[КСК 2012] Кандидати за Право

Архив от КСК 2012-2013. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Заключено
thescarface
В началото бе словото

Re: [КСК 2012] Кандидати за Право

Мнение от thescarface »

alminatora написа:
Аз съм с 27.93 :lol:
Добър си,браво! Моят е 25.50 :)
SAB-f
В началото бе словото

Мнение от SAB-f »

Здравейте, отново. seduction, мисля, че няма какво да съжаляваш, че си право задочно, поне имаш майка навътре в нещата. Аз също писах право задочно, защото съм за второ висше. Само че балът ми е 26.01, момиче съм и се надявам на 2-ро и 3-то класиране. Да се надявам ли според вас? Моля ви някой да ми обясни при сегашните абитуриенти как се взима матурата по литература като балообразуваща и задължително ли се включва в бала? До колкото знам матурата сега е задължителна по БЕЛ,но реших все пак да попитам. Ако примерно някой има 5.30, 5,30 ли му взимат за балообразуващ или 5.00?
kristiyanCHO
В началото бе словото
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Мнение от kristiyanCHO »

Ако си държала матура, независимо по какъв предмет, за балообразуваща оценка се взема тази от матурата, а не от дипломата!!
SAB-f
В началото бе словото

Мнение от SAB-f »

Не не съм държала, защото завърших 2007 г., при мен се взима оценката от ЗП. Но се интересувам как се образува балът при хората, които завършиха сега, което е важно за крайния резултат от балообразуването при тях.
kristiyanCHO
В началото бе словото
Специалност: Компютърни науки

Мнение от kristiyanCHO »

2*Изпит по история+1*изпит по БЕЛ+матура по БЕЛ+оценка по история от дипломата(ако са държали матура се взема тя)
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

Скъпи съфорумци, проявете още малко търпение и разберете, че личния висок бал на някои кандидати далеч не означава висок бал като цяло... Ще ви дам пример с мен. Миналата година изкарах 5.13 по литература и 4.25 по история. На матурата по БЕЛ имам 5.89, а средната ми оценка от историята в училище е 6.00. Балът ми беше 25.52. На трето класиране балът за задочно момичета падна до 25.92. Това означава, че ако по история имах с 25 стотни повече, тоест 4.50, щях да вляза на трето класиране задочно. Сега обаче ако потърсите миналогодишния минимален бал ще ви покаже по-голямо число, ако някой го интересува мога да обясня защо.
Всичко това изписах, за да ви покажа, че баловете са нещо, което човек не може да предвиди. Надали като сте тръгнал да кандидатствате, особено момичетата, сте си представяли, че ще влезете с оценки като моите миналогодишни примерно. И наистина каквото било, било. Оценките вече са факт. От толкова мислене няма да се променят. Просто не губете надежда и пак казвам за пореден път, ако наистина, ама наистина, на 100 процента искате да учите право и тази година не ви приемат изчакайте следващата и наново пак. Няма нищо страшно. Аз влязох Културология с идеята да се преместя. Това беше хрумване на нашите, аз знаех, че едно ново кандидатстване е много по-добрия вариант, но какво да правиш родителите... винаги си мислят, че мислейки ни доброто, ни насочват към по-добрият избор, но всъщност не е точно така... Та, да, малко се отклоних. В Културологията общия ми успех от двата семестъра е 5.40. Но си кандидатствах и наново и резултатът е налице- БЕЛ-4.50, История-5.63. Така че ето няма невъзможни неща, стига човек да иска нещо истински и най-вече да вярва, че може да го постигне!:)
Kailn.Georgiev
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Kailn.Georgiev »

MidwinterSun написа:Когато учиш задочно, посещаваш лекции две пълни седмици в началото на всеки семестър и после ходиш директно на изпити. Учебният план се различава от този на редовна форма на обучение - задочниците учат 6 години. Не, дипломата не е различна. Да, няма задължителни упражнения, но това не пречи на някои задочници да посещават упражненията на редовните студенти.
Благодаря. А може ли ако ти хрумне, примерно третата година, че искаш редовно, да се прехвърлиш редовно и да продължиш от същата (трета) година?
Kristo написа:Но за задочниците - мисля, че могат да ползват студентски намаления за карти за транспорт, намаление по музеи, зоопаркове, най-малкото защото има студ. книжки. Но нямаха право на общежития, доколкото знам, защото семестрите им са по 2-3 седмици. Не съм сигурен дали участват за стипендии.

За техните изпити знам, че могат да се явят на 2 различни дати за всеки задължителен - едната май е с редовните. Разликата е към 2-3 месеца и реално всички взимат 2 изпита на сесия и оставят 1 за редовната сесия и за 2 месеца го научават перфектно. Обаче избираемите им - трябва да се явяват с редовните, но не съм много сигурен.
Какво ще рече (простете за невежеството) "избираемите" :oops: ? И при задочниците ли има някакъв предмет, който е по избор ? И между какво и какво се избира?
Kristo написа:Ам освен това което споменах - няма да имате и спорт, също така за изпитите няма да имате инфо от други групи, как минават, защото вие ще ги минавате първи. И винаги ще сте в отделна дата, предполагам и ще имате стрикноопределени изпитващи.

