[КСК 2013] Журналистика
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- SaraCharis
- В началото бе словото
Re: [КСК 2013] Журналистика
още малко остава и напрежението ескалира, дано се падне благодатна тема за писане 
Най-важното нещо в този свят е да знаеш своето място и своята цена. Всичко друго са илюзии- те идват и си отиват винаги драматично.. . .!
-
ivencetencety
- В началото бе словото
- Курс: друг
Хайде нещо по-интересно - какво очаквате вие да ви се падне като тема ? ;р
"In my mind I`ma fighter , my heart`s a lighter , my soul is the fluid , my flow sparks it right up!"
- Christine_Di
- Пишете, о, братя
Може би темите бяха предвидими. Но това няма значение, бяха хубави – можеше да се пише доста по тях. Айде сега и резултатите. (Те между другото колко дни след изпита излизат?) 
"Думата е страшно нещо, в нея са затворени изразните средства на всички изкуства: бои, линии, форми, звукове, движения - всичко, стига да можеш да боравиш с тия нейни богатства." Йордан Йовков
-
Ер Малка
- Вазов
- Специалност: Връзки с обществеността
- Курс: втори
До десетина дни ще са излезли, възможно е и по-рано.
Както казах и при пиарите, 'баси късметлиите сте- много хубава тема, а "Прекрасният нов свят" е книга, която си струва да се прочете.
Както казах и при пиарите, 'баси късметлиите сте- много хубава тема, а "Прекрасният нов свят" е книга, която си струва да се прочете.
"Quiero hacer contigo lo que la primavera hace con los cerezos."
-
trichkova
- От дъжд на вятър
- Специалност: журналистика
- Курс: кандидат-студент
Здравейте,колеги. За какво писахте днес? Говорих с приятелки. Едната е писала за технологиите, другата за прекрасния нов свят на децата, които са осиновени, а третата за новия свят на българите след протестите... Аз също бях на изпита. Писах за Феликс и неговия скок от ръба на Космоса, за това, че го гледахме онлайн и то с картина с HD резолюция, че това е новият свят, където мечтите (каквито и да са те) се сбъдват. Всичко е постижимо, развива се бързо, а ние имаме всичко, за което са мечтали родителите ни, а това е така, защото живеем в този прекрасен нов свят.С две думи - около това се въртеше есето ми . Кажете вие какво измислихтее? И успех на всички. Нямам търпение да излязат оценките.
- Christine_Di
- Пишете, о, братя
Ще преглеждаме КСК-то всеки ден! Хаха! Успех!
"Думата е страшно нещо, в нея са затворени изразните средства на всички изкуства: бои, линии, форми, звукове, движения - всичко, стига да можеш да боравиш с тия нейни богатства." Йордан Йовков
-
Надежден Случай
- Плиний Стари
- Специалност: Най-мързеливата
Темата ми се видя доста по-добра в сравнение с контролните,но имам чувството,че малко се разпилях и не очаквам нещо особено като резултат. На този изпит тръгнах с нагласата по-скоро за разузнавателен лагер,отколкото за реална атака на шестицата,но добрата тема като че ме изненада и както бях тръгнал малко вяло за изпита,в един момент установих,че шансът е налице.Като обем не писах много,точно четири страници,но използвам доста дребен и сбит шрифт при писане,така че може да се каже,че реално са около пет страници.Щеше ми се да напиша позитивен текст,но ми бе адски трудно,предвид негативната ми нагласа спрямо развитието на света.Но за писъмцата ни ще говорим по-подробно след излизането на оценките,когато ще имаме възможност по-реално да оценим силните и слабите страни в работата си.Аз съм в настроение да изразя възмущението си от квесторите.Три женици бяха,което само по себе си е престъпление,три жени накуп няма начин да мълчат в продължение на четири часа.То не беше шушукане,то не беше смях,разкарване наляво-надясно.Смешно е да направиш на някого три пъти забележка,че говори,а ти самият да нарушаваш правилата.Да не говорим,че необходимият ескорт до тоалетните не се извършваше,всички ходехме сами до WC-то,което не е нещо страшно,но отново е извън правовите рамки.Да имаш две задължения-да наблюдаваш и да пазиш тишина,и да не искаш дори да опиташ да се справиш,е жалка картинка.Към останалите кандидати имам едно питане: какви са ви впечатленията от съотношението момци-моми,защото в нашата стая бяхме само три момчета,всичко останало беше от безпишковия пол.В един момент се уплаших да не остана самотен войн,тъй като другите два пича дойдоха след мен.
