Какво ви натъжи днес? vol. ∞
Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl
- Libra
- Гутенберг
- Специалност: Българска филология
- Курс: първи
Re: Какво ви натъжи днес? vol. 10
НАКЪДЕ ОТИВА БЪЛГАРИЯ??????????????

Не съм това, което съм, но и другите не са това, което са.
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Накъдето върви от 1944 година насам. И накъдето продължи да върви след 1989 година. Нищо изненадващо, тоест.
М, и преди някой да реши, че като недолюбвам комунистите, ще седна да плача за Бойко - твърдо нье. Неговата личност и неговото управление ме накараха да взема окончателно решението да се махна от България и продължавам да се изненадвам, че при всичката му наглост изкара толкова дълго на власт. Лошото е, че и алтернативите не са по-добри.
М, и преди някой да реши, че като недолюбвам комунистите, ще седна да плача за Бойко - твърдо нье. Неговата личност и неговото управление ме накараха да взема окончателно решението да се махна от България и продължавам да се изненадвам, че при всичката му наглост изкара толкова дълго на власт. Лошото е, че и алтернативите не са по-добри.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- Персей
- Пишете, о, братя
- Специалност: Магьосничество с елфически езици
- Курс: трети
Сегашната ситуация не е нещо драматично, в сравнение с 90-те години, когато правителствата се сменяха едно след друго и нито едно не изкара пълния си мандат. Да не говорим за големите протести, които даже и аз помня, в началото на 1997г., и голямата инфлация, когато цените се качваха с часове. А и сега България е член на НАТО и ЕС, има и валутен борд, което носи стабилност в страната. Проблемът е, не някаква оставка, а това че в България никога, даже и преди 1944г., не е имало стабилна политическа система и твърдо установено върховенство на закона. А без добре функциониращо правосъдие, никоя държава не може да бъде стабилна в дългосрочен план. Вярно е, че изграждането на правова държава изисква време, особено след 45г. тоталитарно управление, но и не виждам особено желание сред по-големите партии желание за изграждане на истински независима съдебна система, свободна от политически контрол и назначения. Изглежда че лидерите на големите партии предпочитат сегашната корумпирана и зависима съдебна система, за да може техните обръчи от фирми, както и организирани престъпни групи, да продължат необезпокоявано да ограбват държавни активи и фондове. Юрген Рот доста добре е синтезирал част от тези проблеми. Освен това, на Балканите, корупцията и организираната престъпност са големи проблеми в (почти) всички държави, което едва ли ни влияе добре.
Колкото до ББ и оставката му, причината е проста - целта му е, хората да си кажат, че без ГЕРБ ще настъпи хаос и нестабилност, следователно той е най-малкото зло. Освен това ще избегне негативите на управлението, които започнаха да се трупат след започването на протестите и даже сигурно ще се представи като опозиционер на предстоящите избори, тъй като ГЕРБ вероятно няма да участват във временното правителство, което ще управлява до изборите. Лошото е, че заради корупцията в политическата система, доверието на хората в партиите е много ниско, и в ГЕРБ може би са прави, че в момента единствено те могат да съставят долу-горе стабилно правителство. Иначе аз бих предпочел експертно правителство, като това на Марио Монти в Италия, но това трудно може да стане, защото партиите в парламента няма да могат да се договорят кой да влезе в него, а и ще му липсва твърда парламентарна подкрепа.
Колкото до ББ и оставката му, причината е проста - целта му е, хората да си кажат, че без ГЕРБ ще настъпи хаос и нестабилност, следователно той е най-малкото зло. Освен това ще избегне негативите на управлението, които започнаха да се трупат след започването на протестите и даже сигурно ще се представи като опозиционер на предстоящите избори, тъй като ГЕРБ вероятно няма да участват във временното правителство, което ще управлява до изборите. Лошото е, че заради корупцията в политическата система, доверието на хората в партиите е много ниско, и в ГЕРБ може би са прави, че в момента единствено те могат да съставят долу-горе стабилно правителство. Иначе аз бих предпочел експертно правителство, като това на Марио Монти в Италия, но това трудно може да стане, защото партиите в парламента няма да могат да се договорят кой да влезе в него, а и ще му липсва твърда парламентарна подкрепа.
Не притежаваме ний щит за пред смъртта:
към беден и богат е безразлична тя.
За да живееш с радост, живей за радостта,
останалото тук е просто суета.
към беден и богат е безразлична тя.
За да живееш с радост, живей за радостта,
останалото тук е просто суета.
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Е, аз с първите 3 изречения имах предвид точно това, което ти си написал в първия абзац. А колкото до втория - предвид политическата (и човешка) наглост на Борисов, не бих се учудила и да си прав.
