[КСК 2012] БЕЛ
Модератори: svetlio.varna, Boromir
-
Christinaa
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Re: [КСК 2012] БЕЛ
Да,разбирам.Може и така да е.
Просто не мога да си обясня идеята,че писах неща,които след изпита проверих и са верни,а накрая да получа чистаа 2ка,все едно съм предала празен лист. Не казвам,че работата ми е безгрешна,със сигурност има грешки,но има и неща ,които са верни и точни,поне една 3ка заслужавам или поне 2,20 . Хубавото е че поне оценката ми от предварителния е висока и доколкото разбрах ще вземат нея за балообразуването,но все пак ще отида,да видя и ако наистина работата ми е за 2ка,то поне ще видя какво съм сгрешила и ще знам,за друг път,да не правя същото (:
Просто не мога да си обясня идеята,че писах неща,които след изпита проверих и са верни,а накрая да получа чистаа 2ка,все едно съм предала празен лист. Не казвам,че работата ми е безгрешна,със сигурност има грешки,но има и неща ,които са верни и точни,поне една 3ка заслужавам или поне 2,20 . Хубавото е че поне оценката ми от предварителния е висока и доколкото разбрах ще вземат нея за балообразуването,но все пак ще отида,да видя и ако наистина работата ми е за 2ка,то поне ще видя какво съм сгрешила и ще знам,за друг път,да не правя същото (:
-
Psychoma?
- В началото бе словото
Christinaa, аз също не мога да си обясня какво се е случило с моята работа...Пределно ми е ясно, че ниските оценки са преобладаващи и почти 48 % от тях са чисти 2-ки, че има много разочаровани, невярващи и така нататък...Обаче аз прочетох стабилно количество материали от най-изтъкнатите ни критици и литератори, писах какви ли не факти и правих съпоставки с други автори, препратки към световната литература и теченията в нея и вмъкнах на правилните места цитати, изписах 10 страници без да броя черновата... На матурата по бел изкарах най-високата оценка от цялото ми училище, а на този изпит едва вързах 3, така да се каже. Искам да се обърна към някого, получил висока оценка, 5 или нагоре, ако може просто с няколко думи да каже какво е писал, за да разбера в мен ли е грешката и какво точно търси проверяващата комисия в работите ни. Благодаря много предварително ^^
Абсурдни са резултатите!!!Не може АЗ, която знам Яворов перфектно(колкото и самодоволно да звучи) да имам някаква си оценка 3.50 ..при положение, че и толкова точни цитати давах и т.н и... това ми е любимия автор..абсурд е ..!!! За мен тези - оценяващите са болни ..все бях чувала, че тук се влиза с пари, връзки и т.н ама това вече на нищо не прилича...Аз лично кандидатствах с мисълта,че това са само слухове,но сега се убеждавам!!! Който иска да ме напада...но това е истината и мн. хора я знаят,но не смеят да я признаят...! А и последно..при положение,че толкова много се парадира за Алма матер..и по новини и т.н..да вземат да поддържат базата,..отидох на изпит и първото ми впечатление беше от обстановката вътре...А тоалетните..,та те даже врати като света нямаха
Иначе успех на кандидатстващите и дано по-скоро се осъзнаете,че Алма матер не е онова,което е била преди 50-60 години (за огромно съжаление е зациклила именно там ..със старата обстановка и закостеняло мислене
)
- Rositsa.K
- В началото бе словото
Не съм съгласна.. Щом имаш такова мнение за университета, защо изобщо си кандидатствала там? Аз самата съм живо доказателство, че всичко е адски обективно. Миналата година нямах късмет, винаги писах съпоставки и оценките ми бяха 4, 4 и нещо.. Не успях да влезна желаната специалност, но осъзнах, че вината е само и единствено в мен. Не е достатъчно един автор да ти е любим и да си чел творбите му.. Както и в историята, темата трябва да е логически подредена, не да се прави анализ след анализ на стихотворение след стихотворение.. Сега, когато се падна Яворов и когато наистина дадох всичко от себе си, резултатът е на лице-5.50.. Нямам абсолютно никакви връзки. Най-лесно е след разочарованието да кажеш: "Университетът не става! Прецакали са ме".. Много по-трудно е да видиш какво е липсвало на самия теб и да не се откажеш, а да продължиш да се бориш за целта си докрай.
