[КСК 2012] Журналистика и ВО
Модератори: svetlio.varna, Boromir
- lilinda
- В началото бе словото
- Специалност: журналистика
- Курс: кандидат-студент
Re: [КСК 2012] Журналистика и ВО
Зависи наистина как комисията ще разтълкуват опита ти да покажеш свои материали. От друга страна пък защо изобщо ще го пише в сайта като може да се окаже, че дори НЕ Е ЖЕЛАТЕЛНО ... (в случай, че това ни изиграе лоша шега) Странна работа хах.. , но ако не можеш да се справиш с въпросите и най- добрата статия според мен не би могла да спаси положението..
Представи си, че животът е платното ти, а боите са сълзите ти. Дали картината ще бъде черно- бяла или не, решаваш ти! Бъди художник на мечти, на живота през твоите очи!
-
wgbg
- В началото бе словото
- Специалност: asddsdasds
- Курс: друг
- Адрес в галерията на СУ: nqma
Ми от успелият актъор стават купчинки с пари а от успелият журналист става свиркаджия така че ко искаш?Освен тва лично моето мнение е че повече от кандидатстващите за фжмк(като мен) са някви смешни псевдоинтелектуалци докато пичовете от натфиз всъщност имат някъв реален талантcalifornia написа:Аз не съм съгласен с теб.Наистина има хора, които отиват без цел и посока, но все пак това е най-голямата телевизия в България....всички други медии отразиха събитието.Лично според мен беше нелогично.Щом в една страна актьорът е по-високо оценен от журналиста, то тогава самата страна е един театър.SevenDayS написа:И какво да репортира? Как от всички 900 кандидат-студенти, 600 не знаят защо са се записали или да покажат как 70 % от кандидат-журналисти са не грамотни, нямат логическо мислене и не могат да напишат свързан текст? Докато изпитите в НАТФИЗ са си все още сериозни, записалите се за него се готвят от години и знаят защо отиват. В театралната акедения се твори изкуство от хора, пълни със желание....california написа:BTV дори не отрази, че имаме изпит.Всяка година имат мащабни репортажи за кандидат-студентите на НАТФИЗ, а при нас(нито на първата изпитна сесия), нито сега, нямаше и минута репортаж.
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
И двамата не сте прави, обаче не ми се занимава да обяснявам защо (сефте).
Замислете се обаче върху следното - КСК в НАТФИЗ е идеална за телевизионно отразяване. В 90% от случаите кандидат-студентите са някакви шантави кукундрели, пълни образи, които просто изглеждат страхотно на камера. Просто защото са шарени неконвенционални. Ако в СУ можеш да видиш един по тениска и един с костюм, в НАТФИЗ се редуват момиче с лилава коса до момче с намсиколно пиърсинга, младежи с физиономии на носители на цялата световна мъка на плещите си... Абе, скици са. И всички си вярват адски много. Поради горното, камерата ги обича и са идеални за отразяване. Да не говорим и че поради естеството на бъдещата си работа следва да могат да кажат 2 думи, когато ги питат нещо и обичат вниманието. Естествено, има и изключения, но те са единици.
Ако ме бяха хванали мен за интервю след писмения ми изпит по журналистика, щях да им тегля една сочна майна и да си продължа, без дори да спирам. Едно, че не съм интересна, второ, че изглеждам ужасно пред камера, трето - се шашкам (никога не съм искала да уча профил Телевизия)... да не говорим и че презирам българските медии. Е, какво да ми "отразяват"?
Пак писах много. Идеята ми е, че по подразбиране кандидат-студентите в НАТФИЗ са много по-пъстри, шантави, разговорливи и подходящи за телевизионен ефир.
Замислете се обаче върху следното - КСК в НАТФИЗ е идеална за телевизионно отразяване. В 90% от случаите кандидат-студентите са някакви шантави кукундрели, пълни образи, които просто изглеждат страхотно на камера. Просто защото са шарени неконвенционални. Ако в СУ можеш да видиш един по тениска и един с костюм, в НАТФИЗ се редуват момиче с лилава коса до момче с намсиколно пиърсинга, младежи с физиономии на носители на цялата световна мъка на плещите си... Абе, скици са. И всички си вярват адски много. Поради горното, камерата ги обича и са идеални за отразяване. Да не говорим и че поради естеството на бъдещата си работа следва да могат да кажат 2 думи, когато ги питат нещо и обичат вниманието. Естествено, има и изключения, но те са единици.
