[КСК 2012] БЕЛ

Архив от КСК 2012-2013. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Заключено
nevermorebs
В началото бе словото

Re: [КСК 2012] БЕЛ

Мнение от nevermorebs »

Отиваш на изпит , а не знаеш формата... Не се заяждам просто то си го пише-> Изпитна задача 1
Създаване на самостоятелен аргументативен текст по проблем, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература. Проблемът е предварително зададен във формулировката на задачата.
Пример: "История и избор в романа "Тютюн" от Димитър Димов"

Изпитна задача 2
Създаване на самостоятелен аргументативен текст в избрана от кандидат-студента жанрова форма, в който да се интерпретира проблематика, зададена чрез цитати от включените в изпитната програма литературни произведения. Проблемът трябва да бъде изведен и формулиран от кандидат-студента.

Не мисля ,че по първата задача кандидатстудентът може да пише литературно есе. Сигурно тук ти е проблемът :)
Аватар
joutsenlaulu
От дъжд на вятър
Специалност: istoria

Мнение от joutsenlaulu »

Литературно - интерпретативно съчинение
Аватар
Christopher
Пишете, о, братя
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: втори

Мнение от Christopher »

Psychoma? написа:m.g., аз също четох Валери Стефанов и Тончо Жечев и се позовавах на мненията им, като основно на Стефанов. От тях до голяма степен овладях именно този литературен език и термините, които мислех, че се очакват от нас. Е, явно не било това... Убеждавам се вече, че явно проверяващите търсят един вид оригиналност и собствено мислене, които според мен също не са липсвали в работата ми, но може би повлияването от авторитети да не им допада като един вид плагиатство. Спирам да се оплаквам, реших вече за себе си ако не за друго да отида до университета, пожелавам успех на всички кандидатстващи и силно се надявам да станем колеги ^^
P. s. Може да ми е глупав въпроса, но под каква форма трябваше да се пише върху темата за Яворов, защото некомпетентните ни лектори така и не можаха да обяснят? Аз писах литературно есе, дори най-смело си започнах с реторичен въпрос :D Възможно ли е това да е грешка, отнемаща много точки?
Ами, нищо чудно Валери Стефанов да ти е проверил работата и да не е бил особено доволен от това как си изразила тезата му или пък да не му допада, че си помагаш с неговото мнение, а не с твое лично. :wink:
Public relations and Advertising..
alminatora
В началото бе словото
Специалност: Право
Курс: кандидат-студент

Мнение от alminatora »

Psychoma? написа: P. s. Може да ми е глупав въпроса, но под каква форма трябваше да се пише върху темата за Яворов, защото некомпетентните ни лектори така и не можаха да обяснят?
Интерпретативно съчинение.

И да, безсмислено е да използваш тезите на критиците, защото като нищо могат да ти проверят работата :) Можеш да използваш, но например на д-р Кръстев, Боян Пенев и прочее, но е малко тъпо на такива, които са живи, ще ти проверяват работата и им е пределно ясно какво са имали предвид с дадено изречение, могат лесно да те оборят, ако сбъркаш, и освен това така по-скоро демонстрираш умение да наизустяваш литературна критика, отколкото да мислиш и да разсъждаваш самостоятелно.

Аз например на областното на олимпиадата по БЕЛ без проблем си използвах цитати от В. Стефанов (и вероятно това ме класира на национално), но по-нататък не съм си го позволявал именно поради причините, изтъкнати по-горе.
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

castaway_ написа:Като чета, доста сте тези с високите оценки по БЕЛ. Някой от вас да е за БГ филология? (с изключение на Acapella, за нея знам вече :D )
Аз. Имам 26.72 бал, трябва да стигне като за мъж. ^.^
Я драснете по едно лично, който е за българска на първо желание. :=)
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
Bishop
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Bishop »

Чудя се дали 25.94 е прекалено нисък бал като за момче.. Миналата година минималният на трето класиране е бил 19, но тогава не е можело да се кандидатства с матури.
Nemalp
Да живей словото
Специалност: Публична администрация
Курс: първи

Мнение от Nemalp »

Бишъп, мисля, че си добре : ) ! Аз съм с петица на матурата и съм с две единици по-надолу от теб, така че мисля, че може да си спокоен, не виждам от къде ще ги избият тези две единици останалите : ) !
Аватар
Bishop
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Bishop »

Nemalp написа:Бишъп, мисля, че си добре : ) ! Аз съм с петица на матурата и съм с две единици по-надолу от теб, така че мисля, че може да си спокоен, не виждам от къде ще ги избият тези две единици останалите : ) !
Мерси, но нищо не се знае.
alminatora
В началото бе словото

