Как лекувате душевните мъки?

Място за дискусии на протребителите на форума на СУ

Модератор: Плазмодий

Публикувай отговор

Ааааа?

С чаша топъл чай и книжка (възглавницата е тоооолкова добра към мен и мила... *гуш*)
27
35%
Бисквитка, карамел, шоколааааад =)
19
24%
С водка? Нееееее, с МНОГО водка! (на сутринта не ви е до душевни терзания.)
17
22%
Калашников! Бързо и ефективно, но има известни проблеми с чистенето после...
11
14%
С установка за ракети земя-земя.
4
5%

Общо гласове: 78

Аватар
dismisstorka
Живее, за да пише
Специалност: PR

Re: Как лекувате душевните мъки?

Мнение от dismisstorka »

Разни хора, разни идеали, Кристо.
Депресарската музика при мен усилва чувството на безнадежност и позволява на напрежението да избухне и да изтече. После го няма. Изобщо сдържането на емоции за мен не е ОК, просто трябва да е съобразено с времето и мястото(да се разбира: да си сам и да можеш да крещиш и ревеш и блъскаш на воля).
Serendipity. Look for something, find something else, and realize that what you've found is more suited to your needs than what you thought you were looking for.
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

нямам душевни мъки.
la douleur exquise
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Дисм: Значи доколкото разбирам, ти решаваш проблема като изживяваш болката докрай, за да отшуми. Аз предпочитам да не преминавам през цялата фаза, а да убия лошото в зародиш и то да изчезне.

Ако мога да дам медицинска аналогия - ти предпочиташ да ти отрежат крака, в който е тумора, аз предпочитам лъчетерапия (не че знам с какво се лекува тумор де, просто предполагам). Предполагам нещо такова.

Но поради абсурдно малкия брой неща, заради които си струва да страдаме изобщо, не виждам смисъл да се отдаваме на депресия за всяко нещо, с идеята, че "ще мине". Е, няма да мине просто така. Особено ако свикнеш с подобни лечения, в един момент твърде многото "депресийки" ще доведат до клинична такава. Не бих искал да взимам някой ден антидепресанти, като мога да избегна това състояние.

Нещо подобно е на философията на Б. Стинсън - when i'm sad, i stop being sad and become awesome instead...

Фак: Липсата на емоционална ангажираност е най-съществения душевен проблем. Нека позная другите симптоми? Можеш да се привързваш към животни и неодушевени предмети, но не и към хора? Не ти пука от неща като кофти оценки, ниска заплата, раздяла с гадже? Не си способна да съчувстваш на хора, изпаднали в проблем, с който ти не си се сблъсквала?

Ако съм познал, ти ще си моята магистърка теза за дипломната ми работа по Народопсихология. Кръстил съм я "Българската апатия и непреходността на античовешката култура"
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
dismisstorka
Живее, за да пише

Мнение от dismisstorka »

Ми пропуснах да уточня, че за доста малко неща от доста време насам си скофтвам настроението(ако е някоя дреболия, се опитвам да я изгоня от съзнанието си и обикновено сама на себе си си повтарям, че съм проста п...а :mrgreen: )

А за другите, по-фундаменталните неща, няма как да е иначе. Когато усетя, че проблемът наистина ме терзае, си правя гореспоменатата терапия и всичко е наред. И пример: да речем, че...някой много ми липсва, няма го. В даден момент взимам негова снимка, пускам си въпросната сдухана музика, поплаквам, изтривам сълзите и се усмихвам. Това не значи, че съм си отрязала крака, нали? :roll:

Като се замисля обаче, напоследък май съм плакала само от щастие. Мда.
Serendipity. Look for something, find something else, and realize that what you've found is more suited to your needs than what you thought you were looking for.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

да речем, че...някой много ми липсва, няма го. В даден момент взимам негова снимка, пускам си въпросната сдухана музика, поплаквам, изтривам сълзите и се усмихвам.
И как точно това ти помага? Той се връща у вас след 10 песни или как? Или пък спираш да мислиш за него и те наляга амнезия и забравяш цялата история? Та нали след като се усмихнеш, ти пак ще знаеш, че болката ти е там, има я, човекът съответно още го няма и още ти е кофти. Колкото и да ревеш и да си изливаш болката, тя няма да се махне, докато не се изкорени причината за нея. Обикновенно хората казват, че "сърцето ти е разбито,но времето лекува всичко". Всъщност разбитото сърце се лекува с ново влюбване. Което идва с времето, разбира се. Няма как да забравиш един, докато не дойде друг.

