ЕСЕТО ПО ЛИТЕРАТУРА 2006

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Аватар
jantex
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от jantex »

В България всичко е наобратно :roll:
The only thing Columbus discovered was that he was lost!
Аватар
Ironman
В началото бе словото

Мнение от Ironman »

Regina написа:нямазначение написа:
Изпитът по литература е идиотски в какъвто и да е формат. Безсмислен, с неясни критерии, независимо дали се пише оная чикия, обичайната (която даже не знам как се казва) или есе. Пък и ми е интересно кой проверяващ може да оцени есе, след като е свикнал цял живот да разглежда назубрените идиотизми и да търси цитати на разни критици, без които темата не може да получи повече от четири. Чисто и просто в България есе не може да се пише по две причини. Първо, че мислещите хора са неудобни, особено в университетите и второ, че няма никакъв опит с подобно нещо (мислещи хора).

Според мен изпитите по литература трябва да са във вид на тест, за да са субективни. Три часа - 60 въпроса например и ще видим кой колко е научил. Не да налучкване автори, произведения, термини разни... Въпросите могат да обхващат епохата, направленията в литературата, автобиографични факти от живота на авторите - и то всички автори в конспекта! - имена и събития на героите в произведенията им... Далеч съм от мисълта, че откривам топлата вода - това е обсъждано, но е крайно време да се вземе генерално решение. Във Франция например да влезеш в университет е повече от лесно. В повечето случаи това се случва на базата на общ успех от дипломата и някакъв тест входно ниво. Цедката е след I - ви курс. Тогава отпадат онези, които не стават за ВУЗ. Така и агнето цяло и вълкът - сит. Университетът ще печели от таксите на първокурсниците, а студентите ще разберат овреме, че не това е, което ги интересува. Тук е хаос и несправедливост. Имаш пари - плащаш си и влизаш (говоря принципно); нямаш пари - учиш една тема и тя вземе, че се падне... А за всички останали - мощна преса.
Не е честно, смятам аз!
И аз съм на това мнение.Но тук е България :wink: След 10 години може да стане.
Наведената глава сабя не я сече.

АААААА,така ли...Я дай тая сабя да видиш къде може да ти влезне !!!
soni4ka
В началото бе словото

...

Мнение от soni4ka »

....
Последно промяна от soni4ka на 11 Юли 2007, 03:50, променено общо 1 път.
Аватар
Мадлен..
В началото бе словото

Re: ...

Мнение от Мадлен.. »

soni4ka написа:"абе Далчев поет ли беше или писател?..."
:roll:
8)

Трябваше му кажеш
- Опълченец. От ония "на Шипката"(тия "на Черешата" са други).
В свободното си време е пишел хайку :cyclopsani:
Аз умрях... да живея Аз!
Аватар
jantex
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от jantex »

soni4ka написа:Regina е права и аз така мисля.
наистина навсякъде по света е лесно да влезеш във ВУЗ. трудното е да останеш там..
докато в милата ни Б-я човек си знае-влезе ли в университета. няма начин да излезе оттам....какво се чудя тогава ,че на изпита в СУ един веселяк ме попита "абе Далчев поет ли беше или писател?..."
И двете :D

Абе, поне можем да се гордеем ,че сме българи с това ,че квото е при нас го няма другаде ...
Аватар
Ironman
В началото бе словото

Мнение от Ironman »

jantex написа:
soni4ka написа:Regina е права и аз така мисля.
наистина навсякъде по света е лесно да влезеш във ВУЗ. трудното е да останеш там..
докато в милата ни Б-я човек си знае-влезе ли в университета. няма начин да излезе оттам....какво се чудя тогава ,че на изпита в СУ един веселяк ме попита "абе Далчев поет ли беше или писател?..."
И двете :D

Абе, поне можем да се гордеем ,че сме българи с това ,че квото е при нас го няма другаде ...
Да,тук е уникум....Направо си е гордост,да ни сочат за пример :pottytrain5:
Наведената глава сабя не я сече.

АААААА,така ли...Я дай тая сабя да видиш къде може да ти влезне !!!
soni4ka
В началото бе словото

Мнение от soni4ka »

....
Последно промяна от soni4ka на 11 Юли 2007, 03:46, променено общо 1 път.
soni4ka
В началото бе словото

...