С едно обаче не мога да се съглася - че ситуацията не била драматична. Да, не е 1997 (която аз помня отлично, защото бях на 12, вече бях решила, че ще ставам журналистка, и изкарах събитията, залепена за касетофона, по който вървеше радио Свободна Европа). Щото, прости цинизма ми, ама е*и му и сигурността, ако пенсионерите получават пенсия, равна на сметката си за ток ИЛИ парно, понеже няма вариант да плащат и двете; чудят се откъде да икономисат и когато трябва да живеят спокойно и само да си гледат здравето, те да разчитат на децата си, защото иначе буквално умират от глад. А то и децата им са цъфнали и вързали, при условие, че цените гонят европейските, а заплатите са в пъти по-ниски. При цялата тая "сигурност", сметката някак не излиза.
Прост пример с Чехия - цените на основни хранителни продукти в голяма верига супермаркети (не от евтините, а просто много широко разпространена и затова я давам за пример) тук са макс. 15-20% по-високи, отколкото в България (а някои от тях струват тъкмо колкото у нас). Средната заплата в България е 390 евра (към август 2012), средната заплата в Чехия е 1300 евра. Тук плащам 160 лв. месечно за utilities (ток, вода и газ общо), в България само сметката ми за парно през зимата е стигала 190 лв. (движеше се м/у 160-190), при условие, че живеех на 37 кв.м., а от Топлофикация имаха наглостта да ми обяснят, че не зависело от квадратурата, а от кубатурата на жилището. Оп, ама то е мансарда с доста нисък таван и със скосявания. Въпреки това, жалбата ми отиде при арменския поп.
Е, благодаря за тая сигурност.
С едно обаче не мога да се съглася - че ситуацията не била драматична. Да, не е 1997 (която аз помня отлично, защото бях на 12, вече бях решила, че ще ставам журналистка, и изкарах събитията, залепена за касетофона, по който вървеше радио Свободна Европа). Щото, прости цинизма ми, ама е*и му и сигурността, ако пенсионерите получават пенсия, равна на сметката си за ток ИЛИ парно, понеже няма вариант да плащат и двете; чудят се откъде да икономисат и когато трябва да живеят спокойно и само да си гледат здравето, те да разчитат на децата си, защото иначе буквално умират от глад. А то и децата им са цъфнали и вързали, при условие, че цените гонят европейските, а заплатите са в пъти по-ниски. При цялата тая "сигурност", сметката някак не излиза.
Прост пример с Чехия - цените на основни хранителни продукти в голяма верига супермаркети (не от евтините, а просто много широко разпространена и затова я давам за пример) тук са макс. 15-20% по-високи, отколкото в България (а някои от тях струват тъкмо колкото у нас). Средната заплата в България е 390 евра (към август 2012), средната заплата в Чехия е 1300 евра. Тук плащам 160 лв. месечно за utilities (ток, вода и газ общо), в България само сметката ми за парно през зимата е стигала 190 лв. (движеше се м/у 160-190), при условие, че живеех на 37 кв.м., а от Топлофикация имаха наглостта да ми обяснят, че не зависело от квадратурата, а от кубатурата на жилището. Оп, ама то е мансарда с доста нисък таван и със скосявания. Въпреки това, жалбата ми отиде при арменския поп.
Е, благодаря за тая сигурност.
Последно промяна от Търговецът на кристал на 21 Фев 2013, 08:50, променено общо 1 път.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
Персей написа: А и сега България е член на НАТО и ЕС, има и валутен борд, което носи стабилност в страната.
Проблемът е, не някаква оставка, а това че в България никога, даже и преди 1944г., не е имало стабилна политическа система и твърдо установено върховенство на закона.
А без добре функциониращо правосъдие, никоя държава не може да бъде стабилна в дългосрочен план.
Кое върховенство на закона търсим, на кой закон?
Иначе, последното изречение е вярно.
Липсва ми леопарда на Швепс 
The more you want, the easier you are to exploit
- Boleyn
- Легендарен флуудър
- Курс: завършил
Ъъъ, като чуя "трябва да поговорим" и ми става зле, а ще се наложи да чакам до утре вечер, за да разбера
Вече ми се въртят апокалиптични картини в главата.

- Плазмодий
- Легендарен флуудър
- Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"
Трябва всички да сте тъжни от бавното, дегенеративно и анихилиращо загиване на форума, а не от собствените си субективни терзания

Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
- Libra
- Гутенберг
- Курс: първи
хайде на протест! 
Не съм това, което съм, но и другите не са това, което са.
- zritel
- Летящите Пръсти
- Специалност: Стопанско управление с немски език
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Не се радвам на някакви неща, които за другите са явно от по-голямо значение, отколкото за мен...
Не се радвам на неща, които мисля, че съм заслужавал и съм получил, поне не на всички или не повече от минута-две...
Не се радвам на неща, които мисля, че съм заслужавал и съм получил, поне не на всички или не повече от минута-две...
( :......Blog...... : )