За или против квотите по пол?
- явор
- Летописец Виртуоз
Защо всички гледат момента, когато се влиза в университета. То е ясно, че момичетата са по-добри по хуманитарните(зубарските) науки, а момчетата в тези със задачите(логическите). Тъй като повечето места се запълват с първия тип изпити, норамлно е бал-ът за момичетата да е по-висок. Но все пак важно е какви кадри ще излязат. От това, което съм опознал относно мозъците на мъжете и жените, мога да заключа, че жените наистина наизустяват по-лесно нуобходимата за дадена област информация, но мъжете ще са тези, които по-лесно ще прилагат наученото. Т.е. погледнато в дългосрочен план мъжете, които по-трудно запаметяват и които ще получат по-малко познания, постепенно ще се изравнят, а даже и надминат жените в своята професионална реализация.
Само аз ли гледам на нещата така.
Столичен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си
- mecho
- Постоянно присъствие
- Специалност: Скандинавистика
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Няма "зубърски" науки. Всяка наука изисква познание и мисъл.явор написа:Защо всички гледат момента, когато се влиза в университета. То е ясно, че момичетата са по-добри по хуманитарните(зубарските) науки, а момчетата в тези със задачите(логическите). Тъй като повечето места се запълват с първия тип изпити, норамлно е бал-ът за момичетата да е по-висок. Но все пак важно е какви кадри ще излязат. От това, което съм опознал относно мозъците на мъжете и жените, мога да заключа, че жените наистина наизустяват по-лесно нуобходимата за дадена област информация, но мъжете ще са тези, които по-лесно ще прилагат наученото. Т.е. погледнато в дългосрочен план мъжете, които по-трудно запаметяват и които ще получат по-малко познания, постепенно ще се изравнят, а даже и надминат жените в своята професионална реализация.
Не съм съгласен с тезата, че еди-кой си пол е по-добър в еди-какво си. Действително има разлика в предпочитаните сфери на занимение на мъжете и жените, но за мен тя се дължи не толкова на някакви природни предопределености, колкото на социални стереотипи. От един мъж обществото очаква да е точен, стабилен, за предпочитане професионалната му реализация да е в техническата сфера. Жената трябва да е по-нежна, по-емоционална, следователно да се интересува предимно от литература. Но тези представи нямат нищо общо с това кой в какво е добър. Защото един средноинтелигентен човек винаги може да моделира възможностите си в съответствие с това, което трябва да постигне. Примерно една жена може да е много добра по математика, но да се занимава с хуманитарна дейност, защото това е ролята, поставена от обстественото мнение. Ако махнем тези стереотипи, едва ли ще намерим някакви интелектуални разлики между половете.
http://jorik.blog.bg/
...............................
- явор
- Летописец Виртуоз
Винаги си има изключения, но съм твърдо убеден, че жените са по-добри по някой дисциплини, а мъжете в други, именно заради природните им особености, като представители на даден пол.
Т.е. ти голямата разлика в съотношението мъже:жени при кандидатсване с БЕЛ си я обясняваш предимно като следствие от поредица от предубеждения ли
Не мога да се съглася.
Т.е. ти голямата разлика в съотношението мъже:жени при кандидатсване с БЕЛ си я обясняваш предимно като следствие от поредица от предубеждения ли
Не мога да се съглася.
Столичен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си
- jantex
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Ако се говори в крайна сметка -> не ...Rompy написа:има специалности, в които привилигировани се оказват момчетата, в други са момичетата, ама си мисля че не е справедливо - определено съм "Против"! В карайна сметка не сме ли всички равни и не трябва ли да имаме правото да се състезаваме с всички останали ?
Просто във всяко поколение момичетата са повече и така кандидатите от женски пол стават повече...А от друга страна пък, ако се погледне процентът на кандидатстващи ще стане ясно ,че по-малко са момчета, защото по-голяма част от тях или се хващат на работа или отиват в казарма (досега), а все повече момичета поне се "пробват"...
Тъй че...момичетата ,ако няма разделение, винаги ще имат по-голям шанс, тъй като са повече
The only thing Columbus discovered was that he was lost!
- явор
- Летописец Виртуоз
Ако ми беше чел придходните мнения ил по-внимателно тези щеше да разбереш, че подкрепям квотитеiliyan написа:С кое не можеш да се съгласиш, Яворчо? Че не трябва нещата да са 50 на 50? Така или иначе винаги ще има прецакани, поне нека нещата в изходни позиции са равниявор написа:Не мога да се съглася.
Отворете сърцата си
- mecho
- Постоянно присъствие
- Специалност: Скандинавистика
- Курс: трети
- Обратна връзка:
iliyan, не виждам защо трябва да започваш поредното безпредметно заяждоне с явор, слад кото е пределно ясно, че той отговаря именно на моя пост.
@явор-склонен съм да се съглася с твоите доводи, доколкото науката така и не е обяснила какво влияние оказват вродените дадености върху интелектуалните характеристики на мъжете, жените и т.н. И
двамата с теб изразяваме дилетантски мнения, така че не мога да приема нито теб, нито себе си за напълно прав. А истината едва ли е по средата на точно тази тема:)
@явор-склонен съм да се съглася с твоите доводи, доколкото науката така и не е обяснила какво влияние оказват вродените дадености върху интелектуалните характеристики на мъжете, жените и т.н. И
двамата с теб изразяваме дилетантски мнения, така че не мога да приема нито теб, нито себе си за напълно прав. А истината едва ли е по средата на точно тази тема:)
http://jorik.blog.bg/
Struva mi se,4e temata za t.nar."polovo razdelenie" se obsujda malko povurhnostno...Az li4no sum protiv "razdelenieto",tui kato spored men vseki tqbva da polu4i 6ans.Dokolko 6te se vuzpolzva ot nego i 6te prevurne jivota si v naniz ot uspehi,zavisi ot samiq 4ovek...Ne biva da postavqme vsi4ki pod ob6t znamenatel-tup,umen i t.n.Vseki e razli4en,a i ima periodi...
- Ivan_Panchev
- В началото бе словото
Илиян написа:
. Аз съм онзи журналист, който вдигна шума по цялата работа с квотите. И нашият любим университет вече отговаря в съда по тая работа. ТУ ги отмени. Защото съображението за квотите е само съображение, а срещу него стои закона. Разбира се законът тежи повече.
По-важно е обаче да се намерят кандидати, които да съдят университетие за тази работа, поне малко позиция да покаже т.нар. младо поколение ... 
Илияне, ТигреС кое не можеш да се съгласиш, Яворчо? Че не трябва нещата да са 50 на 50? Така или иначе винаги ще има прецакани, поне нека нещата в изходни позиции са равни
И пуснах ЗА половото разделение, защото си е супер удачно.
- Ivan_Panchev
- В началото бе словото