Как протича един ден на студент от ФМИ?

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

kandidatstudenta
В началото бе словото
Специалност: not yet ready
Курс: кандидат-студент

Re: Как протича един ден на студент от ФМИ?

Мнение от kandidatstudenta »

Бягай от ФМИ, сега съм в СИ и е пълна смрад, само математики. Въобще не вярвай на хора, които твърдят, че математиката била развивала мисленето и трябва да я владееш, за да бъдеш добър програмист.
Аватар
thegirl
Легендарен флуудър
Курс: семестриално завършил

Мнение от thegirl »

Според регистрацията ти, би трябвало сега да си бил 1 курс. В него винаги повече е математика, все пак тя е основата и на програмирането. В другите курсове тя намалява и са повече другите предмети.
Бъди себе си, има достатъчно други хора. ;)
The Darkness Within
От дъжд на вятър
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Мнение от The Darkness Within »

kandidatstudenta написа:Бягай от ФМИ, сега съм в СИ и е пълна смрад, само математики. Въобще не вярвай на хора, които твърдят, че математиката била развивала мисленето и трябва да я владееш, за да бъдеш добър програмист.
Имаш правото да мислиш така, но имай предвид, че никога не знаеш кога в работата ти (като програмист например) ще ти се наложи да използваш факти от математиката ;) Статистиката например ще се учудиш на колко много места се ползва... а за да разбереш статистиката, ти трябва анализ 2, за който пък ти трябва анализ 1 :) Кодиране под различни форми се среща абсолютно навсякъде в компютърните системи, а за да разбереш него пък ти трябва алгебра и теория на числата... :) Ако ти се занимава с графика/ компютърни игри нямаш никакъв шанс без геометриите.

Ако искаш да кодиш еднообразни сайтове цял живот, може и да не ти дотрябва математиката, но в момента, в който решиш, че искаш нещо по-интересно и иновативно, ще се радваш, че някой някога те е занимавал с математика в университета.

(Друг е въпросът, че математиката във ФМИ не се представя с приложна насоченост, а като суха теория - в това съм съгласна, че има накъде да се подобрява)
FishMaster
В началото бе словото

Мнение от FishMaster »

kandidatstudenta написа:Бягай от ФМИ, сега съм в СИ и е пълна смрад, само математики. Въобще не вярвай на хора, които твърдят, че математиката била развивала мисленето и трябва да я владееш, за да бъдеш добър програмист.
>Повечето добри програмисти никога не са пипали математика.
>Всичко в този свят е enterprise софтуер.
>Никога няма да ми се наложи да разбера как работи алгоритъм или да работя с математически библиотеки.
>Т.н.

Не ти трябва да си господ по математика, за да си добър програмист, но не пречи. Пък и има една хубава CV думичка "аналитично мислене", което не идва като учиш френски.

А и по половината предмети 3-ка се връзва по-лесно отколкото да се научиш да програмираш на Python, примерно, никой не те кара да си отличник.
Аватар
slighter
Гутенберг

Мнение от slighter »

Точно така... и на инженерите не им трябва физика... и на лекарите не им трябва химия и биология... давайте им там да режат месо и това е! За какво въобще се занимават с глупости.
한류
Аватар
asdasd
От дъжд на вятър
Специалност: asd
Курс: кандидат-студент

Мнение от asdasd »

slighter написа:Точно така... и на инженерите не им трябва физика... и на лекарите не им трябва химия и биология... давайте им там да режат месо и това е! За какво въобще се занимават с глупости.
На инженерите не им трябва фицика? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Моляте, умри си сам...
Аналитично мислене != математическо мислене.
Факти от математиката != ненужно зубрене на теореми и разправия с преподаватели да ти кажа пък аз.
И да, програмирането не е компютър сайънс, който иска да учи второто, едва ли у ФМИ ше' го научат ... но пък, на к'во ли ше те научат в тоя факултет освен да клошариш стотинки за бира от Аванти :lol: :lol: :lol: и да ходиш да се караш с хора...
ИзображениеИзображение
We wont change the world but we stand proud
We wont change the world but we dont care.
Аватар
driplio
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Компютърни науки

Мнение от driplio »

Добре бе, хора...не мога да разбера като е такава "СМРАД"(цитирам kandidatstudenta) защо просто не прекъснете и не запишете нещо друго(или някъде другаде)...
Имам приятели в техническия, в пловдиския, в унсс, в американския и отзивите от там далеч не са по-добри - някои преподаватели дори им позволяват да преписват, не се отнасят сериозно нито към обучението, нито към студентите си и т.н. , така че за мен ФМИ си остава най-добрият избор(поне в България) :roll:
ДС - :pukeright:
gottalovefmi
От дъжд на вятър

