1 курс Право (2012-2013)

Подфорум към Юридическия факултет

Модератор: MidwinterSun

Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: 1 курс Право (2012-2013)

Мнение от Kristo »

Crippled Alice написа:Е, аз и на зайците в Сорбоната мога да давам акъл, то не е нещо, което човек трябва непременно да приеме ;) За твоя информация, правото във всички университети в България е едно и също, обаче нямам никакво намерение да те убеждавам в това, защото каузата е изгубена.
Има малка разлика:
- Във Франция законите са различни от българските. Искам да видя как ще им даваш акъл от кои учебници и закони да четат. Прати линк от техния форум, плс.

- "Правото" не е еднакво за всички бг вузове. Еднакъв е законът, но той си е еднакъв за всички по принцип. Имаме различни преподаватели, учебни пособия и най-фрапатното - степен на трудност на различните изпити, изисквания, вид на самия изпит и прочее.

- Като извод от горните две, мога да кажа, че говориш пълни глупости. Ти не учиш Право в СУ, нали така? Мен или някой друг от тукашните да си видяла да влезе във подфорума на Физическия и да им разправя, че тва с опитите е отживелица и не се учи така, а трябва да си четат уикипедия и са готови?

- Колкото до методът на подготовка за изпити - не знам защо спориш, при положение, че дори не си чела моето мнение по въпроса. Ще го цитирам:
Има си проста система за учене - намирате разработки от нета, някои ви дава надежни лекции и ползвате закон. Правите си през семестъра ваш "учебник" - включвате за всеки въпрос, освен материала на професора и малко членове от закона, колкото да имате идея. Съответно веке имам 1ГБ такива файлове. Да даваш пари за учебници в тази бедна страна и в тази икономика е светотатство. Е, разбирам ако баща ми беше шеф на ПЕТРОЛ АД или поне строеше Магистралата за София, тогава щях да си купувам всички учебници, но пък щях ли да вляза да уча изобщо?
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

То пък голям праз къде учиш. Дори и в тая тема присъства идеалният пример за човек, който учи право в СУ и си няма и представа от работите, които говори.

Hint: Нямам предвид себе си :mrgreen:
Аватар
Crippled Alice
Легендарен флуудър
Специалност: Италианска филология
Курс: трети

Мнение от Crippled Alice »

Kristo написа:
Crippled Alice написа:Е, аз и на зайците в Сорбоната мога да давам акъл, то не е нещо, което човек трябва непременно да приеме ;) За твоя информация, правото във всички университети в България е едно и също, обаче нямам никакво намерение да те убеждавам в това, защото каузата е изгубена.
Има малка разлика:
- Във Франция законите са различни от българските. Искам да видя как ще им даваш акъл от кои учебници и закони да четат. Прати линк от техния форум, плс.

- "Правото" не е еднакво за всички бг вузове. Еднакъв е законът, но той си е еднакъв за всички по принцип. Имаме различни преподаватели, учебни пособия и най-фрапатното - степен на трудност на различните изпити, изисквания, вид на самия изпит и прочее.

- Като извод от горните две, мога да кажа, че говориш пълни глупости. Ти не учиш Право в СУ, нали така? Мен или някой друг от тукашните да си видяла да влезе във подфорума на Физическия и да им разправя, че тва с опитите е отживелица и не се учи така, а трябва да си четат уикипедия и са готови?

