ПРОЧЕТИ МЕ-ЗАМИСЛИ СЕ...ОТКРИЙЙ ПРИЛИКИТЕ!
Модератори: svetlio.varna, Boromir
Мда...Тези неща отдавна ги има като публична тайна,но е хубаво да бъдат прочетени,особено пък когато са предоставени по толкова емоционален начин.И така трябва!Тези проблеми наистина са невероятно дразнещи и трябва да бъдат решени.
Искам обаче да кажа някои неща..
1-во : Относно зазубрянето на теми : не познавам човек,който да е зазубрял теми (говоря за литература) и да е успял;сред повечето кандидат-студенти господства легендата че "зубрачи"-те винаги влизат само че точно те се провалят ,защото темата която са зазубрили,колкото и да е перфектна,не е тази която е дадена на изпита:
Пример:Имам позната,беше научила за всеки автор по 12 листа тема.В Търново се падна "Воля и страдание в поезията на П.Славейков",а тази,която тя бе научила наизуст беше :"Фолкорно и модерно в творчеството на Пенчо Славейков" : резултата ;4.00 - а доколкото знам в София би поучила веднага двойка.
2-ро: Относно западния модел и приемането по дипломни оценки.
Да,това е много хубаво,обаче нашето средно образование е рядко срещан боклук;и дипломните оценки изобщо не са реални.Аз съм от провинцията-и тук оценките ни ги надуват отвсякъде.Пример - 3 петици по физика за срока-6-тица за годината.(И не е само това)
Западния модел е добър,обаче там за да изкараш 6-тица,трябва да положиш къртовски труд,а не както тук-понякога имаше случаи в които купуваш кафе на даскала и имаш заветната шесторка.
3-то: След големите простотии в средното образование,съвсем естествено е на висшето да се гледа по този начин-повечето кандидат-студенти просто искат да прекарат още пет години в мързелуване;в онова безтегловно състояние в което са минали последните 5 години в училище.
Ако има промени-те трябва да започнат още от гимназиалното обучение.Там се корени "злото" и оттам трябва да се изтръгне първо.
Искам обаче да кажа някои неща..
1-во : Относно зазубрянето на теми : не познавам човек,който да е зазубрял теми (говоря за литература) и да е успял;сред повечето кандидат-студенти господства легендата че "зубрачи"-те винаги влизат само че точно те се провалят ,защото темата която са зазубрили,колкото и да е перфектна,не е тази която е дадена на изпита:
Пример:Имам позната,беше научила за всеки автор по 12 листа тема.В Търново се падна "Воля и страдание в поезията на П.Славейков",а тази,която тя бе научила наизуст беше :"Фолкорно и модерно в творчеството на Пенчо Славейков" : резултата ;4.00 - а доколкото знам в София би поучила веднага двойка.
2-ро: Относно западния модел и приемането по дипломни оценки.
Да,това е много хубаво,обаче нашето средно образование е рядко срещан боклук;и дипломните оценки изобщо не са реални.Аз съм от провинцията-и тук оценките ни ги надуват отвсякъде.Пример - 3 петици по физика за срока-6-тица за годината.(И не е само това)
Западния модел е добър,обаче там за да изкараш 6-тица,трябва да положиш къртовски труд,а не както тук-понякога имаше случаи в които купуваш кафе на даскала и имаш заветната шесторка.
3-то: След големите простотии в средното образование,съвсем естествено е на висшето да се гледа по този начин-повечето кандидат-студенти просто искат да прекарат още пет години в мързелуване;в онова безтегловно състояние в което са минали последните 5 години в училище.
Ако има промени-те трябва да започнат още от гимназиалното обучение.Там се корени "злото" и оттам трябва да се изтръгне първо.
- Darksorrow
- Паисий
- Обратна връзка:
oк, ма тва прави ли те по-знаеща от мен, примерно?
истината е, че средното образование не дава необходимите знания на човек, да се оправи с живота, а го тъпче с камара безсмислени глупости, които на запад се учат чак като висше. факт е, че е практика голямата част от учителите да искат плоско зазубряне на материала - и много малка част са тези, които гледат и друго. аз се водя за завършил една от елитните софийски гимназии, при това, а не ми се мисли какво е в кварталните.
а сериозно ли изтъкваш престилките като някакъв аргумент. oh, please...
към предното мнение беше това, че ме изпревариха.
истината е, че средното образование не дава необходимите знания на човек, да се оправи с живота, а го тъпче с камара безсмислени глупости, които на запад се учат чак като висше. факт е, че е практика голямата част от учителите да искат плоско зазубряне на материала - и много малка част са тези, които гледат и друго. аз се водя за завършил една от елитните софийски гимназии, при това, а не ми се мисли какво е в кварталните.