А как да изкореним болка от раздяла? Защото не можеш по поръчка да се влюбиш още тогаз. Значи няма как да решим този проблем с проста смяна на посоката на чувствата, тогава остава да сменим значението им. Т.е. да ги направим такива, че дори и да са към същия обект, вече те не носят тъга и мъка, а най-малкото неутрално усещане - между радост и тъга/мъка. Отдавайки се на Синдром на Разбитото Сърце (СРС, измислено от мен душевно заболяване, което се характеризира с много неща, които няма да изброявам сега) - ти нанасяш поражения на нервната си система, които с натрупвания мога да доведат до сериозни проблеми по-нататък. Тогава това заболяване се превръща в синдрома "Никога няма да обичам вече". Или пък ставаш мъжемразка и почва лесбийския ти период. :|
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Тия, дето подлежат на лекуване, ги третирам със слънчева музика и нещо вкусно за хапване. И с хубава постановка, хубава книга (ако мога да се концентрирам). И сън. Тия неща винаги работят в полза на баланса, когато е бил нарушен.

Ако е нещо твърде тежко за третиране, чакам да ми мине, като гледам да огранича щетите и да не позволя на въпросното да ме погълне. Т.е. пак се опитвам да действам по горния начин, макар и да знам, че няма да сработи.

И като цяло млъквам за известно време (като ми е наистина тежко на душата, дори и чисто физически не ми се говори, защото ми се струва голямо усилие) и искам да съм си сама, та да си преживея, каквото имам да преживявам.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
dismisstorka
Живее, за да пише

Мнение от dismisstorka »

Kristo написа:...
Изобщо не идеше реч за любовна мъка, ама айде. Не ми се спори. Всеки сам си избира как да се справя, right? :salute:
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

dismisstorka написа:
Kristo написа:...
Изобщо не идеше реч за любовна мъка, ама айде. Не ми се спори. Всеки сам си избира как да се справя, right? :salute:
Лол, сега се замислям тука... и не мога да си представя някаква друга мъка... За какво страдаш ти? :?
Аватар
Libra
Гутенберг
Специалност: Българска филология

Мнение от Libra »

Кристо, май много ти се е водел някакъв разговор, а? :)
Kristo написа: Няма как да забравиш един, докато не дойде друг.
Това не е точно така според мен. По тази логика хората вечно трябва да са влюбени в някого. :roll:
Не съм това, което съм, но и другите не са това, което са.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Libra написа:Кристо, май много ти се е водел някакъв разговор, а? :)
Kristo написа: Няма как да забравиш един, докато не дойде друг.
Това не е точно така според мен. По тази логика хората вечно трябва да са влюбени в някого. :roll:
Всъщност е нещо такова. Бях чел за експеримент - казват на участниците "Още ли я/го обичаш?" или нещо в тоя дух, и по-голямата част се сещат за някой конкретен/а, въпреки, че въпросът не съдържа име. Просто ако нямат нов човек в живота си, се сещат за някой стар, който още ги вълнува. Това па значи "вечно са влюбени в някого", макар "влюбени" да е с по-друго значение.

Ето ти пример: помисли си кой мъж те вълнува в момента. Видя ли - и ти отговаряш на идеята на експеримента и на моята теза, която го подкрепя.
Аватар
Libra
Гутенберг

Мнение от Libra »

Kristo написа: помисли си кой мъж те вълнува в момента. Видя ли - и ти отговаряш на идеята на експеримента и на моята теза, която го подкрепя.
Не е един, 7 са. :lol: Още ли отговарям на идеята на експеримента и на твоята теза?
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Libra написа:
Kristo написа: помисли си кой мъж те вълнува в момента. Видя ли - и ти отговаряш на идеята на експеримента и на моята теза, която го подкрепя.
Не е един, 7 са. :lol: Още ли отговарям на идеята на експеримента и на твоята теза?
Ти ше си на корицата на книгата ми "Защо жените ще си останат по-слабия пол" в 3 тома. Отварям и обява за кориците на другите 2 тома, ако някоя иска да я лепнем... :cheers:
Аватар
Libra
Гутенберг

Мнение от Libra »

Нямам нищо против да съм представител на по-слабия пол, ако до мен имам истински силен мъж. :wink:
Angel_N
Форумно зомби
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от Angel_N »

Шоколад. :!:
Живот, събран в един миг, в една дума. Цветето на духа.
Аватар
slighter
Гутенберг

Мнение от slighter »

Много интересно някога като не е имало шоколад (или е бил по-трудно достъпен) с какво са лекували душевните мъки? Боб с наденица ли са хапвали?
Някой ако е чел любовни романи от 18-19 век нека сподели, там сигурно е описано подробно.
한류
Публикувай отговор

Обратно към “Потребители”