Минимални балове второ класиране 2012
Модератори: svetlio.varna, Boromir
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Re: Минимални балове второ класиране 2012
Мале, колко са ниски баловете.... особено във ФКНФ - като изключим скандинавистиката, японистиката (и вероятно кореистика и китаистика, че за тях не гледах), останалите са просто... балове между 9 и нещо и 12 и нещо за специалности като тюркология, френска, испанска, италианска, немска филология... То кой е изкарал изпита и с тройка, е вътре. 
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
-
although
- Плиний Стари
- Обратна връзка:
Напълно съм съгласен... срамно ниски са баловете за повечето филологии! На всичкото отгоре има и специалности (за мое щастие не във ФКНФ), в които пък няма нито един записал се и съответно баловете за тях са 0.00... ужасен ужас!
Не е щастлив човек, но затова пък е нещо изключително рядко - той е добър човек. Добър, но без късмет. Удивително, колко често тези неща вървят заедно."
Ъруин Шоу "Хляб по водите"
Ъруин Шоу "Хляб по водите"
- dismisstorka
- Живее, за да пише
- Специалност: PR
А МОН защо не се занимае с този проблем и не ореже малко местата за прием? Не съм запозната, но мисля, че има тази власт...
Serendipity. Look for something, find something else, and realize that what you've found is more suited to your needs than what you thought you were looking for.
Бе, мани. 17 бал за Право 
-
always_love
- В началото бе словото
- Специалност: Френска филология
- Курс: първи
Жени
Френска филология - 10.05
Френска филология - 10.05
Let the music do the talking
- outlander
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
забавно е как хора с 3ки по немски ще влезнат в скандивнавистиката където 5.50 не стига с английския
-
stoyan.dyulgerov
- В началото бе словото
- Специалност: Психология
- Адрес в галерията на СУ: stoyan.dyulgerov
Защото някои от тези специалности са академично най-силните и активните и наистина извършват не само обучение, но и развиват изследователска дейност, поддържат науката в България жива. Тези специалности не са рентабилни откъм пари за издръжка на студенти и са финансово губещи, но за университета са въпрос на престиж, а за страната - на самоуважение. За справки: страница 3 от писмото на ректора проф.дин. Иван Илчев до Народното събрание относно законопроект за държавния бюджет на Република България за 2012 г.dismisstorka написа:А МОН защо не се занимае с този проблем и не ореже малко местата за прием? Не съм запозната, но мисля, че има тази власт...
- Stargazer
- В началото бе словото
- Специалност: Скандинавистика
- Адрес в галерията на СУ: http://i47.tinypic.com/2bnoz8.jpg
outlander написа:забавно е как хора с 3ки по немски ще влезнат в скандивнавистиката където 5.50 не стига с английския
Да и аз забелязах, че не е паднал балът за Скандинавистика с английски.. А има и още места (ако се съди по този списък) за момчета с немски..
- dismisstorka
- Живее, за да пише
Нямах предвид това. За изброените специалности в писмото, а и не само за тях - специалностите от Физическия и Химическия факултет също влизат в тази бройка, съм съгласна, че са необходими дисциплини за изучаване. Друга ми беше мисълта. Не разполагам/а и не мога да намеря/ със статистика на броя завършващи през определена година, но съм убедена, че випуск 2012 е два пъти по-малък от, да речем, Випуск 2007. Но въпреки това плановият прием за 2012 е завишен в сравнение с 2007. И какво се получава в последните години? Всеки, който реши, че иска да е студент, влиза! Е, да, вие ще кажете, не е важно, че е приет, важното е да завърши. Пак правя аналог с 2007 год. Ако тогава нивото на 10% от приетите не е отговаряло на нивото на изучаваната от тях специалност, те просто са прекъсвали. Университетът губи 10 % от своите студенти. Но през 2012 процентът ще е не 10, ами 30, може би 40, ако не и повече. И сега вече университетът не може да си позволи да изгуби половината от студентите си - просто преподавателите ще свалят нивото и пак долните 10% няма да минат в по-горен курс, но останалите ... те ще завършат. Така се случва с училищата, така ще се случи и с университетите. А ние не искаме това да се случи, нали?stoyan.dyulgerov написа:Защото някои от тези специалности са академично най-силните и активните и наистина извършват не само обучение, но и развиват изследователска дейност, поддържат науката в България жива. Тези специалности не са рентабилни откъм пари за издръжка на студенти и са финансово губещи, но за университета са въпрос на престиж, а за страната - на самоуважение. За справки: страница 3 от писмото на ректора проф.дин. Иван Илчев до Народното събрание относно законопроект за държавния бюджет на Република България за 2012 г.dismisstorka написа:А МОН защо не се занимае с този проблем и не ореже малко местата за прием? Не съм запозната, но мисля, че има тази власт...
