За или против квотите по пол?

Архив на теми от раздел "Студенти"
Публикувай отговор

За или против половото разделение и определените борйки

За
320
47%
Против
356
53%

Общо гласове: 676

Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

Защо всички гледат момента, когато се влиза в университета. То е ясно, че момичетата са по-добри по хуманитарните(зубарските) науки, а момчетата в тези със задачите(логическите). Тъй като повечето места се запълват с първия тип изпити, норамлно е бал-ът за момичетата да е по-висок. Но все пак важно е какви кадри ще излязат. От това, което съм опознал относно мозъците на мъжете и жените, мога да заключа, че жените наистина наизустяват по-лесно нуобходимата за дадена област информация, но мъжете ще са тези, които по-лесно ще прилагат наученото. Т.е. погледнато в дългосрочен план мъжете, които по-трудно запаметяват и които ще получат по-малко познания, постепенно ще се изравнят, а даже и надминат жените в своята професионална реализация.

Само аз ли гледам на нещата така.
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си ;)
sasoh
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от sasoh »

Не, наистина не всички сме равни :wink:

Аз съм за запазване на разделението :)

п.п. чакам да ме обявят за сексист :lol:
efegee
Аватар
mecho
Постоянно присъствие
Специалност: Скандинавистика
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от mecho »

явор написа:Защо всички гледат момента, когато се влиза в университета. То е ясно, че момичетата са по-добри по хуманитарните(зубарските) науки, а момчетата в тези със задачите(логическите). Тъй като повечето места се запълват с първия тип изпити, норамлно е бал-ът за момичетата да е по-висок. Но все пак важно е какви кадри ще излязат. От това, което съм опознал относно мозъците на мъжете и жените, мога да заключа, че жените наистина наизустяват по-лесно нуобходимата за дадена област информация, но мъжете ще са тези, които по-лесно ще прилагат наученото. Т.е. погледнато в дългосрочен план мъжете, които по-трудно запаметяват и които ще получат по-малко познания, постепенно ще се изравнят, а даже и надминат жените в своята професионална реализация.

Само аз ли гледам на нещата така.
Няма "зубърски" науки. Всяка наука изисква познание и мисъл.
Не съм съгласен с тезата, че еди-кой си пол е по-добър в еди-какво си. Действително има разлика в предпочитаните сфери на занимение на мъжете и жените, но за мен тя се дължи не толкова на някакви природни предопределености, колкото на социални стереотипи. От един мъж обществото очаква да е точен, стабилен, за предпочитане професионалната му реализация да е в техническата сфера. Жената трябва да е по-нежна, по-емоционална, следователно да се интересува предимно от литература. Но тези представи нямат нищо общо с това кой в какво е добър. Защото един средноинтелигентен човек винаги може да моделира възможностите си в съответствие с това, което трябва да постигне. Примерно една жена може да е много добра по математика, но да се занимава с хуманитарна дейност, защото това е ролята, поставена от обстественото мнение. Ако махнем тези стереотипи, едва ли ще намерим някакви интелектуални разлики между половете.
http://jorik.blog.bg/
...............................
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

Винаги си има изключения, но съм твърдо убеден, че жените са по-добри по някой дисциплини, а мъжете в други, именно заради природните им особености, като представители на даден пол.

Т.е. ти голямата разлика в съотношението мъже:жени при кандидатсване с БЕЛ си я обясняваш предимно като следствие от поредица от предубеждения ли :?

Не мога да се съглася.
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Отворете сърцата си ;)
Аватар
jantex
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от jantex »

Rompy написа:има специалности, в които привилигировани се оказват момчетата, в други са момичетата, ама си мисля че не е справедливо - определено съм "Против"! В карайна сметка не сме ли всички равни и не трябва ли да имаме правото да се състезаваме с всички останали ?
Ако се говори в крайна сметка -> не ...

Просто във всяко поколение момичетата са повече и така кандидатите от женски пол стават повече...А от друга страна пък, ако се погледне процентът на кандидатстващи ще стане ясно ,че по-малко са момчета, защото по-голяма част от тях или се хващат на работа или отиват в казарма (досега), а все повече момичета поне се "пробват"...

