Victoria, знам ,че тези изпити са неприложими в българия
в този си вид... Не говоря буквално, а просто смятам ,че е по-справедлива идеята за по-всеобхватно оценяване на знанията или по-скоро оценяване на по-всеобхватни знания/култура
Дипломи-фалишификати не съм виждал ,нито чувал да има в България или да се ползва закупуването им масово. Не отричам такава възможност, но това е проблем на училищата...а все пак предполагам за кандидат-студентските изпити "отговарят" унитата..

(Но дори и така да е...за това е и тъй измисленото от мен инервю, което да оправи всеки проблем...) - > може да кажете ,че и то не е приложимо...
За постиженията и извънкласните дейности съм съгласна, но там пък може да си фантазираш доста неща, ако не са постижения онагледени с дипломи и грамоти
естествено,естествено...
И между другото като говорих с един приятел от Западна Европа (живял в Русия преди години) обяснява каква е разликата като кандидатстваш за работа. В Западна Евпропа ти казва - "Имаш ли документ, че можеш това? Добре, чудесно, взимаме те на работа". Ако нямаш документ - съжалявам. В Русия - "Покажи ни какво можеш", а за документ не питат. Защото в Западана Европа е много по-трудно да си купиш дипломата и т.н., докато в Русия (и при нас) това не е рядко срещано.
Да, да ,знам ,че искаш с това да онагледиш как стоят принципно нещата, но предполагам докато не се съсредоточим предимно върху нашите си проблеми и без да се оправдаваме с чуждите, няма как да ги решим...
--------------------------------------------------------------------------------
inaccessibility, естествено, че имам предвид "изпитите да станат открити и всеки кандидат да се знае"
Абсолютно не съм съгласен с това! Имате предвид изпитите да станат открити и всеки кандидат да се знае? Това е меко казано абсурдно, защото с това се нарушава най-главните правила при кандидатстване - обективната оценка и равнопоставеността между всички кандидати. Понеже когато процедурата стане открита, веднега ще се допусне субективизъм при решенията, а това от своя страна ще опорочи равнопоставеността
За мен пък, твърдо казано, е абсурдно унитата да приемат
фантоми
Не знам какво разбирате под "допусне субективизъм при решенията", тъй като не уточнявате ,чии решения...Но както и да е...
по-добре субективизъм отколкото неточено разбран, неправилно приложен и нарушаващ равнопоставеността "обективизъм"
Равнопоставеност

някой тук беше казал ,говорейки за форума -> "Ба'л съм го в представителната извадка"
Тук мога да кажа само "Ба'л съм го в равнопоставеността" (с извинение)...Когата един човек научи 1 тема по история ,а друг 20 и влезе първия, на това ли му казвате равнопоставеност
Искам просто унитата да приемат к.-студенти мислещи, разсъждаващи и готови да се променят,осъвършенстват, а не масшини за зубрене...толкова ли ми е утопично желанието