Вегетарианството

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Re: Вегетарианството

Мнение от MidwinterSun »

Амаааа... виж сега.... вегетарианците (и веганите), които избират хранителния си режим с идеята, че това ще спаси живота на кравичките и прасенцата... всъщност са доста малко. Малко хора са толкова наивни.
По-голямата част го правят или защото наистина не обичат месо, или защото смятат, че това е по-здравословен начин на живот. Познавам едно момиче от Дания, която се възстановява от анорексия до голяма степен благодарение на веганската си диета.
Някаква друга част от хората не ядат месо, защото не понасят идеята те самите да допринесат за смъртта на друго живо същество. Това е в по-голямата си степен въпрос на лично усещане и възприятие.
Но са малко хората, които не са наясно с факта, че всички умираме и че смъртта не е приятно нещо, особено в дивата среда.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
amd
В началото бе словото

Мнение от amd »

Доста разсъждения могат да се направят по темата и всеки е прав за себе си.

Има 1 факт обаче - човек има нужда от всичките аминокиселини, минерали и витамини съдържащи се само и единствено в животинските продукти. Веганите (тия дето ядат само растения и отричат дори сиренето, маслото, млякото) са или болни или ще се разболеят...няма вариант, при който яденето на ядки да запълни нуждата от гореспоменатите елементи (да дефакто ядките и боба съдържат протеин, но...месото не е само протеин). Вариант остава поемането на изкуствено синтезирани таблетки с определените елементи...Не знам тия зеленчуци на мозъка ли влияят, що ли...ама да твърдиш, че яденето само на растения е здравословно е лудост (айде да не слагам по-тежки прилагателни...че не познавам средата, в която пиша в момента).

Отностно хуманността...да кофти е когато животинки мрът, за да живеем ние - но такъв е живота. За да живее един хищник - то нещо трябва да умре (нека не влизаме в любимата тема на вегетарианците "човек има незнам си колко метра черва и по структура е като кравата - демек преживно животно"...аз нито си ям манждата 2 пъти, нито имам 2 стомаха, нито предъвквам люцерната 48 пъти. Че не съм хищник - ясно е и това...тя и маймуната не е хищник, но яде себеподобни). Нека вегетарианците помислят върху следния въпрос: "Колко милиона гъсеници свършват своя жизнен път, още преди да са станали пеперуди...за да могат те да хрупат ябълки и марули? Колко мишлета, плъхове и всякакви други сладурести животинки измират, за да могат да ядат пълнозърнест хляб или Корни-та?"

Отностно кланниците...Колкото и цинично да звучи, животните в кланниците са създадени с ясната цел да бъдат изядени. Никой няма да развъжда прасенца, за да им дарява живот и да им се радва на муцунките...както и никой няма да гледа слънчоглед, за да са красиви полята. Човекът освен, че е опитомил животните- също така е създал нови породи с една ясна цел - храна. Тези животни нямат абсолютно никакъв шанс, ако ги поставим в конкурентна среда...всяко едно домашно животно ще сдаде багажа, ако го "пуснем в саваната при лъвчетата и гепардчетата дето тичкат със 120км/ч". Следователно няма да може да продължи вида си и ще изчезне...

И аз обичам животните...ям домашни яйца, сирене, масло. Домашно месо не ям - животно което ме е гледало в очите не мога да изям. Купувам си месо от животните, които са родени, за да ги изям...и ако не ги изям аз ще ги изяде някой друг или в краен случай някое друго животно. Вие ако си мислите, че при всяка изядена от вас марула пускат по 1 бройлер на свобода - лъжете се...
Аватар
slighter
Гутенберг

Мнение от slighter »

@midwinter
даа в този случай съм напълно съгласен и подрекпям вегетерианството, когато става въпрос за някакъв вид хранителна диета или когато го правиш за себе си, за да се чувстваш по-добре физически тогава е напълно разбираемо, аз също бих го направил, ако имам нужда.
Умереното вегетерианството си е доста полезно всъщност, много от животинските белтъци и мазнини отделят голямо количеството вредни вещества при разграждането си (холестерол например), така че намаляването на мазното месо определено е път към здравословния начин на живот.
Със сигурност доста хора ще потвърдят, че им става бая тежко по време на Гергьовден, Великден, Никулден и др. месни празници... така че, месото определено е един от продуктите с чиято консумация не трябва да се прекалява и злоупотребява в никакъв случай.
Ама това да се замоизмъчваш само защото някой е заколил 500 агнета за един ден и на теб ти е супер гадно- това не мога да го разбера...
Ако някой по този начин си мисли, че ще помогне на животинките значи е в голяма заблуда.

