Чернова, разрешено ли е драскането?

Архив от КСК 2012-2013. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

vijikey
В началото бе словото

Чернова, разрешено ли е драскането?

Мнение от vijikey »

Здравейте, ще се явявам на изпита по БЕЛ, но ме притеснява черновата. Доколкото знам, драсканици и знаци не са позволени, но това правило важи ли за черновата? Моята чернова е във вид на план (схема), в която подреждам основните моменти на моето разсъждение, слагам стрелки и други знаци, които може да се приемат за нарушение на правилата, така ли е?
Ер Малка
Вазов
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: втори

Re: Чернова, разрешено ли е драскането?

Мнение от Ер Малка »

При мен нямаше проблем на предварителния.
Е, тройка имам, де, но не е анулирано, значи- може :mrgreen:
Моята чернова също беше план с точки, стрелкички и задрасквано. Не се оливай все пак, де, че да не си насилваш късмета :D
"Quiero hacer contigo lo que la primavera hace con los cerezos."
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

Стрелкички не би трябвало да е проблем, стига да са само на черновата, ама внимавайте с цветенца и др. подобни картинки, че да не стане беля :D
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
Аватар
Sols
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Журналистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Sols »

Е,цветенца на черновата си едва ли някой рисува. Вярвам,че стига да пише 'чернова' няма проблем. Драскайте си на воля,само без инициали,рисунки,имена,оригами или няква подобна дивотия ;) :D
“Journalism can never be silent: that is its greatest virtue and its greatest fault. It must speak, and speak immediately, while the echoes of wonder, the claims of triumph and the signs of horror are still in the air.”
vijikey
В началото бе словото

Мнение от vijikey »

Благодаря за отговорите!
Все пак, според мен се получава противоречие със забраната за знаци и всякакви методи за отличаване на работата от останалите с цел привличане вниманието на "определен проверяващ". Как мислите? Ясно е, че няма да рисувам цветенца, но на "моя" човек "проверяващ" ще му е достатъчно само да ми види план-схемата и стрелкичките (храстовидно и дървовидно), за да ме разпознае.

Разбира се, аз нямам "мой" "проверяващ" , а само разсъждавам по темата. :)

Поздрави!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Така е, напълно си прав, но няма как да се избегне. В условия на стрес е невъзможно да си напишеш и цялата работа, без да добавиш някъде нещо, така че драскането на черновата не е проблем (макар пак да казвам, че си прав и че при желание можеш спокойно да оставиш някакъв знак). То и на беловата не е недопустимо - аз имах 1-2 неща, добавени с номерца в края, но се сетих за тях късно, а си бяха важни. Е какво, да не ги напиша ли? Вярно е, че и аз треперих да не ми анулират работата, но мисля, че и преподавателите са наясно, че в тия условия не може да се иска умът на кандидатите да работи като машина.
Да не говорим, че ако имаш "твой" проверяващ, може спокойно да му оставиш знак и на беловата, така че драмите са излишни. Иначе става лов на вещици, от което СУ няма полза.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
mellow
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от mellow »

Черновата никой не ти я гледа освен ако не ти е стигнало времето и не си помолив квесторите да напишат краят да се прочете от нея
Velkata
От дъжд на вятър

Мнение от Velkata »

Като се прави план къде трябва да напишем, че това е чернова- в горния, долния ъгъл , а и след това като пишем беловата пак ли трябва да напишем някъде, че това е белова?
Аватар
LittleBlackStar
Да живей словото
Специалност: Славянска филология

Мнение от LittleBlackStar »

Да, пишеш и чернова, и белова. Например в горния ляв/десен ъгъл на листа, за да може да се вижда, когато проверяват.
"Най-щастливият човек на света не е този, който няма проблеми, а този, който се научава да живее с неща - далеч не идеални"

:mrgreen: Славянска филология, 1-ви курс! :mrgreen:
vijikey
В началото бе словото

Мнение от vijikey »