Ако ме бяха хванали мен за интервю след писмения ми изпит по журналистика, щях да им тегля една сочна майна и да си продължа, без дори да спирам. Едно, че не съм интересна, второ, че изглеждам ужасно пред камера, трето - се шашкам (никога не съм искала да уча профил Телевизия)... да не говорим и че презирам българските медии. Е, какво да ми "отразяват"?
Пак писах много. Идеята ми е, че по подразбиране кандидат-студентите в НАТФИЗ са много по-пъстри, шантави, разговорливи и подходящи за телевизионен ефир.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- california
- Писаружяк
- Курс: първи
Е да....има логика в твоите думи, но все пак лилавата коса не е пример за зряла журналистика.Поне аз така мисля.А и въпреки всички БТВ не е критерий за телевизия.Все пак не сме в соц.режима, когато е имало 1 телевизия.
ORIGINAL FORUM PROFILE
©2013 - All rights reserved by california
- ColdHardBitch
- Драскач
Лилавата коса за всеки има различен смисъл, това не мисля, че трябва да е критерий за каквото и да е.
Добре, ако ние почнем да се жалваме, че не говорят нищо за изпита по журналистика, то и всички останали изпити в СУ трябва да бъдат отразени. И да, знам че все пак "журналистите трябва да говорят за бъдещите..... бла бла", но както някой спомена повечето не знаят защо са били на този изпит.
Предполага се, че след като минат класиранията ще се спомене нещо (всички се надяват) така че ако някой иска да се говори за това винаги може да се оплаче в редакцията на БТВ.
Добре, ако ние почнем да се жалваме, че не говорят нищо за изпита по журналистика, то и всички останали изпити в СУ трябва да бъдат отразени. И да, знам че все пак "журналистите трябва да говорят за бъдещите..... бла бла", но както някой спомена повечето не знаят защо са били на този изпит.
Предполага се, че след като минат класиранията ще се спомене нещо (всички се надяват) така че ако някой иска да се говори за това винаги може да се оплаче в редакцията на БТВ.
Aко говориш на Господ си религиозен, ако Господ ти говори си психично болен!!
- california
- Писаружяк
Е в редакции ще се оплаквам, може и протестни писма да пиша.А това, че някои не знаят защо се явяват на изпит не е мои проблем.Толкова по-жалко за тях.
В крайна сметка, репортажите на една телевизия показват нейната политика.(а страниците и групите в социалната мрежа, ясно показват за въздействието на политиката на БТВ върху хората)
В крайна сметка, репортажите на една телевизия показват нейната политика.(а страниците и групите в социалната мрежа, ясно показват за въздействието на политиката на БТВ върху хората)
ORIGINAL FORUM PROFILE
- ColdHardBitch
- Драскач
Да не почваме темата с политиката на телевизиите, защото е обширна, безмислена и досадна.. В БТВ всички знаем какво се случва. Нали отразиха изпита в няколко телевизии, а и пича откраднал милион и половина е по-интересн от нас! 
- california
- Писаружяк
То и кокошката, която родила пиле беше по-интересна.Простотии, какво да ти кажа.
ORIGINAL FORUM PROFILE
-
Denislav
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Подкрепям !! С наближаването на изпита ставаме все по-параноични и наплашени,а не бива. Вярвам,че всички ще се справите и Ви желая успех . Трябва да се мисли позитивноcalifornia написа:Благодаря ти, ти си може би единственият човек, в този форум, който беше ясен и конкретен.Единствената, която ни успокои.Трябва да има повече хора като теб.
Поклон !!!!
Да се включа и аз в тази дискусия, че ми стана интересно.
Не съм съгласен, че пирамидата е обърната, когато 1 актьор получава повече от 1 журналист. То трябва и да е точно така. Погледнете Щатите - там успелите актьори си живеят в имения в ЛА и въобще не им прави впечетление какво става. Докато журналистите винаги трябва да дебнат какво става и да го предложат по най-обективният начин на зрителя/слушателя. Журналиста е повече в полза на обществото, неговата работа е да разкрива истината - пример този, който разкри Батето, лека му пръст, от Панорама по BBC. Докато нашите се редяха час след час да го плюят как е разсипал всичко в спорта ни 1 човечец отиде и го засне и край.