Яжте това, което ви кара да се чувствате здрави... не това, което хипотетично би спасило, някоя крава...
한류
Аватар
Libra
Гутенберг
Специалност: Българска филология
Курс: първи

Мнение от Libra »

amd написа:Отностно кланниците...Колкото и цинично да звучи, животните в кланниците са създадени с ясната цел да бъдат изядени. Никой няма да развъжда прасенца, за да им дарява живот и да им се радва на муцунките...както и никой няма да гледа слънчоглед, за да са красиви полята. Човекът освен, че е опитомил животните- също така е създал нови породи с една ясна цел - храна. Тези животни нямат абсолютно никакъв шанс, ако ги поставим в конкурентна среда...всяко едно домашно животно ще сдаде багажа, ако го "пуснем в саваната при лъвчетата и гепардчетата дето тичкат със 120км/ч". Следователно няма да може да продължи вида си и ще изчезне...
exactly

Аз съм всеядна, на мнение съм, че, освен ако това не ти е цел в живота, е изключително голямо психическо натоварване да спазваш определен строг хранителен режим.

Според мен обаче има резон и във вегетарианството като начин за пречистване. В организма се трупат токсини именно от месото, сиренето, кашкавала и всички други боклуци, които ядем. По време на едно пречистване храносмилателната система си почива. Енергията, която би отишла за смилане на храната, отива за друго. Ако някога сте пробвали някакво пречистване, сигурно сте забелязали как се изчиства кожата, колко по-свежи се чувствате, колко бързо се наспивате и колко много енергия имате.

От друга страна обаче, ако прекалите с пречистванията, организмът много се изнежва и метаболизмът се забавя прекалено много. Факт е, че плодолечението например оправя много болежки като високо кръвно, болки в нещо си, дори болезнен цикъл (от личен опит го казвам). Но в момента, в който хапнете нещо различно от ябълка, я ви се появява някоя пъпка, я качите 5 кила от нищото...

Затова, освен ако не сте Пол Брег или Петър Дънов, много трябва да се внимава с тези хранителни режими, защото в крайна сметка не сме роботи. Човещинка си е да си хапнеш пържени картофки или сладолед. :lol:
Не съм това, което съм, но и другите не са това, което са.
Аватар
amd
В началото бе словото

Мнение от amd »

slighter написа:много от животинските белтъци и мазнини отделят голямо количеството вредни вещества при разграждането си (холестерол например
Сам дори не осъзнаваш каква глупост каза. Вероятно си го чул от някой, който го е чул от още някой...както знаем "всяка лъжа повторена 200 пъти става истина".
1. Вреден холестерол няма. Има 2 вида холестерол, различаващ се единствено по посоката на пренасяне (в единия случай от тъканите към черния дроб, в другия от черния дроб към тъканите)...повечето философи обясняват, че единия е лош, а другия добър...как са стигнали до тоя извод-не знам. Холестерола е най-важното съединение в човешкото тяло. Холестерола изгражда клетъчните стени, правейки клетките напълно непромокаеми (така той осигурява вътреклетъчната хомеостаза). Мозъка също се състои главно от холестерол.
2. Доказателства за вредата от холестерола няма. Експериментални резултати, които да потвърдят тая теза също няма..
3. В тялото има огромно количество холестерол...ако ще да изядеш 20 яйца или 3 кила свински пържоли - няма да му повлияеш особено. Както казах това е най-важното хим. съединение в тялото и няма как организма да остави набавянето му в ръцете на някакви милосърдни хорица. Инак веганите да са се пуснали корени много отдавна...
4. Холестерола в храната няма абсолютно никаква връзка с холестерола в кръвта...Висок холестерол в кръвта могат да имат както месоядци, така и вегани - тук говорим за нарушена функция на черния дроб.
5. Най-дълголетните народи са били ескимосите и номадите. За тях думи като високо кръвно, инфаркт и т.н. са били напълно непознати преди да се урбанизират (да знам, че сега ще отворите уикипедия и ще видите, че ескимосите живеят по 67 години....но ескимосите сега не са ескимосите от едно време- урбанизация майна). Същите тези ескимоси и номади са яли само ХОЛЕСТЕРОЛ - сланина, мас, месо.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