Тъй че...момичетата ,ако няма разделение, винаги ще имат по-голям шанс, тъй като са повече :idea:
The only thing Columbus discovered was that he was lost!
Аватар
iliyan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от iliyan »

явор написа:Не мога да се съглася.
С кое не можеш да се съгласиш, Яворчо? Че не трябва нещата да са 50 на 50? Така или иначе винаги ще има прецакани, поне нека нещата в изходни позиции са равни :wink:
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

iliyan написа:
явор написа:Не мога да се съглася.
С кое не можеш да се съгласиш, Яворчо? Че не трябва нещата да са 50 на 50? Така или иначе винаги ще има прецакани, поне нека нещата в изходни позиции са равни :wink:
Ако ми беше чел придходните мнения ил по-внимателно тези щеше да разбереш, че подкрепям квотите 8)
Отворете сърцата си ;)
Аватар
mecho
Постоянно присъствие
Специалност: Скандинавистика
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от mecho »

iliyan, не виждам защо трябва да започваш поредното безпредметно заяждоне с явор, слад кото е пределно ясно, че той отговаря именно на моя пост.
@явор-склонен съм да се съглася с твоите доводи, доколкото науката така и не е обяснила какво влияние оказват вродените дадености върху интелектуалните характеристики на мъжете, жените и т.н. И
двамата с теб изразяваме дилетантски мнения, така че не мога да приема нито теб, нито себе си за напълно прав. А истината едва ли е по средата на точно тази тема:)
http://jorik.blog.bg/
...............................
Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

Аз съм "За" поради причината, че начина по който се провеждат повечето от изпитите изисква не толкова проверка на смислени знания, а способност за безмозъчно декламиране на назубрен текст. А както знаем, жените са по-добри в запаметяването на текст.
Аватар
iliyan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от iliyan »

На кой идиот не му изнесе и изтри последните постове?
Уф, мама му да Еба. Тъкмо тръгна хубав разговор.
Аватар
mariqq
В началото бе словото

Мнение от mariqq »

Struva mi se,4e temata za t.nar."polovo razdelenie" se obsujda malko povurhnostno...Az li4no sum protiv "razdelenieto",tui kato spored men vseki tqbva da polu4i 6ans.Dokolko 6te se vuzpolzva ot nego i 6te prevurne jivota si v naniz ot uspehi,zavisi ot samiq 4ovek...Ne biva da postavqme vsi4ki pod ob6t znamenatel-tup,umen i t.n.Vseki e razli4en,a i ima periodi...
Аватар
dormouse
Вазов

Мнение от dormouse »

Oхххх ами аз съм против разделението,защото се случва момичета с много високи оценки да не влезнат,а момчета с 3ки да са вътре.Някак си не е чесно :(
Аватар
Ivan_Panchev
В началото бе словото

Мнение от Ivan_Panchev »

Илиян написа:
С кое не можеш да се съгласиш, Яворчо? Че не трябва нещата да са 50 на 50? Така или иначе винаги ще има прецакани, поне нека нещата в изходни позиции са равни

И пуснах ЗА половото разделение, защото си е супер удачно.
Илияне, Тигре ;). Аз съм онзи журналист, който вдигна шума по цялата работа с квотите. И нашият любим университет вече отговаря в съда по тая работа. ТУ ги отмени. Защото съображението за квотите е само съображение, а срещу него стои закона. Разбира се законът тежи повече. :) По-важно е обаче да се намерят кандидати, които да съдят университетие за тази работа, поне малко позиция да покаже т.нар. младо поколение ... :)
Аватар
jantex
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от jantex »

Винаги съм се чудел дали хората, които помагат, го правят за да вършат безкористно благодеяние/добро или ,за да се хвалят пред другите после... :roll: :roll: :roll:
The only thing Columbus discovered was that he was lost!
Аватар
Ivan_Panchev
В началото бе словото

Мнение от Ivan_Panchev »

Аз съм доволен.;)
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - АРХИВ”