- Колкото до методът на подготовка за изпити - не знам защо спориш, при положение, че дори не си чела моето мнение по въпроса. Ще го цитирам:
Има си проста система за учене - намирате разработки от нета, някои ви дава надежни лекции и ползвате закон. Правите си през семестъра ваш "учебник" - включвате за всеки въпрос, освен материала на професора и малко членове от закона, колкото да имате идея. Съответно веке имам 1ГБ такива файлове. Да даваш пари за учебници в тази бедна страна и в тази икономика е светотатство. Е, разбирам ако баща ми беше шеф на ПЕТРОЛ АД или поне строеше Магистралата за София, тогава щях да си купувам всички учебници, но пък щях ли да вляза да уча изобщо?
Направо не знам удоволствие ли ти доставя да пишеш тъпотии или просто само такива работи можеш да напишеш. Трябва поне да ти призная, че за първи път пишеш думата "форум" правилно.
И не знам колко пъти трябва да ти потвърдя, че НЕ, не уча право в СУ. Питай ме за четвърти път само в тая тема. Очевидно не можеш да го разбереш, та трябва всеки път да ти се повтаря. Иначе естествено съм супер несъгласна, че преподавателите ни били различни, учебни пособия (какво?!), дали е по-трудно - зависи от предмета и преподавателя. Очаквам да започнеш да отричаш - заповядай.
Безумното ти сравнение с не знам си кой факултет беше отново абсолютно тъпо, но няма как да обясня на човек като теб, че ученето не зависи от университета, в който учиш, а от методите, които сам използваш.
Дори и (отново да подчертаем дебело), че не уча в СУ право, мога да пиша във форума на който факултет си пожелая и да давам какъвто искам акъл. Който иска - ще ме послуша. Който иска да се заяжда, ще се заяде. Обаче пък това мен защо да ме спира да си пиша? Така че не ми излизай с тия глупости, че не трябвало да казвам къде какво се прави.
Абе, какво ли се занимавам и аз с теб, не знам
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Ей, човек не може да вземе становище, без някой да му се изрепчи. Какво ви става, бе хора, каква е тая епидемия на всички да им е криво едновременно? Просто си казах мнението и пак излязох виновен аз?

Логиката ми е следната: това е тема в помощ на студенти по Право в Су, които тепърва навлизат в този факултет, материя и специалност. Давайте им съвети от други вузове, колкото искате, но нека минат 2-3 курса и разучат как стават нещата в ЮФ на СУ. Да свикнат с този конкретен факултет, интензитета на преподаване, изпитите, самото течение на целия процес. Тези съвети и познания се формират във всеки един студент от ЮФ и се предават на следващите по линията, един вид експириънс, който всеки желаещ може да сподели. Разлики между факултетите, вузове и образователни системи винаги ще има. Образованието по право е различно, нека не тормозим децата с твърде много "акъл", а само най-елементарния минимум за оцеляване в година Първа от тяхното образование в СУ. Така ще е най-полезно за тях, самите.
Аватар
Ангел
Летящите Пръсти

Мнение от Ангел »

По повода, с колеги правим една компилация със съвети... Тия дни ще се появи тук...
Животът е твърде кратък, за да си позволяваш да го разхищаваш в неща, които не ти носят удоволствие.
PRIME_BBCODE_SPOILER_SHOW PRIME_BBCODE_SPOILER: Offspring
Running down a spiral
with the light of better men,
shouting: "PROGRESS IS SURVIVAL!",
take one last look and see me...
„Пий повече!“ „НЕ МИ Е ДОБРЕ.“ „Този ПЕТЪК няма да свърши!“
ФАРА!!!
Аватар
Prudence
Легендарен флуудър

Мнение от Prudence »

Защо? Защо отворих тази тема... :(
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Crippled Alice написа:ученето не зависи от университета, в който учиш, а от методите, които сам използваш.
Всъщност, колкото и да си повтаряме тая фраза до оплитане на езиците, това няма да я направи и на йота истинска и действителна. Да, за определени единици отговорни и ученолюбиви хора е все тая къде ще учат. Но това са единиците. Това са изключенията.
А правилото е, че човек учи толкова, колкото се изисква от него. Ако ти вярваш, че определено ниво на познания, което ти е нужно да изкараш 6 в университета, ти е достатъчно, със сигурност няма да тръгнеш да се трепеш да учиш още и още. А един студент си е просто студент - той е дете в професионално отношение, няма никаква представа що е то живот и как се живее. Студентът се доверява на университета да му покаже какво трябва да научи и да го изиска от него. В крайна сметка, за това плащаме.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
elldean
В началото бе словото

Мнение от elldean »