- liv
- Стенограф
- Специалност: право
- Курс: втори
Нека се обадя и аз, макар че не съм с оценка над 5. Имам 4.50, а очаквах (надявах се на) една кирлива тройка.
Първо, не учих кой знае колко, прегледах само тетрадките по БЕЛ от даскало, готвих се за други изпити и наблягах повече на историята, така че литературата я бях отсвирила отдавна. За първи път се явявам на изпит по БЕЛ в СУ, така че нямах ясна представа за изискванията и критериите им. Както казах, молих се поне за тройка, получих много по-висока оценка от очакваната. Явно това, което съм написала, е било достатъчно. Само да отбележа, че литературата винаги ми е вървяла, нямала съм проблеми със създаването на текстове и т.н. Така че, вместо веднага да тръгнете да оплювате университета, потърсете грешката в себе си. Датите са известни, в началото на август отивате до ректората и чак след това (евентуално) се оплаквате.
пп: нито съм споменавала някакви критици, имам точно два-три цитата, разглеждала съм само основните произведения (писах за Яворов)
пп: нито съм споменавала някакви критици, имам точно два-три цитата, разглеждала съм само основните произведения (писах за Яворов)
We stopped checking for monsters under our bed because we realized they were inside us.
Моята оценка е 5.50. Имах 3.75 на предварителния, когато писах по цитати, което никога не бях правила. И все пак 3.75 не е двойката, която очаквах. Не съм ходила на уроци и нямам никакви връзки. Една приятелка ме посъветва да си науча уводи за всеки автор, за да не губя време на изпита и да чета често произведенията, за да запаметя цитатите дословно. На редовния изписах 5 страници по Яворов, използвах доста цитати и разгледах може би 7 или 8 произведения. Не мисля, че анализът ми беше нещо, което повечето хора не могат да направят, не съм правила препратки към световната литература, единствено една-две към други автори от конспекта. След като го написах си проверих за грешки, защото взимат много (понякога по 0.50 стотни) за грешки в пунктуацията или определителния член и ... толкова. Не съм изненадана от оценката си, очаквах, че ще е висока, защото сама си анализирах произведенията почти без да съм чела други мнения и мисля, че успях да им покажа това. А всъщност това е, което има значение.
Единственото лошо на оценяването в СУ е, че не се знае колко точно стотни ще ти вземе всеки проверяващ за грешка, а от няколко такива "дребни" грешки оценката пада. Слуховете за купуване на изпити и прочие присъстват навсякъде, но в крайна сметка аз съм на мнение, че който умее и знае - ще бъде оценен, който не ... тогава и други начини може да има.
Единственото лошо на оценяването в СУ е, че не се знае колко точно стотни ще ти вземе всеки проверяващ за грешка, а от няколко такива "дребни" грешки оценката пада. Слуховете за купуване на изпити и прочие присъстват навсякъде, но в крайна сметка аз съм на мнение, че който умее и знае - ще бъде оценен, който не ... тогава и други начини може да има.
Последно промяна от Acapella на 21 Юли 2012, 21:38, променено общо 1 път.
- "Понякога чувам как костите ми се напрягат
под тежестта на всички животи, които не живея."
Българска филология, ІІ курс
-
alminatora
- В началото бе словото
- Специалност: Право
И аз писах доста малко - едва 6 страници по цитатите. На предварителния имах 3.25 на около 8 страници, но като цяло въобще не ми се получи писането, нямах добре формулирана теза, аргументацията ми куцаше, в много голяма част от работата ми липсваше достатъчно яснота... И това го осъзнах още докато си пишех "творбата" по време на изпита
Преди редовния си казах, че няма да се задълбавам в излишни биографични подробности, ще пиша максимално стегнато, като аргументирам всичките си подтези, заложени в тезата и своевременно извеждам необходимите изводи... и изкарах 5.25
Нямам никакви връзки, идвам от дълбоката провинция.
