[КСК 2013] Българска филология
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Libra
- Гутенберг
- Специалност: Българска филология
- Курс: първи
Re: [КСК 2013] Българска филология
Не зная какво е ЛИС, но матурата се състои от тест по езикова култура и есе. Можеш да видиш примерни варианти тук. Забравих да ти кажа, че ако кандидатстваш и с матура, и с изпит в университета системата автоматично ти зачита само по-високата оценка. 
Не съм това, което съм, но и другите не са това, което са.
- nominasuntodiosa.
- В началото бе словото
Не е задължително на матурата по последния въпрос да се пише конкретно само есе. Зададена е тема върху определено произведение + откъс от него и вече всеки сам преценя дали да пише есе или литературно интерпретативно съчинение (ЛИС).
"Сърцата са едни и същи." - Виктор Юго
- clew
- В началото бе словото
- Специалност: Новогръцка филология
Re: [КСК 2013-2014] Българска филология
О, да, така е! Не отричам! Но дори да изучиш цялата българска, че и световна литература, ако нямаш талант, няма как да станеш писател. И от друга страна.. от авторите, които съм изучила досега, не си спомням някой да е учил БФ.nominasuntodiosa. написа:Бях срещнала една много готина мисъл за писането: "За писането се учи чрез четене." Предполагам там се намесва БФ и дългият списък със задължителна литература. idk, просто хрумване (:clew написа:Винаги съм си мислила, че за да си писател трябва да ти идва отвътре да пишеш и че това няма как да се научи, но щом казваш..SevenDayS написа: 5. Можеш да бъдеш писател.
Здравейте, аз искам да попитам какъв горе-долу е шансът да ме приемат с матура?
- Libra
- Гутенберг
Ако се представиш добре на матурите - голям.емме написа:Здравейте, аз искам да попитам какъв горе-долу е шансът да ме приемат с матура?
-
miserylovesmycompany
- В началото бе словото
С 5 на матурата по БЕЛ, какъв е шанса да ме приемат ?
- Libra
- Гутенберг
Как така си постави вече оценка за матурата?
Не може да се каже какъв е шансът с дадена оценка, зависи и от другите кандидат-студенти. Иначе шанс винаги има
Не може да се каже какъв е шансът с дадена оценка, зависи и от другите кандидат-студенти. Иначе шанс винаги има
-
Надежден Случай
- Плиний Стари
- Специалност: Най-мързеливата
И аз като колегите отгоре се питах какъв е шансът с матура,защото филологията не е първи избор при мен,но ми е първи вариант след ФЖМК.Все пак разликата от удвояване и утрояване никак не е малка,а да си призная на един по-тежък изпит по БЕЛ не мисля,че ще изкарам нещо голямо.
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Sunshine or ain't.
-
Ер Малка
- Вазов
- Специалност: Връзки с обществеността
- Курс: втори
Ако баловете не мръднат от миналогодишните, с отлична оценка на матурата по БЕЛ си вътре на второ класиране. (Разбира се, ако не си си прецакал балообразуващите от дипломата).
"Quiero hacer contigo lo que la primavera hace con los cerezos."
- Libra
- Гутенберг
Още на първо класиране е възможно да бъде приет човек, дори и не с отлична оценка. 
-
Надежден Случай
- Плиний Стари
Сега осъзнавам,че не знам колко ще имам по история,не помня колко имам в девети клас,не бях в цветущи отношение с даскалката тогава и може и да ме е прецакала едно хубаво.
По-малко от пет нямам със сигурност,но от 5.67 до 6.00 не е малка разликата.Като цяло питам,за да знам дали да се пробвам на редовния по бел.
Sunshine or ain't.
Sunshine or ain't.
Според мен човек трябва да се пробва, те ще ти вземат така или иначе по-високата оценка като напишеш, че искаш да използваш и матурата. ^^
Иначе .. филология не се влиза чак толкова трудно, по-трудно се излиза от нея
Иначе .. филология не се влиза чак толкова трудно, по-трудно се излиза от нея
- "Понякога чувам как костите ми се напрягат
под тежестта на всички животи, които не живея."
Българска филология, ІІ курс
-
Надежден Случай
- Плиний Стари
Чувал съм митове за унищожителното четене,което се изисква,а аз с моя легендарен мързел... Но неволята понякога помага,ако трябва ще обръщам 1000 страници за два дена,да не стане така да ви питам дали искате картофки с хамбургера. 
Sunshine or ain't.
Sunshine or ain't.
-
moniiiii
- От дъжд на вятър
- Специалност: ВО
- Курс: кандидат-студент
Искам да попитам, понеже някъде (вече забравих къде) четох, че теми за фейлетоните на Ботев и Алеко не слагали, вярно ли е това? И възможно ли е да ми дадат тема само върху "Под манастирската лоза" или само върху "Сън за щастие" или "На острова на блажените"? Защото съм се заела сега да преговарям, а няма никакво време и евентуално да не наблягам на тях? Благодаря за отговора предварително.
- Libra
- Гутенберг
Вече съм втори семестър БФ и четенето не ми се струва толкова унищожително. Предизвикателство е, но ми харесва. Всичко, което учим ми харесва и ми е интересно! Все така доволна съм от специалността си!Надежден Случай написа:Чувал съм митове за унищожителното четене,което се изисква,а аз с моя легендарен мързел... Но неволята понякога помага,ако трябва ще обръщам 1000 страници за два дена,да не стане така да ви питам дали искате картофки с хамбургера.
Ето списък с възможните произведения, които могат да ти се паднат на изпита.moniiiii написа:Искам да попитам, понеже някъде (вече забравих къде) четох, че теми за фейлетоните на Ботев и Алеко не слагали, вярно ли е това? И възможно ли е да ми дадат тема само върху "Под манастирската лоза" или само върху "Сън за щастие" или "На острова на блажените"? Защото съм се заела сега да преговарям, а няма никакво време и евентуално да не наблягам на тях? Благодаря за отговора предварително.