Литература - темата в СУ!
Модератор: Boromir
темата беше преебана а цитатите пък толкова объркващи, но някакси не се оплаквам, кофтито че така се надявах на далчев а тази тема ме разби и реших да пиша по цитатите-не знам какво се получи но все ще да съм направила нещо
а някои от вас знаели какви са контролните теми за есе, защото има ги само темите и вметнато, че измежду контролните теми за есе били ботев и далчев и започна да ме гложди интереса каква по дяволите съпоставка можеш да направиш м/у тях двамата?????
а някои от вас знаели какви са контролните теми за есе, защото има ги само темите и вметнато, че измежду контролните теми за есе били ботев и далчев и започна да ме гложди интереса каква по дяволите съпоставка можеш да направиш м/у тях двамата?????
- Vintersorg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Потресен съм и аз от липсата на каквато и да е фантазия при подбора на темите!
Тая идиотска тема "Човекът и времето" може да я лепнат към всеки един автор и тя да стои като кръпка точно както стои на Далчев!
Далчев много го обичам като поет, друг е въпросът, че бих се поизморил да разсъждавам върху него...нооооо тази темааа... Нямам думи! Можеше поне да е нещо за екзистенциалния избор, за паралелния свят на лирическия герой, за цвета на къщата или какви точно гащи си е простирал героя в задния си двор!!! Но това...това е подигравка с Далчев и с кандидат-студентите!
Който е писал по втория вариант..БРАВО! Имате шанс наистина за оценки от 2 до 6... И наистина не може да предполагате какво ще изкарате...Знам го от опит...
А сега...приятно тръшкане пред компа да следите за оценки...Щото доста ще ви поизмъчат и с това от ...бързия СУ...
Тая идиотска тема "Човекът и времето" може да я лепнат към всеки един автор и тя да стои като кръпка точно както стои на Далчев!
Далчев много го обичам като поет, друг е въпросът, че бих се поизморил да разсъждавам върху него...нооооо тази темааа... Нямам думи! Можеше поне да е нещо за екзистенциалния избор, за паралелния свят на лирическия герой, за цвета на къщата или какви точно гащи си е простирал героя в задния си двор!!! Но това...това е подигравка с Далчев и с кандидат-студентите!
Който е писал по втория вариант..БРАВО! Имате шанс наистина за оценки от 2 до 6... И наистина не може да предполагате какво ще изкарате...Знам го от опит...
А сега...приятно тръшкане пред компа да следите за оценки...Щото доста ще ви поизмъчат и с това от ...бързия СУ...
elf4e написа:Валери Стефанов сравнява в една своя статия "Хаджи Димитър" и "Дяволско"
ами браво но ние не сме декани на катедра бг филология все пак и от нас не се иска да се назубрят темички продуцирани от стефанчо а влагане на малко разсъдак, а ако може би съм тъпа но аз прилика не намирам м/у ботев и далчев пак гъза да си садеря от сравняване на текстовете им
Може и да не си тъпа, но поне доказваш, че си неграмотна, но няма страшно!papura написа:ами браво но ние не сме декани на катедра бг филология все пак и от нас не се иска да се назубрят темички продуцирани от стефанчо а влагане на малко разсъдак, а ако може би съм тъпа но аз прилика не намирам м/у ботев и далчев пак гъза да си садеря от сравняване на текстовете имelf4e написа:Валери Стефанов сравнява в една своя статия "Хаджи Димитър" и "Дяволско"
А Ботев и Далчев са различни като водата и вятъра например. В своята интерпретация по темата направих следната констатация - че за разлика от Ботевото творчество, в което човек живее, за да умре за свободата на другите, Далчевият човек живее, за да умре и постигне лична свобода и бягство от неприветливото време и свят, в които живее. Според мен проблемът в темата беше именно в смисъла на живота.
Успех на момичетата, другите, както казах някъде, са ми конкуренция!
- Mom, are we dead yet?
- No, son, but keep trying!
- No, son, but keep trying!
- hristina_vh
- От дъжд на вятър
- black_lady
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Винаги съм обичала лириката, а Далчев ми беше от любимите поети в 12ти клас. Като чух темата направо съжалих, че не се записах и за изпит по литература
И както се казва - на печелившите честито! 

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
- Ef
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Бреее бая народ се изказва "против" прозата акто цяло, бая народ днес си излезе, бая народ беше доволен, бая народ е писал глупости, бая различни ще са оценките /лично мнение/ - като всяка година.
Изпитните теми бяха добре формулирани, не беше труден като че ли, поне не толкова, колкото очаквах..
Далчев учениците или го разбират и съответно могат добре да си развият темикте, или въобще не го вдяват - това е всеобщото мнение на преподавателите.
Аз обаче съм изкл=чително доволна от цитатите, писах есе-то, ама не мога вече да се самопреценя и не знам какво да очаквам
А отнсно статията на В.Стефанов - интересна е. И не го казвам, щото пичът се казва Валери Стефанов, харесват ми неговите анализи, които съум чела. Не са много те, аз си ги четях от любопитство и не с цел зубрене и вмъкване дословно в теми..
Ко напраихте другите бе?!
ААА и в мойта стая имаше леля и чичо, че лелята бая писа бе..
"Лудите, лудите, те да са живи!"
Може и да не си тъпа, но поне доказваш, че си неграмотна, но няма страшно!
А Ботев и Далчев са различни като водата и вятъра например. В своята интерпретация по темата направих следната констатация - че за разлика от Ботевото творчество, в което човек живее, за да умре за свободата на другите, Далчевият човек живее, за да умре и постигне лична свобода и бягство от неприветливото време и свят, в които живее. Според мен проблемът в темата беше именно в смисъла на живота.
Ах, забравих, че изказвайки мнението си тук, трябва да се съобразявам с правописните и правоговорните (може би) норми. Извинявам се, че нарушик едно от неписаните правила на форума!
А що се отнася до Далчев и Ботев, ако не четеш толкова много критика, а опиташ сам да вникнеш, тълкуваш и осмислиш българската литература, то не би сравнявал епохи напълно различни не само от историческа гледна точка, но и чисто психологическа. " Какво тук значи някаква си личност" <-> "О, аз разбирам: този весел свят
/със мене и със мойта смърт не свършва".
Иначе ти пожелавам успех в по-нататашните събития, неминуемо белязали битието на един кандидат-студент!
Ах, забравих, че изказвайки мнението си тук, трябва да се съобразявам с правописните и правоговорните (може би) норми. Извинявам се, че нарушик едно от неписаните правила на форума!
А що се отнася до Далчев и Ботев, ако не четеш толкова много критика, а опиташ сам да вникнеш, тълкуваш и осмислиш българската литература, то не би сравнявал епохи напълно различни не само от историческа гледна точка, но и чисто психологическа. " Какво тук значи някаква си личност" <-> "О, аз разбирам: този весел свят
/със мене и със мойта смърт не свършва".
Иначе ти пожелавам успех в по-нататашните събития, неминуемо белязали битието на един кандидат-студент!
Колкото повече, толкова повече - каза Мечо Пух.