Литература - темата в СУ!

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
Аватар
papura
В началото бе словото

Мнение от papura »

темата беше преебана а цитатите пък толкова объркващи, но някакси не се оплаквам, кофтито че така се надявах на далчев а тази тема ме разби и реших да пиша по цитатите-не знам какво се получи но все ще да съм направила нещо

а някои от вас знаели какви са контролните теми за есе, защото има ги само темите и вметнато, че измежду контролните теми за есе били ботев и далчев и започна да ме гложди интереса каква по дяволите съпоставка можеш да направиш м/у тях двамата?????
Аватар
Ronia
В началото бе словото

Мнение от Ronia »

Абе на СУ май от миналата година им е мерак да се падне Далчев! Защото като изтеглиха Тютюн, в другия плик беше тема за Далчев...Е айде сбъдна им се мечтата за добро или за зло...
Не разбирате ли, момчета,
каква е мойта цена!
Тя е ниска за летните плажове
и висока за ваш'те сърца!
Аватар
papura
В началото бе словото

Мнение от papura »

далчев като автор не е никак слложен и труден, напротив има интересни и различни идеи въпроса че многообичаният от мен в.с. пак си е изсмукал от пръстите прекрасна тема кат по негов вкус и ето деца който чел критика и зубрил темички на валериичо сега са си написали всичко
Аватар
elf4e
В началото бе словото

Мнение от elf4e »

Валери Стефанов сравнява в една своя статия "Хаджи Димитър" и "Дяволско"
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Потресен съм и аз от липсата на каквато и да е фантазия при подбора на темите!

Тая идиотска тема "Човекът и времето" може да я лепнат към всеки един автор и тя да стои като кръпка точно както стои на Далчев!

Далчев много го обичам като поет, друг е въпросът, че бих се поизморил да разсъждавам върху него...нооооо тази темааа... Нямам думи! Можеше поне да е нещо за екзистенциалния избор, за паралелния свят на лирическия герой, за цвета на къщата или какви точно гащи си е простирал героя в задния си двор!!! Но това...това е подигравка с Далчев и с кандидат-студентите!

Който е писал по втория вариант..БРАВО! Имате шанс наистина за оценки от 2 до 6... И наистина не може да предполагате какво ще изкарате...Знам го от опит...

А сега...приятно тръшкане пред компа да следите за оценки...Щото доста ще ви поизмъчат и с това от ...бързия СУ... :roll:
Аватар
Juja
От дъжд на вятър

Мнение от Juja »

Здравейте на всички :P Абе каквото и да си говорим бати ви Далчев си е труден, уж не се е падал в софийския до сега ама се носеше мълвата 1е отдавна го чакат човека да се падне :? Само мога да кажа: горките ние кандидат-студентчета.... жална ни майка с такава тема :shock:
Аватар
papura
В началото бе словото

Мнение от papura »

elf4e написа:Валери Стефанов сравнява в една своя статия "Хаджи Димитър" и "Дяволско"

ами браво но ние не сме декани на катедра бг филология все пак и от нас не се иска да се назубрят темички продуцирани от стефанчо а влагане на малко разсъдак, а ако може би съм тъпа но аз прилика не намирам м/у ботев и далчев пак гъза да си садеря от сравняване на текстовете им
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Разбирам, че не сте много доволни от темата, но моля ви, изразявайте въпросното недоволство с по-приличен език. Това е официален форум все пак. Благодаря за вниманието.
Аватар
elf4e
В началото бе словото

Мнение от elf4e »

Е, аз не съм му много почитателка на този господин, но понеже ти се се чудеше какво ли е можело да бъде сравнението между Далчев и Ботев и аз се сетих за тази статия...
Аватар
M-Sun
В началото бе словото

