Съпоставката м/у цитатите на Дебелянов и Вапцаров
Модератори: svetlio.varna, Boromir
- sivoko
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Съпоставката м/у цитатите на Дебелянов и Вапцаров
Здравейте колеги !
Нека тук всички да споделим какво сме измислили и какво сме сътворили по въпроса ....
Нека тук всички да споделим какво сме измислили и какво сме сътворили по въпроса ....
- sivoko
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Тоя силистренския пръч уби всичко в мен.
Както и да е . Както казваше проф. Валерий Стефанов по есето предпочитат да пишат два типа хора : тези които знаят мнооого и тези които не знаят нищо по първата тема. Е да си призная аз бях от втория тип. Нямам нищо против Далчев, но просто реших да не го уча. Даже незнам какъв стил пише , но от форумци разбирам, че май не е лош човек.
Цитатите също са увъртяни - за Вапцаров вярата бива, но аджеба за каква вяра става въпрос при Димчо. Много е философски всичко и преди всичко нетрадиционно мислене. Чакам да видя някъде какво ще търсят проверителите из нашите остроумия ....
Както и да е . Както казваше проф. Валерий Стефанов по есето предпочитат да пишат два типа хора : тези които знаят мнооого и тези които не знаят нищо по първата тема. Е да си призная аз бях от втория тип. Нямам нищо против Далчев, но просто реших да не го уча. Даже незнам какъв стил пише , но от форумци разбирам, че май не е лош човек.
Цитатите също са увъртяни - за Вапцаров вярата бива, но аджеба за каква вяра става въпрос при Димчо. Много е философски всичко и преди всичко нетрадиционно мислене. Чакам да видя някъде какво ще търсят проверителите из нашите остроумия ....
аз Дебелянов го поставих в контекста на символизма, на произтичащите от това проблеми и теми - за самотата, за пропиляната и погубена младост (тук сравнявам малко с "История" на Вапцаров), а "вяра" го разчетох като надежда,мечти и копнеж. Опитах анализирайки проблемите зададени от епохата и школата от която е част Дебелянов да обясня, защо се стига до заявявлението "а в свойта вяра сам не вярвам аз". И други неща писах, но в момената просто не ми се мисли за тях....
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
Заговорихте за талант... :
„Большой талант требует большого трудолюбия.“ на Пьотр Илич Чайковски
или на български:
„Големият талант изисква голямо трудолюбие.“
„В твореца има двама души — поет и занаятчия. Един се ражда поет, а друг става занаятчия.“ на Емил Зола
„Талант — от Бога, реализация таланта — от человека.“
или на български:
„Талантът е от бога, а реализацията му — от човека.“ на Иля Шевельов
„Большой талант требует большого трудолюбия.“ на Пьотр Илич Чайковски
или на български:
„Големият талант изисква голямо трудолюбие.“
„В твореца има двама души — поет и занаятчия. Един се ражда поет, а друг става занаятчия.“ на Емил Зола
„Талант — от Бога, реализация таланта — от человека.“
или на български:
„Талантът е от бога, а реализацията му — от човека.“ на Иля Шевельов
- пикси
- Драскач
- Курс: втори
Аз "гениално" съпоставих проблемът с вярата като цяло - вяра във вярата като спасение и липсата на вяра в същото. Излях себе си доста упорито и целенасочено именно в тази посока. Упованието във вярата и нейната стойност за двамата поети.....
Леле, леле.....не ми се мисли.
Идеите на великите са крадени от живота, който и обикновените живеят. Сигурно те нямат време да се занимават с глупости, от които да родят велико откритие. Не всеки го удря ябълка по главата с положителен ефект, но пък всеки може да седне под дървото.
-
Beringer
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
пикси написа:Аз "гениално" съпоставих проблемът с вярата като цяло - вяра във вярата като спасение и липсата на вяра в същото. Излях себе си доста упорито и целенасочено именно в тази посока. Упованието във вярата и нейната стойност за двамата поети.....
Ооооооо
- jantex
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Re: Съпоставката м/у цитатите на Дебелянов и Вапцаров
Ами ,аз като чух цитатите и...помислих малко,попомислих и стигнах го гениалното прозрение ,че все пак по=лесна тема от Далчев нямаsivoko написа:Здравейте колеги !
The only thing Columbus discovered was that he was lost!
Хм, не беше трудна съпоставителната задача. Само да уточним, че формата не беше есе - някъде по справочника пишеше да се напише аргументативен текст във формат избран от кандидат-студента.
Общо взето текста трябваше да е нещо средно между ЛИС и есе.
Сравнението между двамата автори вървеше по посока на вярата разбира се, но основното, което ще търсят проверителите е СЪМНЕНИЕТО. То трябваше да се разгледа като провокация за ВЯРАТА при Вапцаров и като НЕСИГУРНОСТ при Димчо. Т.е., ако сте изразили подобаващо амбивалентната функция на СЪМНЕНИЕТО сте печеливши - ако не... дано сте измислили добър друг подход към сравнението.
Успех на всички - и на момичета и на момчета.
P.S. Не възприемам никой от вас за "конкурент"... и се разграничавам от тези, които имат такива разбирания относно останлите кандидатстващи. За мен тези хора за жалки.
Общо взето текста трябваше да е нещо средно между ЛИС и есе.
Сравнението между двамата автори вървеше по посока на вярата разбира се, но основното, което ще търсят проверителите е СЪМНЕНИЕТО. То трябваше да се разгледа като провокация за ВЯРАТА при Вапцаров и като НЕСИГУРНОСТ при Димчо. Т.е., ако сте изразили подобаващо амбивалентната функция на СЪМНЕНИЕТО сте печеливши - ако не... дано сте измислили добър друг подход към сравнението.
Успех на всички - и на момичета и на момчета.
P.S. Не възприемам никой от вас за "конкурент"... и се разграничавам от тези, които имат такива разбирания относно останлите кандидатстващи. За мен тези хора за жалки.