Мнение от soni4ka »

....
Последно промяна от soni4ka на 11 Юли 2007, 03:45, променено общо 1 път.
Аватар
Joyride
Пишеща машина

Мнение от Joyride »

горе вдясно над мнението има едно ЦИТАТ - ето така се копира мнението ;)
The sun is gonna keep on shining.On brighter days,on the horizon.My love for you will always keep on rising
mimozka_88
В началото бе словото

Мнение от mimozka_88 »

Ironman написа:
Изпитът по литература е идиотски в какъвто и да е формат. Безсмислен, с неясни критерии, независимо дали се пише оная чикия, обичайната (която даже не знам как се казва) или есе. Пък и ми е интересно кой проверяващ може да оцени есе, след като е свикнал цял живот да разглежда назубрените идиотизми и да търси цитати на разни критици, без които темата не може да получи повече от четири. Чисто и просто в България есе не може да се пише по две причини. Първо, че мислещите хора са неудобни, особено в университетите и второ, че няма никакъв опит с подобно нещо (мислещи хора).

Според мен изпитите по литература трябва да са във вид на тест, за да са субективни. Три часа - 60 въпроса например и ще видим кой колко е научил. Не да налучкване автори, произведения, термини разни... Въпросите могат да обхващат епохата, направленията в литературата, автобиографични факти от живота на авторите - и то всички автори в конспекта! - имена и събития на героите в произведенията им... Далеч съм от мисълта, че откривам топлата вода - това е обсъждано, но е крайно време да се вземе генерално решение. Във Франция например да влезеш в университет е повече от лесно. В повечето случаи това се случва на базата на общ успех от дипломата и някакъв тест входно ниво. Цедката е след I - ви курс. Тогава отпадат онези, които не стават за ВУЗ. Така и агнето цяло и вълкът - сит. Университетът ще печели от таксите на първокурсниците, а студентите ще разберат овреме, че не това е, което ги интересува. Тук е хаос и несправедливост. Имаш пари - плащаш си и влизаш (говоря принципно); нямаш пари - учиш една тема и тя вземе, че се падне... А за всички останали - мощна преса.
Не е честно, смятам аз!
i az mislq 4e izpitat po balg ezik i literatura trqbva da bade pod formata na test, za6toto po tozi na4in ocenqvaneto 6te bade po to4no i po lesno za kandidatite
Аватар
jantex
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от jantex »

mimozka_88 написа:
Ironman написа:

Не е честно, смятам аз!
i az mislq 4e izpitat po balg ezik i literatura trqbva da bade pod formata na test, za6toto po tozi na4in ocenqvaneto 6te bade po to4no i po lesno za kandidatite

Тоест като пишеш навсякъде "а)" и да вържеш четворката ??? :roll:
Аватар
plamKA
От дъжд на вятър

Мнение от plamKA »

Хах може и да вържеш 4-ката,но поне знаеш какво точно си писал и си има ясна система и критерий за оценяване... никой не може да те отреже в оценката,защото всичко е точки ... Така или иначе в СУ и където и да е много малко хора влизат със собствени знания и почти не се оценява това... голям процент са тези с "парите" а другия с назубрените теми на някой възрастен преподавател... Според мен на изпита по БЕЛ ,който води към една от най-желаните специалности -Журналистиката трябва да се оцянават хората с креативно мислене,със знания и наистина оригинален подход към писане на литературно съчинение!
mimozka_88
В началото бе словото

Мнение от mimozka_88 »

абе само с късмет трудно ще я вържеш четворката, но със сигурност повечето кандидати ще са подготвени отлично и едва ли някой ще успее, разчитайки само на късмета си :) а и за журналистите специално след това има и писмен изпит по журналистика така че там трябва да се оцени способността им да изграждат цялостен и смислено завършен текст.
Последно промяна от mimozka_88 на 05 Авг 2006, 11:02, променено общо 1 път.
Аватар
Ice_Spirit
Легендарен флуудър

Мнение от Ice_Spirit »

plamKA написа: трябва да се оцянават хората с креативно мислене,със знания и наистина оригинален подход към писане на литературно съчинение!

Само че не води само към Журналистика...
Toto-I will remember
Аватар
jantex
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от jantex »

mimozka_88 написа:абе само с късмет трудно ще я вържеш четворката, но със сигурност повечето кандидати ще са подготвени отлично и едва ли някой ще успее, разчитайки само на късмета си :) а и за журналистите специално след това има и писмен изпит по журналистика така че там трябва да се оцени способността им да изграждат цялостен и смислено завършен текст.
А на бъдещите юристи не им трябва такава способност, така ли? :shock:
Брей :?
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”