8% увеличение ни чака от другата академична година

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
Monita
Драскач

Re: 8% увеличение ни чака от другата академична година

Мнение от Monita »

За следващата година е повишението.
боли; като
да се откъснеш,
преродиш, пребориш
за себе си
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

А Бончо Господинов добави, че от педагогичския не могат да си пращат студентите на практики, защото нямат пари.
Чакайте малко, нали практиката им е : студент, който учи за педагог - пращат го 2-3 седмици да преподава в някое даскало и така трупа опит. Училището не му цака кинти, така имат резон да взимат такива студенти да преподават от време на време. Факултета не плаща на студента, защото това му е практика, която факултета му е намерил. Студентът си трупа опит, който после ще му е полезен в професията, а и ако бъде харесан, може да почне постоянно работа в даскалото.

Как и защо са нужни пари за тия практики? Тебешир ли ше купува или какво?
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
clinical_dead
Вазов
Специалност: Биология и химия
Курс: втори

Мнение от clinical_dead »

Kristo ние 10 дни бяхме на море и джобни ни даваха да учим. :mrgreen:
Изображение

Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

clinical_dead написа:Kristo ние 10 дни бяхме на море и джобни ни даваха да учим. :mrgreen:
Защо от София ще ви пращат на Море, като в София има училища, където да практикувате?

Аз ще взема да поискам от СУ да ме прати на практика в съда в Страсбург, българските съдилища не ме кефят нещо...
Аватар
clinical_dead
Вазов

Ние учихме за гръбначни и безгръбначни животни. Не сме преподавали. Живяхме в лоши условия и не ни се полагаше храна, а по 5лв. на ден. След малко ще пиша още, но сега пиша от телефона.
Изображение

Изображение
Аватар
Персей
Пишете, о, братя
Специалност: Магьосничество с елфически езици
Курс: трети

Мнение от Персей »

А таксите на тези, които са влезли преди въпросното увеличение да бъде прието, защо се вдигат? Некоректно ми се струва да ти променят условията в движение. В Западна Европа по време на цялото обучение таксата е една и съща - тази на която си започнал/а. Иначе очевидно има проблем, ако парите за парно не достигат, вероятно на СУ наистина не му достигат парите за заплати, парно, поддръжка на сгради и т.н. Между другото България отделя 4,4% от БВП за образование, едно от най-ниските нива в Европа, като средно в ЕС, държавите отделят над 5%. Може би това също е част от проблема, освен размера на таксите.
Не притежаваме ний щит за пред смъртта:
към беден и богат е безразлична тя.
За да живееш с радост, живей за радостта,
останалото тук е просто суета.
Аватар
Geri.A
Форумозавър Рекс
Специалност: ВО

Мнение от Geri.A »

Може би това също е част от проблема, освен размера на таксите.
Тоо причини за проблемите на българското образование да искаш. Но няма смисъл да почвам да ги изброявам...
Забелязах, че част от вас нямат нищо против увеличението. Изненадана съм, доста даже.
Когато тя беше склонна, той не искаше. Когато той пък искаше, тя се дърпаше. А когато и двамата искаха, се спусна завесата!
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

clinical_dead написа:Ние учихме за гръбначни и безгръбначни животни. Не сме преподавали. Живяхме в лоши условия и не ни се полагаше храна, а по 5лв. на ден. След малко ще пиша още, но сега пиша от телефона.
:shock:
5лв на ден? Деъм, те за кво са ви тренирали на туй море, за морска пехота ли?
Ако ще правят такива практики, трябва да могат да си го позволят, инак е неква измислена и несериозна работа. Ама има един тънък момент, че те няма откъде другаде да вземат парите за да органзират нещо такова.

Бюджета на СУ се пълни от държавни субсидии и такси (или ако дават помещения да стават чалготеки в студ. град като мазните капиталисти от УНСС, които Кастро би разстрелял лично) Ако е криза, държавата не вдига своята лепта. Това значи увеличение на таксите.

О, да забравих - в другите държави университети се финансират с много други опции, но нещо не ми се вярва "наука" да е сред опциите на СУ. Или просто в моята сфера не се правят кардинални научни открития, които да се продават в чужбина или да се патентоват. Макар че, аз винаги мога да измисля нов тип закони или нова неоткрита функция на правните норми. Съмнява ме това да осигури пари да ме пратят в Страсбург да съм заместник-съдия. Но ще опитам де, надеждата умира последна, но затова пък винаги.
Аватар
Geri.A
Форумозавър Рекс
Специалност: ВО

Мнение от Geri.A »

Когато тя беше склонна, той не искаше. Когато той пък искаше, тя се дърпаше. А когато и двамата искаха, се спусна завесата!
Аватар
ericsson
От дъжд на вятър
Специалност: Медицина
Обратна връзка:

