Безумната тема по Биология !!! 2006

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Аватар
alteia
В началото бе словото

Мнение от alteia »

Е, ок, добре тогава защо на мен пък моята преподавателка ми каза, че миналата година, когато темата е била "Двумембранни органели" една нейна ученичка, е написала за хлоропласти и митоходрии, но не се е сетила за ядро и писала за катаболизма, не е била санкционирана и даже са и повишили оценката и изкарала 5, а друго момиче писало само за хлоропласти и митоходрии и имала някъде към 4 и нещо, не знам точната оценка. Защо да те санкционират, когато ти си написал основната тема и просто си добавил неща отново около темата, не си писал урока за оплождане, нали, която няма нищо общо. А относно "Реализация на генетичната информация" , там е ясно, че не трябва да се включва репликация, защото това е биосинтезата на ДНК и е свързана с други функции в клетката, няма да ви припомням темите. ;) Знаете ли според мен голям е проблемът, че хората не разглеждат темите по биология като теми, а като уроци, така както ги учим, а това са теми, като такива и те си имат въвеждащи думи, изводи, причинно-следствени връзки.
green

Мнение от green »

Съгласен съм,но аз знам от хора в БФ-то,че за написано извън темата се намалява оценката.По темата можеш да си разтягаш колкото искаш,да правиш връзки,но извън нея не е хубаво да пишеш.За тях това значи,че не знаеш какво точно се включва в темата.
А катаболизма(там цикъла на Кребс) можеш да го включиш естествено към"Двумембранни органели",то даже и трябва,защото именно в митохондриите като двумембранни органели става крайното разграждане на в-вата.Там не могат да те санкционират,защото това си е по темата.
Аватар
alteia
В началото бе словото

Мнение от alteia »

Да, но тя е включила и гликолиза, което конкретно не е свързано с нито един двумембранен органел, а и точно караболизмът си е отделна тема, двумембранните също. Е, то така е и при екосистемите, но там връзката е много по-тясна, ние говорим изцяло за тях, а в урока за митохондрии, хлоропласти и ядро техните функции са си споменати конкретно в него, не са изнесени в друг. Нали все пак кандидатстваме за БФ на СУ, :wink: затова ще кажа, че и в учебника на М. Шишиньова процесите на разграждане са си в отделен урок, различен раздел, двумембранните също- отделен урок, отделен раздел. Но иначе съм съгласна, че ако включваш други уроци извън темата това означава, че не си ясно както точно трябва да пишеш.
green

Мнение от green »

Да,но за конкретната тема от вчера не трябва да се включват другите два урока за екосистемите(продуктивност,видове и кръговрат на в-вата и поток на Е)-те са друг въпрос(вижте конспекта).Иначе естествено в увода например трябва да напишеш основните неща за екосистемата като цяло,какво представлява,но кратко,ясно точно,без да задълбаваш,т.е. без да развиваш другита два урока.
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

защо ядрото да не влиза в двумембранни органели? има ли отделна тема ядро?
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Acolyte
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Acolyte »

Ядрото е двумембранен органел и това, че може би е друга тема не би трябвало ни най-малко да ви заблуждава - пише си се. Никъде не съм казал, че трябва да се пише за репликация, казах само, че трябва да се напише урока за нуклеиновите киселини, в крайна сметка те са тясно свързани с транскрипцията и транслацията. Критериите за оценка ще излязат скоро, ще видим кой какво е трябвало да пише. До тогава няма никакъв смисъл да си чешем езиците тук.
Изображение
Аватар
крис
Писаружяк
Обратна връзка:

Мнение от крис »

а да знаете кога да очакваме резултати?
Hot_Chocolate
В началото бе словото

Мнение от Hot_Chocolate »

kristina написа:а да знаете кога да очакваме резултати?
Казаха до 10-тина дни.. :roll:
Не плачи, когато всичко свърши. Усмихни се, че нещо ти се е случило...
Аватар
крис
Писаружяк
Обратна връзка:

Мнение от крис »

дано да не ги забавят. в крайна сметка не сме толкова мн - май към 500 души
Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

Абе хора, да не сте бавноразвиващи се?! Да се готвите цяла година за някакъв си изпит?!! :shock:

Аз се подготвях само 2 седмици и си написах всичко по темата. Темата си беше супер. Лесна и ясна.
Hot_Chocolate
В началото бе словото

kristina написа:май към 500 души
825 по списък...
Hot_Chocolate
В началото бе словото

Magian написа:написах всичко по темата.
Не можеш да си напълно сигурен, докато не излязат резултатите..тогава ще се види кой какво :)

P.S. а дали сме бавноразвиващи...едва ли те вълнува силно.. пък и не можем всички да бъдем умници като теб..
нищо лично
Аватар
alteia
В началото бе словото

Мнение от alteia »

twiggy написа:защо ядрото да не влиза в двумембранни органели? има ли отделна тема ядро?
Не знам дали конкретно мен питаш, но ще ти отговоря- да, ядро е отделна тема и е точно под темата за хлоропласти и митохондрии, записана е под номер 13. Но темата миналата година е била "Двумембранни органели.", следователно е трябвало да бъде написано, това че казвам, че момичето не го е написало не означава, че имам предвид, че не се включва.
Magian, хехе, веднъж едно момиче се изказа подобно на теб: "За да се подготовя за изпита ще ми струват 10 дни преки усилия.", тя между другото учи География и биология и влезе с география преди няколко години, а отделен е въпросът, че тази девойка си взима много трудно изпитите по биология и то с не особено високи оценки, това го казвам, за да видим всички колко "сериозно" звучат изказвания като твоите.
Аватар
крис
Писаружяк
Обратна връзка:

Мнение от крис »

Magian вероятно не ние сме бавноразвиващи се, а ти си гениален.На нормалните и простосмъртни хора най-често им трябват повече от 2 седмици.Това е лично мое мнение ест.
Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

kristina написа:Magian вероятно не ние сме бавноразвиващи се, а ти си гениален.На нормалните и простосмъртни хора най-често им трябват повече от 2 седмици.Това е лично мое мнение ест.
Много лично го приехте де. Сори, не съм искал така да прозвучи, но представете си сесия с по 5 изпита и с двойно по-сложна и обемиста материя за всеки един от тях. Ако на човек му трябва по 1 година за всеки... къде ще му излезе края. :lol:

Реално материала по Биология от 9-ти и 10-ти клас може да се научи за 2 седмици без проблем. Не трябва да си гениален.
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”