Благодаря ви за бързите отговори!
Чувам доста често от хората,че с БФ можеш да станеш само учител и че работата била трудна и неблагодарна.Това са ми го казвали няколко учителки . Чудя се тогава защо работят тази професия ,щом са недоволни ? Вие чували ли сте подобни коментари за специалността?
И наистина , какво искате да постигнете чрез нея (освен високата култура и интелектуалност) ?
Имате ли идея как ще продължите професионалния си живот след завършване ?
Аз искам да уча тази специалност,защото ми идва от вътре,интересно ми е и съм омагьосана от всичкото това,което дава специалността. Знам,че имам пропуски ,но искам да се усъвършенствам и да се изградя по начина,по който може да ми помогне БФ. Има и други причини,но няма да изпадам в подробности. Освен това,ако ме приемат там ,не бих се задоволила само със специалността, ами ще уча езици постепенно и ще си изкарвам сертификати. Ще се опитвам да се изграждам колкото се мога повече,за да бъда част от квалифицираните кадри (така да се каже).
Въпреки всичкото това имам страхотни притеснения ,дали е редно да запиша точно това. Виждам ,какво се случва в държавата ни,както и по света.Кризата , глобалните проблеми и тн и имам чувството,че ще стане и по-зле. Според мен света се срива малко по малко,а с него и обществото ,в което живеем...Просто си представям как някой ден работа ще могат да си намерят само икономисти и хора в тази област,физици,химици ,но за хората на изкуството няма да има място.
Преди никога не си бях представяла,че мога да искам да съм преподавателка,но я се замислете малко , доста учителки,които се оплакват от ниските си заплати,а всъщност са специалисти в професията си. Една месечна заплата от 600 лв ,а ако дава и частни уроци по 20-25 лв на ходене една обща месечна заплата от 1200 лв не и мърда...
Знам,че българските филолози са много по-добре подготвени,от колкото журналистите ,ако става дума за ...обща култура и тем подобни. Истината е че винаги съм искала да пиша или да стана редактор.
Казвали са ми,че БФ била широко застъпена , така ли е?
И другото ,което си мислех: окей,аз мога да завърша екоикономика(това ми хареса от УНСС,където също смятам да кандидатствам) ,но каква е гаранцията,че винаги ще мога да си намеря работа и че винаги ще ми харесва? Докато при българската филология нещата са кажи -речи ясни...
Между другото, специалността екоикономика също ми е интересна,но няма как да знам дали наистина би ми харесала,докато не започна да я уча,а в този ред на мисли българската филология ми е много по-близка .
Раздвоена съм...В училище като имаме икономика(профил съм) ,нещата до някъде са ми ясни,но не уча с желание(може би заради даскалката,която много ме дразни) . Ако искам мога да се помъча повече и да съм по-добре,но има неща,които просто умът ми НЕ ИСКА да знае и си казвам 'Абе ,какво ме интересува брутния вътрешен продукт на Китай' -примерно. В същото време литературата...ами много по-интересна ми е макар,че и там ми се случва да чета и да усещам как текста е далеч от съзнанието ми. Въпреки това всичко ми е много по-леко и даже някои неща ги разчитам само с един прочит. Литературата много ми е помогнала в житейски план ,ако трябва да съм честна...
Екоикономика или Българска филология? Този въпрос ми е постоянно в главата .
Та... не знам колко от вас ще прочетат написаното от мен,но ще помоля тези,които са го направили да си дадат мнението и да отговорят на въпросите,които зададох за БФ. ...