Литература - темата в СУ!
Модератор: Boromir
- _kris4eto_
- В началото бе словото
Не мисля, че няма фантазия, а се опитват да ни улеснят. В СУ очаквах да е завъртяна, но беше ок. Не знам какво всички са се притеснили и се дразнят на темата... Който е зубрил, нормално е да не може да напише нищо и да се чуди как да включи това време... Но с малко повечко фантазия и знаеш ли основните проблеми и прозиведения на даден автор, не мисля, че едно тъпо заглавие може да те притесни... И наистина- защо да не дадат за времето?! Времето(за който и писател/поет да става за въпрос) е това, което моделира човека... Не виждам кое му е трудното... Но всеки си има своите виждания. Аз си мислех, че ще има много хубави оценки, но така като разбирам как реагират всички... не знам.
*Идеята е да останеш в състояние на постоянно напускане, докато винаги пристигаш.Спестява запознанства и сбогувания*
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
да, недоволните са много, може би поради лошата им подготовка...Crematory написа:Хихи...Аз съм учила Далчев повече в у-ще, поне 4-5 часа са били, но не е за тва въпросът. Винаги има доволни и недоволни и винаги двойките са около 50%.На мен ми се падна Ботев - не ме изкефи (аз исках Далчев - модерните течения са ми по-достъпни от класиците), но писах.Всички се радваха тогава - разбираем бил, хубава била темата...и накрая -52% двойкиinaccessibility написа:Падна се Далчев и мнозина бяха разочаровани от темата...
но както виждам %-тите говорят сами за себе си...
друго не мога да си обясня - как потенциални "двойкаджии" ходят да се явяват на изпит? (страничен въпрос, но май доста актуален)
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Специално за литературата - никога не е сигурно колко ще изкараш.Аз се готвих една година, писала съм теми по цял ден.Тогава си харесвах какво съм писала на изпита, макар че нямах особено много цитати, не бях прочела кьорав критик (ако има нещо, което да мразя да чета - това е литературна критика) и по принцип не ми хареса темата, а ми писаха 3.38.Имах чувството, че светът се е свършил, че няма смисъл да живея повече и бла -бла (аз съм малко крайна личност), голям рев му изревах. А накрая се оказа, че поне съм го минала изпита, за разлика от голяма част от ония, които се радваха и разправяха по телевизията колко лесна е темата...Зависи при кого ще попаднеш да те проверява. При проверките в СУ не ценят инакомислието.
Последно промяна от Crematory на 15 Юли 2006, 16:21, променено общо 1 път.
Наща квесторка сцепи..Почва да чете темата и казва:"Човекът"...и млъква..След 1 минута продължава "и времето"..И пак млъкна...Щях да колабирам докато се сети да каже цялата тема и кой е автора..Та като каза "Човекът и времето" всички автори ми минаха през главата..Хеле сети се да каже Далчев и аз вече паднах.Поне 30мин не можех да се стегна и да хвана някаква мисъл в главата ми.Далчев ми е голяма мъка.После обаче се ядосах,защото не може цяла година да се трепя и да се откажа баш накрая.И почнах да пиша,уводър не го харесах особено,тезата по-добре.Включих "Камък","Метафизически сонет","Съдба","Болница","Повест","Стаята","Вратите","Носачи на реклама","Любов","Дяволско","Молитва","Хижи" и "Старите моми".Като някои от тях ги споменах мимоходом.Написах 14 страници.Обаче не съм никак доволна.Все пак всички знаем че обемът не е определящ за оценката.Странното е,че някакви откъслечни цитати се появиха в главата ми,което ме изненада приятно.Но като цяло темата я пиах с мъка и незнам какво се е получило.
Не се реших да пиша по цитати,въпреки че ми харесаха.Но неяснотата относно критериите ме спря.А и цяла година готвя теми.Та така..Незнам какво е станало,искам само да излязат резултати.Важно е че мина и снощи с приятели се събрахме и се забавлявах,защото това исках-да мине.Е,искам и хубава оценка,ама затова има време...
Успех на всички и дано бъдем оценени както трябва.
Не се реших да пиша по цитати,въпреки че ми харесаха.Но неяснотата относно критериите ме спря.А и цяла година готвя теми.Та така..Незнам какво е станало,искам само да излязат резултати.Важно е че мина и снощи с приятели се събрахме и се забавлявах,защото това исках-да мине.Е,искам и хубава оценка,ама затова има време...
