Вегетарианството

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
Bagatur
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Re: Вегетарианството

Мнение от Bagatur »

fak написа:Боби, това че в една - две книги пише, че месото е наравно полезно с плодовете, не означава, че това наистина е така. Дори в двеста книги да го напишат, това няма да го направи по-вярно.
Не е "наравно" полезно, просто го считам за адекватна част от храната на всеки човек. Вкусно е, дава ти определен кръг от нужния протеин + други полезни вещества и ако е произведено екосъобразно, няма точно то да е причината за някой инфаркт.
Месото се разлага сигурно десетки пъти по-бързо отколкото растенията и вредата му идва с това. При гниенето се отделят отрови. Огромни количества. Месото продължава да гние и в червата. Помирисвал си гнило месо, знаеш каква е вонята на мършата, на ум не би ти дошло да ядеш такова нещо. Хранителните натравяния, които вкарват хора в болници, идват именно от затравяния с някакво месо или животински продукти.
Тук стигаме до това на кои точно статии човек ще вярва, тъй като никой от нас не е биохимик. Има и достатъчно места, където пише че месото не загнива, въпрос на предпочитание е кое ще четеш.
Другото е, че ядеме 20 годишна мърша от холандия.. Месото, когато е замразено, трудно можеш да го познаеш откога е. Колко от хората си приготвят храната сами от прясно месо, което знаят кога е заклано? Другото на ръка е, че животните се тъпчат с хормони и антибиотици, за да дават повече и по-крехко месо. А тия фармацевтични химии ми се струват малко по-вредни, от натрупан прах от пътя до тях, какъвто пример даде за биомарулите.
Факт, по-голямата част от предлаганата ни храна е боклук, включително месото. В прахта в градския въздух пък има всичко.
Факт е, Боби, че от въглехидратите се пълнее, а от протеините не се... Но останалото не е вярно.
Ей, тия въглехидрати бе! Пълнее се от излишъка на усвоена енергия, многото протеин също може да вдигне паласките. За тялото това не е особен проблем. Аз съм активно спортуващ и всеки ден, наред с другото, поглъщам огромно количество въглехидрати. Нито са ми попречили да свалям килата, нито нищо.
Дискусията за хуманната страна на вегетарианството не я изчетох цялата.. че принципно все се пише едно и също
Моята позиция винаги е била следната - Аз, като съзнателно жалостив човек, не искам да бъдат убивани животни, за да се нахраня аз. Не ме интересува какво става между гнутата и хищниците в саваната. Аз не съм гепард, не съм диво животно. Аз съм Мария, която си гушка котенцето и която се умилява при вида на агне или теленце.
чисто емпатично, не ме кефи животните да страдат и да умират.. Тва не означава, че ше се втурна да спасявам девствената природа и животинските видове.. Не разсъждавам в такива мащаби.. Чувствам се прекрасно, неотнемайки чужди животи, макар и животински. На мен ми е достатъчно..
Ми.. твоя воля си е да вярваш в каквото решиш. За мен пък точно в хуманната част от веги идеологията има доста недомислени и откровено грешни виждания, но всеки си знае за себе си.
Последно промяна от Bagatur на 11 Сеп 2012, 21:52, променено общо 1 път.
Strength and honor.
Аватар
Crippled Alice
Легендарен флуудър
Специалност: Италианска филология
Курс: трети

Мнение от Crippled Alice »

fak написа:Хранителните натравяния, които вкарват хора в болници, идват именно от затравяния с някакво месо или животински продукти. Досега не съм чула за човек, натровен от гнил морков или ябълка.
натравяла съм се с маруля. доколкото ми е известно, не расте на кокал, нито се добива от каквото и да е животно. :D надали съм единствената на тоя свят
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

Месото не загнива? 0.о
Моля те :) месото гние по такъв начин, че миризмата само може да те убие.. Да не говорим за токсините, които отделят тия бикроби и бактерии, заради които именно гние плътта..

Милена, натравяла си се от нитрити/пестициди.. Тва е друго ;) Няма общо с гниенето...

И още нещо, Милена..
Твое предишно мнение ми направи огромно впечатление..
Беше нещо като открита агресия към веганите и закана за саморазправа :lol:

Искам да знаеш, че огромна част от хората, изключили месото по здравословни причини, го правят след тежки проблеми със здравето.. Като част от програмата за лечение на Огромни, нелечими заболявания..

