ЕСЕТО ПО ЛИТЕРАТУРА 2006
Модератори: svetlio.varna, Boromir
- Ironman
- В началото бе словото
И аз съм на това мнение.Но тук е БългарияRegina написа:нямазначение написа:
Изпитът по литература е идиотски в какъвто и да е формат. Безсмислен, с неясни критерии, независимо дали се пише оная чикия, обичайната (която даже не знам как се казва) или есе. Пък и ми е интересно кой проверяващ може да оцени есе, след като е свикнал цял живот да разглежда назубрените идиотизми и да търси цитати на разни критици, без които темата не може да получи повече от четири. Чисто и просто в България есе не може да се пише по две причини. Първо, че мислещите хора са неудобни, особено в университетите и второ, че няма никакъв опит с подобно нещо (мислещи хора).
Според мен изпитите по литература трябва да са във вид на тест, за да са субективни. Три часа - 60 въпроса например и ще видим кой колко е научил. Не да налучкване автори, произведения, термини разни... Въпросите могат да обхващат епохата, направленията в литературата, автобиографични факти от живота на авторите - и то всички автори в конспекта! - имена и събития на героите в произведенията им... Далеч съм от мисълта, че откривам топлата вода - това е обсъждано, но е крайно време да се вземе генерално решение. Във Франция например да влезеш в университет е повече от лесно. В повечето случаи това се случва на базата на общ успех от дипломата и някакъв тест входно ниво. Цедката е след I - ви курс. Тогава отпадат онези, които не стават за ВУЗ. Така и агнето цяло и вълкът - сит. Университетът ще печели от таксите на първокурсниците, а студентите ще разберат овреме, че не това е, което ги интересува. Тук е хаос и несправедливост. Имаш пари - плащаш си и влизаш (говоря принципно); нямаш пари - учиш една тема и тя вземе, че се падне... А за всички останали - мощна преса.
Не е честно, смятам аз!
Наведената глава сабя не я сече.
АААААА,така ли...Я дай тая сабя да видиш къде може да ти влезне !!!
- Мадлен..
- В началото бе словото
Re: ...
soni4ka написа:"абе Далчев поет ли беше или писател?..."
Трябваше му кажеш
- Опълченец. От ония "на Шипката"(тия "на Черешата" са други).
В свободното си време е пишел хайку
Аз умрях... да живея Аз!
- jantex
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
И дветеsoni4ka написа:Regina е права и аз така мисля.
наистина навсякъде по света е лесно да влезеш във ВУЗ. трудното е да останеш там..
докато в милата ни Б-я човек си знае-влезе ли в университета. няма начин да излезе оттам....какво се чудя тогава ,че на изпита в СУ един веселяк ме попита "абе Далчев поет ли беше или писател?..."
Абе, поне можем да се гордеем ,че сме българи с това ,че квото е при нас го няма другаде ...
The only thing Columbus discovered was that he was lost!
- Ironman
- В началото бе словото
Да,тук е уникум....Направо си е гордост,да ни сочат за примерjantex написа:И дветеsoni4ka написа:Regina е права и аз така мисля.
наистина навсякъде по света е лесно да влезеш във ВУЗ. трудното е да останеш там..
докато в милата ни Б-я човек си знае-влезе ли в университета. няма начин да излезе оттам....какво се чудя тогава ,че на изпита в СУ един веселяк ме попита "абе Далчев поет ли беше или писател?..."
![]()
Абе, поне можем да се гордеем ,че сме българи с това ,че квото е при нас го няма другаде ...
Наведената глава сабя не я сече.
-
mimozka_88
- В началото бе словото
i az mislq 4e izpitat po balg ezik i literatura trqbva da bade pod formata na test, za6toto po tozi na4in ocenqvaneto 6te bade po to4no i po lesno za kandidatiteIronman написа:Regina написа:нямазначение написа:
Изпитът по литература е идиотски в какъвто и да е формат. Безсмислен, с неясни критерии, независимо дали се пише оная чикия, обичайната (която даже не знам как се казва) или есе. Пък и ми е интересно кой проверяващ може да оцени есе, след като е свикнал цял живот да разглежда назубрените идиотизми и да търси цитати на разни критици, без които темата не може да получи повече от четири. Чисто и просто в България есе не може да се пише по две причини. Първо, че мислещите хора са неудобни, особено в университетите и второ, че няма никакъв опит с подобно нещо (мислещи хора).
Според мен изпитите по литература трябва да са във вид на тест, за да са субективни. Три часа - 60 въпроса например и ще видим кой колко е научил. Не да налучкване автори, произведения, термини разни... Въпросите могат да обхващат епохата, направленията в литературата, автобиографични факти от живота на авторите - и то всички автори в конспекта! - имена и събития на героите в произведенията им... Далеч съм от мисълта, че откривам топлата вода - това е обсъждано, но е крайно време да се вземе генерално решение. Във Франция например да влезеш в университет е повече от лесно. В повечето случаи това се случва на базата на общ успех от дипломата и някакъв тест входно ниво. Цедката е след I - ви курс. Тогава отпадат онези, които не стават за ВУЗ. Така и агнето цяло и вълкът - сит. Университетът ще печели от таксите на първокурсниците, а студентите ще разберат овреме, че не това е, което ги интересува. Тук е хаос и несправедливост. Имаш пари - плащаш си и влизаш (говоря принципно); нямаш пари - учиш една тема и тя вземе, че се падне... А за всички останали - мощна преса.
Не е честно, смятам аз!
- jantex
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
mimozka_88 написа:Ironman написа:i az mislq 4e izpitat po balg ezik i literatura trqbva da bade pod formata na test, za6toto po tozi na4in ocenqvaneto 6te bade po to4no i po lesno za kandidatiteRegina написа:нямазначение написа:
Не е честно, смятам аз!
Тоест като пишеш навсякъде "а)" и да вържеш четворката ???
Хах може и да вържеш 4-ката,но поне знаеш какво точно си писал и си има ясна система и критерий за оценяване... никой не може да те отреже в оценката,защото всичко е точки ... Така или иначе в СУ и където и да е много малко хора влизат със собствени знания и почти не се оценява това... голям процент са тези с "парите" а другия с назубрените теми на някой възрастен преподавател... Според мен на изпита по БЕЛ ,който води към една от най-желаните специалности -Журналистиката трябва да се оцянават хората с креативно мислене,със знания и наистина оригинален подход към писане на литературно съчинение!
-
mimozka_88
- В началото бе словото
абе само с късмет трудно ще я вържеш четворката, но със сигурност повечето кандидати ще са подготвени отлично и едва ли някой ще успее, разчитайки само на късмета си
а и за журналистите специално след това има и писмен изпит по журналистика така че там трябва да се оцени способността им да изграждат цялостен и смислено завършен текст.
Последно промяна от mimozka_88 на 05 Авг 2006, 11:02, променено общо 1 път.
- Ice_Spirit
- Легендарен флуудър
- jantex
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
А на бъдещите юристи не им трябва такава способност, така ли?mimozka_88 написа:абе само с късмет трудно ще я вържеш четворката, но със сигурност повечето кандидати ще са подготвени отлично и едва ли някой ще успее, разчитайки само на късмета сиа и за журналистите специално след това има и писмен изпит по журналистика така че там трябва да се оцени способността им да изграждат цялостен и смислено завършен текст.
Брей