Голяма разлика има между нашите журналисти и останалите, не случайно според "репортери без граница" сме на 80-то място, последно от страните в ЕС по свобода на словото. А, Босфор тв е капка в морето, защото нито от нея започва тази черна практика за журналистиката у нас нито с нея ще завърши. Просто повече време и се отделя, защото пенсионерите я следят и я правят уж най-гледаемата докато все повече млади хора като цяло се отъдръпват от телевизора.
p.p. на есето си мислех как да засегна темата с, един вид продажната журналистика и си мислих, че ако напиша btv може да не се хареса на някои и я замених с best тв и се надявам да са го оценели добре.
Не съм съгласен, че пирамидата е обърната, когато 1 актьор получава повече от 1 журналист. То трябва и да е точно така. Погледнете Щатите - там успелите актьори си живеят в имения в ЛА и въобще не им прави впечетление какво става. Докато журналистите винаги трябва да дебнат какво става и да го предложат по най-обективният начин на зрителя/слушателя. Журналиста е повече в полза на обществото, неговата работа е да разкрива истината - пример този, който разкри Батето, лека му пръст, от Панорама по BBC. Докато нашите се редяха час след час да го плюят как е разсипал всичко в спорта ни 1 човечец отиде и го засне и край.
Голяма разлика има между нашите журналисти и останалите, не случайно според "репортери без граница" сме на 80-то място, последно от страните в ЕС по свобода на словото. А, Босфор тв е капка в морето, защото нито от нея започва тази черна практика за журналистиката у нас нито с нея ще завърши. Просто повече време и се отделя, защото пенсионерите я следят и я правят уж най-гледаемата докато все повече млади хора като цяло се отъдръпват от телевизора.
p.p. на есето си мислех как да засегна темата с, един вид продажната журналистика и си мислих, че ако напиша btv може да не се хареса на някои и я замених с best тв и се надявам да са го оценели добре.
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Ох бе, хора, аз ли грешно пиша, вие ли кофти ме разбирате... Имах предвид, че ако ще се отразява нечия КСК, то кандидатите за НАТФИЗ "стоят" най-добре пред камера и са интересни със своята шантавост (лилавите коси и прочее). Ако ще се отразява нечия КСК, що да не е тая на актьорите, в такъв случай, ако ще изглежда добре "на тИлИвизора" и с какво журналистите, да речем, са заслужили повече внимание, при условие, че масово не се различават от кандидатствалите с английски или философия, да речем? И, изобщо, защо трябва да се обръща такова внимание на КСК на СУ, при условие, че тя не е кой знае каква новина - случва се всяка година, специалностите са горе-долу едни и същи, както и обобщените резултати от изпитите (в % двойки и шестици, примерно). Чудо голямо... Айде, да си обявяват там темите по литература и история, че това си е някаква традиция, ама да не ме занимават кой какво е писал и дали е доволен от темата (по журналистика, история или каквото и да е).
Казано накратко: не виждам смисъл от отразяването на КСК (още по-малко пък на конкретен университет). Ако обаче толкова държат да го правят, то медиите имат право да изберат върху какво да се фокусират и това спокойно може да е НАТФИЗ или НХА заради екстравагантността на кандидатстващите, като НАТФИЗ е за предпочитане, защото там се предполага и че нямат проблем да говорят (пред камера, публика и не се притесняват от вниманието). И не вярвам, че е редно да има сблъсък по темата за обществено значимите специалности, защото никой не ходи да снима пред Медицинска академия, нали? На мен поне ми е много по-интересно що за доктори ни очакват, отколкото какви журналисти.
