Литература - темата в СУ!
Модератор: Boromir
Далчев и вещите
Доволна и усмихната!
Здравейте на всички и успех при проверката на работите ви!
Днес за финал, излизайки от Ректората ми поднесоха промоционален освежаващ дан-ъп... Атанас Далчев е сложен и противоречив поет... но ми харесва! Като кандидат-студент - ВЕТЕРАН съм щастлива, че развих темата добре!
Здравейте на всички и успех при проверката на работите ви!
Днес за финал, излизайки от Ректората ми поднесоха промоционален освежаващ дан-ъп... Атанас Далчев е сложен и противоречив поет... но ми харесва! Като кандидат-студент - ВЕТЕРАН съм щастлива, че развих темата добре!
Някой от вас разбра ли какви са изискванията на шефчетата от СУ.От рода кои произведения е добре да се анализират,на какво трябва да се наблегне,с кои автори е удачно да се направи съпоставка и т.н...Вчера нещо са се обяснявали по телевизора,но аз през тва време крещях от кеф на 1 приятел по телефона 
- jantex
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
По-лесна тема за Далчев идва ли има. Тази може да обхване всичките му произведения и дава много,ама много шанс за лично творчествоПотресен съм и аз от липсата на каквато и да е фантазия при подбора на темите!
Тая идиотска тема "Човекът и времето" може да я лепнат към всеки един автор и тя да стои като кръпка точно както стои на Далчев!
Далчев много го обичам като поет, друг е въпросът, че бих се поизморил да разсъждавам върху него...нооооо тази темааа... Нямам думи! Можеше поне да е нещо за екзистенциалния избор, за паралелния свят на лирическия герой, за цвета на къщата или какви точно гащи си е простирал героя в задния си двор!!! Но това...това е подигравка с Далчев и с кандидат-студентите!
Който е писал по втория вариант..БРАВО! Имате шанс наистина за оценки от 2 до 6... И наистина не може да предполагате какво ще изкарате...Знам го от опит...
А сега...приятно тръшкане пред компа да следите за оценки...Щото доста ще ви поизмъчат и с това от ...бързия СУ...
"Можеше поне да е нещо за екзистенциалния избор" - ами именно де!!!
Човекът осъзнава своята преходност във времето (своят преходен живот),което пък го води до разсъждаване върху екзистенциални дилеми...
Прилика в текстовете и при цитатите колкото и каквато искаш...може би съм тъпа но аз прилика не намирам м/у ботев и далчев пак гъза да си садеря от сравняване на текстовете им
Пр.: почти всеки един автор има стихотворение на има "молитва" => евентулано сравнение м/у "Моята молитва"(Ботев) и "Молитва"(Далчев)...
А това изречение...
...само по себе си е съвършено неточноДалчевият човек живее, за да умре и постигне лична свобода и бягство от неприветливото време и свят, в които живее.
The only thing Columbus discovered was that he was lost!
Не виждам кво толкова му се кахърите на тва време.Тази тема дава много добра възможност да се прецени кой е зубрил като келеш и кой има по-разчупено мислене ,както и способност да изгражда целенасочен текст,свързан с малко по-нестандартната тема.Аз не съм срещал анализи върху Далчев,ориентирани към времето,но за смета на това се сетих за някои цитати свързани точно с времето- Стаята,Дяволско,Повест...А пък и като човекът е замесен в цялата игра,имаш сигурна опора,в слчай че започнеш да се отклоняваш повечко от темата!
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
Падна се Далчев и мнозина бяха разочаровани от темата - било много "модернистично" - за пръв път в изпит по БЕЛ в СУ, че би било по-добре да се падне някой класик, че Далчев се изучава само в два учебни часа в училище и т.н.... Има резон в тези забележки...
Но ако се беше паднал примерно Ботев - реакциите предполагам, щяха да бъдат същите, само че с противополжни аргументи - било изтъркано и клиширано, от толкова много информация, която е дори противоречива, никой не знае как да се интерпретира и т.н...
В многото недоволство и от това, което видях по телевизията, ми се струва, че голям брой от кандидати реално са зле или въобще неподготвени!... Да видим какви ще са резултатите и колко от оценките ще са слаби...
Но ако се беше паднал примерно Ботев - реакциите предполагам, щяха да бъдат същите, само че с противополжни аргументи - било изтъркано и клиширано, от толкова много информация, която е дори противоречива, никой не знае как да се интерпретира и т.н...
В многото недоволство и от това, което видях по телевизията, ми се струва, че голям брой от кандидати реално са зле или въобще неподготвени!... Да видим какви ще са резултатите и колко от оценките ще са слаби...
-
blajev1987
- В началото бе словото
Ами аз писах за Повест,Стаята,Къщата,Болница,Дяволско,Книгите,Камък,Молитва.В началто споменах,че Далчев е важна част от естетическия прелом в българската литература през 20-те години на ХХ век,че изпълва своятя поезия с образите на ежедневни предмети като часовника,огледалото,прозореца,вратите,книгите и че именно в тях открива поетически значимото.Чрез техните образи той разкрива човека като преходно същество,което просто брои отлитащите мигове на своето съществуване.Наблегнах на това,че в поезията на Далчев времето не тече,а изтича,отмервайки миговете до края на човешкия живот.В първата част на темата писах,че човекът в Далчевата поезия е самотен,единствените му спътници са неумолимо минаващите години,че неговият живот е хронологически отрязък между раждането и умирането.Споменах,че в лириката на поета са характерни затворените пространства,чрез които Далчев внушава,че дори в тях човек не може да намери спасение от течащото време.Писах за образа на часовника,който е символ на неумолимия ход на времето.Вмъкнах съпоставка с Дебелянов и написах малко и за диаболизма.После писах,че в края на творческия си път Далчев спира да се измъчва от своите трагични философски прозрения и търси непосредствената близост с живота,неговата простота("Молитва").Осъзнава,че не трябва да допуснем времето да изтече между пръстите ни като пясък,а да се насладим на всеки миг от него и именно това е неговият призив към всички нас.Абе общо взето доволно,ама много малко написах-6 странички
ама си ми е подредено и не съм разтягал локуми,така че се надявам на 4.5.ДАЙ БОЖЕ 
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Хихи...Аз съм учила Далчев повече в у-ще, поне 4-5 часа са били, но не е за тва въпросът. Винаги има доволни и недоволни и винаги двойките са около 50%.На мен ми се падна Ботев - не ме изкефи (аз исках Далчев - модерните течения са ми по-достъпни от класиците), но писах.Всички се радваха тогава - разбираем бил, хубава била темата...и накрая -52% двойкиinaccessibility написа:Падна се Далчев и мнозина бяха разочаровани от темата...
- Joyride
- Пишеща машина
сега ще има по-голям % двойки със сигурност . . 60% ,може и повече. Далчев изби рибата
А някой разбра ли контролните теми? аз разбрах само за едната - "човекът и нещо си в творчеството на Вазов"
А някой разбра ли контролните теми? аз разбрах само за едната - "човекът и нещо си в творчеството на Вазов"
The sun is gonna keep on shining.On brighter days,on the horizon.My love for you will always keep on rising