Мнение от M-Sun »

papura написа:
elf4e написа:Валери Стефанов сравнява в една своя статия "Хаджи Димитър" и "Дяволско"
ами браво но ние не сме декани на катедра бг филология все пак и от нас не се иска да се назубрят темички продуцирани от стефанчо а влагане на малко разсъдак, а ако може би съм тъпа но аз прилика не намирам м/у ботев и далчев пак гъза да си садеря от сравняване на текстовете им
Може и да не си тъпа, но поне доказваш, че си неграмотна, но няма страшно!
А Ботев и Далчев са различни като водата и вятъра например. В своята интерпретация по темата направих следната констатация - че за разлика от Ботевото творчество, в което човек живее, за да умре за свободата на другите, Далчевият човек живее, за да умре и постигне лична свобода и бягство от неприветливото време и свят, в които живее. Според мен проблемът в темата беше именно в смисъла на живота.

Успех на момичетата, другите, както казах някъде, са ми конкуренция!
- Mom, are we dead yet?
- No, son, but keep trying!
Аватар
hristina_vh
От дъжд на вятър

Мнение от hristina_vh »

Кога се очаква да излезнат резултатите?
Живей на ръба, но недей да падаш :)
Аватар
black_lady
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от black_lady »

Винаги съм обичала лириката, а Далчев ми беше от любимите поети в 12ти клас. Като чух темата направо съжалих, че не се записах и за изпит по литература :roll: И както се казва - на печелившите честито! :wink:
Изображение

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
Аватар
iliyan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от iliyan »

За жалост в тиражите на Еврофутбол, Sportingbet, BetAndWin нямаше залагания за темата. Ако искате ми изровете поста, в който говорих за Далчев :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Аватар
Ef
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Ef »

:)

Бреее бая народ се изказва "против" прозата акто цяло, бая народ днес си излезе, бая народ беше доволен, бая народ е писал глупости, бая различни ще са оценките /лично мнение/ - като всяка година.

Изпитните теми бяха добре формулирани, не беше труден като че ли, поне не толкова, колкото очаквах..
Далчев учениците или го разбират и съответно могат добре да си развият темикте, или въобще не го вдяват - това е всеобщото мнение на преподавателите.

Аз обаче съм изкл=чително доволна от цитатите, писах есе-то, ама не мога вече да се самопреценя и не знам какво да очаквам :) Ще стискаме, квото може, пък..

А отнсно статията на В.Стефанов - интересна е. И не го казвам, щото пичът се казва Валери Стефанов, харесват ми неговите анализи, които съум чела. Не са много те, аз си ги четях от любопитство и не с цел зубрене и вмъкване дословно в теми.. :)

Ко напраихте другите бе?! :))

ААА и в мойта стая имаше леля и чичо, че лелята бая писа бе.. :)) И тя с опит явно :lol:
"Лудите, лудите, те да са живи!"
Аватар
papura
В началото бе словото

Мнение от papura »

Може и да не си тъпа, но поне доказваш, че си неграмотна, но няма страшно!
А Ботев и Далчев са различни като водата и вятъра например. В своята интерпретация по темата направих следната констатация - че за разлика от Ботевото творчество, в което човек живее, за да умре за свободата на другите, Далчевият човек живее, за да умре и постигне лична свобода и бягство от неприветливото време и свят, в които живее. Според мен проблемът в темата беше именно в смисъла на живота.

Ах, забравих, че изказвайки мнението си тук, трябва да се съобразявам с правописните и правоговорните (може би) норми. Извинявам се, че нарушик едно от неписаните правила на форума!

А що се отнася до Далчев и Ботев, ако не четеш толкова много критика, а опиташ сам да вникнеш, тълкуваш и осмислиш българската литература, то не би сравнявал епохи напълно различни не само от историческа гледна точка, но и чисто психологическа. " Какво тук значи някаква си личност" <-> "О, аз разбирам: този весел свят
/със мене и със мойта смърт не свършва".

Иначе ти пожелавам успех в по-нататашните събития, неминуемо белязали битието на един кандидат-студент! :wink:
Колкото повече, толкова повече - каза Мечо Пух.
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”