Литература - темата в СУ!

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
Lina
В началото бе словото

Далчев и вещите

Мнение от Lina »

Доволна и усмихната!
Здравейте на всички и успех при проверката на работите ви!
Днес за финал, излизайки от Ректората ми поднесоха промоционален освежаващ дан-ъп... Атанас Далчев е сложен и противоречив поет... но ми харесва! Като кандидат-студент - ВЕТЕРАН съм щастлива, че развих темата добре!
Аватар
iliyan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от iliyan »

Ааа с тея данъпи колко весело беше вчера. Значи даваха пред НДК-то. Сутринта, на обяд и вечерта минах и трите пъти ми дадоха :P :P :P :P :P
Аватар
man4ester
В началото бе словото

Мнение от man4ester »

доста груба тема, миналата година добре минахме!
Шуми Марица
окървавена,
плаче вдовица
люто ранена.

Изображение
hypo
В началото бе словото

Мнение от hypo »

Някой от вас разбра ли какви са изискванията на шефчетата от СУ.От рода кои произведения е добре да се анализират,на какво трябва да се наблегне,с кои автори е удачно да се направи съпоставка и т.н...Вчера нещо са се обяснявали по телевизора,но аз през тва време крещях от кеф на 1 приятел по телефона :D
Аватар
jantex
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от jantex »

Потресен съм и аз от липсата на каквато и да е фантазия при подбора на темите!

Тая идиотска тема "Човекът и времето" може да я лепнат към всеки един автор и тя да стои като кръпка точно както стои на Далчев!

Далчев много го обичам като поет, друг е въпросът, че бих се поизморил да разсъждавам върху него...нооооо тази темааа... Нямам думи! Можеше поне да е нещо за екзистенциалния избор, за паралелния свят на лирическия герой, за цвета на къщата или какви точно гащи си е простирал героя в задния си двор!!! Но това...това е подигравка с Далчев и с кандидат-студентите!

Който е писал по втория вариант..БРАВО! Имате шанс наистина за оценки от 2 до 6... И наистина не може да предполагате какво ще изкарате...Знам го от опит...

А сега...приятно тръшкане пред компа да следите за оценки...Щото доста ще ви поизмъчат и с това от ...бързия СУ...
По-лесна тема за Далчев идва ли има. Тази може да обхване всичките му произведения и дава много,ама много шанс за лично творчество :wink:

"Можеше поне да е нещо за екзистенциалния избор" - ами именно де!!!
Човекът осъзнава своята преходност във времето (своят преходен живот),което пък го води до разсъждаване върху екзистенциални дилеми... :wink:

може би съм тъпа но аз прилика не намирам м/у ботев и далчев пак гъза да си садеря от сравняване на текстовете им
Прилика в текстовете и при цитатите колкото и каквато искаш... :wink:
Пр.: почти всеки един автор има стихотворение на има "молитва" => евентулано сравнение м/у "Моята молитва"(Ботев) и "Молитва"(Далчев)...

А това изречение...
Далчевият човек живее, за да умре и постигне лична свобода и бягство от неприветливото време и свят, в които живее.
...само по себе си е съвършено неточно 8)
The only thing Columbus discovered was that he was lost!
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

jantex написа:По-лесна тема за Далчев идва ли има. Тази може да обхване всичките му произведения и дава много,ама много шанс за лично творчество :wink:
Според мен нещо за предметите щеше да обхване цялото творчество, а не за времето. :?
hypo
В началото бе словото

Мнение от hypo »

Не виждам кво толкова му се кахърите на тва време.Тази тема дава много добра възможност да се прецени кой е зубрил като келеш и кой има по-разчупено мислене ,както и способност да изгражда целенасочен текст,свързан с малко по-нестандартната тема.Аз не съм срещал анализи върху Далчев,ориентирани към времето,но за смета на това се сетих за някои цитати свързани точно с времето- Стаята,Дяволско,Повест...А пък и като човекът е замесен в цялата игра,имаш сигурна опора,в слчай че започнеш да се отклоняваш повечко от темата!
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

Ами попринцип, за да не стимулират толкова назубрянето, можеха да дадат по завъртяна тема върху основен въпрос, защото аз лично си имам анализи и там темата за времето не присъства, което я прави "малко странична". Сега не ми е тук учебника, за да видя дали там пише нещо за него= :roll:
Аватар
Juja
От дъжд на вятър

Мнение от Juja »

явор на теб темата за времето и човека ако ти се струва странична не знам коя е основнта за теб :?: проблемът за времето и личността е централен, друг е въпросът че трябваше да се разгледа и проблема за страданието и самотата на човека но ти си знаеш :lol:
LiVe FaSt, DiE PrEtTy !!!
LastRonin
В началото бе словото

Мнение от LastRonin »

Според мен "Повест" бе стихотворението на което най-много трябва да се наблегне когато става въпрос за човека и времето.

