ПРОЧЕТИ МЕ-ЗАМИСЛИ СЕ...ОТКРИЙЙ ПРИЛИКИТЕ!

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

RecalcitrancE, никой на никого не се връзва. Тези няща за висшите училища се знаят, не сме ги научили от тази статия.
Аз мисля, че някои от университетите в България дават много добро образование. Но не е и тайна, че има нещо сбъркано в средното образование и приемът във ВУЗовете. Съгласен съм, че в момента няма как университетите да признават матури и да придават по-голяма важност на дипломите, защото в България всеки изкарва висока диплома. Дори съществува и парадоксът, че в елитните училища доста често дипломите на учениците не са 6.00 поради факта, че все пак там те до известна степен са реални. Дано пък реформата в средното образование, която предстои промени нещо...
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

RecalcitrancE написа::idea: :idea: :idea:
Какво се връзвате на някакъв окаян журналист, който явно е толкова некадърен, че не му поверяват разследвания, крими новини, политика и т.н., а да оплюе образованието. Защото е най-лесно да критикуваш нещо толкова уязвимо като образователната система.
Атанас Семов е старши асистент в СУ (авторът на статията)

Преподава в Юридическия факултет.

Директор е на Института по европейско право.

Многократно е излагал позицията си относно висшето образование по страниците на вестниците.

;)

п.п.
Това е казано от него на Общо събрание на СУ, пред ректора и цялото ръководтство.

цъкни тук и скролни малко по-надолу

..
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
slighter
Гутенберг

Мнение от slighter »

Добра статия. За съжаление същото с малки изменения може да се напише и за спорта, културата, икономиката, правителството и въобще всичко в държавата, защото всичко си е в сериозен запад след "промените" и всички очакваме да се "оправим", но това явно не е толкова просто и явно е дъъълъг процес
한류
Аватар
iCaK
В началото бе словото

Мнение от iCaK »

Нищо ново, но въпреки това е хубаво, че тия неща добиват медиен отзвук. Описаната ни трагична образователна система довежда до 1001 парадокса (броил съм ги 8) ). Хората се чудят после що толко млади хора напускат държавата и отиват да бачкат/учат отвъд граница. Еми чии да го диря тука? Държавата на бакшишите, бизнесмените с прякори от животински или растителен тип и още прочее самозабравила се сган. Каква светиня е образованието в България? Че аз като гледам навсякъде каква злоба царува се чудя въобще що не съм избрал свободата по-рано. Псевдопатриотични коментари от рода на "ми заминавай където си искаш, ние тук сме си добре" не са необходими, щото и на мен ми е добре, докат ме гледат мама и тате. Когато стане време аз да ги гледам тях, барабар с женътъ и децътъ, ще се кълна доста обилно затова, че не съм се махнал, когато му е било времето (има около 5% шанс и нещата да се развият добре - доста жалък процент). А иначе - кат влезем в ЕС, щяло да стане манна небесна. Нищо подобно - ще си докарат техни си кадри, от техните си държави (за чуждестранните фирми, които се очаква да залеят пазара масово) за ръководните места и ние пак ще бъдем чистачи и шофьори с по 2 висши. Абе свинщина, от всичко на света най-много се надявам картинката, която си представям в момента, да не се случи и да не съм прав. Публично ще се порицая, ще призная грешката си и ще се самобичувам до първа кръв :)
Get High or Fly Tryin`
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Аз също не обвинявам хората, които напускат България, за да учат в чужбина. Все пак всеки иска най-доброто за себе си.
RecalcitrancE
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от RecalcitrancE »

Ако ще и да държи ключа за детонатора на земното ядро, не е редно да се изказва толкова крайно и до голяма степен пресилено. Вярно е, че има повишена чуваемост, когато един проблем е представен с крещящи изрази и емоционални искри, но има и по-успешни формули, за да привлечеш нечие внимание. Чудно ми е същият господин какво е направил ОСВЕН да излага своето драгоценно мнение? Инициирал ли е някакви действия чрез своето високо положение? Защото е най-лесно да си говорим...