Някой,или доста по-вероятно някоя,пребивавал/а в 218 зала,ако се намира,да се обади,не се крийте!
Говорейки за стайната компания,останах приятно изненадан от почти пълната липса на шумене от страна на кандидатите,която е страшно досадна и пречи на отнесени хорица като мен,които губят концентрация без затруднение,квесторите се изложиха доста повече.А и получих доста приятна съседка,така че при затруднение в композиционен план,намирах вдъхновение по визуален път.
Пишете,маймунки,вижте колко активни са били миналогодишните кандидати!Уж живеем в компютърната ера,а ползвате PC-та само за безсвойствени работи,например писане на коментари във форума на СУ. 
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Sunshine or ain't.
-
Ер Малка
- Вазов
- Специалност: Връзки с обществеността
- Курс: втори
Моето беше две страници и половина с едър шрифт и стабилно голямо поле. Имам 5.00. Изтъркано, но факт- важно е съдържанието, а не дължината.Надежден Случай написа:Като обем не писах много,точно четири страници,но използвам доста дребен и сбит шрифт при писане,така че може да се каже,че реално са около пет страници.
Поне за това няма защо да се шашкате. =]
"Quiero hacer contigo lo que la primavera hace con los cerezos."
-
Надежден Случай
- Плиний Стари
- Специалност: Най-мързеливата
Не съм шашнат ни най-малко,дори при провал нямам намерение да се самозапалвам.Това за обема и съдържанието ми е ясно,най-малкото следя форума от време оно,а и не мисля,че човек с мозък в главата може да помисли,че на десет страници конски лайна някой ще му пише повече от две.
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Sunshine or ain't.
-
Nemalp
- Да живей словото
- Специалност: Публична администрация
- Курс: първи
^ Хубав ник, желая ти успех с начинанието, имаш добър начин на изразяване : ) . Всъщност, вярвам, че ще те приемат ...
- Christine_Di
- Пишете, о, братя
Meжду другото на нас не са ни казали да слагаме поле.... Странно. Моите квестори също бяха много застреляни. Като цяло като чета май "охранителите" ни са били смотанички на повечето. 
- Delyan_Elmo
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
На мен лично изтеглената тема ми допада повече от контролните. Има повече възможности за развитие,асоциации,изграждане и защитаване на тези. Искрено поздравявам човека,чийто телефон звъни с Personal Jesus.Не знам дали есето му се е получило толкова силно и качествено,колкото музикалния му вкус,ако съдим по мелодията,но ако е успял да достигне качеството на Depeche в текста си,то май вече имаме първата сигурна шестица XD
В моята зала 252(която магически се трансформира от 252А в просто 252 и остави у мен съмнения за What kind of sorcery is this?! ) квесторите бяха много готини. Едновременно бяха усмихнати и весели,което признавам,че не е умение присъщо за всеки индивид в толкова ранен период от деня,но и не си вършеха работата през пръсти и се показаха като отговорни надзиратели.
Надявам се всички да са доволни от текстовете,а ако някой не е да избухне двойно на следващата сесия.^^
В моята зала 252(която магически се трансформира от 252А в просто 252 и остави у мен съмнения за What kind of sorcery is this?! ) квесторите бяха много готини. Едновременно бяха усмихнати и весели,което признавам,че не е умение присъщо за всеки индивид в толкова ранен период от деня,но и не си вършеха работата през пръсти и се показаха като отговорни надзиратели.
Надявам се всички да са доволни от текстовете,а ако някой не е да избухне двойно на следващата сесия.^^
-
kittyondrugz
- Пишете, о, братя
- Специалност: Психология
На курса в СУ казаха да има поле и да не падаме под обем 3 страници,но като гледам оценката на Ер Малка от миналата година явно не е точно така 
Психология,първи курс.
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Обратна връзка:
Днеска сутринта си чета вестника, попаднах на голяма статия за българското образование и видях и коя е темата на този изпит. Изглеждаше ми твърде елементарна като тема (вкл. и ако не сте чували за книгата).
