Кой ще се явява на руски - 26 юли?

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Знаете ли руски език?

да
20
31%
не
31
48%
малко/разбирам го
13
20%

Общо гласове: 64

Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Кой ще се явява на руски - 26 юли?

Мнение от inaccessibility »

Интересно ми е има ли някой из форума, който ще се явява на изпита по руски език. Миналата година никак не бяхме малко...
d1nk0
В началото бе словото

Мнение от d1nk0 »

аз ще се явявам и още няколко съученици :lol:

ха-ха-ха само двамата ли сме от форума е :D :D :D
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

явно сме трима :lol: :lol: :lol:

ми какво правя аз - чета, превеждам, говоря на руски, пиша някои текстове... нямам конкретни учебници, но имам доста литература на руски език, но интернет ми служи повече в тази връзка - има колкото щеш възможности за самоподготовка - стига да има човек време, възможност и най-вече желание :wink:
Аватар
Nusha
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Nusha »

Привет!
И аз съм с вас! Знаете ли какви теми за съчинение са се падали? И виждам, че някои използват интернет за подготовка... Кажете някой link, а? :roll: Моля ви!!!
Ако може да полюбопитствам... за кои спесиалности кандидатствате? :oops:
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Nusha написа:Привет!
И аз съм с вас! Знаете ли какви теми за съчинение са се падали? И виждам, че някои използват интернет за подготовка... Кажете някой link, а? :roll: Моля ви!!!
Ако може да полюбопитствам... за кои спесиалности кандидатствате? :oops:
Още един! Браво - расте броят ни! :lol:
Не си спомням каква тема се падна миналата и по-миналата, макар че бях на изпитите :oops: . Просто всичко мина доста гладко на самите изпити... Иначе изпитите не са трудни за тези, които поне малко владеят нормите на руския език.
А по втория въпрос - правя така - взимам някаква статия, която ме интересува и започвам да я превеждам на български език, без значение откъде. Комуникирам с руснаци и това много ми помага. Въобще използвам руски език ежедневно - предимно в Интернет. Затова почти всякакъв сайт ще Ви свърши работа, но бихме могли да откриете и някакви образователни - редполагам има.
А за специалностите - точно 11 на брой са само с руски език. :wink:
Аватар
Nusha
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Nusha »

Ти явно си много вещ вече в тази област :wink: Можеш ли да ми кажеш как се оценява изпита? Колко точки за каква оценка... приблизително поне.... :shock:
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Nusha написа:Ти явно си много вещ вече в тази област :wink: Можеш ли да ми кажеш как се оценява изпита? Колко точки за каква оценка... приблизително поне.... :shock:
"Вещ" е силно казано, но някои неща знам :wink:

Обаче не знам каква е съпостваката между точки и оценки - оценителите си имат за това една табличка, но нея май не са я публикували никъде... поне не съм я срещал, пък може да се счита за секретна информация, макар че малко логика има в това...

Иначе както и вие може би знаете, изпитът се състои от четири части: Диктовка, Комплексен езиков тест, Превод от руски на български език и Съчинение. За всяка част имат определени максимални точки, като при някои може да се присъдят допълнителни. Подробности може да се прочетат ТУК

Успех, само след 10 дни! :lol:
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Антон Петров написа:Мисля че освен изброените,изпитът включва и превод от български на русский,който е по-труден(поне според мен).
да, включва и такъв превод, но това не е цял текст, а няколко изречения... този превод влиза към един от основните четири задачи, но не помня към коя точно...

да, този превод се счита за един от най-сложните, но пък изреченията са доста опростени, за да бъде по-лесно превеждането... но винаги е възможно да се сбърка употребата на някоя дума, като се замени със синоним или при самата форма на изречението (използване на предлог и т.н.)...

така че до голяма степен зависи и от късмета какво точно ще се падне :?
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

да, добри са и двата сайта, но диктовките, които са дадени, са само за владеещите руски език, като роден език... направих няколко и в тях забелязах, че се съдържат думи от не съвременния книжовен език, т.е. от литературата...

всъщност диктовките по руски на изпита са доста по-лесни именно от тази гледна точка - те са от съвременен руски автор, който употребява предимно съвременните форми на руския език...
Аватар
Nusha
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Nusha »

Людиии!
Кажете някакви теми за съчинение, че се изчерпах... Умоляю вас!! :)
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”