alhimikat, ти би ли подкрепил такова мнение изцяло? Колкото и да си революционер, би ли зачеркнал с такава дебела, плътна линия достиженията на висшето образование? Дадената трибуна - вестници, например (в които напоследък всеки може да намери изява) - остойностява ли изказванията като по-голям принос?
Истински врагове предпочитам пред мними приятели!
soni4ka
В началото бе словото

л

Мнение от soni4ka »

....
Последно промяна от soni4ka на 11 Юли 2007, 03:47, променено общо 1 път.
Аватар
iCaK
В началото бе словото

Re: л

Мнение от iCaK »

soni4ka написа:абе всички само се оплакваме.
не че образователната ни с-ма е на 6, ама пък това да се чудим защо аджеба в гимназията не научаваме нищо си е направо лицемерие .аз съм сигурна ,че 70% от нас не са ходили редовно на у-ще от 8ми до 11ти клас .за 12ти изобщо не говоря. то е ясно.в у-ще ни оставят да правим каквото си искаме.и ние си се кефиме има тръпка да прекарваш десетки безцелни часове в училищното кафе.
истината е ,че на учителите не им се работи за по 300лв ,с които освен да си избършат задника ,друго не се сещам какво могат да направят .на нас пък не ни се учи, защото и без учене си изкарваме оценките ,а и сме заобиколени от хора, които с пари и връзки постигат всичко ,без да знаят Ботев дали е поет или художник...
не мога да си обясня защо майка ми, която е завършила преди 6765години у-ще ,още рецитира без проблем Вазов, а аз да си призная едва тая год. с кандидатстването се запознах с него както си трябва :roll:
а относно висшето образование.......за повечето важното е да се учи.къде какво и защо са незначителни подробности.. :?
е точно от твойто изказване следва, че образователната ни система е не на 6, а на 3 даже ненам дали се класира :) родителите ни, когато са били в гимназиите, са нямали кво друго да правят - тошово време, къде ти дискотеки, барове, кръчми, партита, молове, интернет и прочее и прочее...е извинявай, ти по тва време ако не си учел, начи сигурно просто си бил тъп :)
Get High or Fly Tryin`
Аватар
Regina
От дъжд на вятър

Мнение от Regina »

По-синтезирано и точно наистина не можеше да бъде казано!
Един съвестен журналист да отрази действителността адекватно и, който да не ползва дословно и буквално за всичко БТА :!: :!: :!:
БРАВО!
"Oчаквам краят да е щастлив"
Фрида Кало
KEDI
От дъжд на вятър

Мнение от KEDI »

В статията никой не се оплаква от НАЧИНА НА ПРЕПОДАВАНЕ,а от смешния напън на куцо и сакато да учи"вишо"без да има и най-малка представа Защо :?: от Безумния начин на прием /отсяване за ВУЗ :!: Някой изрази мнение,че" не бива да критикуваме,.лесно било да се оплюва"Добре де, хайде порицайте и Алеко за "Бай Ганю" :idea: Идеята е да се променят нещата към по-добро,както зо нас, така и за нашите деца,но това няма да стане без подобни статий.Няма начин :!:
Някой живеят по правилата,други ги правят!Do something memorable!
Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