Но да, ако сте чували/чели, това е голям плюс, защото книгата е научна фантастика, поджанр: антиутопия. Най-малкото човек ще може да се ориентира, кои теми и проблеми да засегне в есето си, воден от заглавието на тази конкретна книга. Самото заглавие подсказва, че е употребено иронично и всеки би се досетил, че трябва да пише точно за обратното. (Но бързам да вметна, че ако имате добра теза и си я докажете в изложението, всичко може да се приеме, освен ако не е в стихотворна форма)
Аз лично бих направил паралел между България сега и онзи свят в книгата. Един вид цивилизация (ЕС) срещу нецивилизация (България) като конфликт. По-скоро това заглавие ви е дадено като пролог за есето ви. Да си помислите за теза, да вкарате препратката към тази книга в увода, един вид като предисловие и след това, като си начертаете за какво ще пишете, да ползвате изложението за да го напишете и докажете. После евентуално може да се върнете към началния паралел в заключението (дори и да не е като моя). Много интерпретации са възможни, познаването на книга от световната литература НЕ Е критерий за вашите умения и оценителите няма да ви се сърдят (да се надяваме де) - най-важното е да избистрите ясна и чиста идея, какъв конфликт/проблем ще засегнете, да го обвържете хитро със заглавието (не искам да си представя, ако беше нещо свързано с "Фондацията") и от там вече - полет на мисълта над родните полета.
Друг важен елемент - обема: ако на подобно заглавие изпишете над 10 страници, значи нямате ясна идея, за какво изобщо говорите. Есетата трябва да са кратки, ясни и без излишни словоблудства. Големият обем винаги е по-голям враг от малкия обем. Ако имате ясна представа за какво пишете, би трябвало да го напишете бързо, кратко и изчерпателно. Именно това е целта на изпита - да покажете, че можете да формирате идея, да я развиете в теза, да защитите тезата - и всичко това в кратък срок, приятен обем и без фантасмагории и бръщолевене и много философстване. Всяко 1 изречение в повече е 1 шанс да ви намерят грешка. Не им се давайте!
Но да, ако сте чували/чели, това е голям плюс, защото книгата е научна фантастика, поджанр: антиутопия. Най-малкото човек ще може да се ориентира, кои теми и проблеми да засегне в есето си, воден от заглавието на тази конкретна книга. Самото заглавие подсказва, че е употребено иронично и всеки би се досетил, че трябва да пише точно за обратното. (Но бързам да вметна, че ако имате добра теза и си я докажете в изложението, всичко може да се приеме, освен ако не е в стихотворна форма)
Аз лично бих направил паралел между България сега и онзи свят в книгата. Един вид цивилизация (ЕС) срещу нецивилизация (България) като конфликт. По-скоро това заглавие ви е дадено като пролог за есето ви. Да си помислите за теза, да вкарате препратката към тази книга в увода, един вид като предисловие и след това, като си начертаете за какво ще пишете, да ползвате изложението за да го напишете и докажете. После евентуално може да се върнете към началния паралел в заключението (дори и да не е като моя). Много интерпретации са възможни, познаването на книга от световната литература НЕ Е критерий за вашите умения и оценителите няма да ви се сърдят (да се надяваме де) - най-важното е да избистрите ясна и чиста идея, какъв конфликт/проблем ще засегнете, да го обвържете хитро със заглавието (не искам да си представя, ако беше нещо свързано с "Фондацията") и от там вече - полет на мисълта над родните полета.
Друг важен елемент - обема: ако на подобно заглавие изпишете над 10 страници, значи нямате ясна идея, за какво изобщо говорите. Есетата трябва да са кратки, ясни и без излишни словоблудства. Големият обем винаги е по-голям враг от малкия обем. Ако имате ясна представа за какво пишете, би трябвало да го напишете бързо, кратко и изчерпателно. Именно това е целта на изпита - да покажете, че можете да формирате идея, да я развиете в теза, да защитите тезата - и всичко това в кратък срок, приятен обем и без фантасмагории и бръщолевене и много философстване. Всяко 1 изречение в повече е 1 шанс да ви намерят грешка. Не им се давайте!
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!