[КСК 2012] Кандидати за Право
Модератори: svetlio.varna, Boromir
Re: [КСК 2012] Кандидати за Право
На мен ми липсва опитност в кандидатстването в различни ВУЗ-ове - готвих се само за Су и конкретно за право, но въпреки това съм мислила по въпроса за методите на оценяване и въз основа на какви умения всъщност сме оценявани...
Аз мисля, че изпита в СУ все пак е най-сложният - определено се изисква повече умение, според мен, за да развиеш както трябва една тема. Да не говорим, че тук изпитите са два (конретно за право) - литература и история. И кандидат-студентът трябва да е подготвен да състави два текста, писани в съвсем различен стил - историческата тема трябва да е изложена ясно, на базата на факти, които не просто трябва да бъдат споменати, а и тълкувани, и в крайна сметка да се получи монолитен текст. При литературата имаме т.нар. "аргументативен текст", който трябва да покаже не само познанието ни за даден автор, неговото творчество и епохата, в която е работил, но и умението да сформираме теза и да я защитаваме адекватно (доста полезно умение за юристите).
При тестовете има възможност да се обхване повече материал, но в общи линии освен чисто фактологичните ни знания (с леки изключения може би), те не могат да поставят оценка на нищо друго. А в интерес на истината, с риск да прозвуча клиширано, в днешно време доста млади хора имат сериозен проблем с изразяването и формирането на мнение, неговата защита и т.н.
Както и да е, спорът "тестове/теми" е доста стар, не вярвам да се реши скоро, но докато се готвех за СУ имах време да погледна нещата от този ъгъл...
Аз мисля, че изпита в СУ все пак е най-сложният - определено се изисква повече умение, според мен, за да развиеш както трябва една тема. Да не говорим, че тук изпитите са два (конретно за право) - литература и история. И кандидат-студентът трябва да е подготвен да състави два текста, писани в съвсем различен стил - историческата тема трябва да е изложена ясно, на базата на факти, които не просто трябва да бъдат споменати, а и тълкувани, и в крайна сметка да се получи монолитен текст. При литературата имаме т.нар. "аргументативен текст", който трябва да покаже не само познанието ни за даден автор, неговото творчество и епохата, в която е работил, но и умението да сформираме теза и да я защитаваме адекватно (доста полезно умение за юристите).
При тестовете има възможност да се обхване повече материал, но в общи линии освен чисто фактологичните ни знания (с леки изключения може би), те не могат да поставят оценка на нищо друго. А в интерес на истината, с риск да прозвуча клиширано, в днешно време доста млади хора имат сериозен проблем с изразяването и формирането на мнение, неговата защита и т.н.
Както и да е, спорът "тестове/теми" е доста стар, не вярвам да се реши скоро, но докато се готвех за СУ имах време да погледна нещата от този ъгъл...
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
А я да ви питам - ако изпита беше устен по история, щеше ли да е по-лесно? Примерно теглите 2 въпроса - говорите по тях и после питат допълнително, каквото се сетят...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Еми, зависи... Там вече е голям късмет.
Аз съм се явявала на устен изпит по история, преди 5-6 години, когато кандидатствах в Класическата гимназия... Не е същото като в СУ, естествено, но определено останах впечатлението, че е доста като тото 6/49...
Тогава комисията беше съставена от Гергина Тончева (директорката), преподавател по история от СУ (не помня името) и Огнян Радев, преподавател в Класическата по Култура.
Изпитът беше по история и литература, общо около 12 теми май трябваше да се научат и честно казано напрежението беше ужасно, защото не е като при писмените - няма я анонимността. Притесняваш се какво впечатление ще направиш, няма ли да заекваш и т.н...
При мен мина много добре, но осъзнавам, че наистина при устните изпити си е лотария.. Не мога да кажа, че са добър начин да се оценява, особено като става дума за нещо толкова важно като влизането във ВУЗ.
Аз съм се явявала на устен изпит по история, преди 5-6 години, когато кандидатствах в Класическата гимназия... Не е същото като в СУ, естествено, но определено останах впечатлението, че е доста като тото 6/49...
