[КСК 2011 и 2012] Книгоиздаване във ФЖМК

Архив от КСК 2012-2013. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Заключено
Аватар
california
Писаружяк
Специалност: журналистика
Курс: първи

Re: [КСК 2011 и 2012] Книгоиздаване във ФЖМК

Мнение от california »

Колеги, ако бъда приет Журналистика или ВО, ще ми позволите ли да идвам на вашите лекции.Книгоиздаването също ми е слабост, особено самата процедура:печат-пред печат и т.н.:D
Иначе друга класика, която в момента чета(обикновено чета по няколко книга)- ''Гордост и предразсъдъци'' Джейн Остин
ORIGINAL FORUM PROFILE
©2013 - All rights reserved by california
Аватар
Mirsenstein
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Mirsenstein »

Аз също чета "Гордост и предразсъдъци" и много ми харесва, но на английски и малко тежко така. Толкова дълги и завъртяни изречения, че им губя идеята понякога и ги чета по два пъти. И все пак този стил на изказ ме кара да я харесвам още повече. Мисля, че скритият мазохист в мен си казва думата в случая :Д
To make a prairie it takes a clover and one bee,—
One clover, and a bee,
And revery.
The revery alone will do
If bees are few.
Аватар
Sols
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Журналистика
Обратна връзка:

Мнение от Sols »

Разум и чувства на мен ми харесва повече и я препоръчвам пред Гордост и предрасъдъци.
“Journalism can never be silent: that is its greatest virtue and its greatest fault. It must speak, and speak immediately, while the echoes of wonder, the claims of triumph and the signs of horror are still in the air.”
Аватар
california
Писаружяк

Мнение от california »

Даааааа.....
''Научила достатъчно за онова, което я интересуваше, сега Елизабет се отдаде изцяло на сестра си и на мистър Бингли приятните мисли, породени от наблюденията й, я зарадваха едва ли не колкото самата Джейн!''- хвани му дирата :D
Не искам и да си представям, как е на английски! :D
ORIGINAL FORUM PROFILE
Аватар
Sols
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Журналистика
Обратна връзка:

Мнение от Sols »

Аз съм ги чела и двете в оригинал и вярвам,че английските са по-разбрани. Именно защото там дирята се хваща лесно в дългите изречения. Тъй като тия,които са я адаптирали са гледали да запазят структурата,са е*али смисъла. Защото докато едно много дълго изречение на английски може да се разбере,същото на български би имало повече смисъл ако е разкъсано на 2 или 3 по-малки..
“Journalism can never be silent: that is its greatest virtue and its greatest fault. It must speak, and speak immediately, while the echoes of wonder, the claims of triumph and the signs of horror are still in the air.”
Аватар
Mirsenstein
В началото бе словото

Мнение от Mirsenstein »

Стига да има търпение и желание човек, а пък ако е и свикнал с този стил, успява да си чете и да вникне :Д
Иначе често намирам преводите за незадоволителни (поне за мен) и стига да имам достъп чета в оригинал.
To make a prairie it takes a clover and one bee,—
One clover, and a bee,
And revery.
The revery alone will do
If bees are few.
Аватар
Mephisto
От дъжд на вятър
Специалност: Книгоиздаване
Курс: втори

Мнение от Mephisto »

california написа:Колеги, ако бъда приет Журналистика или ВО, ще ми позволите ли да идвам на вашите лекции.Книгоиздаването също ми е слабост, особено самата процедура:печат-пред печат и т.н.:D
Иначе друга класика, която в момента чета(обикновено чета по няколко книга)- ''Гордост и предразсъдъци'' Джейн Остин
Стига да не съвпада с лекциите на Вашия курс, няма никакъв проблем. Всеки е свободен да посещава всички лекции. Много колеги си водят приятели и познати в залите, дори и да е само за компания. Досега не е имало някой да се оплаква ;]
.:{~Блог~}:.
Аватар
Geri.A
Форумозавър Рекс
Специалност: ВО

Мнение от Geri.A »

california, какви са тези въпроси, никой не може да ти каже "Няма да идваш на тези лекции, защото не следваш това" :D ;P
Аз по принцип също искам да посещавам други (които не са в специалността ми), но да видим 1во какво ще ме приемат и 2ро докога ще ми е меракът :D
"Гордост и предразсъдъци" и аз съм я чела, много ми хареса (за разлика от "Брулени хълмове"...) : )
Когато тя беше склонна, той не искаше. Когато той пък искаше, тя се дърпаше. А когато и двамата искаха, се спусна завесата!
Аватар
california
Писаружяк

Мнение от california »

