Теми История 1990-2012

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
liv
Стенограф
Специалност: право
Курс: втори

Re: Теми История 1990-2012

Мнение от liv »

E.Ivanova написа:Чудно ми е как може да се интересуваш толкова късно от изпита... :o До сега би трябвало да си научил ПОНЕ Средновековие....

Формата на листите е А4,

Помагалото, което задължително трябва да си купиш се казва "История на България за кандидат-студенти и зрелостници" на Доц. Д-р Милияна Каймаканова и колектив (едно зелено).

А относно темите... препоръчително е да ходиш на уроци и да си ги пишеш, а може и да си ги купиш от някого.

За повече информация ти препоръчвам да погледнеш тази тема: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 68&t=21963
ПОНЕ Средновековието може преспокойно да си го научи до предварителния, има много време.
А това зелено помагало, дето много го хвалят... да, може да ти е от полза, но чак задължително според мен не е. За обем не се притеснявай, пиши по същество. Има работи от по 20+ страници, оценени с 4, както и такива с 10 стр., получили отлични оценки.
We stopped checking for monsters under our bed because we realized they were inside us.
Аватар
Mondscreen
Паисий

Мнение от Mondscreen »

До изпита има горе-долу точно 2 месеца. Ако седне да учи сега и е сериозен, до предварителния и на сън да го бутнеш ще ти разказва без проблем... А като се има предвид, че за април месец може би над 50% учат само Средновековие, човечецът си е направо перфектен.
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
Mimiito.O
В началото бе словото
Специалност: Право
Курс: първи

Мнение от Mimiito.O »

Здравейте, отново имам въпрос :D Искам да попитам, знаете ли кога точно се обособява Немското кралство, защото пиша че през 845г. Пресиян установява мирни отношения с новосъздаденото Немско кралство.. Дали е така или все още е Франкска империя :? Благодаря :)
Аватар
grifindor
В началото бе словото
Специалност: право

Мнение от grifindor »

Нарушение на т. 5 от Правилата на раздел КСК

svetlio.varna
По добре ЯК и тъп от колкото ЯКО тъп ;)
Mimiito.O
В началото бе словото

Мнение от Mimiito.O »

Добре, знам че нямам голям късмет, но чак пък толкова.. :D как може тази година толкова да са дръпнали редовните изпити :s и историята като най-лесна първа.. ейй Богу :D някоя друга година случвало ли се е :?
seduction
Драскач

Re: Теми История 1990-2010

Мнение от seduction »

Mimiito.O написа:Здравейте, имам въпроси, на които може би не е възможно да ми дадете 100% сигурни отговори, но.. :) Значи става въпрос за темата за Симеон - 1во, синоними ли са маджари и унгарци? Защото моята госпожа каза че са и че те сами не се наричат унгарци, но в 2 учебника ги пишат унгарци. А вторият ми въпрос е ако в темата го напиша като цар след 918г. ще се счита ли за грешка :? Благодаря предварително :)
Здравей. Подкрепям мнението на колегата Светльо, относно това, че маджари и унгарци са синоними. По втория въпрос също съм съгласна, НО трябва да имаш предвид, че според не малко автори титлата "цар" е призната чак по времето на сина на Симеон- Петър. Сега като се върна назад във времето, се сещам, че мин-година на изпита ми по история през цялото време от увода до заключението пред Симено слагах титлата "цар". Не бях санкционираха за това или поне не беше посочено нищо по въпроса в рецензията =)
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Mimiito.O написа:Здравейте, отново имам въпрос :D Искам да попитам, знаете ли кога точно се обособява Немското кралство, защото пиша че през 845г. Пресиян установява мирни отношения с новосъздаденото Немско кралство.. Дали е така или все още е Франкска империя :? Благодаря :)
От Вердюнския договор (843 г.) насетне се говори за Немско кралство, така че това е правилно според мен : )
Facebook
Изображение
Nemalp
Да живей словото
Специалност: Публична администрация

Мнение от Nemalp »

Много е мълчаливо тази година : ) ... (да се надяваме, че това се дължи на липса на кандидат-прависти) :lol:

Иначе, какво смятате, че ще се падне ? Какво искате ?

Бтв, някой знае ли колко са пликовете, от които се теглят темите ?
Аватар
Mondscreen
Паисий

Мнение от Mondscreen »

За тема няма да гадая, но мисля, че ще се паднат или 2 от Средновековие, или 1 от Средновековие и 1 от следосвобожденска България.
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
Mimiito.O
В началото бе словото

Мнение от Mimiito.O »

Здравейте! Искам да попитам попринцип в увода мога ли да споменавам неща, които предстои да разяснявам :? Например в темата за Борис в увода мога ли да пиша, че през втората половина на IXв. се осъществяват разни там важни процеси, сред които с решаващо историческо значение са покръстването на българите, учредяването на българската църква и т.н. .. :?
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Ами да, даже е задължително според мен.
Facebook
Изображение
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

Mimiito.O написа:Здравейте! Искам да попитам попринцип в увода мога ли да споменавам неща, които предстои да разяснявам :? Например в темата за Борис в увода мога ли да пиша, че през втората половина на IXв. се осъществяват разни там важни процеси, сред които с решаващо историческо значение са покръстването на българите, учредяването на българската църква и т.н. .. :?
Разбира се, че можеш да включиш подобна информация, но не се разпростирай твърде много. А колкото до съдържанието на увода е много важно да споменеш и най-важните неща от предишната тема, отново в синтезиран вид.
Аватар
Hristiyan_ivanoff
В началото бе словото

Мнение от Hristiyan_ivanoff »

Здравейте.
Темата за създаването и укрепването на българската държава (Аспарух и Тервел) така както се е падала включва ли славяните и прабългарите, т.е. трябва ли да се започне с тях?
Nemalp
Да живей словото
Специалност: Публична администрация

Мнение от Nemalp »

Да, влизат : ) !
Аватар
Kotova
В началото бе словото
Специалност: история

Мнение от Kotova »

Здравейте, искам да попитам, ако имам 6 на матурата по история и кандидатствам с нея История дали ще вляза или няма да ми стигне ?
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”