В програмата имаме лекция "Език и право" с преподавател Г.Дачева. Какъв е този предмет? И с какво е свързан? Защото никъде не открих информация за него.
"Светът съвсем ще я оплеска - ... - в деня, когато хората тръгнат да пътуват първа класа, а литературата - в товарен вагон!"
assault
Танцуващия с клавиатури

Мнение от assault »

Нещо като български език в даскало. :lol: :lol: Правите тестчета за грамотност и такива. Приятно е и оценките са тук-таме петица и всичко 6. :)
Аватар
elldean
В началото бе словото

Мнение от elldean »

А към кои предмети спада? Към задължителните, избираемите или факултативните?
"Светът съвсем ще я оплеска - ... - в деня, когато хората тръгнат да пътуват първа класа, а литературата - в товарен вагон!"
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

MidwinterSun написа:
Crippled Alice написа:ученето не зависи от университета, в който учиш, а от методите, които сам използваш.
Всъщност, колкото и да си повтаряме тая фраза до оплитане на езиците, това няма да я направи и на йота истинска и действителна. Да, за определени единици отговорни и ученолюбиви хора е все тая къде ще учат. Но това са единиците. Това са изключенията.
А правилото е, че човек учи толкова, колкото се изисква от него. Ако ти вярваш, че определено ниво на познания, което ти е нужно да изкараш 6 в университета, ти е достатъчно, със сигурност няма да тръгнеш да се трепеш да учиш още и още. А един студент си е просто студент - той е дете в професионално отношение, няма никаква представа що е то живот и как се живее. Студентът се доверява на университета да му покаже какво трябва да научи и да го изиска от него. В крайна сметка, за това плащаме.
Ще кажеш, че нашите изпити са едно сложни и СУ оправдава доверието ни... Ако някой смята за необходимо и достатъчно това, което университетът очаква от нас да знаем, му предстои в бъдеще да преосмисли позицията си.

Да, имаме по-трудно изпит от НБУ, но това далеч не винаги е поради необходимостта от повече знания. Единственият реален плюс за мен в СУ е, че има изкуствената слава на най-добър и това ще си го напиша на листче да го чета, докато чакам понеделник да се запиша.

Какво само се превъзнасяме като всички много добре си знаем, какво представлява факултета ни. Дразни ме такова пренебрежително отношение към другите университети или специалности, особено когато то се афишира от хора от нивото на Кристо и не само защото Милена ми е приятелка.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Ники, аз изобщо не говоря единствено в контекста на сравнението СУ-НБУ или СУ-който-и-да-е-друг-университет. Това си е универсална истина и важи за навсякъде. Ако щеш, съпоставяй СУ и Кеймбридж по същия показател. Определено не е все тая къде учиш.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Какво само се превъзнасяме като всички много добре си знаем, какво представлява факултета ни. Дразни ме такова пренебрежително отношение към другите университети или специалности, особено когато то се афишира от хора от нивото на Кристо и не само защото Милена ми е приятелка.
Защо продължаваш да ми слагаш думи в устата? Някъде да съм споменал образование в други вузове? Моето мнение се простира само до СУ, само там съм учил.

А колкото до нивото ми, не си ми ни акъла да ми даваш оценки, живей си живота с твоите си вярвания, аз ще си го живея с моите и не лепи етикети от безпричинна злоба или сбъркано самочувствие. Или ти ги бъркаше тия двете, че забравих? :wink:
assault
Танцуващия с клавиатури

Мнение от assault »

elldean написа:А към кои предмети спада? Към задължителните, избираемите или факултативните?
Към избираемите. Моят съвет е първият семестър да го запишеш. При ППУ е на купчинки и може да сте преписвали едно и също с другарчето си, но той да има 1/2 единици по-висока/ниска единица от теб.(включително и 4 пише Дачев) При Език и право оценките са добри. Пък и е полезно. :)
Аватар
Morella Blake
В началото бе словото
Специалност: право
Курс: втори

Мнение от Morella Blake »

И аз се интересувам от ,,Език и право''.Не е отбелязан като избираем в страницата на ЮФ ,а ми е интересно и към коя специализация спада.
This is life, not heaven. You don't have to be perfect...
Публикувай отговор

Обратно към “ЮФ”