ЕСЕТО ПО ЛИТЕРАТУРА 2006

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Аватар
jantex
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от jantex »

Признам и аз - есето си беше гнусничко.

А и в "Аз искам да те помня все така" не знам къде може да се говори за вяра... :roll: в смисъл ,че поне не е основната тема в произведението.....

"О,Морна,Морна...." :wink:
The only thing Columbus discovered was that he was lost!
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

FWWM написа:Хмм...според Татяна Ангелова трябва да е есе и да не е хибрид м/у есе и съчинение. Т.е. пишете ли есе си пишете есе,а не го обвързвайте с авторите,чиито цитати са взети! :wink: Есе,,просто есе бе хора! :D
Хаха, пиши го така и не го обвързвай с авторите и ще има.."Двойка! Просто двойка бе, хора!" :twisted:

Блажени вярващите, защото тяхно ще бъде царството на Климент...

...Охридски!
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Специалност: Журналистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

Eй, значи като сте рекли есе, та есе.
Ама какво е есе (буквално занчи "опит" от френски май идваше :wink: )
Това е вашият опит за текст. Не е просто лично мнение, не просто текст-разсъждение върху двете стихотворения, от които са извадени цитатите. Това което се иска (според член на изпитната комисия, пожелал анонимност) е съпоставка на творчеството на двамата автори по проблема, който вие намирате в двата цитата. Не просто изреждане на творби, не просто лично мнеине без литературна интерпретация.
Ето това т. нар. есе, или по-просто казано "втори вариант за писмен изпит по български език и литература".
Дано това да сте направили!
Аватар
jantex
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от jantex »

E, вече разбрахте ,че не е "есе" ,а е "1.Вариант" :lol: :lol: :lol:
Аватар
Ice_Spirit
Легендарен флуудър

Мнение от Ice_Spirit »

При нас казаха Вариант 2 :?: :roll: 8)
Toto-I will remember
Аватар
Joyride
Пишеща машина

Мнение от Joyride »

Ice_Spirit - това е без значение ;)

а есето не е ЕСЕ , а литературно историческо съчинение - изисква се сравняване на епохите и оттам разликите ,които се отразяват в творчествата, докато се стигне до самите стихотворения . в случая проблемът беше вяра-безверие. темата беше много хубава, може да се покаже много творчество и познаване на материала. не съм предполагала ,че може да се захванат за една дума (в случая от Дебелянов) и да дадат за сравнение, но явно всичко може :lol:

оттам нататък някъде пишеше за книжки ,които обяснявали как се прави и тн. аз лично смятам ,че е безумие да пишеш ЕСЕ върху цитатите, или пък да правиш анализ на 2те стихотворения. ти ако не си изяснил откъде тръгва всичко.. ще видим след 10 дена :wink:
The sun is gonna keep on shining.On brighter days,on the horizon.My love for you will always keep on rising
Аватар
_kris4eto_
В началото бе словото

Мнение от _kris4eto_ »

Ееее ще си дойдем на думата най-после. Някъде вече бях написала отностно това ЕСЕ, което не е наистина никакво есе, а Варянт 2!!! Ама всеки за тва есе като се е заловил... и като видях колко хора писаха по втора тема...плаша се! Много ясно, че няма да е толкова просто и да си бъде просто свободна тема... То тогава егати /оопс/ , да не учим никви писатели и накрая просто да се явяваме просто на "есе". Как беше...
"Блажени вярващите, защото тяхно ще бъде царството на Климент...

...Охридски!"
*Идеята е да останеш в състояние на постоянно напускане, докато винаги пристигаш.Спестява запознанства и сбогувания*
Аватар
jantex
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от jantex »

Не им завиждам на тия дето са писали по "есето" в моята стая, защото им казаха изрично да не пишат "Вариант 2" ,а "1.Вариант" - така им били съобщили...

А един съученик каза ,че в неговата зала квесторката няколко пъти прочела темата и все казвала "Борба" на Н.Вапцаров. А от неговото място не се е виждало на даската и се е доверил на прочита и каза ,че е писал за "Борба".Чак вечерта се усети като видя в нета темите... :shock:
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Мнение от inaccessibility »

jantex написа:А един съученик каза ,че в неговата зала квесторката няколко пъти прочела темата и все казвала "Борба" на Н.Вапцаров. А от неговото място не се е виждало на даската и се е доверил на прочита и каза ,че е писал за "Борба".Чак вечерта се усети като видя в нета темите... :shock:
:lol: :lol: :lol: не знам дали да се смея, но това е убийствено!

дали приятелят ти нарочно не е писал за "борба", вместо "вяра" :wink:
Аватар
jantex
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от jantex »

дали приятелят ти нарочно не е писал за "борба", вместо "вяра"
:lol: :lol: :lol: не знам дали да се смея, но това е убийствено!

Ако беше писал нарочно нали щеше да ми каже.
А и ние като си говорехме ,той през цялото време ми казваше - ех,че съм доволне ,че се падна "Борба", за тва пиах ,за онова..."Борба" ми се стори странно ,че има вяра в нея и т.н. ...и по едно време като търсил нещо в нета и видял новините и прочел заглавията на темите и => :shock: и ми разказа тогава чак...
Аватар
Joyride
Пишеща машина

Мнение от Joyride »

jantex-мога само да кажа - ЛОШО ! да пише БОРБА ,вместо ВЯРА .. не знам. в нашата стая квесторката беше сбъркала цитата на Дебелянов и се наложи да я поправя. никой нищо не каза 15минути и реших все пак да кажа,че е грешен :arrow: кой проверяващ ще седне да чете темата щом още заглавието е грешно ? това значи ,че си нямаш идея за какво става дума .. така че колеги кандидат-студенти радвайте се ,че поне заглавието ви е вярно :lol:
The sun is gonna keep on shining.On brighter days,on the horizon.My love for you will always keep on rising
Аватар
Ice_Spirit
Легендарен флуудър

Мнение от Ice_Spirit »

Joyride,радвам се аз...След като обърках лирика с поезия...и после ми дадоха нова книжка :lol:
Toto-I will remember
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Мнение от inaccessibility »

Joyride написа:... така че колеги кандидат-студенти радвайте се ,че поне заглавието ви е вярно :lol:
хахахаха, да, лошото е, че не ти пишат за това една тройка, колкото да не е съвсем позорно участието в изпитите :lol:
Аватар
Joyride
Пишеща машина

Мнение от Joyride »

ако продължават толкова прогресивно да затъпяват поколенията (нека погледнем драгите седмокласници) накрая може и за вярно/налучкано заглавие да се пише 3-ка :wink:
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

уф, от наште квестори по-заблудени нямаше... биологически факултет аула петър богданов... "заграждате грешното в скоби и го зачерквате хубаво с вълнообразна линийка" :shock: :shock: :shock: да, да....
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”