш малко по-учтив със съфорумците си. М.
Sunshine or ain't.
Надежден Случай
Плиний Стари

......

Мнението е променено от администратор. Темата тук не е за феминизма, добре ще е да не ги смесваме.
НадежденСлучай, опитай се да бъдеш малко по-учтив със съфорумците си. М.

Хипотетично: аз съм влюбен в котката си и искам да се оженя за нея,дали ще може да уредите нещичко и за нас?
Sunshine or ain't.
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

До Ангел

OK, отново се завъртяхме и отново задниците ни са отзад.

За теб може да е нормално някой да чете статия за 1500 животни, докато гледа мач, за да защити правото си на мнение. За мен не е. Може би все пак има нещо субективно.
Публикувай отговор

Обратно към “България”