amd написа:повечето философи обясняват, че единия е лош, а другия добър...как са стигнали до тоя извод-не знам.
О, хайде, много добре знаеш, че "добър" и "лош" холестерол са термини, въведени за целите на това обикновените хора да разбират по-лесно за какво става дума. За бабата от Долно Нанагорнище е много по-лесно да разбере тези думи, отколкото шантави съкращения HDL, LDL, от които нищо няма да разбере.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
Аватар
amd
В началото бе словото

Мнение от amd »

И понеже бабата няма нищо да разбере дай да ги наричаме "добър" и "лош", нищо че дефакто говорим за 1 и също хим. съединение, което е изключително важно и полезно (няма как да бъде лошо). Защо не ги наречем "зелен" и "син" по тая логика? Тя бабата няма да разбере нищо и ще запомни думата "лош", ще каже на унучето, че е лош и то после ще пише дивотии от рода на "много от животинските белтъци и мазнини отделят голямо количеството вредни вещества при разграждането си (холестерол например)". :D
Щом ти знаеш HDL и LDL вероятно се интересуваш от темата...та предполагам разбираш за какво говоря ;)
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Човек трябва да знае от всичко по малко.

Работата е там, че, поне доколкото ми е известно, холестерол се приема И с храната. Не че организмът не си го синтезира сам, но все пак се приема с диетата, даже има препоръчителни дози и прочее, както за всяко друго нещо. И никой не казва да борим високите нива на холестерол като станем вегани, но ако ограничаването му с диетата допринася за подобрение (не че ако готвиш всичко с маргарин вкъщи можеш да очакваш нещо подобно), тогава защо не?
Изображение
Аватар
Bagatur
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от Bagatur »

Libra написа:Според мен обаче има резон и във вегетарианството като начин за пречистване. В организма се трупат токсини именно от месото, сиренето, кашкавала и всички други боклуци, които ядем. По време на едно пречистване храносмилателната система си почива.
Предостатъчно токсини се трупат и от салатките, защото, нали се сещаш, тях също пръскат с всевъзможни препарати. Зеленията във всеки от биомагазините пък е на 20-тина метра от някоя натоварена улица или булевард, затова и тя не е изключение. Изобщо такова нещо като чист организъм в природата не съществува, още по-малко пък може да го откриеш в градска, че вече и селска среда.
Факт е, че плодолечението например оправя много болежки като високо кръвно, болки в нещо си, дори болезнен цикъл (от личен опит го казвам). Но в момента, в който хапнете нещо различно от ябълка, я ви се появява някоя пъпка, я качите 5 кила от нищото...
:lol: Хайде не. Плодо"лечението" не представлява нищо друго, освен поредното крайно и оттам вредно ограничение. Нагъваш мощно въглехидрати, в което лошо няма, а в същото време спира притокът на протеин и мазнини, без които организмът в един момент ще спре да функционира. Виж фрутарианците (примерно Махатма Ганди) - нещо като веганите, ама хрупат само плодчета и тук-таме ядки. Всичките до един са ходещи трупове по 40 кила, но иначе убедени че са прочистени и че следват правата вяра. Петте кила след плодо"лечение" съвсем естествено ги качваш, защото трайно лишаваш тялото от белтък и мазнина и веднъж получило ги, ще направи всичко възможно, за да се запаси. Самосъхранение, не е сложно. И това, понеже стопанката се е филмирала с революционната диета на доктор Никой.