Мнение от gottalovefmi »

driplio написа:Добре бе, хора...не мога да разбера като е такава "СМРАД"(цитирам kandidatstudenta) защо просто не прекъснете и не запишете нещо друго(или някъде другаде)...
Имам приятели в техническия, в пловдиския, в унсс, в американския и отзивите от там далеч не са по-добри - някои преподаватели дори им позволяват да преписват, не се отнасят сериозно нито към обучението, нито към студентите си и т.н. , така че за мен ФМИ си остава най-добрият избор(поне в България) :roll:
Напълно съм съгласен с теб! Във ФМИ можеш да научиш наистина много, но не трябва да очакваш, че някой ще ти налее всичко в главата. Основно трябва да си се занимаваш сам и допълнително - това е най-важното. Тези, които пишат, че е СМРАД и , че учат само математики са просто изключително посредствени студенти, на които не им се учи грам :) Напоследък има повече такива отзиви просто, защото ФМИ всяка година си увеличава приема и се приемат все по-зле и по-зле студенти, на които мястото просто въоще не им е във ФМИ. Иначе не очаквай, че нещата са перфектни - наистина има някои преподаватели, които преподават, колкото да се отбие номера, но като цяло за 4 години във ФМИ можеш да напреднеш изключително много в областта :)
invisible
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от invisible »

driplio написа:Добре бе, хора...не мога да разбера като е такава "СМРАД"(цитирам kandidatstudenta) защо просто не прекъснете и не запишете нещо друго(или някъде другаде)...
щото от всичката СМРАД в обарователната ни система тая мирише най добре :lol:
Изображение
Freestyler
В началото бе словото

Мнение от Freestyler »

rounders написа:
asdasd написа:
rounders написа:Запиши или КН или СИ. В КН ще те гърчат повече, в СИ е доста по-лесно. Аз съм КН. Имаш време за всичко. За пример мога да дам себе си. Минимум 1 дискотека на седмица, даже 2 :lol: Ако си СИ ще ти е по-лесно да работиш, защото не е толкова натоварено.
Откъде измисли, че СИ е по-лесно първи курс? :lol:
Алгебра - КН си е ебало майката особено при Великова, на СИ им дават задачките преди писмения, нямат устен
Анализ - Александров и Рибарска предподават на КН - край на спора
Дискретни - В момента дори не е Манев,а Марков. Край на спора къде е по-трудно.
Програмиранията са лесни навсякъде.
Геометрията е горе долу еднаква

Втори курс предметите..
СИ имат 6 предмета, 5 от които се вземат с ПРОЕКТ ..... му, проект..
Ние имаме 5 предмета, включително ДАА и Алгебра 2, които СИ нямат,а който ги е карал знае колко са извратени. Да не говорим,че по мрежи например ни преподават едни и същи лектори и асистентка, материалът е един и същ,но това не пречи те да нямат устен,а проект,а ние да трябва да се гърчим с безброй малоумни теми :lol:
1.Алгебрата сама по себе си е елементарен предмет, изискват се големи усилия да НЕ я вземеш.
2.Анализа, да по голяма сеч е при вас, но ако си го знаеш добре ще го вземеш.
3.По дискретни ни води Дичев ... реже около 214 пъти повече от Марков (и двамата са ми водили.)
4. Програмиранията са много по-лесни при нас (хора които не знаят какво е int изкарват 6)

Втори курс...
Карах ДАА 1ви семестър изборен, нека не е толкова труден.
по мрежи няма прокет, по ОС сме с проект
мислиш ли че ДУПрил е приятен предмет?
или САРС толкова рано?
Freestyler
В началото бе словото

Мнение от Freestyler »

Иначе отделно по темата - във ФМИ не е кой зане колко трудно, гледай да страниш от лекции и упражнения - пъти по-лесно е сам да си научиш нещата, гледай колкото се може по-рано да си намериш работа, ако искаш да научиш нещо, не може само със сухата теория от университета. Свободно време ще имаш достатъчно, даже предостатъчно.
Аватар
ivchetoxx
В началото бе словото
Специалност: Софтуерно инженерство

Мнение от ivchetoxx »

:roll: Относно свободното време във ФМИ.. Чудя се дали ще ми стига времето ако се запиша още първата година в Телерик(Софтуерната академия), или да си изчакам втората да ми е по-спокойно. Така де, ако наистина ще имам свободно време защо пък да не се пробвам още тази година... Някакви съвети :roll:
Софтуерно инженерство, първи курс :)
Аватар
slighter
Гутенберг

Мнение от slighter »

Ми много зависи, за всеки е индивидуално. Моят съвет е първо да видиш 2-3 месеца как вървят нещата във ФМИ и да си прецениш дали искаш да се занимаваш и с някакви допълнителни дейности. Щото все пак си е немалко тичане наляво-надясно, преди/след/по-време на лекции. А и начина на преподаване и учене във ФМИ е доста по-различен от гимназията.
Аз имах колеги, които почнаха работа още след първия семестър... имах и такива, които почнаха чак след 4-ти курс. Свободно време винаги има - зависи ти как точно искаш да си го разпределиш и какъв точно да е баланса между ФМИ и другите дейности - това всеки сам си го преценява
한류
Аватар
ivchetoxx
В началото бе словото
Специалност: Софтуерно инженерство

Мнение от ivchetoxx »

Ми май верно ще си почакам малко.. Пък и ще видим сега на 30 юли дали въобще ще ме искат във ФМИ-то, че се поизложихме на изпитите :lol:
Софтуерно инженерство, първи курс :)
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

Според мен изчакай поне втората.
Не знам в момента с каква продължителност и честота са лекциите там, но в даден момент ще ти трябва да седиш там по цял ден и тогава ще ти стане доста тегаво. Ако почнеш работа на пълен работен ден, също (било там, било другаде). Тъкмо ще имаш малко повече време да се запознаеш с колегите от университета, което също си е доста важно.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”