Вие какво по точно писахте ?
Shmoriano
В началото бе словото

Мнение от Shmoriano »

iliyan написа:Ааа с тея данъпи колко весело беше вчера. Значи даваха пред НДК-то. Сутринта, на обяд и вечерта минах и трите пъти ми дадоха :P :P :P :P :P
ЕЕЕХ, това авантата е голяма работа...
Веселба до дупка и кило Стралджанска мускатова
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Мнение от inaccessibility »

Падна се Далчев и мнозина бяха разочаровани от темата - било много "модернистично" - за пръв път в изпит по БЕЛ в СУ, че би било по-добре да се падне някой класик, че Далчев се изучава само в два учебни часа в училище и т.н.... Има резон в тези забележки...

Но ако се беше паднал примерно Ботев - реакциите предполагам, щяха да бъдат същите, само че с противополжни аргументи - било изтъркано и клиширано, от толкова много информация, която е дори противоречива, никой не знае как да се интерпретира и т.н...

В многото недоволство и от това, което видях по телевизията, ми се струва, че голям брой от кандидати реално са зле или въобще неподготвени!... Да видим какви ще са резултатите и колко от оценките ще са слаби...
blajev1987
В началото бе словото

Мнение от blajev1987 »

Ами аз писах за Повест,Стаята,Къщата,Болница,Дяволско,Книгите,Камък,Молитва.В началто споменах,че Далчев е важна част от естетическия прелом в българската литература през 20-те години на ХХ век,че изпълва своятя поезия с образите на ежедневни предмети като часовника,огледалото,прозореца,вратите,книгите и че именно в тях открива поетически значимото.Чрез техните образи той разкрива човека като преходно същество,което просто брои отлитащите мигове на своето съществуване.Наблегнах на това,че в поезията на Далчев времето не тече,а изтича,отмервайки миговете до края на човешкия живот.В първата част на темата писах,че човекът в Далчевата поезия е самотен,единствените му спътници са неумолимо минаващите години,че неговият живот е хронологически отрязък между раждането и умирането.Споменах,че в лириката на поета са характерни затворените пространства,чрез които Далчев внушава,че дори в тях човек не може да намери спасение от течащото време.Писах за образа на часовника,който е символ на неумолимия ход на времето.Вмъкнах съпоставка с Дебелянов и написах малко и за диаболизма.После писах,че в края на творческия си път Далчев спира да се измъчва от своите трагични философски прозрения и търси непосредствената близост с живота,неговата простота("Молитва").Осъзнава,че не трябва да допуснем времето да изтече между пръстите ни като пясък,а да се насладим на всеки миг от него и именно това е неговият призив към всички нас.Абе общо взето доволно,ама много малко написах-6 странички :( ама си ми е подредено и не съм разтягал локуми,така че се надявам на 4.5.ДАЙ БОЖЕ :roll:
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

inaccessibility написа:Падна се Далчев и мнозина бяха разочаровани от темата...
Хихи...Аз съм учила Далчев повече в у-ще, поне 4-5 часа са били, но не е за тва въпросът. Винаги има доволни и недоволни и винаги двойките са около 50%.На мен ми се падна Ботев - не ме изкефи (аз исках Далчев - модерните течения са ми по-достъпни от класиците), но писах.Всички се радваха тогава - разбираем бил, хубава била темата...и накрая -52% двойки :lol:
Аватар
Joyride
Пишеща машина

Мнение от Joyride »

сега ще има по-голям % двойки със сигурност . . 60% ,може и повече. Далчев изби рибата :lol:

А някой разбра ли контролните теми? аз разбрах само за едната - "човекът и нещо си в творчеството на Вазов"
The sun is gonna keep on shining.On brighter days,on the horizon.My love for you will always keep on rising
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”