Пък ако има неща, с които може ефективно да се предотврати високото кръвно, то това са тичането и плуването. Ама това е за друга тема.
Strength and honor.
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

боби, ти откога си лекар или биохимик, или некъв подобен?
:roll:
la douleur exquise
Аватар
Bagatur
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от Bagatur »

fak написа:боби, ти откога си лекар или биохимик, или некъв подобен?
:roll:
Не съм бе.. а на такива писаници за лечения реагирам рязко, щото покрай мен доста хора са си докарвали белята от радикални режими на хранене.
Strength and honor.
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

Боби, това че в една - две книги пише, че месото е наравно полезно с плодовете, не означава, че това наистина е така. Дори в двеста книги да го напишат, това няма да го направи по-вярно.
Месото се разлага сигурно десетки пъти по-бързо отколкото растенията и вредата му идва с това. При гниенето се отделят отрови.Огромни количества. Месото продължава да гние и в червата. Помирисвал си гнило месо, знаеш каква е вонята на мършата, на ум не би ти дошло да ядеш такова нещо. Хранителните натравяния, които вкарват хора в болници, идват именно от затравяния с някакво месо или животински продукти. Досега не съм чула за човек, натровен от гнил морков или ябълка.
Хищниците, ядящи мърша, имат по-къси черва, за да изхвърлят отровите по-бързо. Нашите черва са в пъти по-дълги, гниещата маса остава в нас над 15 часа, където продължава да се разлага, ферментира и отровните вещества се всмукват в кръвта и отиват навсякъде.
Другото е, че ядеме 20 годишна мърша от холандия.. Месото, когато е замразено, трудно можеш да го познаеш откога е. Колко от хората си приготвят храната сами от прясно месо, което знаят кога е заклано? Другото на ръка е, че животните се тъпчат с хормони и антибиотици, за да дават повече и по-крехко месо. А тия фармацевтични химии ми се струват малко по-вредни, от натрупан прах от пътя до тях, какъвто пример даде за биомарулите.
Факт е, Боби, че от въглехидратите се пълнее, а от протеините не се... Но останалото не е вярно.

Дискусията за хуманната страна на вегетарианството не я изчетох цялата.. че принципно все се пише едно и също
Моята позиция винаги е била следната - Аз, като съзнателно жалостив човек, не искам да бъдат убивани животни, за да се нахраня аз. Не ме интересува какво става между гнутата и хищниците в саваната. Аз не съм гепард, не съм диво животно. Аз съм Мария, която си гушка котенцето и която се умилява при вида на агне или теленце.
чисто емпатично, не ме кефи животните да страдат и да умират.. Тва не означава, че ше се втурна да спасявам девствената природа и животинските видове.. Не разсъждавам в такива мащаби.. Чувствам се прекрасно, неотнемайки чужди животи, макар и животински. На мен ми е достатъчно..
la douleur exquise
Аватар
Libra
Гутенберг
Специалност: Българска филология
Курс: първи

Мнение от Libra »

Bagatur написа:на такива писаници за лечения реагирам рязко, щото покрай мен доста хора са си докарвали белята от радикални режими на хранене.
Около мен също, но проблемът не е в леченията, а в незнанието на хората кво да правят след самия режим, което не го прави по-малко полезен.
Не съм това, което съм, но и другите не са това, което са.
Аватар
slighter
Гутенберг

Мнение от slighter »

то щом агънцето вече е станало на месо и да го ядеш и да не го ядеш... след дъжд качулка.
То животновъдството произвежда толкова, колкото е небходимо, за да се задоволи пазара на месо.
И 80% от хората да се вегетерианци - ще се отглеждат 80% по-малко крави, ама пак всичките ще минават под ножа.
Не виждам случай, в който някое животно ще остане пощадено, защото група хора не ядат месо :roll:
한류
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

slighter написа:то щом агънцето вече е станало на месо и да го ядеш и да не го ядеш... след дъжд качулка.
То животновъдството произвежда толкова, колкото е небходимо, за да се задоволи пазара на месо.
И 80% от хората да се вегетерианци - ще се отглеждат 80% по-малко крави, ама пак всичките ще минават под ножа.
Не виждам случай, в който някое животно ще остане пощадено, защото група хора не ядат месо :roll:

именно - произвеждаме си животни, за да ги колим и ядем.
Жестокост. ;)

+тва не съм казала, че спасявам.. просто не убивам и не се убива заради мене.. Месото на животните, което бих изяла аз няма да го изяде никой друг, а просто няма да се произведат тия животни, НО и няма да бъдат убити.
la douleur exquise
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”