Тогава комисията беше съставена от Гергина Тончева (директорката), преподавател по история от СУ (не помня името) и Огнян Радев, преподавател в Класическата по Култура.
Изпитът беше по история и литература, общо около 12 теми май трябваше да се научат и честно казано напрежението беше ужасно, защото не е като при писмените - няма я анонимността. Притесняваш се какво впечатление ще направиш, няма ли да заекваш и т.н...
При мен мина много добре, но осъзнавам, че наистина при устните изпити си е лотария.. Не мога да кажа, че са добър начин да се оценява, особено като става дума за нещо толкова важно като влизането във ВУЗ.
Според теб научаването на 5 теми е по-сложно от въпроси от целия конспект!!!Morella Blake написа:Лично аз предпочитам да пиша тема.Все пак на теста може да разчиташ напълно на късмета си.Има много хора,които просто са родени под щастлива звезда и на късмет могат да вържат прилични оценки.Явих се на теста в ПУ *който е въпроси с а,б,в ; въпроси с отворени отговори и да развиваш тема* и изкарах по-ниско,отколкото на темата за Симеон. Но все пак всеки сам преценява кое според него е по-правилното оценяване и кое е по-трудноРазни хора,разни идеали.
sunnyday, напълно съгласна съм с всичко, което каза до момента, но от друга страна, ако задълбаем още повече в темата, то какъв правист би бил човек, който не може да се изразява добре и устно? Не казвам, че е редно да има устен изпит, просто като въпросче, ей така.
- Morella Blake
- В началото бе словото
- Специалност: право
- Курс: втори
@assault
Напълно прав си за изчисленията относно късмета,но казах,че си има хора,които просто успяват на тото да изкарат.А и не всеки отива на изпит с 5 подготвени теми.Вярно е,че има хора,които и с 2 отиват и пак успяват да изкарат достатъчно висока оценка,но това е друга тема.Иначе на тестовете определено липсата на субективизъм им е голям плюс,докато при темата изцяло зависим от настроението на проверяващия.
Напълно прав си за изчисленията относно късмета,но казах,че си има хора,които просто успяват на тото да изкарат.А и не всеки отива на изпит с 5 подготвени теми.Вярно е,че има хора,които и с 2 отиват и пак успяват да изкарат достатъчно висока оценка,но това е друга тема.Иначе на тестовете определено липсата на субективизъм им е голям плюс,докато при темата изцяло зависим от настроението на проверяващия.
This is life, not heaven. You don't have to be perfect...
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Обратна връзка:
Много са важни 2 неща - кой измисля въпросите и кой ги проверява.
В СУ има такива преподаватели, че ако те правеха изпитите по история/бел, нямаше да влезе никой. Особено пък ако бяха тестове. Един неназован от мене преподавател прави следното: Тест, всеки въпрос има по 4 отговора а, б, в и г. Но уловката е, че на всеки въпрос:
1/ може да няма нито 1 верен и ако отбележиш някой, ти се счита за с грешен
2/ да има 1 верен - много рядко
3/ да има 3 верни - и ти трябва да съобразиш кой е грешния, за да отбележиш другите 3
4/ всички да са верни и ако изтървеш дори 1, не ти се счита за правилен въпроса.
А да - и черешката е - не знаеш на кой въпрос, кой от горните 4 варианта е.
В СУ има такива преподаватели, че ако те правеха изпитите по история/бел, нямаше да влезе никой. Особено пък ако бяха тестове. Един неназован от мене преподавател прави следното: Тест, всеки въпрос има по 4 отговора а, б, в и г. Но уловката е, че на всеки въпрос:
1/ може да няма нито 1 верен и ако отбележиш някой, ти се счита за с грешен
2/ да има 1 верен - много рядко
3/ да има 3 верни - и ти трябва да съобразиш кой е грешния, за да отбележиш другите 3
4/ всички да са верни и ако изтървеш дори 1, не ти се счита за правилен въпроса.
