[КСК 2013] Журналистика

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
Delyan_Elmo
В началото бе словото
Обратна връзка:

Re: [КСК 2013] Журналистика

Мнение от Delyan_Elmo »

Изобщо не съм съгласен,че уточнението за раса,пол и прочие ограничава по какъвто и е да било начин полето ти изразяване. Да напишеш,че циганите са крадливи,понеже са чисто и прости цигани е не само неиздържано и очеизбождащо малоумно. Целта на журналистиката е да търси решения на съществуващи проблем. Липсата на далновидност,логика,популизмът и нереалистичните обещания са запазена марка на политиците.

Искрено вярвам,че всеки,който желае да се занимава с дейност,свързана по какъвто и да е било начин с писане,литература и език трябва да поддържа езика,ума си и начина си на изразяване на ниво,по-високо от това на последния шофьор на маршрутка в София. Нищо лично,просто ,ако имаше желание да пишеш за Токио,трябва да виждаш по-далеч от Павликени.

Ако някой от вас вярва,че циганите са изворът на проблемите ни или на трудностите в държава,то чисто и просто,без да желая да го обидя,оообаче е пълен глупак,жертва на тежка демагогия...

P.S. Аз лично изобщо не проверявам за резултати в сайта,вярвайки,че на секундата някой ще избухне във форума,но ако всеки така си мисли да не се окаже,че имаме оценки от преди няколко дни xDD
Аватар
tdg
В началото бе словото

Мнение от tdg »

Аз съм от вманиачените, които проверяват пред 1 час :D не се безпокой, ще се разбере на секундата като излязат резултатите :)
За някои неща, трябва да се пребориш първо със себе си!
Аватар
~Suzie
Пишете, о, братя
Курс: първи

Мнение от ~Suzie »

Delyan_Elmo написа:Изобщо не съм съгласен,че уточнението за раса,пол и прочие ограничава по какъвто и е да било начин полето ти изразяване. Да напишеш,че циганите са крадливи,понеже са чисто и прости цигани е не само неиздържано и очеизбождащо малоумно. Целта на журналистиката е да търси решения на съществуващи проблем. Липсата на далновидност,логика,популизмът и нереалистичните обещания са запазена марка на политиците.

Искрено вярвам,че всеки,който желае да се занимава с дейност,свързана по какъвто и да е било начин с писане,литература и език трябва да поддържа езика,ума си и начина си на изразяване на ниво,по-високо от това на последния шофьор на маршрутка в София. Нищо лично,просто ,ако имаше желание да пишеш за Токио,трябва да виждаш по-далеч от Павликени.

Ако някой от вас вярва,че циганите са изворът на проблемите ни или на трудностите в държава,то чисто и просто,без да желая да го обидя,оообаче е пълен глупак,жертва на тежка демагогия...

P.S. Аз лично изобщо не проверявам за резултати в сайта,вярвайки,че на секундата някой ще избухне във форума,но ако всеки така си мисли да не се окаже,че имаме оценки от преди няколко дни xDD
(clap) (bow)
"One day, you’re 17 and you’re planning for someday.
And then quietly, without you ever really noticing, someday is today.
And then someday is yesterday.
And this is your life."

John Green
Аватар
Christine_Di
Пишете, о, братя

Мнение от Christine_Di »

Delyan_Elmo написа:Изобщо не съм съгласен,че уточнението за раса,пол и прочие ограничава по какъвто и е да било начин полето ти изразяване. Да напишеш,че циганите са крадливи,понеже са чисто и прости цигани е не само неиздържано и очеизбождащо малоумно. Целта на журналистиката е да търси решения на съществуващи проблем. Липсата на далновидност,логика,популизмът и нереалистичните обещания са запазена марка на политиците.

