Помощ и съвети всякакви

Какво обичате да правите в свободното си време? Къде обичате да излизате?

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Публикувай отговор
Аватар
dismisstorka
Живее, за да пише
Специалност: PR

Re: Помощ и съвети всякакви

Мнение от dismisstorka »

Тука ако може да помогнете при разрешаването на един спор:

Е ли дискриминация задължителното притежание и употреба на компютър, за да изпълниш задание по дадена дисциплина, при положение че от университета не ти се осигурява свободен достъп до такъв? Спомням си, че в онези прословути доклади на КЗД препратките към сайтове в някои учебници бяха окачествени като дискриминация. Та, някой нещо да сподели, може ли? :)
Serendipity. Look for something, find something else, and realize that what you've found is more suited to your needs than what you thought you were looking for.
Аватар
Bragi
Легендарен флуудър

Мнение от Bragi »

Не, не е дискриминация
The more you want, the easier you are to exploit
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Щом преподавателите си позволяват да дават подобни задания, изискващи компютър, то следва по един или друг начин той да е осигурен от университета. СУ го е направил.

В крайна сметка, ако съответният факултет няма обособена библиотека с необходимата база, всеки студент може да ползва коя да е друга база на университета, така че не би следвало да има драма.

Ако питаш по принцип, то лично аз смятам, че е дискриминация, не е редно да се практикува. Но дефакто не съм се сблъсквала с подобен проблем.
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Не е дискриминация това, понеже дори да нямаш личен компютър, можеш да използваш компютрите в университетските библиотеки, можеш да използваш компютър в някой интернет клуб, можеш да използваш и компютър на приятел. Де факто на теб нищо не ти пречи да ползваш компютър и да притежаваш такъв от правна гледна точка.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
dismisstorka
Живее, за да пише

Мнение от dismisstorka »

По принцип питам. Защото според мен е дискриминация. Да, ако от университета се осигури СВОБОДЕН и БЕЗПЛАТЕН достъп - това е друго.
То е ясно, че (почти) всички имат компютри вече и могат да изпълнят заданието, но реално ако нямаш - какво правиш?
(BTW аз в момента съвсем умишлено нямам личен компютър вкъщи, след като лаптопът ми се спомина. Имам компютър на работа и смартфон и се чувствам чудесно :mrgreen: )
Serendipity. Look for something, find something else, and realize that what you've found is more suited to your needs than what you thought you were looking for.
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

dismisstorka написа:По принцип питам. Защото според мен е дискриминация. Да, ако от университета се осигури СВОБОДЕН и БЕЗПЛАТЕН достъп - това е друго.
То е ясно, че (почти) всички имат компютри вече и могат да изпълнят заданието, но реално ако нямаш - какво правиш?
(BTW аз в момента съвсем умишлено нямам личен компютър вкъщи, след като лаптопът ми се спомина. Имам компютър на работа и смартфон и се чувствам чудесно :mrgreen: )
Университетът е осигурил - в библиотеките.

В тоя ред на мисли, хладилникът ми не работи. Търся майстор.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Ама Сис, за клуб следва да плащаш, а за приятел.. не си длъжен да имаш. От правна гледна точка не знам, но.. ае не е редно.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Че ти за да имаш, пак си длъжен да платиш, бе, Дид :lol:
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Да, ама това твой личен избор.
Аватар
Bragi
Легендарен флуудър

Мнение от Bragi »

Дискриминация би било ако не те допуснат до заданието/дисциплината защото нямаш компютър
The more you want, the easier you are to exploit
Аватар
dismisstorka
Живее, за да пише

Мнение от dismisstorka »

Да, ама заданието създава предпоставки за неравнопоставеност и невъзможност за изпълнение при отсъствието на компютър. Да имаш компютър не е като да си купиш учебник за 10 лв. или листи и химикалки. Това пак в случай, че не ти е осигурен достъп от университета.
Ама де да знам всъщност. Те така и практиките биха могли да се окачествят като дискриминация.
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Е, че защо? Още малко и стажът ше кажеш, че е дискриминация. Не са съпоставими.
Аватар
ninchetooo
Пишете, о, братя
Специалност: история
Курс: втори

Мнение от ninchetooo »

dismisstorka написа:Тука ако може да помогнете при разрешаването на един спор:

Е ли дискриминация задължителното притежание и употреба на компютър, за да изпълниш задание по дадена дисциплина, при положение че от университета не ти се осигурява свободен достъп до такъв? Спомням си, че в онези прословути доклади на КЗД препратките към сайтове в някои учебници бяха окачествени като дискриминация. Та, някой нещо да сподели, може ли? :)
Споделям мнението, че за университета липсата на личен компютър не е дискриминация, тъй като в библиотеките на университета има свободен достъп. Но в училището, където завърших нямаше свободен достъп на компютър, а ни караха да правим само щуротии. За мен си беше чиста дискриминация. Все трябваше да ходя при роднини и приятели за да изкарам оценка различна от 2, да не говорим, че бях много амбициозна и исках не каква да е оценка, а 6.
Аватар
dismisstorka
Живее, за да пише

Мнение от dismisstorka »

Щото практиките са платени, затова. А ако не отидеш на практика - няма заверка, няма продължаване.
Практиките, на които съм ходила, ми костваха минимум 200 лв. от бюджета.
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Е, ок, ама, като си записвала тая специалност си знаела, че ще имаш практика. Сама си го избрала. Както и стажа - сам си го намираш (в повечето случаи). Докато всичките там ми-ти курсови и презентации.. преподавателят избира дали ще ги има или не.
Публикувай отговор

Обратно към “Хоби и Забавления”