Мнение от ericsson »

Повечето студенти плащате по около 400-500лв. на година.Ние медиците плащахме по 925 сега с увеличението ще станат 1000лв.Разходите по нашето образование ги приравнявам като тези на педагозите или юристите.Даже смятам ,че в ХФ,БФ,ФзФ е по скъпа издръжката от нас.Ние в болницата нищо не ползваме,сами си купуваме престилките,какви разходи имат по нас?Дане казвам ,че на чуждестранните ни колеги тези 8% ще бъдат 700 евра.А някои от тях наистина едвам си плащат тези такси.Все пак като са идвали СУ услужливо ги е излъгал ,че ще бъдат на заварено положение от 3300евра а сега са вече над 5000.Така ,че има и групи дето сме прако засегнати и плащаме доста повече.Още повече ,че при нас не може да работиш и да си тикаш специалността както е при 80% от специалностите в СУ,просто загубиш ли нишката и "ойде коньо у реката".
Do to others as you would have them do to you.
Оmnia ergo quaecumque vultis ut faciant vobis homines et vos facite eis haec est enim lex et prophetae.
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Аман от протести. За качествено образование си трябват пари. При всяко споменаване на увеличаване на таксите тука някои хора скачат като ощипани.
Таксите в момента са смешно ниски (с някаква изключения като медицината явно). Ако искате да получавате нещо качествено, трябва да се плащате. А това, че университетът е държавен по никакъв начин не означава, че за него не трябва да се плаща.
Аватар
clinical_dead
Вазов

Ники може и така да е, но аз нпример не давам повече от 50лв. за дрехи и обувки годишно. Не ходя по дискотеки и ресторанти редовно. Може би имам по две излизания свързани с такъв разход на месец и въпреки това гледам да не съм "Хлапето, което никога не излиза, супер скучно. Оооо да не забравяме то е за съжаление... то е бедно." На мен тези 20лв. ми се бъркат в сметките. Нямам кола, движа се с градски, случвало се е да чакам сутринта да тръгнат автобусите за да се прибера. Откраднаха ми документите преди 3 месеца и още не съм си възстановила шофьорската книжка, защото все не остават пари за нея (курсовете си платих със стипендията). Ако прочетеш статиите пуснати горе ще видиш, че издръжката на студент намалява, т.е. държажата ме изоставя да се оправям сама.
През 2009 г. базовият норматив за издръжка на студент е 963 лева

През 2010 г. нормативът за издръжка се намалява с 10% и става 866,7 лева.

През 2011 г. базовият норматив за студент се намали с 20 процента и вече е 693 лева.
Как ще помогнат моите 20лв. или държавата няма нужда от мен... понеже има много ентусиасти да станат учители. :?

Чувствам се ощипана, да!

Работя, защото семейството ми не може да ме издържа. Имам два шкафа и легло, но не мога да чакам да ме гледат. Взимам около 200-225лв. и не мога да си поема всички разходи. Мога да работя и за повече, но мога ли да отделям достатъчно внимание на обучението си? Моята работа, като учител няма да ми донесе колосални доходи и бързо забогатяване.
Изображение

Изображение
Аватар
Персей
Пишете, о, братя
Специалност: Магьосничество с елфически езици
Курс: трети

Мнение от Персей »

ericsson написа:Дане казвам ,че на чуждестранните ни колеги тези 8% ще бъдат 700 евра.А някои от тях наистина едвам си плащат тези такси.Все пак като са идвали СУ услужливо ги е излъгал ,че ще бъдат на заварено положение от 3300евра а сега са вече над 5000.
Ето това е много некоректно. Не е правилно да ти променят условията, на които си започнал обучението си в движение.
Не притежаваме ний щит за пред смъртта:
към беден и богат е безразлична тя.
За да живееш с радост, живей за радостта,
останалото тук е просто суета.
kvg
В началото бе словото
Специалност: Физика

Мнение от kvg »

Абсолютно некоректно е! А заради такива вечно съгласни хора сме на този хал - държавата дава прекалено малко за образование и наука.
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

kvg написа:Абсолютно некоректно е! А заради такива вечно съгласни хора сме на този хал - държавата дава прекалено малко за образование и наука.
А ти какво даваш за образование и наука, едни кекави 200 лв ли? Хайде стига с тия социалистически манталитети - висшо за всички. А като всички са образовани кой ще бачка, филанкишията ли... Имаш възможност - учиш, нямаш - работиш и учиш, не ти се бачка и вярваш, че образованието се подарява - пърдиш и се ослушваш в хоремага. И така :rr:
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”