А да - и черешката е - не знаеш на кой въпрос, кой от горните 4 варианта е.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
- Crippled Alice
- Легендарен флуудър
- Специалност: Италианска филология
- Курс: трети
еее, забрави да обясниш и за събирането на точките от трите групи въпроси 
О, напротив, устното изразяване е много важно. Но конкретно за прием в университет, не мисля, че устните изпити са подходящи - там "субективните" фактори са прекалено много - освен квесторите, които те съдят по някакъв собствен критерий, има го момента с първото впечатление, късмета - както беше споменато, рядко има хора научили повече от половината конспект - освен това една грешка на устен изпит според мен може да бъде много по фатална, отколкото на писмен - не можеш да провериш казаното, а дори да засечеш грешката, в опити да я поправиш, най-вероятно ще се оплетеш още повече.
Едно време някой ми излезе с аргумента - ами, добре, ами интервю за работа? Аз все пак мисля, че едно интервю за работа не е същото като изпит - няма конспект, който да научиш и т.н., отговаряш на малко по-различен вид въпроси, оценяват се и други способности, по-скоро умението да се сработваш и т.н. (тук вече много зависи каква е работата). Рядко подлагат на изпит знанията ти, което според мен е доста по-стресиращо. Това беше малко извън темата, но просто реших, че не е лошо да направя и този паралел...
Та така с устното изпитване - за юристите е повече от важно да овладеят реториката, умението да се изразяват и убеждават опонента си, но аз мисля, че тези умения се придобиват малко или много в хода на обучение по специалността право, не би било редно да ни изпитват така за прием.. Все едно да ни сложат изпит Обща теория на правото, колко биха се справили?
Едно време някой ми излезе с аргумента - ами, добре, ами интервю за работа? Аз все пак мисля, че едно интервю за работа не е същото като изпит - няма конспект, който да научиш и т.н., отговаряш на малко по-различен вид въпроси, оценяват се и други способности, по-скоро умението да се сработваш и т.н. (тук вече много зависи каква е работата). Рядко подлагат на изпит знанията ти, което според мен е доста по-стресиращо. Това беше малко извън темата, но просто реших, че не е лошо да направя и този паралел...
Та така с устното изпитване - за юристите е повече от важно да овладеят реториката, умението да се изразяват и убеждават опонента си, но аз мисля, че тези умения се придобиват малко или много в хода на обучение по специалността право, не би било редно да ни изпитват така за прием.. Все едно да ни сложат изпит Обща теория на правото, колко биха се справили?
- Advocate
- Драскач
- Специалност: Право
@Kristo
Като станат студенти в СУ, още на първия месец ще са чули за визираното лице.
А някои ще имат близка среща с последно, че дори повече от веднъж.
П.С. Някои може и да са чули, но едва ли ги е интересувало тогава
Като станат студенти в СУ, още на първия месец ще са чули за визираното лице.
П.С. Някои може и да са чули, но едва ли ги е интересувало тогава
Salus populi suprema lex
-
ultras_sofia
- В началото бе словото
- Специалност: право
- Адрес в галерията на СУ: dsf
айдеее мене ме приеха право задочно с бал 22.74 като минималния е 21.75 и сега ще има 3 дена яли, пили и се веселили
наздраве колеги и ще се видим на есен
Приета съм и аз. Както забелязвате и тази година има спад в баловете. Ама не да се изнервим няколко дни преди класиранията- безценно! Честито на приетите и успех на тези, които ще чакат за следващо класиране!
-
anesthesia
- В началото бе словото
- Специалност: Право
И аз съм Право - задочно! Не ми достигат 0,07 за редовно. Дали има шанс на второ или трето класиране да паднат баловете?
- yanitad
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Правоо редовно ! <3
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
О, да. Ако искаш редовно, изчакай второ класиране.anesthesia написа:И аз съм Право - задочно! Не ми достигат 0,07 за редовно. Дали има шанс на второ или трето класиране да паднат баловете?
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

Всъщност почти като при истинските хора.