Преди редовния си казах, че няма да се задълбавам в излишни биографични подробности, ще пиша максимално стегнато, като аргументирам всичките си подтези, заложени в тезата и своевременно извеждам необходимите изводи... и изкарах 5.25
Нямам никакви връзки, идвам от дълбоката провинция.
- Morella Blake
- В началото бе словото
- Специалност: право
Оценката ми е 5.13,а на предварителния - 3.И двата пъти сравнявах цитати,като ми беше пределно ясно,че на предварителния се издъних стабилно.Ходех на уроци и се занимавах точно със съпоставка на цитати и благодарение на това изкарах прилична оценка.Има издадени 2 книжки за сравненията на цитати и следвах съветите от едната,плюс тези на учителката при която ходех.Давах много примери от творчеството и на двамата автори,както и от произведения на други,които са включени в конспекта.Накрая огледах добре пунктуацията,лексиката,определителния член и т.н.Другото,което направих е да се стремя да използвам по-литературен стил на писане и ако не бях сигурна за правописа на някоя дума- е,не я използвах.
Много съм доволна от оценката си,макар да очаквах по-ниска.Но може би точно когато очакваш твърде много,очакванията ти не се сбъдват.Връзки...нямам
Много съм доволна от оценката си,макар да очаквах по-ниска.Но може би точно когато очакваш твърде много,очакванията ти не се сбъдват.Връзки...нямам
Последно промяна от Morella Blake на 21 Юли 2012, 00:18, променено общо 1 път.
This is life, not heaven. You don't have to be perfect...
-
Dplayer
- От дъжд на вятър
- Специалност: Право
- Курс: първи
Много ми е смешно така когато някой отчаяно се опитва да оправдае провала си, обвинявайки "връзкарите" и проверяващите, които не знаели какво искат
. Напротив ! Точно там е работата, че много добре знаят какво искат. Който се е поинтересувал е наясно, че тук не се толерира аналитичният подход, както е в училище- не може просто да разглеждаш отделни произведения. Търси се интерпретация на конкретен проблем, логическа последователност в разсъжденията и грамотност, като се поощрява оригиналното мислене
. Много хора се подхлъзват именно защото не разбират разликата между проблемно-ориентираното съчинение и литературния анализ. Учили са ви да правите само анализи и после се чудите откъде ви е дошло
. Вместо да бъдете толкова жалки, преглътнете неуспеха, помислете къде сте сгрешили и евентуално опитайте пак. Най-лесно е да се мрънка и да се обвиняват другите.
Madness, as you know, is like gravity. All it takes is a little push!
Като чета, доста сте тези с високите оценки по БЕЛ. Някой от вас да е за БГ филология? (с изключение на Acapella, за нея знам вече
)
"Не се страхувай да признаеш, че не си съвършен. Това е тънката нишка, която ни свързва всички заедно."
- Christopher
- Пишете, о, братя
- Специалност: Връзки с обществеността
Ако ще учиш Българска филология, внимавай с грешките.Acapella написа:Моята оценка е 5.50. Имах 3.75 на предварителния, когато писах по цитати, което никога не бях правила. И все пак 3.75 не е двойката, която очаквах. Не съм ходила на уроци и нямам никакви връзки. Една приятелка ме посъветва да си науча уводи за всеки автор, за да не губя време на изпита и да чета често произведенията, за да запаметя цитатите дословно. На редовния изписах 5 страници по Яворов, използвах доста цитати и разгледах може би 7 или 8 произведения. Не мисля, че анализът ми беше нещо, което повечето хора не могат да направят, не съм правила препратки към световната литература, единствено една-две към други автори от конспекта. След като го написах си проверих за грешки, защото взимат много (понякога по 0.50 стотни) за грешки в пунктоацията или определителния член и ... толкова. Не съм изненадана от оценката си, очаквах, че ще е висока, защото сама си анализирах произведенията почти без да съм чела други мнения и мисля, че успях да им покажа това. А всъщност това е, което има значение.