Евала!!! Точно казано!! :rr:
"Думата е страшно нещо, в нея са затворени изразните средства на всички изкуства: бои, линии, форми, звукове, движения - всичко, стига да можеш да боравиш с тия нейни богатства." Йордан Йовков

Аватар
pifiella
Пишете, о, братя
Курс: кандидат-студент

Мнение от pifiella »

Christine_Di написа:
Kristo написа: Но трябва да стискаш палци, проверяващите да не го приемат като идея за етническо прочистване, дискриминация, расизъм или най-семплото - че просто изразяваш мнение, вместо да правиш анализ на даден проблем. Но констатирането на проблем, без да се даде отговор за решението му - не е опция. Нищо, че много политици я ползват. 8)
Точно тук е тънката линия – дали е етническо почистване и дискриминация, или просто си изразяваш мнението. :)))
Да! Аз съм новия Хитлер. Треперете! :mrgreen: :mrgreen:
Е, не съм писала за циганите като народност,която трябва да се изтрепе.
Съвсем различни неща и доказателства съм вметнала. Дори и цигани не съм ги наричала. Всъщност ще видим.
Здраве да е! А ако имам двойка ще ви служа като пример, да знаете и да не пишете като глупостите на Габи Расиста! :lol:
"Вярвам в розовото. Вярвам, че смехът е най – добрият начин да изгориш няколко калории. Вярвам в целувките, в многото целувки. Вярвам, че трябва да останеш силен дори тогава, когато изглежда, че всичко върви на зле. Вярвам, че винаги ще има утре и вярвам в чудеса."
Audrey Hepburn
Nemalp
Да живей словото
Специалност: Публична администрация

Мнение от Nemalp »

^ Това за резултатите и аз си го мислих миналата година, ама се оказа, че няма от какво да се притеснявам. В момента, в който имаше резултати и хората изнасилиха форума и фейсбук ...

И като стана въпрос за фейсбук: когато излязат резултатите от всички изпити от първата сесия (към 5 Май) ще създам тазгодишната група, за да се събираме (ако вляза право)/събирате (ако не вляза и продължа сегашната си специалност). Оказа се успешна група, полезно е, запознавате се с колегите/откривате се, срещате някакви хора и винаги има кой да даде инфо по някакъв въпрос.
Надежден Случай
Плиний Стари
Специалност: Най-мързеливата

Мнение от Надежден Случай »

Никой не трябва да обвинява циганите за нищо,виновни са тия,дето ги търпят.Такова животно интеграция не съществува и ако някой от вас вярва в тая думичка,то,без да искам да го обидя,но е пълен глупак.А и уточнението,което направих още вчера беше точно с тази цел,ако седне някой да реди как циганите(примерно)са най-голямата сган на планетата,защото са...цигани,то си заслужава двойката и да мие прозорците на колите на бензиностанциите доживот,но не приемам за честно спрямо моя БЯЛ задник,да ми е забранено да изказвам видимите недостатъци на тъй наречената интеграция в България и чужбина. Със здраве! Целта ми не е да обиждам когото и да било,ако има засегнати,да ме извиняват. Искам просто да видя колко мислещи хора има във форума,колко от тях имат мнение по въпроса и колко умеят да го защитят. :-)
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Christine_Di написа:
Точно тук е тънката линия – дали е етническо почистване и дискриминация, или просто си изразяваш мнението. :)))
Изразяването на мнение е хубаво нещо, стига да може да се защити. Споделянето на факти не е журналистическо есе. Изразяването на мнение без обосновка също. Ако има изградена теза - вече по се ядва.

Съвсем друг въпрос е, как проверяващите ще гледат - дали ще го сметнат за шовинизъм/ксенофобия/расизъм. Дали ще се сетят, какво пише в конституцията по тоя повод? Остава само да гадаем...

Инак сериозен въпрос - някой поне прочел ли е изобщо книгата за която става дума? Дори поне да знаете, за какво иде реч в нея?

Защото ако проверяващите придържат строго към нея, трябва поне да можете да сверите какво сте писали и какво разказва книгата... Да няма конфузни ситуации после... :joker:
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
~Suzie
Пишете, о, братя

Мнение от ~Suzie »

Kristo написа:
Christine_Di написа:
Изразяването на мнение е хубаво нещо, стига да може да се защити. Споделянето на факти не е журналистическо есе. Изразяването на мнение без обосновка също. Ако има изградена теза - вече по се ядва.