След като заговори за ''Брулени хълмове''...това ми е болна тема.Аз много исках да прочета книгата, и я започнах с големи очаквания.Мислех че ще бъде интересна, като ''Джейн Еър'' на другата сестра Бронте.Дефакто се оказа много неразбрана.Аз останах много разочарован, докато не си поговорих с един човек, който чете страшно много книги, и той ми каза, че за да разбереш''Брулени хълмове'', трябва да си изживял голяма любов.Именно затова съм се зарекъл, когато се влюбя истински, да я прочета отново.Може да звучи смешно, но е моя амбиция! :)
ORIGINAL FORUM PROFILE
Аватар
Usagi_drop
В началото бе словото

Мнение от Usagi_drop »

Дали са излезли резулатите от класирането вече, знаете ли? Имам предвид дали са залепени някъде, на някоя стена... Просто чувам студентски възгласи наоколо, а пък до мен не е стигала информация и това ме озадачи.
Иначе, предполагам, редовно пишещите в тази тема можем да се смятаме "в кърпа вързани" 8) и отсега да се поздравим като колеги-книгоиздатели?
:FinouCat_02: :FinouCat_03:
Пък що се отнася до авторите/книгите, които последно споменахте, някой да крие в дълбока тайна интереса си към Солженицин или... защо не и Георги Марков? ^_^ Много ще се радвам, ако има такъв човечец! :Laie_21:
Не можеш да принудиш съществуванието да направи нещо. Посял си семената, поливаш градината, сега чакай.
Истинските неща растат, а растежът изисква време...
Аватар
Mephisto
От дъжд на вятър
Курс: втори

Мнение от Mephisto »

Пожелавам успех на всички бъдещи колеги!
.:{~Блог~}:.
FaolchuGray
В началото бе словото

Мнение от FaolchuGray »

Хехе, надявам се наистина постоянните в тази тема да сме колеги-книгоиздатели :P
За всичко, което сте писали по отношение на литература, аз почти не мога да взема отношение. Не защото не съм чел класиката, но не съм задълбавал достатъчно, явно. А когато се чувствам некомпетентен предпочитам да замълча.
*вмъкване* Единствено американските класици съм минавал с голям интерес, а по-голямата част от руските ми предстои тепърва да начевам. *край на вмъкване*
Върл фен на фентъзи и фантастика съм 8) .... Ако има други такива, нека се обадят.
Mephisto, благодаря :)
Изразявам нещастието си от разкритието, че студентската година започва през месец октомври. Не знам защо, но си мислех, че стартира през септември и изгарях от нетърпение да се запозная с хора, които се увличат по литература, както и да ходя на лекции :(
Nemalp
Да живей словото
Специалност: Публична администрация

Мнение от Nemalp »

Върл фен на фентъзи и фантастика съм 8) .... Ако има други такива, нека се обадят.
Тук ! Толкин, Пратчет, Зелазни, Мартин, Паолини, а всичко се започна с Роулинг : ) !
FaolchuGray
В началото бе словото

Мнение от FaolchuGray »

Обичам го този форум :bounce:
Радвам се, че и при теб е започнало с Роулинг :) *Познавам много фентъзи фенове, които не оценяват книгите за Хари Потър. За мен имат сантиментална стойност, защото бяха първото фентъзи, което прочетох в най-ранните си детски години*
Толкин, Пратчет и Зелазни са си класици и можем да ги разнищваме дълго, но съм писал предостатъчно в БгТолкинФорум... Имам голямо желание на живо да говоря за тях, омръзнало ми е да драскам на компютъра. :P
Паолини за мен не е 'признат' все още, но неоспоримо е страхотен автор. Много дълбоки персонажи изгражда. Нямам търпение "Хермес" да преведат последната книга от тетралогията(която намерих и на английски в една книжарница, но се отказах да я чета в оригинал. За пореден път ще се доверя на "Хермес" :) )
Мартин не ми е сред любимците на мен, може би защото не съм го чел достатъчно.
Към изброените от теб автори ще добавя и Реймънд Фийст. "Сага за войната на разлома" беше страхотна поредица с която прекарах десетки часове, но вече съм я позабравил, та планирам да я препрочета скоро и да си взема останалите книги, които разказват за магьосника Пъг. :)
Сега приключвам с "Дюн" и ще започвам "Месията на Дюн" тези дни. Франк Хърбърт е създал неповторим свят и като за пръв допир с творчеството му съм много доволен.
Ох, как нямам търпение да започне годината....
Nemalp
Да живей словото
Специалност: Публична администрация

Мнение от Nemalp »

^ Дюн е невероятна поредица - политически свят, интриги, фентъзи. Аз съм на "Месията ...", но не съм я свършил и я оставих (четях е онлайн, обаче ми е гадно да чета на компа).
Заключено

Обратно към “КСК 2012-2013”