Готвят се да изхвърлят Ботев от учебниците!
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Re: Готвят се да изхвърлят Ботев от учебниците!
Да си чувал за ХДП?
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
да не са ти спрели правата за създаване на темиassault написа:Интервесно защо обаче няма теми за наистина важните неща от ежедневието.Като карането денонощно с включени фарове.![]()
-
petar Totev
- В началото бе словото
- Специалност: Културология
- Курс: втори
Ботев и Вазов не, но паметника на съветските/не руските/ окупатори трябва да бъде премахнат!FloWersOfEviL написа:Това е безумие. Да махнем Ботев, да махнем Паметника на съветската армия.. да си затрием историята?
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
A що не махнем и СУ, то е построено по времето на руското влияние в Княжество България - точно когато гонят Батенберг, защото е неудобен на Русия.
Също така можем да махнем и жилищата ни - голяма част от тях са строени или преди 1989г, или след нея но от разни долни партии като БСП или СДС.
Също така можем да махнем и жилищата ни - голяма част от тях са строени или преди 1989г, или след нея но от разни долни партии като БСП или СДС.
-
petar Totev
- В началото бе словото
- Специалност: Културология
СУ е построен две години след абдикацията на Батенберг. Усещам, че някои не са внимавали в часовете по история. Това обяснява и, че не сте запознати с безбройните зверства извършени от съветската армия. В Германия бяха задължени да издигнат такъв паметник и хората масово го наричаха "Паметник на незнайния изнасилвач". Щом махнаха чешмата на терористите от гара Буново, паметника на незнайния турски войн и щом взривиха мавзолея на Георги Димитров защо да не махнат и ПСА? И ще повторя СТАВА ВЪПРОС ЗА СЪВЕТСКАТА, А НЕ ЗА РУСКАТА АРМИЯ. Защото някои хора очевидно не четат.
- FloWersOfEviL
- Легендарен флуудър
- Специалност: Стопанско управление с френски език
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Не се пали, тая тема е за Ботев, като толкова ти се паметства - тук. Опааа, ма тя е заключена. Що ли..petar Totev написа:СУ е построен две години след абдикацията на Батенберг. Усещам, че някои не са внимавали в часовете по история. Това обяснява и, че не сте запознати с безбройните зверства извършени от съветската армия. В Германия бяха задължени да издигнат такъв паметник и хората масово го наричаха "Паметник на незнайния изнасилвач". Щом махнаха чешмата на терористите от гара Буново, паметника на незнайния турски войн и щом взривиха мавзолея на Георги Димитров защо да не махнат и ПСА? И ще повторя СТАВА ВЪПРОС ЗА СЪВЕТСКАТА, А НЕ ЗА РУСКАТА АРМИЯ. Защото някои хора очевидно не четат.
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
- Плазмодий
- Легендарен флуудър
- Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"
Всъъщност на спирка Буново отново има паметник на жертвите загинали в акта, построен от "Атака"! Така да знаеш налиpetar Totev написа: Щом махнаха чешмата на терористите от гара Буново, паметника на незнайния турски войн и щом взривиха мавзолея на Георги Димитров защо да не махнат и ПСА?
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
- Snow-White
- От дъжд на вятър
- Специалност: География и биология
Плазмодий написа:Всъъщност на спирка Буново отново има паметник на жертвите загинали в акта, построен от "Атака"! Така да знаеш налиpetar Totev написа: Щом махнаха чешмата на терористите от гара Буново, паметника на незнайния турски войн и щом взривиха мавзолея на Георги Димитров защо да не махнат и ПСА?
Буново наистина е гара и паметникът е на загиналите деца при терористичния акт в края на миналия век. Почти съм сигурна, че не е построен от Атака.
п.п.: От района съм, не за друго
п.п.п: Ето и линк http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1% ... 0%B2%D0%BE