Съвсем друг въпрос е, как проверяващите ще гледат - дали ще го сметнат за шовинизъм/ксенофобия/расизъм. Дали ще се сетят, какво пише в конституцията по тоя повод? Остава само да гадаем...

Инак сериозен въпрос - някой поне прочел ли е изобщо книгата за която става дума? Дори поне да знаете, за какво иде реч в нея?

Защото ако проверяващите придържат строго към нея, трябва поне да можете да сверите какво сте писали и какво разказва книгата... Да няма конфузни ситуации после... :joker:
Смятам, че ако проверяващите се придържат строго към книгата... ни очаква един доооооста голям процент двойки (:
"One day, you’re 17 and you’re planning for someday.
And then quietly, without you ever really noticing, someday is today.
And then someday is yesterday.
And this is your life."

John Green
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Meне ме съмнява да са я чели, също. Но поне може да са запознати с основни идеи, послания и т.н. Не са я избрали случайно, ровейки из нета за подходящо заглавие. Книгата носи както заглавие, което може да се тълкува, както си ще... така и идеи, които поне стесняват кръга на възможно тълкуване.

Намерете някакво резюме или кратко обяснение за какво иде реч.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
pifiella
Пишете, о, братя
Курс: кандидат-студент

Мнение от pifiella »

Аз знаех,че има такава книга,че е фантастика.Нищо друго,нито автор,нито година на издаване,ама нищо.
Като се замисля вкарах малко фантастика и приказни моменти,но как ще се изтълкуват, един Господ знае!
"Вярвам в розовото. Вярвам, че смехът е най – добрият начин да изгориш няколко калории. Вярвам в целувките, в многото целувки. Вярвам, че трябва да останеш силен дори тогава, когато изглежда, че всичко върви на зле. Вярвам, че винаги ще има утре и вярвам в чудеса."
Audrey Hepburn
Аватар
Christine_Di
Пишете, о, братя

Мнение от Christine_Di »

Аз знаех, че се отнася за утопия и анти такава. Тъй че :)
А за мнението - човек без да може да даде факти за мнението и тезите си, няма мнение, а е просто магаре пред мост - което се инати. И не мисли. Всяка теза може да се защити по един или друг начин.
"Думата е страшно нещо, в нея са затворени изразните средства на всички изкуства: бои, линии, форми, звукове, движения - всичко, стига да можеш да боравиш с тия нейни богатства." Йордан Йовков

Аватар
Acapella
Драскач

Мнение от Acapella »

Ох, аз съм я чела книгата, защо не ни я дадоха тая тема миналата година ... :)

Иначе и аз чакам да ви видя резултатите, щото тогава форума експлоадира и е интересна ситуацията. Стискам палци поне скоро да излязат ^^
  • "Понякога чувам как костите ми се напрягат
    под тежестта на всички животи, които не живея."

Българска филология, ІІ курс
Аватар
mborova
В началото бе словото
Специалност: Българска филология

Мнение от mborova »

Според мен не трябва изобщо да задълбават дали е четена, или не - то си е в наш минус (на тези, които не сме я прочели), защото в крайна сметка това не ти е изпита по БЕЛ, на който ти дават литературно произведение и ти почваш да разсъждаваш по него. Тук трябва да видят дали можем да мислим. Надявам се да решат, че можем (и наистина да си е така) :)
“Не ми казвай, че луната свети; покажи ми блясъка на счупено стъкло!”
Надежден Случай
Плиний Стари
Специалност: Най-мързеливата

Мнение от Надежден Случай »

Аз дори съм на мнение,че тези,които не са я чели,но въпреки това са направили някаква неволна аналогия с книгата,ще получат лек бонус. Така до някаква степен демонстрират,че имат креативна мисъл.
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”