Казано накратко: не виждам смисъл от отразяването на КСК (още по-малко пък на конкретен университет). Ако обаче толкова държат да го правят, то медиите имат право да изберат върху какво да се фокусират и това спокойно може да е НАТФИЗ или НХА заради екстравагантността на кандидатстващите, като НАТФИЗ е за предпочитане, защото там се предполага и че нямат проблем да говорят (пред камера, публика и не се притесняват от вниманието). И не вярвам, че е редно да има сблъсък по темата за обществено значимите специалности, защото никой не ходи да снима пред Медицинска академия, нали? На мен поне ми е много по-интересно що за доктори ни очакват, отколкото какви журналисти.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- LittleBlackStar
- Да живей словото
- Специалност: Славянска филология
Абсолютно съм съгласна с твоето мнение.Търговецът на кристал написа:Ох бе, хора, аз ли грешно пиша, вие ли кофти ме разбирате... Имах предвид, че ако ще се отразява нечия КСК, то кандидатите за НАТФИЗ "стоят" най-добре пред камера и са интересни със своята шантавост (лилавите коси и прочее). Ако ще се отразява нечия КСК, що да не е тая на актьорите, в такъв случай, ако ще изглежда добре "на тИлИвизора" и с какво журналистите, да речем, са заслужили повече внимание, при условие, че масово не се различават от кандидатствалите с английски или философия, да речем? И, изобщо, защо трябва да се обръща такова внимание на КСК на СУ, при условие, че тя не е кой знае каква новина - случва се всяка година, специалностите са горе-долу едни и същи, както и обобщените резултати от изпитите (в % двойки и шестици, примерно). Чудо голямо... Айде, да си обявяват там темите по литература и история, че това си е някаква традиция, ама да не ме занимават кой какво е писал и дали е доволен от темата (по журналистика, история или каквото и да е).
"Най-щастливият човек на света не е този, който няма проблеми, а този, който се научава да живее с неща - далеч не идеални"
Славянска филология, 1-ви курс! 
- SevenDayS
- От дъжд на вятър
- Специалност: Българска филология
И аз смятам, че отразяването на изпита не е нужно. Замислете се, гледате новините и някой започне да ви презентира изпита по журналистика - 900 кандидатстващи близо 120 места. Изводът: от кол и въже са отишли да си пробват късмета или защо някой някъде им е казал, че изпитът е лесен и че да се пише не е толкова трудно.
Пък и на всички ни прави впечатлени повечето младите журналисти колко не стават за работата си - те мънкан и пънкат, нямат правоговор, нямат методика във воденето, а въпросите им към събеседника в интервю са не логически подредени, хаотични, не го изслушват, а директно изказват личното си мнение. (лично аз съм ставал свидетел на доста такива случай).
Един човек на средна възраст (по-големият процент от зрителите на Новините са в този интервал) какво ще си каже: Днешната журналистика нищо не струва именно заради тези млади "таланти", решили, че да държиш микрофона е единственото условие да се стане журналист...
Спирам, защото се ядосах и може да изрека още няколко нелицеприятни неща!
Пък и на всички ни прави впечатлени повечето младите журналисти колко не стават за работата си - те мънкан и пънкат, нямат правоговор, нямат методика във воденето, а въпросите им към събеседника в интервю са не логически подредени, хаотични, не го изслушват, а директно изказват личното си мнение. (лично аз съм ставал свидетел на доста такива случай).
Един човек на средна възраст (по-големият процент от зрителите на Новините са в този интервал) какво ще си каже: Днешната журналистика нищо не струва именно заради тези млади "таланти", решили, че да държиш микрофона е единственото условие да се стане журналист...
Спирам, защото се ядосах и може да изрека още няколко нелицеприятни неща!
"Птица, родена в кафез, си мисли, че летенето е зараза!"
- Алехандро Ходоровски
Българска филология, II курс
- Алехандро Ходоровски
Българска филология, II курс
- lilinda
- В началото бе словото
Браво! Аз пък имам един проблем- не обичам да си мълча. На изпита се опитах да бъда колкото е възможно по- тактична, но все пак си написах - BTV. Знам, че по този начин може би ще засегна нечии интереси и няма да имам възможността да се похваля с добра оценка, но съм написала точно това, което исках да напиша и по начина, по който го исках. И да си призная вече не ми е чак толкова напрегнато, дали защото предусещам колко незадоволителни ще бъдат резултатите ми или поради някаква друга причина .. И все пак успех на всичкиvasko написа:Да се включа и аз в тази дискусия, че ми стана интересно.
Представи си, че животът е платното ти, а боите са сълзите ти. Дали картината ще бъде черно- бяла или не, решаваш ти! Бъди художник на мечти, на живота през твоите очи!
- ColdHardBitch
- Драскач
Факта, че някой е написал BTV или е споменал нещо подобно не е от значение. Поне в нашата зала казаха следното: "Политически предпочитания не се взимат под внимание при оценаване" или нещо подобно беше.. (беше все пак 8 сутринта, кой помни точни думи), но мисълта ми е, че това едва ли ще се вземе като критерий за оценяване.
Успех на всички и от мен! До колкото разбрах на 10-ти чакаме резултатите?
Успех на всички и от мен! До колкото разбрах на 10-ти чакаме резултатите?