Успех на всички и дано бъдем оценени както трябва.
and than she`d say:It`s OK,I got lost on the way...but i`m a supergirl,and supergirls don`t cry!!!
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
съгласен съм - оценяването на каквото и да било литературно съчинение е субективно и винаги зависи от проверяващия/оценител, ето защо са се създали някакви до голяма степен неписани критерии на оценяване, които някои хора считат за закостенялост и архаичност, но критерии винаги са необходими...Crematory написа:Специално за литературата - никога не е сигурно колко ще изкараш.
и аз изкарах преди две години почти четворка по БЕЛ - и го приех нормално, дори се зарадвах, понеже не бях пипнал обсолютно никаква литература и нищо не бях писал като подготовка...
Съгласна съм, че що се отнася до проверка на литературно произведение всичко опира до субективизъм. Но поне за темата са зададени някакво критерии за оценка, докато за есето с цитатите никой нищо не казва как се оценява.inaccessibility написа:съгласен съм - оценяването на каквото и да било литературно съчинение е субективно и винаги зависи от проверяващия/оценител, ето защо са се създали някакви до голяма степен неписани критерии на оценяване, които някои хора считат за закостенялост и архаичност, но критерии винаги са необходими...Crematory написа:Специално за литературата - никога не е сигурно колко ще изкараш.
и аз изкарах преди две години почти четворка по БЕЛ - и го приех нормално, дори се зарадвах, понеже не бях пипнал обсолютно никаква литература и нищо не бях писал като подготовка...
Лично аз можех да напиша тема за двама автори - Ботев и Далчев, но темата формолирана по този начин просто ме ограничи и избрах есето.
А що се отнася до двоиките в проценти, то тази година ще бъдат много => бала ще падне драстично. В моята зала имаше 50 човека, които, когато чуха темата едвам не се разреваха и всички се втурнаха да пишат есе. На втория час излезнах да пуша и имах възможността да видя няколко човека до каде са стигнали и какво са написали - 1 страница, страница и половина и всичките за есето. След не повече от половин час масово започнаха да предават. Към 10 часа имаше не повече от 15 човека, а в 12 - 5 човека.
Колкото повече, толкова повече - каза Мечо Пух.
- jantex
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Именно де,именно! Предметите са непреходни във времето за разлика от човешкия живот.явор написа: Според мен нещо за предметите щеше да обхване цялото творчество, а не за времето.
Иначе Далчев се изучава 2 дни по 2 учебни часа = 4 уч. часа (редовни часове)
+ЗИП
+52 часа Философия в 11 клас
The only thing Columbus discovered was that he was lost!
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
Не, просто не го свързах веднега с темата за литературата... иначе границата между литература и философия е много малка...papura написа:Защото според едно философско течение предметите притежават душа, а според цялата философия са неминуема чст от битиетоinaccessibility написа:защо философия?jantex написа: +52 часа Философия в 11 клас
А според друга теория - всичко е вечно и преходно едновременно
Ако човек прояви фантазия може даже и Нютон да вклиючи - нищо в природата не се губи, само се трансформира от една енергия в другаinaccessibility написа:Не, просто не го свързах веднега с темата за литературата... иначе границата между литература и философия е много малка...papura написа:Защото според едно философско течение предметите притежават душа, а според цялата философия са неминуема чст от битиетоinaccessibility написа:защо философия?jantex написа: +52 часа Философия в 11 клас
А според друга теория - всичко е вечно и преходно едновременно
Колкото повече, толкова повече - каза Мечо Пух.
- jantex
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Aми защото ни разцепваха яко по философия в 11 клас и ни съдираха дупетата от учене и после ми беше много лесно да разбера поезията на Далчев. А и нали го наричат "поетът философ" и "философът поет". А пък и екзистенциализмът заема голямо място в образованието по Философия, както и в поезията на Далчев.inaccessibility написа:защо философия?jantex написа: +52 часа Философия в 11 клас
Последно промяна от jantex на 15 Юли 2006, 18:18, променено общо 1 път.
The only thing Columbus discovered was that he was lost!
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
Столичен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията"