[КСК 2012] Журналистика и ВО vol. 2

Архив от КСК 2012-2013. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Заключено
Аватар
Bishop
Пишете, о, братя
Курс: кандидат-студент
Обратна връзка:

Re: [КСК 2012] Журналистика и ВО vol. 2

Мнение от Bishop »

Sols написа:
Bishop написа:
Sols написа:
Bishop написа:Май сега е моментът да ни заплашват с метлата.. :)
Че що бе - водим си дискусия. Като бъдещи журналисти дебатираме по тема ;)
Майтапя се просто.
Лошата част на интернет общуването е,че чувството за хумор и съкразмът понякога се губят ;)
Навлязохме в излишни полемики. ;)
Nafarforii
В началото бе словото
Специалност: Политология
Курс: втори

Мнение от Nafarforii »

kartacha написа:
SevenDayS написа:Страхотни дебати водите, обаче :D Училищетото е държавна институция и навсякъде заплатите са едни и същи, независимо какъв предмет предаваш. Има стартова заплата, която расте всяка година заради натрупания стаж. Има и някакви точки, които ти носят по 7 лв. към заплатат - за извънкласни мероприятия, интерактивни методи в предаването и т.н.
Класната ми имаше близо 25 год. стаж и взима по 1200 лв. чисто всеки месец!
Не се излагайте, малоумници! Досега няма да кажа нищо повече. Пращайте админи и модератори, ако искате да ме предупреждават. Нямаме кабела за качване на снимки от телефона на компютъра. Сега заради вас ще слизам специално до града, за да пратя на някого снимката. А тя е фиша на майка ми за последната й заплата. Брутната сума е 863.94, но там има над 120 лева лекторски(което значи, че е преподавала извънредно), а и на всичкото отгоре към този месец са зачислени и парите й за тримесечието по програма У.С.П.Е.Х., които са 120 лева за тримесечие. Тя тях ги е получила на ръка, затова са удържани. В крайна сметка срещу "Редов.аванс" стои сумата от 150 лева, а срещу "Банкомат", което е редовна заплата, пише 407.57... Това са 557 лева чисто. Както и да го въртите, каквито и сметки да правите, 863 лева брутно СА ПО-МАЛКО от 1200 лева чисто. Извинявам се на повечето потребители, но някои наши бъдещи колеги(опазил господ) изглежда, че имат нужда да им бъде обяснено доста подробно...
В крайна сметка учителската заплата зависи от стаж, квалификация(майка ми има две висши образования, това не бива да се изпуска в пресмятането, добавя някой лев), евентуални лекторски, дали си класен. А това с точкуването е вярно, че го има. То зависи от стаж и разни успехи през годината. Парите там обаче са средно 300-350 лева и се получават еднократно.
Така че, драги ми смехурковци, не говорете наизуст, защото ставате смешни!
П.П.: Довечера обещавам, че ще имате снимката. Сега излизам, за да намеря някого, на когото да я пратя на телефона, а той да ми я препрати. 45 минути ми е пътя до града. Какви лоши неща ме карате да правя, ей... Хайде, че както щях да довърша изречението, можеше и да не остана за дълго във форума.
Използвайки определения от рода на "малоумници", аргументите ти не стават по значими. Точно обратното. Мери си приказките, за да не изядеш някой шамар.
.... THIS SHIT !
Аватар
LittleBlackStar
Да живей словото
Специалност: Славянска филология
Курс: първи

Мнение от LittleBlackStar »

Ми добре... ще си кажа. Моите родители не са учители! :mrgreen: (така де... малко да разнообразя обстановката! :D) И двамата са с по 2 висшета, и двамата са инженери... И какво като баща ми има много стаж и е много уважаван в мината, защото знае как да ръководи и всички се разбират с него? Какво като майка ми е една от диспечерките и работата й е доста напрегната, имайки предвид честите аварии и т.н.? Заплатите им не са високи, пък да не коментираме момента, в който не се получават навреме и ги бавят много... В България много често професии като учител, лекар, миньор и др., са подценявани. Не случайно хората постоянно излизат да стачкуват. И не случайно всеки (и млади, и стари, и хора със средно образование, и хора с висше) търси изход и бяга навън...
"Най-щастливият човек на света не е този, който няма проблеми, а този, който се научава да живее с неща - далеч не идеални"

:mrgreen: Славянска филология, 1-ви курс! :mrgreen:
Аватар
SevenDayS
От дъжд на вятър
Специалност: Българска филология

Мнение от SevenDayS »

