Миналата година (2010) декември месец се отписах от ФМИ (изтеглих си дипломата, ректорът изпрати заповед за моето отстраняване). Сега желая да се върна в специалността, която бях. Имам завършен първи курс (бях си платила таксата за втори курс и пр. всичко ток и жици), но имам 1 невзет изпит от този първи курс. Говорих с учебен отдел и ми казаха, че заради невзетия изпит трябва да кандидатствам на общо основание (т.е. да се състезавам с всички други на кандидат-студентския изпит) и ако успея да се класирам за моята специалност, като се записвам ще ми признаят първи курс и ще започна от втори курс (даже със същия факултетен номер ако не се лъжа). След доста ровене, стигнах до чл. 167 на правилника:
Та, сега се чудя има ли смисъл да напиша молба до ректора, и ако да - въобще нямам представа как и какво да пише. Всякаква помощ ще бъде горещо оценена.Чл. 167. (1) Отстранен студент може да бъде възстановен по преценка и със заповед на Ректора не по-рано от 1 и не по-късно от 3 години след загубване на студентските права, само ако има завършен първи курс на обучение. Това право може да се упражнява еднократно.
(2) Във всички останали случаи студентите възстановяват студентските си права чрез конкурсен изпит и могат да кандидатстват за специалността, в която са се обучавали, при условие че имат успешно завършен първи курс на обучение.
(3) На възстановените студенти се признават положените преди отстраняването изпити.
Into the endless we ride...