- Плазмодий
- Легендарен флуудър
- Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"
Буново отдавна не е гара, гара с един коловоз няма...Да паметникът официално не е построен от Атака, а от телевизия Скат, между които като цяло има знак за равенство
П.С. Аз не съм от района, но дядо ми е от Буново, смисъл знам
П.С. Аз не съм от района, но дядо ми е от Буново, смисъл знам
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
- Chernozemski
- В началото бе словото
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Какви са тези глупости, така нареченото от теб руско влияние е продължило два дни от 9 до 11 август, когато революционното правителство е свалено с контрапреврат, Софийския университет е завършен през 1888 при управлението на Стамболов.Kristo написа:A що не махнем и СУ, то е построено по времето на руското влияние в Княжество България - точно когато гонят Батенберг, защото е неудобен на Русия.
Но не мога да разбера, какви са тези инфантилни аргументи които използваш.
Аз лично съм силно раздвоен относно евентуалното демонтиране на паметника на Съветската армия, тъй като смятам, че трябва да бъде отдадено заслуженото на тези хора които са победили фашизма и са спасили Европа. Неприятно е че са се били под знамената на една тоталитарна, незачитаща елементарни човешки права държава и действията им са довели до неблагоприятни последици за мнозина, но те нямат вина за това. Според мен най-правилно би било надписа на паметника да бъде променен, защото в никакъв случай не може да се смята, че Червената армия е освободителка.
Обаче категорично трябва да бъдат сменени имената на градове, села, учреждения, спирки, улици и т.н, които напомнят за насилствени режими наложени над българския народ, каквито са турското робство и комунизма.
Поклон, народе мили,
работник и герой,
с крила, с железни сили,
поклон, народе мой!
Цалувам твойта слава,
свещений подвиг твой,
десницата ти здрава,
поклон, народе мой!
Цалувам ти венците,
юнако в мир и в бой,
ковач на бъднините,
поклон, народе мой!
работник и герой,
с крила, с железни сили,
поклон, народе мой!
Цалувам твойта слава,
свещений подвиг твой,
десницата ти здрава,
поклон, народе мой!
Цалувам ти венците,
юнако в мир и в бой,
ковач на бъднините,
поклон, народе мой!
- Snow-White
- От дъжд на вятър
То имаше преди години кампания за смяна на имената на местности, градове и т.н. Не знам доколко беше успешна и дали беше само идея, но лично на мен ми е странно вместо връх Мусала да казвам Божи връх. Мисля, че това е част от историята, а не бива да променяме историята.

- Bagatur
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Това го учех в седми клас и всеки път, като стигах до тези абзаци, тичах навън да ритам турци!Chernozemski написа: Стр. 73, 74 - Иван Вазов " Една българка", "Едното заптие, стар и дебел турчин, плесна с бича си и ги изпсува. -Назад, свини гяурски! Бягайте!....Хай, влазяй, магарице!..."
Коментар на комисията: Турчинът е стар и дебел. Българките са наречени свини гяурски, хънзъри, кучки, а баба Илийца - магарица... Тази наситеност на текста с епитети обогатява художествения текст, но в същото време обърква учениците по отношение на собствената и чуждата идентичност. Автентичният текст не е съпроводен с подходящ коментар от страна на авторите на учебника.
Стр. 82 - Иван Вазов " Една българка", "...Турци трябва да са... Тая нощ ще ни изколят..."
Коментар на комисията: Турците са представени като убийци. Цитатът, оставен без необходимия коментар, води пряко към създаване на крайни стереотипи. Нещо повече, анализът на авторите ненужно и небезпристрастно акцентира върху цитати, които, извадени от контекста на разказа, изместват вниманието от високата морално-естетическа стойност на разказа към фона от исторически събития.
Strength and honor.
- Chernozemski
- В началото бе словото
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Ми то ако нищо не се беше променяло след освобождението, почти всички селища щяха да носят турско-арабски имена, Търговище щеше да е Ески джумая, Хасково - Хаскьой и така нататък.Snow-White написа:То имаше преди години кампания за смяна на имената на местности, градове и т.н. Не знам доколко беше успешна и дали беше само идея, но лично на мен ми е странно вместо връх Мусала да казвам Божи връх. Мисля, че това е част от историята, а не бива да променяме историята.
Също така не е нормално да има паметници и цял град да носи името на националния предател Георги Димитров, който може би е единствения държавник в историята на човечеството който е водил политика на насилствено отродяване по отношение на собствения си народ.
Поклон, народе мили,
работник и герой,
с крила, с железни сили,
поклон, народе мой!
Цалувам твойта слава,
свещений подвиг твой,
десницата ти здрава,
поклон, народе мой!
Цалувам ти венците,
юнако в мир и в бой,
ковач на бъднините,
поклон, народе мой!
работник и герой,
с крила, с железни сили,
поклон, народе мой!
Цалувам твойта слава,
свещений подвиг твой,
десницата ти здрава,
поклон, народе мой!
Цалувам ти венците,
юнако в мир и в бой,
ковач на бъднините,
поклон, народе мой!
- Snow-White
- От дъжд на вятър
Имах предвид, че е нелепо имената да са останали такива с времето и сега след 134 години някой изведнъж се сетил да ги променя. За постосвобожденския период е ясно - то тогава и масови изселвания на турци е имало (моля някой по-запознат с историята да се включи ако съм в грешка
). За Георги Димитров нищичко не знам, признавам си без бой.
Иначе по темата - лично аз съм против махането на Ботев от учебниците и мисля, че всеки българин би трябвало да е против. Отделен въпрос е, че в курса по литература (1-12 клас) се учат много глупави произведения, а има други, които са прекрасни, но не се учат. Това, обаче, е друга тема.
Иначе по темата - лично аз съм против махането на Ботев от учебниците и мисля, че всеки българин би трябвало да е против. Отделен въпрос е, че в курса по литература (1-12 клас) се учат много глупави произведения, а има други, които са прекрасни, но не се учат. Това, обаче, е друга тема.

- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Chernozemski написа:
Но не мога да разбера, какви са тези инфантилни аргументи които използваш.
Нарича се Ирония и не се учи в училище.СУ е построен две години след абдикацията на Батенберг.