LittleBlackStar написа:Да, пишеш и чернова, и белова. Например в горния ляв/десен ъгъл на листа, за да може да се вижда, когато проверяват.
Не бях чувал, че беловата се отбелязва изобщо, камо ли - по този начин. :) Някой друг по-светнат ще подкрепи ли "LittleBlackStar" (относно отбелязването на беловата, за черновата спор няма - трябва да се отбележи задължително) ?
Търговецът на кристал написа:...аз имах 1-2 неща, добавени с номерца в края, но се сетих за тях късно, а си бяха важни. Е какво, да не ги напиша ли? Вярно е, че и аз треперих да не ми анулират работата, но мисля, че и преподавателите са наясно, че в тия условия не може да се иска умът на кандидатите да работи като машина.
Интересен начин за добавяне, а още по-интересното е че не е довело до анулиране! Някой учител ли те е светнал на тази техника?
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Беловата може и да не отбелязваш, но черновата задължително. И по принцип черновата не се гледа изобщо - не се чете, не се преглежда, нищо. Затова там може да си драскаш, рисуваш, правиш каквото искаш.
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
LittleBlackStar
Да живей словото
Специалност: Славянска филология

Мнение от LittleBlackStar »

Ами аз мислех, че и двете се отбелязват, защото на изпита по журналистика от 1-вата сесия така ни посъветваха да направим.
"Най-щастливият човек на света не е този, който няма проблеми, а този, който се научава да живее с неща - далеч не идеални"

:mrgreen: Славянска филология, 1-ви курс! :mrgreen:
Аватар
driplio
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Компютърни науки

Мнение от driplio »

И нас ни караха задължително да отбелязваме кое е "белова" и кое "чернова" в горния ляв или десен ъгъл на страницата. А за драскането - стига да не правите по специфични знаци(*цвете, усмивки и др. глупости) няма да ви кажат нищо - аз на изпита по математика драсках на поразия :lol: ... дори бях объркал на 2 места беловата с черновата и слагах номерца, но все пак, както Ермалка каза - не си насилвайте късмета :roll: .
Последно промяна от driplio на 07 Юли 2012, 14:59, променено общо 1 път.
ДС - :pukeright:
vijikey
В началото бе словото

Мнение от vijikey »

LittleBlackStar написа:Ами аз мислех, че и двете се отбелязват, защото на изпита по журналистика от 1-вата сесия така ни посъветваха да направим.
Изпита по Журналистика от първата сесеия няма общо с темата! :) Съжалявам за тона ми, но мисля че е безпредметно да подвеждаш кандидатстудентите на база лични предпочитания на асистенти и преподаватели, проверяващи изпитни работи от учебна сесия. Все пак оценявам поста ти и ти благодаря!
Pisobella написа:Беловата може и да не отбелязваш, но черновата задължително. И по принцип черновата не се гледа изобщо - не се чете, не се преглежда, нищо. Затова там може да си драскаш, рисуваш, правиш каквото искаш..
Благодаря ти за изчерпателния отговор, който напълно се покрива с моята информация. И все пак, може би е необходима друга тема, остава въпросът свързан с драсканиците и знаците, които могат да доведат до анулиране. Мисля, че има противоречие в правилата на СУ по този въпрос и аз лично смятам, че единствения начин да избегнем вероятността, черновата да бъде повод за анулиране, е тя да бъде на отделни листи и да не влиза в така наречения "свитък" за писане на работата. При поискване обаче на отделни листове и заверка с печат, квесторите отказват, като продължават да твърдят, че черновата се пише в "свитъка". До колкото знам от моите преподаватели, черновата също се преглежда от проверителя. Твърдението, че "никой не я гледа" е меко казано наивно, защото "тя" най-малкото не е на отделни листове, а когато "я" разглеждаме в контекста на "анулирането в следствие на употребени знаци и символи" може да установим, че черновата съдържаща схематичен план с тиренца, стрелки, ограждащи думите окръжности и т.н. представлява ходене по тънък лед от страна на кандидатите.

Аз съм далеч от мисълта, че организаторите и авторите на правилника за реда и оценяването на работите, са допуснали лека небрежност по този въпрос!
"Какъв идеален начин за анулиране с цел повече 30-толевки на редовния изпит!"
Извинявам се за клеветата, може би, споделям гледната точка на мои познати.
Последно промяна от vijikey на 07 Юли 2012, 15:06, променено общо 1 път.
Аватар
driplio
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Компютърни науки

Мнение от driplio »

@vijikey - не обръщай чак такова голямо внимание на този проблем...като се явиш на изпита, квесторите ще ти обяснят всичко, ще ти дадат възможност да ги питаш ако нещо не си разбрал/а и т.н. :wink:
ДС - :pukeright:
Заключено

Обратно към “КСК 2012-2013”