а сериозно ли изтъкваш престилките като някакъв аргумент. oh, please...
към предното мнение беше това, че ме изпревариха.
Според мен знанията в училище трябва да бъдат напълно достатъчни, за да се подготвиш за изпита. На теория е така, но като се има предвид какво е нивото на учещите се, не може да се получи на практика.
Например предметът, който ме касае мен, е математиката. Имахме и ЗИП, но от целия клас само няколко човека учехме математика, всичко друго история. Ако цялото обучение по математика си вървеше по план, а не изоставахме с материал, не се даваха лесни контролни, за да могат другите да изкарат поне три или четири, нямаше да имам нужда от допълнителна подготовка!
И стига се оплаквахте само от учителите! Преди като е влизал учител всички гледат с респект към него, уважение и страх. Сега самото възпитание на учениците е такова, че не може да се вдигне нивото на образованието. Все пак говоря за обикновеното българско училище, изключения има и надявам се не са малко.
Например предметът, който ме касае мен, е математиката. Имахме и ЗИП, но от целия клас само няколко човека учехме математика, всичко друго история. Ако цялото обучение по математика си вървеше по план, а не изоставахме с материал, не се даваха лесни контролни, за да могат другите да изкарат поне три или четири, нямаше да имам нужда от допълнителна подготовка!
И стига се оплаквахте само от учителите! Преди като е влизал учител всички гледат с респект към него, уважение и страх. Сега самото възпитание на учениците е такова, че не може да се вдигне нивото на образованието. Все пак говоря за обикновеното българско училище, изключения има и надявам се не са малко.
Аз също съм съгласен, че проблемът се крие именно в средното образование. И както казах вече в една друга тема, липсва връзката между средното и висшето образование. Хубаво би било дипломата да има по-голяма тежест, но поне на този етап това е невъзможно поради гореспоменатите причини - малко са в България реалните дипломи.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
- jantex
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
По-скоро, проблемът е повече в липсата на връзка !!!sedrik написа:Аз също съм съгласен, че проблемът се крие именно в средното образование. И както казах вече в една друга тема, липсва връзката между средното и висшето образование. Хубаво би било дипломата да има по-голяма тежест, но поне на този етап това е невъзможно поради гореспоменатите причини - малко са в България реалните дипломи.
The only thing Columbus discovered was that he was lost!
Хора, не ви ли омръзна да плюете срещу тая клета България?
В този форум направо я разпънахте на кръст... ако тръгвате все с тоя негативизъм, ще завършите като бабите по опашките за хляб, на които всички се подиграваме. Става ми мъчно, иска ми се повече да си я обичаме държавата и да не се втренчваме все в грозното, ами и в хубавото. Пък и вие да не мислите, че на италианци, французи и тем подобни са им перфектно устроени държавите или образователната система. Трябва да ви кажа, че докато ние вече учим сложни дроби, в Испания или Канада не са научили още таблицата за умножение, а за четирите аритметични действия, включени в една задача да не говорим. А нямате си представа какво става в гимназията - учат неща, които ние сме учили в 6 клас. Питайте хора, които са учили там и ще се убедите, че ние въобще не сме толкова зле, колкото си мислим. Учете темите, вие сте умни хора и цялата тази информация няма да ви излети от главите просто ей така. Никое знание не е излишно!
В този форум направо я разпънахте на кръст... ако тръгвате все с тоя негативизъм, ще завършите като бабите по опашките за хляб, на които всички се подиграваме. Става ми мъчно, иска ми се повече да си я обичаме държавата и да не се втренчваме все в грозното, ами и в хубавото. Пък и вие да не мислите, че на италианци, французи и тем подобни са им перфектно устроени държавите или образователната система. Трябва да ви кажа, че докато ние вече учим сложни дроби, в Испания или Канада не са научили още таблицата за умножение, а за четирите аритметични действия, включени в една задача да не говорим. А нямате си представа какво става в гимназията - учат неща, които ние сме учили в 6 клас. Питайте хора, които са учили там и ще се убедите, че ние въобще не сме толкова зле, колкото си мислим. Учете темите, вие сте умни хора и цялата тази информация няма да ви излети от главите просто ей така. Никое знание не е излишно!
- jantex
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
elf4e написа:Хора, не ви ли омръзна да плюете срещу тая клета България?