И според мен статията доста точно отразява действителността в българското образование.Обаче Е И?В крайна сметка ние като ученици,кандидат-студенти и студенти всички тези работи ги знаем.Лично според мен тя е насочена към този кръг хора,които не са много наясно какво се случва в средното училище и защо така се размиват границите му с кандидатстването за висше...по-точно защо са толкова отдалечени тези граници-това са например родители и ...министъра на образованието:).Така че не виждам смисъл тук във форума да се изпишат тонове критика към тази статия.Просто няма смисъл.То всичко си е ясно-системата е слаба-то даже не е система,защото веригата някъде се къса...Но каквото и да си говорим по-добър начин за кандидатстване от приемните изпити в момента няма!!!Няма как просто децата да бъдат отсявани на база дипломи,училищни знания или умения,оценки и т.н.Това е единственият приложим в условията на българската образователна система метод за момента и никой не може да спори по този въпрос.Че кандидатстудентската кампания е една голяма истерия също е неуспоримо,но...това са рисковете на професията:)
Що се отнася до прословутите теми много грешно е да се мисли ,че зубренето е решение.Такива изречения са родени от хора,които грам идея си нямат за какво става въпрос и как всъщност се учи един разказвателен предмет.На тях им е много чудно как можеш да знаеш примерно 30 теми по история без да зубриш...нормално е да не го разбират.Никой не ги кара да го разбират.Тук се намесва и проблемът за частните уроци.Да научиш историята , географията,биологията(в границите на кандидатстудентския конспект) или там каквото е е един сложен и дълъг(около една година) процес на усвояване на терминология,фактология и боравене с терминологията и фактологията.Това не е зубрене.Ако можеш да си позволиш да идеш на частни уроци...няма лошо.Възможно е те да те улеснят в този процес.Ако нямаш възможност-пак не е болка за умиране...Познавам супер много хора,както сигурно и всички вие,които успяват и без уроци.Просто трябва малко повече да се поровиш за информация сам,малко повече да четеш с разбиране и толкова.Трудът в крайна сметка е един и същ за всички,същинският труд.А ходенето на уроци пък в никакъв случай не е гаранция за успех.И това всички го знаем.
Условията в България са такива каквито са.И този начин на проверяване на знанията напълно отговаря на тези условия(лично според мен).Така или иначе няма какво да се оплакваме-ако положиш достатъчно труд успяваш,ако не-друг път.От години е така и така ще бъде...дали до 2007 или докато внуците ми са живи-това зависи от врмето в което нещата коренно бъдат променени.Ама коренно!Щото не само средното,ами и началното училище много отдавна куца.Вие виждали ли сте деца,които в 4-ти клас сричат и не могат да ти кажат колко е 5 по 6?Ама това е друг въпрос.Да не го нищим и него:)
Аватар
Darksorrow
Паисий
Обратна връзка:

Мнение от Darksorrow »

моме, земи се скрий с тия простотии, че история и география не се зубрят. ма дълбоко.
Аватар
zaharinka
От дъжд на вятър

Мнение от zaharinka »

sad but true...
е има някои пресилени неща, според мен проблемът е там, че в България винаги се прилагат най-неуспешните "западни" формули. А тези, които наистина са резултатни, някак си не са на дневен ред :!:
сега се правят някакви опити средното образование да се направи двустепенно. Това е добре, но съм сигурна че докато започне този модел да действа ефективно, вече ще е остарял. Идеята за задължително обучение до 16-годишна възраст е добра. След това ученикът може 2 години да учи предметите, с които възнамерява да кандидатства, които иска и са му интересни и които ще му бъдат полезни за бъдещото му развитие. Тази свобода според мен ще отсее истински амбицираните хора, тези които наистина искат да учат "вишо"... както са казали доста преди мен - по-трудно е да имаш "свобода, за да" , отколкото да търсиш "свобода от" :!:
мисля, че по този начин с подготовката в у-ще, съсредоточена върху 3-4 предмета, нуждата от частни уроци ще отпадне. Това обаче ми се вижда доста далечна перспектива :roll:
Nicht alles Wünschenswerte ist erreichbar, nicht alles Erkennenswertе erkennbar!
Аватар
iCaK
В началото бе словото

Мнение от iCaK »

DS написа:моме, земи се скрий с тия простотии, че история и география не се зубрят. ма дълбоко.
Съгласен съм. Оно кел файда, че аз, Драган и Петкан сме ги разбрали темите и научили с разбиране, като в крайна сметка тия дет ще влезнат ще са с темите по 20+ стр., пълни с анализи и изречения, които те не могат да съставят, още повече пък да разберат. За географията - ми ти там, ако не назубриш кво точно има да разбираш? :?: Може и да не съм прав де, обаче сите ми приятелки, които кандидатстват с география се спукаха да зубрят
Последно промяна от iCaK на 23 Юли 2006, 11:29, променено общо 1 път.
Get High or Fly Tryin`
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Аз също подкрепям с две вдигнати ръце идеята последните 2 години да станат нещо като английските колежи, където сам избираш какво да учиш.
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”