Nafarforii написа:
kartacha написа:...
Използвайки определения от рода на "малоумници", аргументите ти не стават по значими. Точно обратното. Мери си приказките, за да не изядеш някой шамар.
Недей се впряга излишно, няма смисъл, едва ли ще разбере какво се опитваш да му кажеш... :)
LittleBlackStar написа:...В България много често професии като учител, лекар, миньор и др., са подценявани. Не случайно хората постоянно излизат да стачкуват. И не случайно всеки (и млади, и стари, и хора със средно образование, и хора с висше) търси изход и бяга навън...
Училището се е превърнало в забавачница, в институция за изливане на гнева и упражняване на агресия, затова учителите ги подценяват... Дадоха твърде много права а учениците и преподавателите се превърнаха в букви безгласни. Пък да не говорим за новите учители, които са завършили педагогика само защото не са имали какво друго да запишат.
А лекарите - няма месец, в които да не чуем, че някъде някой е починал заради лекарска грешка. Медиците са пияни, некъдърни и с недовършено образование, какво повече да говорим?!
- Затова ги подценяват, защото народът е загубил вяра в тези професии!
"Птица, родена в кафез, си мисли, че летенето е зараза!"
- Алехандро Ходоровски

Българска филология, II курс
McDreamiell
В началото бе словото

Мнение от McDreamiell »

Нищо против учителската професия като цяло, напротив - възхищавам и се адски много.

Но. Как да не изгуби народа вяра в тях, като половината са толкова демотивирани да преподават, че убиват цялата креативност у децата. Закостенели методи водят до зубрене и никакво развитие. Не казвам, че те го правят по желание и ние, като ученици и общество, нямаме вина. Но и самите те често вършат неща, които ги дикредитират и губят уважението ни. Като всяка тема и това е нож с две остриета...
“The only way out of the labyrinth of suffering is to forgive.”
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Като при всяка друга професия - абсурдно е да поставяте всички под общ знаменател. Същото е и при лекарите - такива били, онакива били... Баща ми е лекар (специалист - с две специалности) и е сред най-уважаваните в града. Виждам го как трепери за пациентите си, как телефонът му е включен 24/7 и почти не спира да звъни и как е изхвърчал от нас в 6 сутринта, само защото трябвало да се направи някаква инжекция и прочее. И знам и колко получава - колкото му подхвърлят джипи-тата, щото от тях зависи той колко хора ще прегледа и колко пари ще получи накрая. Просто специалистите обират трохите, които общопрактикуващите им подхвърлят. Ама после - лекарите бла-бла... Просто всяко стадо си има мърша и нито лекарите, нито учителите правят изключение.
Аз самата съм имала учители и Учители. Тези с главната буква са си я заслужили напълно, безапелационно и безвъпросно, а аз главни букви не раздавам всекиму. ;) Впрочем, за единия от тях вече се спомена из темата (покрай комисиите) - ще ви преподава и на вас, надявам се. А другият от тия с главната буква е човек, за чиято загуба никога няма да престана да скърбя, макар животът да ни срещна съвсем бегло. Именно защото беше и Учител, и Човек - с безкрайно огромни главни букви. Нямам идея колко е получавал за труда си, но отдадеността му, любовта, с която преподаваше, ще се помнят не само от мен, но и от стотиците (буквално!), които посещавахме лекциите му дори по време на извънредните занятия в събота.

Изводът е, че всичко опира до човек - а финансовият стимул е по-скоро оправдание. Поне така мисля аз.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
california
Писаружяк
Специалност: журналистика

Мнение от california »

Аз ще направя малко лирическо отклонение....много се радвам, че има толкова много деца на учители.Аз учех в училището, където тате преподава, и всички коментираха, че оценките ми се пишат, заради него.Именно с КСК2012 доказах, че не е така.
Търговеца е права....винаги ще има учител и Учител, важното е какъв искаш да бъдеш. :)
ORIGINAL FORUM PROFILE
©2013 - All rights reserved by california
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Оу, като спомена това...
Майка ми е стоматолог. Групите им в университета били от по 8 души и един от колегите й бил син на един доцент. И когато въпросният доцент им преподавал, накрая изпитът бил устен, а той накарал всички да останат в залата и да присъстват, докато изпитва сина си. Разходил го из целия конспект и накрая питал колегите му колко да му пише. Те казали, че е за шестица, а той казал: "Да, колеги, и аз така мисля, но понеже е син на доц. Едикойси (т.е. говори за себе си в трето лице), ще му поставя петица."
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
california
Писаружяк

Мнение от california »

Това е истината.Няма второ мнение.Хората винаги търсят ''под вола теле''.
ORIGINAL FORUM PROFILE
vasko
Драскач

Мнение от vasko »

McDreamiell написа:Нищо против учителската професия като цяло, напротив - възхищавам и се адски много.