"Прекрасно:
но - що е отечество? - "
Само това се разбира от тази статия. Ако не в Оксфорд и Сорбоната, системата на прием, която съществува в СУ е много сходна с тази, от съседни европейски държави - напр. Гърция. И там приемните изпити в големите университети са общонационално събитие, и там се провеждат по сходен начин. Н ече нищо не може и не трябва да се промени. А от Окфорд до София разстоянието е само една Европа! Бил съм там и съм говорил с неедин препоавател, който не е доволен от тяхната система на прием, където ролята на парите е значително по-висока отколкото при нас. Ако татето може да плати достатъчно, детето влиза и без изпит наравно стези, които имат наистина главозамайващи успехи.
Как напр. СУ да има доверие на готвените матури, когато комисиите са толкова различни, с различни фактически критерии, макар и формално единни? Какво ще накара учителят да спази анонимността на изпита и да оцени бективно разработката на детето на местния кмет, полицейски началник или разбеснувала се мутра? СУ е гаранцията, че критериите при подбора на първокурсниците са единни и важат за всички! Колкото и да е малка, университетската автономия съществува.
[quote="Joker"]
Как напр. СУ да има доверие на готвените матури, когато комисиите са толкова различни, с различни фактически критерии, макар и формално единни?
Вярно е, точно затова казах, че на този етап и при тези обстоятелства няма какво да се направи. Със сигурност обаче нещо трябва да се промени. Надявам се датата 1 Януари 2007 да даде тласък на една евентуална промяна.
Как напр. СУ да има доверие на готвените матури, когато комисиите са толкова различни, с различни фактически критерии, макар и формално единни?
Вярно е, точно затова казах, че на този етап и при тези обстоятелства няма какво да се направи. Със сигурност обаче нещо трябва да се промени. Надявам се датата 1 Януари 2007 да даде тласък на една евентуална промяна.
And now, let us step into the night
- jantex
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Joker написа: Какво ще накара учителят да спази анонимността на изпита и да оцени бективно разработката на детето на местния кмет, полицейски началник или разбеснувала се мутра? СУ е гаранцията, че критериите при подбора на първокурсниците са единни и важат за всички! Колкото и да е малка, университетската автономия съществува.
Докато съществуват подобни хомо-сапиенси, то децата им ще влизат ,където се пожелаят, без значение на системата...
-
RecalcitrancE
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Какво се връзвате на някакъв окаян журналист, който явно е толкова некадърен, че не му поверяват разследвания, крими новини, политика и т.н., а да оплюе образованието. Защото е най-лесно да критикуваш нещо толкова уязвимо като образователната система. Кой ще му направи нещо на автора? Да няма СУ да тръгне да го съди? Безмислици...Просто е хванал материя, по която каквото и да пише ще остане безнаказан. Я си представете същия А. Семов да пише за Тони Клюна или някакъв друг ярък персонаж от подземния свят? Тая статия е пародия на някакъв слаб, плашлив журналист...А вие я издигате като свое кредо?!
Нима вие също не можете да достигнете до някои от тези изводи? Нима не сте ги вербализирали и в този форум? Какво толкова сте се впечатлили? Топлата вода е била откривана неведнъж, да не говорим, че ВИНАГИ си е съществувала.
Присъединявам се към мнението на elf4e-то. И добавям да не поругаваме светиня като образованието, просто защото е модно да злобеем и да злословим. Една такава статия винаги екзалтира негавитната енергия, стаена в човек. Толкова ли сме лабилни, че да реагираме на такава провокация? И вместо да стоим да умуваме, можем ли да променим нещо? Да преминем от плоскостта на идеите към тази на действията. Иначе персони като А. Семков ще продължават да трупат евтин рейтинг въз основа на материалчета, които максимум са оценени за 17 лв. 17 лв ли струва българското висше образование? 17 лева ли струват знанията, акумулирани в университета? И 17 милиона да ми дадат няма да оплюя университетите, да зачеркна усилията на поколения преподаватели, академични дейци и, ако щете, административен персонал. Нима този "автор" не е карал висше? Нима и той не е бил брънка в тази система? Или просто се чувства прецакан, защото е прекалено слабохарактерен, за да изкласи до диплома за висше?
Насочете силата си към нещо полезно, което дава ВИДИМ резултат, към реформа не само на приказки, а и на действие. Нима искате един ден да стигнете до положението на този А. Семков, който след агонизиращи години се е вредил да пусне компрометираща статийка за 17 лева (максимум заради аматьорския му стил)? Аз не искам!:!:
Добро, лошо - образованието си е факт. Заварвате една ситуация и е ВАШ проблемът е да се справите с нея или да продължите да се носите по течението. Вестникът няма да ви спаси...Най-много да ви бъде спасителен сал в морето на илюзиите или да се прибършете с него след поредната житейска диария!
Истински врагове предпочитам пред мними приятели!