Теми История 1990-2012
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
- E.Ivanova
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Re: Теми История 1990-2010
На изпита се падат две теми: Едната задължително от средновековие ли е?
- _sonrisa_
- Флъдзила
Не, темите се теглят от трите раздела и е въпрос на късмет 
-
system_regulator
- В началото бе словото
Доколкото съм запознат има варианти на темите ,тоест заглавието ни подсказва колко да пишем.Двата основни варианти ,с които са ме запознавали са Аспарух и Тервел ,като съответно за прабългари(доколкото знам с тях е по-добре да започнеш,защо не знам) и славяни се споменава доста накратко ,така през Стара Велика България ,та до Тервел включително + заключение.Другият основен вариант ,но доста по-рядко падащ се като формулировка е до 700/1 ,което ще рече смъртта на Аспарух ,там мисля че трябва да се включат славяните и прабългарите ,с тяхната ранна политическа история доста по-подробно.Иначе просто прегледайте кои теми са се падали най-често ,около 10-тина са редовните ,тези ,които никога не са се падали ,са почти невъзможни като изненада ,а и да се падне някоя от тях ,със сигурност ще наблегнат на втората ,която ще бъде от по-полярните.
-
R-evolution
- В началото бе словото
Не, но е почти сигурно, че едната от двете теми, ще е именно от СредновековиетоE.Ivanova написа:На изпита се падат две теми: Едната задължително от средновековие ли е?
- Mondscreen
- Паисий
Здравейте, искам да попитам по-запознатите по темата за Г. Раковски, дали трябва да се включи Кримската война или не? Гледам, че през минали години темата е задавана само като обществено-политическа дейност.
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
-
Mimiito.O
- В началото бе словото
- Курс: първи
Здравейте, имам въпроси, на които може би не е възможно да ми дадете 100% сигурни отговори, но..
Значи става въпрос за темата за Симеон - 1во, синоними ли са маджари и унгарци? Защото моята госпожа каза че са и че те сами не се наричат унгарци, но в 2 учебника ги пишат унгарци. А вторият ми въпрос е ако в темата го напиша като цар след 918г. ще се счита ли за грешка
Благодаря предварително 
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
1. Синоними са - става дума за една и съща етническа група.
2. Не е грешка, всичко го знаят като цар Симеон, така че е съвсем естествено след като се самопровъзгласява за цар, да използваш този израз.
2. Не е грешка, всичко го знаят като цар Симеон, така че е съвсем естествено след като се самопровъзгласява за цар, да използваш този израз.
Re: Теми История 1990-2012
Mondscreen, ако темата е формулирана "Обществено-политическа дейност на Г.С.Раковски" според мен не трябва да се спираш подробно. Можеш само да посочиш в увода или в началото на изложението за последиците от войната. Ако в заглавието на темата обаче фигурира, редно е по-подробно да я разгледаш: причини, повод, начало, ход, последици.
"Хората са по-склонни да извършат някое зло дело, отколкото добро, защото благодарността е бреме, а отмъщението - удоволствие." - Тацит
- Mondscreen
- Паисий
Благодаря за отговора. Питах, защото реших да си напиша всички теми и после да ги зубря. Когато я разписвах включих и Кримската война, ще си я уча така, пък после ако е само ОПД - здраве да е.NiCk написа:Mondscreen, ако темата е формулирана "Обществено-политическа дейност на Г.С.Раковски" според мен не трябва да се спираш подробно. Можеш само да посочиш в увода или в началото на изложението за последиците от войната. Ако в заглавието на темата обаче фигурира, редно е по-подробно да я разгледаш: причини, повод, начало, ход, последици.
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
-
Mimiito.O
- В началото бе словото
- Курс: първи
Здравейте
искам да попитам знаете ли кога ще излезе графика за изпитите или вече е излязъл и не го намирам 
- E.Ivanova
- В началото бе словото
най-късно, до средата на февруари 
-
ernow
- В началото бе словото
- Специалност: няма
- Адрес в галерията на СУ: ....
Здравейте. Тази година съм кандидат-студент и съответно имам няколко въпроса за изпита по История.
Първо да попитам откъде да си набява теми или има ли някакъв учебник специално за изпита в СУ? Познавам материала, не започвам сега да се готвя, но искам да съм сигурен, че ще получа висока оценка. Искам да видя точно какво изискват проверяващите.
Второ, чета назад и се споменават някакъв брой на страниците. Колко са голями листата, в какъв формат?
Благодаря предварително
!
Първо да попитам откъде да си набява теми или има ли някакъв учебник специално за изпита в СУ? Познавам материала, не започвам сега да се готвя, но искам да съм сигурен, че ще получа висока оценка. Искам да видя точно какво изискват проверяващите.
Второ, чета назад и се споменават някакъв брой на страниците. Колко са голями листата, в какъв формат?
Благодаря предварително
- E.Ivanova
- В началото бе словото
Чудно ми е как може да се интересуваш толкова късно от изпита...
До сега би трябвало да си научил ПОНЕ Средновековие....
Формата на листите е А4,
Помагалото, което задължително трябва да си купиш се казва "История на България за кандидат-студенти и зрелостници" на Доц. Д-р Милияна Каймаканова и колектив (едно зелено).
А относно темите... препоръчително е да ходиш на уроци и да си ги пишеш, а може и да си ги купиш от някого.
За повече информация ти препоръчвам да погледнеш тази тема: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 68&t=21963
Формата на листите е А4,
Помагалото, което задължително трябва да си купиш се казва "История на България за кандидат-студенти и зрелостници" на Доц. Д-р Милияна Каймаканова и колектив (едно зелено).
А относно темите... препоръчително е да ходиш на уроци и да си ги пишеш, а може и да си ги купиш от някого.
За повече информация ти препоръчвам да погледнеш тази тема: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 68&t=21963
-
ernow
- В началото бе словото
- Специалност: няма
- Адрес в галерията на СУ: ....
БлагодаряE.Ivanova написа:Чудно ми е как може да се интересуваш толкова късно от изпита...До сега би трябвало да си научил ПОНЕ Средновековие....
Формата на листите е А4,