Public relations and Advertising..
Даа, вземам си бележка за невниманието. Благодаря : )Christopher написа: Ако ще учиш Българска филология, внимавай с грешките.
- "Понякога чувам как костите ми се напрягат
под тежестта на всички животи, които не живея."
Българска филология, ІІ курс
Знаете ли, всичко е много комплексно. На предварителния изпит не бях никак подготвена по темата. Написах седем страници общи приказки и имах 4.75. Аз лично щях да си пиша на темата точно 2.00 ако бях проверяващ. На редовния обаче нещата стояха по различен начин.. Пак не бях много подготвена върху Яворов, но се мобилизирах и успях да си спомня една огромна час от всичките критики на Валери Стефанов, които съм чела и от множеството учебници, които са минали "през ръцете ми" тая година. В крайна сметка имах една сериозна фактологическа грешка, но за сметка на това съм абсолютно сигурна в правописа, граматиката и пунктуацията ми. Резултатът е 3.50. Равносметката.. Както сте прочели.. не бях подготвена за нито единия изпит сериозно (ха-ха), но съм абсолютно убедена, че втората ми тема е далеч по-добра.. И съм объркана.. Много. Защото имам едно такова ниво, което ми позволява да мога да преценя работата си до някаква степен. Както и да е. Каквото било- било. Дано в бъдеще нещата да са малко по-ясни.
- joutsenlaulu
- От дъжд на вятър
- Специалност: istoria
Освен на знания всичко е въпрос и на късмет - какви са изискванията на проверяващите / понеже са двама ако има прекалено голямо разминаване/, колко работи са проверили и какви неща, които са ги разсмели са прочели, или просто до колко са се отегчили от проверяването.....Без да искам да вярвам в теориите за световна и в частност университетска конспирация, ще кажа само, че фактите относно оценките са два : От една страна големия брой двойки / причините са комплексни и не им е тук мястото на обяснение/, и от друга страна факта, че болшинството оценки са в границите на добър 3.50 и много добър 4.99. Ако си задавате въпроса защо е така - отговора е кристално ясен - погледнете кои са специалностите с най-много свободни места, и с не до там голям брой хора, които искат да ги изучават. Обаче те се запълват. И от опит мога да споделя, че миналата година , когато отидох да си проверя работите, дамата ми каза :"браво вие имате много добри оценки" / имах 4.10 по литература и 5.25 по история/ и наистина са много добри, ако не бях момиче и не кандидатствах право.....
Така че, поздравления на отличниците, кураж на очакващите резултат, а на всички - просто не се отказвайте, какъвто и да е моментния резултат.....
Така че, поздравления на отличниците, кураж на очакващите резултат, а на всички - просто не се отказвайте, какъвто и да е моментния резултат.....
-
Psychoma?
- В началото бе словото
m.g., аз също четох Валери Стефанов и Тончо Жечев и се позовавах на мненията им, като основно на Стефанов. От тях до голяма степен овладях именно този литературен език и термините, които мислех, че се очакват от нас. Е, явно не било това... Убеждавам се вече, че явно проверяващите търсят един вид оригиналност и собствено мислене, които според мен също не са липсвали в работата ми, но може би повлияването от авторитети да не им допада като един вид плагиатство. Спирам да се оплаквам, реших вече за себе си ако не за друго да отида до университета, пожелавам успех на всички кандидатстващи и силно се надявам да станем колеги ^^
P. s. Може да ми е глупав въпроса, но под каква форма трябваше да се пише върху темата за Яворов, защото некомпетентните ни лектори така и не можаха да обяснят? Аз писах литературно есе, дори най-смело си започнах с реторичен въпрос
Възможно ли е това да е грешка, отнемаща много точки?
P. s. Може да ми е глупав въпроса, но под каква форма трябваше да се пише върху темата за Яворов, защото некомпетентните ни лектори така и не можаха да обяснят? Аз писах литературно есе, дори най-смело си започнах с реторичен въпрос