Serendipity. Look for something, find something else, and realize that what you've found is more suited to your needs than what you thought you were looking for.
-
stoyan.dyulgerov
- В началото бе словото
- Специалност: Психология
- Адрес в галерията на СУ: stoyan.dyulgerov
Ами как няма да прекъсват и да се отписват – повечето кандидатстуденти са вчерашните абитуриенти, набор ’93. Съдя само по себе си, но на 18 години малко хора са достатъчно зрели да направят информиран и подходящ избор. Аз поне се прецаках big time, видях ти старите постове – ти май също. Прибави стреса от родителите, натиска от приятелите и липсата на алтернатива (като подходяща работа за среднисти, възможности за пътуване, доброволчески програми) и си готова – хващаме листа за подредба на желанията и пишем 50 желания, ей така нещо все да влезем с матурата поне. И така хора, подходящи за историци учат екология, вместо да си позволят да дозреят до правилния избор за тях. Роля играе и модата. Помниш ли преди няколко години как всички искаха да учат МИО в УНСС?dismisstorka написа:Нямах предвид това. За изброените специалности в писмото, а и не само за тях - специалностите от Физическия и Химическия факултет също влизат в тази бройка, съм съгласна, че са необходими дисциплини за изучаване. Друга ми беше мисълта. Не разполагам/а и не мога да намеря/ със статистика на броя завършващи през определена година, но съм убедена, че випуск 2012 е два пъти по-малък от, да речем, Випуск 2007. Но въпреки това плановият прием за 2012 е завишен в сравнение с 2007. И какво се получава в последните години? Всеки, който реши, че иска да е студент, влиза! Е, да, вие ще кажете, не е важно, че е приет, важното е да завърши. Пак правя аналог с 2007 год. Ако тогава нивото на 10% от приетите не е отговаряло на нивото на изучаваната от тях специалност, те просто са прекъсвали. Университетът губи 10 % от своите студенти. Но през 2012 процентът ще е не 10, ами 30, може би 40, ако не и повече. И сега вече университетът не може да си позволи да изгуби половината от студентите си - просто преподавателите ще свалят нивото и пак долните 10% няма да минат в по-горен курс, но останалите ... те ще завършат. Така се случва с училищата, така ще се случи и с университетите. А ние не искаме това да се случи, нали?stoyan.dyulgerov написа:Защото някои от тези специалности са академично най-силните и активните и наистина извършват не само обучение, но и развиват изследователска дейност, поддържат науката в България жива. Тези специалности не са рентабилни откъм пари за издръжка на студенти и са финансово губещи, но за университета са въпрос на престиж, а за страната - на самоуважение. За справки: страница 3 от писмото на ректора проф.дин. Иван Илчев до Народното събрание относно законопроект за държавния бюджет на Република България за 2012 г.dismisstorka написа:А МОН защо не се занимае с този проблем и не ореже малко местата за прием? Не съм запозната, но мисля, че има тази власт...
Хубавото в цялата картинка е децентрализацията на желанията – много от набор ’93 искат да учат педагогически специалности и филологии (лични форумни наблюдения). Противореча на първия си абзац, но се радвам на противоречието. По-малките са по-умни от нас, противно на пропагандата.
И сега конкретно по темата – какво като завършат с ниско ниво? Подборът е естествен, колко от познатите ти студенти по МИО работят във МВФ? Само най-добрите ще успеят, а те едва ли ще позволят на масата, била тя с по-ниско или високо от пожелателното средно ниво, да ги завлече надолу.
