Журналистика - устен и писмен - как ще се подготвяте?

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Аватар
Regina
От дъжд на вятър

Журналистика - устен и писмен - как ще се подготвяте?

Мнение от Regina »

Здравейте,
Любопитно ми е как се подготвяте за предстоящите изпити по журналистика. Писменият есе ли е или трябва да включва факти от засегнатия проблем? [/b]
Аватар
lady_eve
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от lady_eve »

Есе е, до три страници. Моят приятел кандидатства миналата година. Според мен няма нужда от подготовка - който го може, го може, това не е история. Той учи цяла година география и реши макар че не е готвил литература, камо ли журналистиките, да ги пише все пак. Беше приет с география, но все пак записа PR /това му беше 1во желание, второ Журналистика/. ВЪПРЕКИ това си има някакъв курс, който някакви хора са посещавали и бил полезен. Не се са влезли заради него /то май и не влязоха всички/.

Подготовката за хора, които все пак разчитат главно на таланта си, е http://actualno.com/ , http://netinfo.bg/ , http://news.ibox.bg/ , http://www.novini.com/ , http://www.focus-news.net/ , http://www.investor.bg/ , както и всички подобни сайтове и всички нормални вестници. Не е зле за устния да знаете кой ви е любимия и омразния журналист и ЗАЩО. Имайте обосновано мнение по теми като риалити шоу, войната в Ирак, конфликтите напоследък в Близкия Изток, Буш, Блеър, президентски избори, комерсиализиран пазар, масова приватизация и подобни. Четете всякакви актуални теми, важно е да сте в крак. Човек ще рече, че не излизам от изпит за Биологическия 8)
Последно промяна от lady_eve на 20 Юли 2006, 11:04, променено общо 1 път.
Memento mori!

Изображение
Аватар
Regina
От дъжд на вятър

Мнение от Regina »

Хе-хе... lady_eve, много благодаря за информацията. И аз смятам, че който го може си го може и без курсове и тем подобни подготовки, но аз се притеснявам и за друго. Моята мисъл е чиста и подредена, когато я изразя в писмен вид. На устния изпит незнам как ще се справя. Все пак благодаря.
Успех в Биологическия! Каква тема се падна?
Аватар
lady_eve
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от lady_eve »

Еми доста лесна - Изменчевост ... /тук така се изкефих, че ще е модификационна и генотипна/... и развитие на екосистемите. Малко ми е скучна в сравнение с това, което предположих, че ще бъде от първата дума, но беше лесен въпрос. И това му е лошото - всички го знаят и балът ще е висок :) Успех във ФЖМК :P ! За устния - спокойствие и концентрация ;)
Memento mori!

Изображение
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Мнение от inaccessibility »

има ли недоволни от темите, които се падат на писмения изпит?... мисля, че темите винаги са доста актуални и не е трудно да се пише върху тях...
Аватар
lady_eve
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от lady_eve »

Еми който очаква "Моята мечта", а му се падне "Приватизацията - раздържавяване или кражба", сигурно е разочарован... :wink:
Memento mori!

Изображение
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Специалност: Журналистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

Всъщност на изпита може да пишете и с факти и без тях, да разгледата данен проблем философски или фактологически. Тук истината е, че имате по-голяма совбода, отколкото на другите изпити. Иначе темата може да е всякаква, последния пример беше от УНСС (там е възможно да е с по-икономическа насоченост).
А за подготовка това, което е изброено по-горе стига, гледайте и новините и се измъчете и с малко политически предавания - това. Общо взето се иска осведоменост и обща култура + прочетете малко за историята на ЕС, че тематна е актуална. :lol:
Иначе вижте и :arrow: http://studenti-su.org/fjmk/forum/viewtopic.php?t=54
lady_eve как се казва приятелят ти, че явно сме колеги с него (аз съм журналистика)
blajev1987
В началото бе словото

Мнение от blajev1987 »

Значи общо взето есето трябва да е смесица от факти и размисли,да имаш своя оригинална гледна точка,която да защитиш.Така ли?
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

blajev1987, изглежда не си ме разбрал. няма изискване за самия текст, дори не е задължително да е есе, така като го разбират повечето ученици. Просто авторски текст. Ти пишеш по дадена тема - както си искаш, както можеш и каткто ти е хрумнало в момента. Проверяват не само правописните ти умения, но и възможността да съставяш текст.
Това е. Ако искаш да включиш факти, включваш ги. Пише ти се по-философски, пишеш.
Изпитът наистина ти дава известна свобода, така че можеш да покажеш умения и знания. :lol:
Айде УСПЕХ!
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Priqtelq na lady-eve e Yasen ot na6te ...

Vse pak e predpo4el PR :twisted: :twisted: :twisted:
Аватар
Regina
От дъжд на вятър

Мнение от Regina »

blajev1987 написа:Значи общо взето есето трябва да е смесица от факти и размисли,да имаш своя оригинална гледна точка,която да защитиш.Така ли?
Доколкото аз разбрах есето е смесица, но не задължително включваща собствена позиция, която самоотвержено да защитаваш. В крайна сметка едва ли на някой му пука какво точно мислиш за събитието или проблема, по който пишеш. Важното е да имаш информация и да съумееш да я синтезираш в подходящ вид. Да представиш всичко това с финес и да успееш да убедиш проверяващия, че знаеш за какво говориш.
Да вземем Близкоизточния конфликт - дали ти си "за" или "против" няма никакво значение. Той си съществува и то не от днес. Но, ако покажеш, че си компетентен по въпроса и знаеш историята му, например, би могъл да направиш добро впечатление... Висш пилотаж, дет' му се вика 8) :wink:
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

Ами точно в това е проблемт - на някой му пука за твоята лична позиция. Но не е задължително да я изявяваш. Всичко зависи от темата. Дори в примера с приватизацията може да има лична позиция, а "Времето на кандидатите" може да се разгледа философски". Няма точна рецепта как да се пише. И в това е хубавото, разнообразието и свободата. Всеки пише със собстевн стил, всеки си има почерк на писане и различен начин на мислене.
Аватар
Regina
От дъжд на вятър

Мнение от Regina »

Бояне, ти журналистика ли учиш?
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

bvz написа:lady_eve как се казва приятелят ти, че явно сме колеги с него (аз съм журналистика)
Да
Аватар
Regina
От дъжд на вятър

Мнение от Regina »

И го работиш, както виждам от инфото за теб в мрежата :-) :P
Това е чудесно. Практиката е най-добрият учител!
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”