Но. Как да не изгуби народа вяра в тях, като половината са толкова демотивирани да преподават, че убиват цялата креативност у децата. Закостенели методи водят до зубрене и никакво развитие. Не казвам, че те го правят по желание и ние, като ученици и общество, нямаме вина. Но и самите те често вършат неща, които ги дикредитират и губят уважението ни. Като всяка тема и това е нож с две остриета...
Нормално е учителите да минат някакви упреснителни курсове, които да им покажат как да заинтригуват децата повече. Тук те има голяма вина, защото понеже знаят всичко и по никакъв начин не променят начина по който си преподават. То верно, как ще тръгнеш да променяш учители с 20 години стаж, но все пак.
Вижте това видео и направете разлика с голяма част от учителите.
http://www.youtube.com/watch?v=2lacIIrJKwQ
Аватар
SevenDayS
От дъжд на вятър
Специалност: Българска филология

Мнение от SevenDayS »

"Една птичка пролет не прави." - 75% от преподавателите в едно училище не знаят защо са там, не знаят как да преподават, как да овладяват ситуации, как да комуникират с децата и най-важното, което им липсва, е любов към професията... Имах честта да уча в училище, чиито учители имаха над 25 год. стаж в професията, обичаха я и най-вече уважаваха нас, учениците, като личност. А когато влизаха нови преподаватели само да заместват, ами какво да ви кажа?! - не знаят как да преподават, не знаят 50 % от урока, който предават, дори някои бяха неграмотни. Ужас! И тези учители ще учат нашите деца...
Може един - двама, 10 учители да са стойности, но на фона на безхарактерните им колеги, се губят.
"Птица, родена в кафез, си мисли, че летенето е зараза!"
- Алехандро Ходоровски

Българска филология, II курс
Nemalp
Да живей словото
Специалност: Публична администрация

Мнение от Nemalp »

И аз бях в училището на баща ми (няма как, то е само едно, така или иначе). Малък град, имаше и други учителски деца или с роднини учители, трима само в моя клас (момче-майка, момиче-майка, момче с две лели учителки и аз) и май това бяхме във випуска, но сигурно е имало още някой с леля/чичо. В долния випуск имаше 1 момиче
и така ...

При мен имаше две учителки, които решиха да си го изкарат на мен, едната таеше някаква незнайна ненавист към мен, а другата имаше стари дразги с майка ми. Едната учителка си взе много яко, другата - не.
Баща ми пък е много кротък и тих човек и понеже беше учител в същото училище не направи нищо по въпроса, за да не каже някой, че съм учителско дете и тн. За сметка на това моята уста тройна :lol: , та драгата ми учителка не очакваше такъв отпор.
Та още от средното мразя учителите и досега винаги съм бил на нож поне с един на година. В гимназията пак имаше някакви случаи, но бяха по-скоро единични и плод на някаква предубеденост и нежелание, отколкото на чиста ненавист, та приемам, че не съм любимец на всички и така ...

В университета едва ли ще има такива случаи, обаче ...

Я си кажете, учителските деца, по какво преподават родителите ви и как сте по въпросния предмет : ) ?
Аватар
california
Писаружяк

Мнение от california »

ФВС- мога да ти кажа, че в моя живот не съм тренирал един спорт :D И ме мързи да изкачвам стълби :D
ORIGINAL FORUM PROFILE
Nemalp
Да живей словото
Специалност: Публична администрация

Мнение от Nemalp »

ФВС - също, Бог ме е ощетил от всякакви атлетични данни (баща ми ходи всяка сутрин да плува в 5-6 часа). Единствените спортове, които ми се отдават повече са волейбол и тенис на маса (повече от другите), а с футбола сме скарани :lol:
И да, Генетиката е голяма ку*ка !
Аватар
california
Писаружяк

Мнение от california »

ха-ха-ха, Пламка, прецакани сме....Най-гадно ми беше, когато той ми преподаваше, караше ни да скачаме на едни неща, май се казва висок скок, и там подобни...и понеже не исках да го разочаровам, скачах като кобила цял час...БЕШЕ УЖАС ! :D
ORIGINAL FORUM PROFILE
Заключено

Обратно към “КСК 2012-2013”