Студентите искат увеличение на стипендиите

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Специалност: Журналистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Студентите искат увеличение на стипендиите

Мнение от bvz »

Студентите искат до 130 лева стипендия
Боян Захариев І 17 юли І в. СЕГА

От 90 на 130 лв. да се увеличи максималната месечна стипендия на студентите през 2007 г., а минималната да се вдигне от 50 на 60 лв. За това ще настоява пред МОН и финансовото министерство Националното представителство на студентските съвети.
Стипендиите не са актуализирани от 2000 г., обясни Даниел Йорданов, председател на НПСС. В същото време всяка година таксите за следване се повишават с процент, близък до инфлационния. От тази есен например студентите ще плащат 5.8% по-високи такси. Увеличени са и наемите за общежития.
От НПСС ще настояват още броят на студентите със стипендии да не се намалява за сметка на по-високите суми. "Ако субсидията нарасне с 10%, ще можем да запазим същия брой стипендианти", обясни Даниел Йорданов. Студентските съвети ще искат и вузовете да получат нормативна възможност да предоставят стипендии над максималната на най-изявените си възпитаници. В момента вузовете имат право да дават еднократна награда до 200 лв. на най-добрите студенти, но не могат да ги стимулират ежемесечно.
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Специалност: ГИСК
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

В кои университети са увеличени наемите за общежития
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Специалност: Журналистика
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

От 2000 г. до сега в голяма част от университетите са увеличени наемите (дори в СУ, доколкото знам, макари и не толкова осезаемо). А иначе се очаква ново искане за повишаване на наемите, бъдете сигурни.
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Убедени сме дори, което е повече от сигурни :P
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

В момента положението е пълен абсурд - увеличават наеми, билети и изобщо стандарът в ценово отношение се вдига драстично...а стипендиите са...смешни!!!
С 50 лева кое по-напред да си оправя?

Подкрепям...с всичките си ръце предложението и се надявам да има успех!
Аватар
iliyan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от iliyan »

Vintersorg написа:С 50 лева кое по-напред да си оправя?
Имаш знанията в главата си(горната). Те струват много повече от 50 лева. :wink: :wink:
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Шега: Като искате увеличение - раждайте, майчинската е по 90 лв... :lol: :lol: :lol:
Действително положението със стипендиите е абсурдно, но се съмнявам да ги увеличат :roll:
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

и аз смятам че е редно да увеличат степиндиите. това е пълно безобразие - за трите години в университета три пъти ми повишиха със по десет лева годишната семестриална такса, а за стипендиите всеки път скачат с номера, че те били обвързани с мин. работна заплата, или че били "заковани" по годината на приемането ни. ами то така по тая логика майка ми като е била студенка, стипендията е била 50 лв. ама баничката с боза е била 5 стотинки, и 50те лева са имали много повече смисъл и полза. сега за какво са ми - вярно, не са излишни, ама с 50 лв. си плащам точно само излизанията и нищо повече...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Аватар
iliyan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от iliyan »

А вие ще ми отговорите ли на въпроса:::::::: За скапаните пари ли учите или за знания :?: :?: Никога не съм целял стипендия, ама като уча и "сама" дойде.
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

на мен и за излизанията не ми стигат. те и за учебници не стигат :!:
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

iliyan написа:А вие ще ми отговорите ли на въпроса:::::::: За скапаните пари ли учите или за знания :?: :?: Никога не съм целял стипендия, ама като уча и "сама" дойде.
илияне, добре дошъл отново във форума, ама на мен ми спести заяжданията, моля те, познаваш ме, би трябвало да знаеш, че не се връзвам. и би трябвало да знаеш, че не уча за едната идея, а за себе си, но за съжаление светът в който живея и в който ако не се лъжа ивееш и ти, изисква да имаш пари, за да живееш нормално. и при положение че полагам достатъчно усилия, не виждам защо да не очаквам достойно възнаграждение за тях. мисля, че е много по-достойно отколкото да разчитам само нашите да ме издържат нали :wink:?!?
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Аватар
iliyan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от iliyan »

Контравъпрос:
Ако в СУ въобще нямаше стипендии, а другаде бяха супер високи... Къде щяхте да отидете :?: :?: :?:
Много гаден въпрос, ама какво да се прави. Измислям ги такива притискащи понякога :twisted:
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

мен ли питаш?!? щото въпросът ти не е притискащ, а по-скоро реторичен... :lol: :lol: :lol:

Щастливо безработна!!!
Аватар
iliyan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от iliyan »

nrggirl написа:мен ли питаш?!? щото въпросът ти не е притискащ, а по-скоро реторичен... :lol: :lol: :lol:
Еее - юрист. Измъкна се. Ама математика ще те пита реторичен в коя посока :!: :!: :!: Към СУ или към парите. :lol: :lol: :lol:
Стига съм се правил на интересен, много ясно че СУ. :P
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

много ясно :wink:!

Щастливо безработна!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”