На мен, като един от тия хора, ми стана крайно неприятно от това ти отношение.. Ама всеки си знае :)
la douleur exquise
Аватар
Crippled Alice
Легендарен флуудър
Специалност: Италианска филология
Курс: трети

Мнение от Crippled Alice »

Е, в крайна сметка аз не спирам никого да си яде каквото пожелае. Сигурно има хора, които не ядат месо с причина. Ама има и други, които не ядат месо ей така, защото е модерно. Не бих могла да приема, че месото е вредно. Просто е нещо, в което никой не може да ме убеди, каквито и доводи да извади. На мен си ми е вкусно и не изпитвам никакви угризения, че го ям.
А как го извади това мое мнение предишно от архивите, не знам :) До саморазправа няма да се стигне, всеки има правото да си троши главата както намери за добре. Сори обаче ако си се засегнала толкова много, но мисля, че е ясно, че не съм целяла подобно нещо
И се натрових от треволяка, който ядох. Все ми е тая какво е имало в него, ама ми прецака организма и ми се наложи да ям пак треви няколко месеца :)
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Не знам защо, но винаги докато чета за вегетарианство ми се прияжда месо. В момента си мисля за едни хубави нервозни кюфтета в началото на пазара Димитър Петков, направо се топят в устата! :P И вие сте виновни, че мислех да обядвам риба или пиле, но сега ще си хапна от тях, а те са сръбска скара, което означава свински. :mrgreen:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

Блажи, блажи :shaking2:
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

И студена бира, разбира се... :salute:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
kissoff
В началото бе словото
Специалност: Славянска филология
Курс: първи

Мнение от kissoff »

Аз не ям месо, защото не е хуманно. А и от малка не го обичам. Ей така, родена съм си състрадателна към животните :Д
Заблуждавате си ако мислите че животните на разбират, че ще бъдат убити или че не страдат.
Като че ли човечеството не се развива към по-добро, хората са много жестоки и се мислят за господари на планетата.
Не се държат като уж разумният индивид. Животните имат право на живот, също както и ние. Ако наистина има такова нещо като прераждане, вие ще сте свине :), ще ви попитам тогава дали не усещате болка когато ви колят :)
Бих добавила и още, но ще е некултурно.
I have gone to find myself,if I get back before I return ,keep me here.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

А растенията не ти дреме, че и те умират като ядем салатки?
Нима това тяхното не се води живот от биологична гледна точка?

Освен животните, растенията също разбират, че ще бъдат убити. Лукът например като го режем ни просълзява. Какво по-добро доказателство от това? Аз обичам да ям лук, доматки, краставици... но и печено пиле, кифтенца... Всички страдат и имат души.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
amd
В началото бе словото

Мнение от amd »

Освен за мъчителната смърт на растенията вегетарианците носят отговорност и за най-масовите изтребления в животинския свят!!!

С какво поповото прасе, което баба ми разсече с мотиката е по-различно от грухтящото в съседство? То няма ли право да живее?
Ами за къртиците, мишките, плъховете избивани, защото хрупат от чувалите с фуража (фураж, който вегетарианци, вегета, вегани, веге**** и т.н. незнайно защо ядат....) или копаят тунели из градините?
Искам да попитам съсдратателните същества, знаят ли колко бъдещи прекрасни пеперуди биват изтребвани с химически оръжия още като деца, за да могат същите тия хорица да проповядват своята загриженост за животинския свят? Гъсеницата не я ли боли, когато стоваря джапанката си върху нея (знам ли, може да екплоадира от щастие....)? Ами другите насекоми?
Вегенезнамкаквоси знаят ли, колко риби измират - задушавайки се из полупресушените в следствие на земеделието рекички?
Може би според вас пеперудките, рибките, мишлетата, охлювчетата и т.н. не заслужават да живеят ???

Лицемерие....пълно лицемерие е това...
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Вие не сте добре..

А, @kissoff, чакам да намесиш и кармата сега :lol:
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
dismisstorka
Живее, за да пише
Специалност: PR

Мнение от dismisstorka »

Изображение

Извинявам се, ако това вече е циркулирало тук нейде, ама е точно на място...

А животните ще продължават да умират, дори и всички да станем вегетарианци - нима ще накарате хищниците да си боцкат люцерна и лапад само? Това си е кръговратът в природата - едни ядат трева, други - месо.
Всеки е свободен да се храни с каквото си поиска, но нека не прокламираме колко безразсъдно жестоки са човеците, задето изпитват нужда да маат кюфтета и пържоли.
Интересувала съм се доста по темата и мога да говоря много, но ще си го спестя, защото не искам никого да убеждавам колко права съм аз и колко крив - другия. Но нека и останалите да не го правят и да не съдим чуждия избор.
Serendipity. Look for something, find something else, and realize that what you've found is more suited to your needs than what you thought you were looking for.
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

dismisstorka написа:А животните ще продължават да умират, дори и всички да станем вегетарианци - нима ще накарате хищниците да си боцкат люцерна и лапад само? Това си е кръговратът в природата - едни ядат трева, други - месо.
То това няма нищо общо обаче :lol: :lol: :lol:
Аватар
dismisstorka
Живее, за да пише
Специалност: PR

Мнение от dismisstorka »

С кое? :roll:
Serendipity. Look for something, find something else, and realize that what you've found is more suited to your needs than what you thought you were looking for.
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Ми с идеята на вегетарианците да не допринасят за смъртта на животни.
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”