Мнение от alminatora »

То и да се кандидатства с матури, балът от матурата при почти всички положения ще е по-нисък, отколкото този от изпита :D
m.g.
В началото бе словото

Мнение от m.g. »

Не мисля, че точно Валери Стефанов е проверявал час от работите.. Просто рангът му е твърде висок, за да се занимава с тези неща.
Аз съм обнадеждена, защото в целия форум май само аз искам Славянска филология, а и оценката от предварителния ми е достатъчно добра, но не е там въпроса. Не се оправдавам по някакъв начин- не бях достатъчно подготвена, но просто ми е много интересно как може да има такава разлика от първата и втората сесия, при положение, че бях сигурна, че съм се представила по-добре. Ще си видя работата и ще споделя впечатленията си. Може и да съм в много голяма грешка относно моето "произведение".
queen.sani
В началото бе словото

Мнение от queen.sani »

Аз разбрах, че можем да си ги видим на 31 юли или на 1-2 август.
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

Искам да попитам момичето, което каза, че знае Яворов идеално, а е получило ниска оценка от София ли е?

Аз не искам да заемам ничия позиция. Проверяването е субективно. Това е факт, който не бива да бъде отричан. Има ли човек-има и субективизъм. В този ред на мисли, който не го кефи има пълната свобода да кандидатства в останалите вузове в страната, които са ориентирани към тестова форма. Но съм сигурна, че и тогава ще има недоволни.
Другото, което е- животът не винаги е справедлив. Някои от вас казват-отидох без подготовка и солидни знания и изкарах добра оценка". И в една такава ситуация се радвате, заради късмета си и не се замисляте-честно ли е, не е ли честно спрямо други, които са положили усилия, но пък не са случили на проверяващи примерно. Но нормално, хората отварят уста, когато са ощетени, но никога, когато им е дадено в повече.
Глупаво е да се захващате за сградата, тоалетните и прочие. Това е положението. Ако може някой да извади от собствения си джоб пари и да финансира едно обновяване на базата- моите адмирации, но в противен случай, да се захващате за подобни неща- е просто смешно.
Хубава е поговорката, че труднодостижимия плод е най-кисел. Който не успее да влезе тази година каквото си е наумил да си стяга дупето и догодина с малко повечко усилия и хъс да постигне целите си. :)
elinkabs
В началото бе словото

Мнение от elinkabs »

Хора престанете да се жалвате! Това са ви оценките и те не подлежат на оспорване.Литературата не е точна наука.Това е вероятно най-субективният изпит.Факт е ,че проверяващите могат да се "хванат" и за най-малкото нещо,което не им допадне в темата ви.Само за пример мога да кажа ,че на предварителния по БЕЛ писах за съпоставка между цитати , едно от изреченията си бях започнала с "У лириката на Яворов......" ,а следващото "У Ботевото творчество......." ( или нещо подобно) и в двете изречения ми беше подчертано "У" ,когато попитах защо е така, проверяващият ми каза,че това било повторение.Щях да припадна направо...Таа най-добре просто отидете и си вижте работите.И все пак първото и най-важно условие за добре написана работа по БЕЛ независимо дали е по тема или по цитати е - ТРЯБВА ДА РАЗСЪЖДАВАТЕ! ( и то сами ) За това и не дават конспект с точно формулирани теми на изпита.Това, че знаеш нещо за някой автор не гарантира нищо.На момента, по време на изпита просто трябва да мислиш точно, ясно и последователно-НУЖНО Е РАЗСЪЖДЕНИЕ. (но не от онези в темите ,които учите и които г-жите ви са ви дали , а точни разсъждения по темата на самия изпит!)
Аватар
Acapella
Драскач
Курс: първи

Мнение от Acapella »

То всъщност даже това не е най-субективният изпит. Журналистиката ги бие всичките по субективизъм ^^

Иначе - то е ясно, разочаровани винаги има, но всъщност положението няма да се промени, така че ... или се примирявате, или бягате в друг университет и толкоз ^^
  • "Понякога чувам как костите ми се напрягат
    под тежестта на всички животи, които не живея."

Българска филология, ІІ курс
Annieeeeee
В началото бе словото
Специалност: БГ филология

Мнение от Annieeeeee »

Здравейте! С оценка 5.25 на предварителния изпит и 6.00 на матурата записах първо желание Българска филология иии се чудех дали в този форум ще открия евентуално някои бъдещи колеги (хаха)... :)))
Заключено

Обратно към “КСК 2012-2013”