- dismisstorka
- Живее, за да пише
stoyan.dyulgerov написа: И сега конкретно по темата – какво като завършат с ниско ниво? Подборът е естествен, колко от познатите ти студенти по МИО работят във МВФ? Само най-добрите ще успеят, а те едва ли ще позволят на масата, била тя с по-ниско или високо от пожелателното средно ниво, да ги завлече надолу.
На мен не ми е безразлично кой завършва. Искам дипломата ми един ден да тежи. Ако ми беше все едно, щях да запиша в някой колеж или свободен университет/нищо лично/ и да си свиркам няколко години.
Жалко е един университет да се води за престижен, а в същото време да приема студенти, изкарали тройки на матури и с дипломи четворки.
П.П. А си прав иначе, на 19 год. много малко хора са наясно каква искат да им е реализацията един ден и правят подбора на принципа "тия, дето го работят т'ва, изкарват мноооого пари".
- Sols
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Журналистика
- Обратна връзка:
Вие двамата влязохте в интересен спор. Ще си позволя да не се съглася. На 18 години си достатъчно зрял,че да вземеш решение. Друг е въпроса за натиска от родителите и това,доколко те удобряват това ти решение.На тия години сме много по-склонни да бутнем настрана рационалното мислене и да си изберем нещо,което наистина искаме да учим,защото ни интересува. Стигало се е до познати,които ми се обаждат да ми кажат,че техните казали,че ако запише едиквоси няма смисъл да очаква подкрепа - морална или финансова. И в крайна сметка човек,който много иска да учи педагогика записва право,защото мама и тати смятат,че не е престижно да си учител..Разбира се говоря примерно,да не се нацупи някой педагог. Но е факт,че същите тези родители са и причината да ги има онези - с вишуто. Защото един човек с неясна представа за бъдещето попринцип би бил много по-удовлетворен от себе си като прекара една-две години в правене на нещо друго. Но тука пак мама,тати,леля,чичо знаят,че без образование си за никъде и тъй като отрочето ти няма желание да кандидатства - пише се нещо,което можеш да влезеш с матура,а веднъж влезеш ли - нямаш избор...Е тва е грешката тук - амбициозните родители,които не се спират да си чуят отрочето какво мисли по въпроса...
“Journalism can never be silent: that is its greatest virtue and its greatest fault. It must speak, and speak immediately, while the echoes of wonder, the claims of triumph and the signs of horror are still in the air.”
Според мен всеки има правото на образование.Не трябва оценката да е критерий за личността на един човек,както и за неговите желания и мечти.Софийският си е също толкова престижен,колкото винаги е бил,а падането на баловете зависи от много фактори,които май малко хора разбират.Не си мислете,че X изкарал 3-ка ана изпита е по-малко умен,борбен и заслужаващ от Y,изкарал по-висока оценка.Няма по-умен,нито по-глупав,важното е човек да има цел в тоя живот.Приет не значи - завършил,така че тепърва има какво да доказвам както аз,така и ново приетите студенти.
- dismisstorka
- Живее, за да пише
По твоята логика трябва да премахнат приема с изпит и всеки, който пожелае, да влиза... Наскоро четох "451 градуса по Фаренхайт", където се представя едно общество, в което книгите се горят, а начетените хора - преследват. Ти си ми като герой от тази книга...
"Ние всички трябва да бъдем еднакви. Не всеки да бъде по рождение свободен и равен, както се казва в Конституцията, а всеки да бъде направен равен на другия. Всеки да бъде копие на другия; тогава всички са щастливи, защото няма изключителни личности, които да ги карат да треперят от страх и с които да трябва да се мерят. "
"Ние всички трябва да бъдем еднакви. Не всеки да бъде по рождение свободен и равен, както се казва в Конституцията, а всеки да бъде направен равен на другия. Всеки да бъде копие на другия; тогава всички са щастливи, защото няма изключителни личности, които да ги карат да треперят от страх и с които да трябва да се мерят. "
на мен ми е друго интересно - при положение, че плановият брой е 25 за Фармацията, приети са 33. на трето класиране изобщо ще има ли други приети и съответно падане на бала?