Но няма да ви отчайвам от сега с една велика мисъл на Дачев (преподавател във ЮФ, който аз много уважавам)
Има и устни и писмени изпити нали ? И каква е тази мисъл, че ми стана интересно :P ?

Благодаря. :D
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Избираеми - предмети които не си длъжен да държиш изпит, но според схемата на специалността има 3 специализации - Публ. админ., Правораздаване и Междунар. право. Всяка от тях има около 20-30 избираеми (често се повтарят) - и всеки студент трябва да има една от специализациите. Получаваш я ако си взел 10 от избираемите в нейния списък (на теория ако вземеш 10 важащи и за трите, получаваш и трите специализации). Затова избираемите са някак задължителни за взимане, но човек сам определя кои и колко. В началото почти няма международни, но после слагат по 3-4 на сесия. А първите няколко важат и за трите групи. Избираемите са предмети като Философия на правото, Права на човека, Криминология (Криминалистиката е задължителна бтв), Поземлено право, Устройство на територията, Нотариат, Международно космическо право, Международно наказателно, Парламентарно право, Банково право и т.н.

А колкото до изпитите:
1/ устни - теглиш си 2 въпроса, сядаш на маса и пишеш малко по тях и като ти дойде реда говориш
2/ писмени - целия курс сте, професорът казва дадена тема или теми и развивате въпросите
3/ тест - просто ви дават тестове и решавате
4/ казуси - дават ви казус и трябва да отговорите на въпроси към него

Най-якия изпит е - дават ви писмен, тест и казус в 2-3 стр. и ако съберете точки отивате на устния. Но това е само ако решат да ви гаврят.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
R-evolution
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от R-evolution »

А можеш ли да се прехвърлиш от задочна форма в редовна и какви са условията?
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Да, мисля, че има изискване от 5,50 успех от предната година. И ако ще го правите, потърсете по-назад из темата, съветите ми как да изберете в коя група да сте. Ще ви е полезно.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
SAB-f
В началото бе словото

Мнение от SAB-f »

seduction, аз потърсих, но никъде не намерих реално минималния бал от миналата година за задочно право жени, намерих само в един форум това, което ти казваш - 25,92. Къде мога да видя друг вариант на минималния бал, който ти каза, че има? Благодаря за съветите, но при мен ситуацията е малко по-друга, не съм набор 93. Вярно е все пак, че оценките са факт.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Прехвърлянето от една форма на обучение в друга може да се случи най-късно след втори курс.
За повече информация - разтърсете се в сайта на университета, прочетете си необходимите правилници. Ако ще ставате юристи, трябва да свиквате отсега да четете.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

SAB-f написа:seduction, аз потърсих, но никъде не намерих реално минималния бал от миналата година за задочно право жени, намерих само в един форум това, което ти казваш - 25,92. Къде мога да видя друг вариант на минималния бал, който ти каза, че има? Благодаря за съветите, но при мен ситуацията е малко по-друга, не съм набор 93. Вярно е все пак, че оценките са факт.

И аз не съм 93. 92 съм. Казвам ти, че беше паднал до 25.92, но това никъде не го пише...

Какво толкова те притеснява теб?
SAB-f
В началото бе словото

Мнение от SAB-f »

Притеснява ме единствено дали ще ми стигне бала и просто попитах за мнение. Наясно съм, че никой не може да ми каже със сигурност. Разбрах, че си '92, просто казвам, че ако съобщението ти е било насочено към мен, няма никаква опасност да запиша някаква друга специалност, за да се прехвърля.
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

SAB-f написа:Притеснява ме единствено дали ще ми стигне бала и просто попитах за мнение. Наясно съм, че никой не може да ми каже със сигурност. Разбрах, че си '92, просто казвам, че ако съобщението ти е било насочено към мен, няма никаква опасност да запиша някаква друга специалност, за да се прехвърля.

Не, казах го без конкретен адресат:)

успех ти желая на теб и на всички останали

п.с-искам да помоля някой ако може да разясни какво се учи в първи курс, съответно първи и втори семестър и освен това вярно ли е, че тези, които учат задочно не могат да участват в летните бригади в САЩ.
И още едно питане-задочната форма изисква ли това съответния кандидат студент да работи нещо/дори да не е по специалността?/

а, да- сега като отида да се запиша каква беше процедурата освен 4 снимки и комплекта документи-студентска книжка, карта и прочие. Кога се плащаше таксата и за право задочно в какъв размер е? Мерси предварително :cheers:
Заключено

Обратно към “КСК 2012-2013”